گزارش

۱۳۹۸/۰۲/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۴۸۹۴

«تعادل» از تازه‌ترین تحولات بازار ارز و سکه گزارش می‌دهد

تحرکات بانک مرکزی برای   بازار آزاد   ارز  و نیما

گروه بانک وبیمه |  احسان شمشیری|

روز یک شنبه 29 اردیبهشت ماه 98 قیمت ارز که در روزهای اخیر روند کاهشی به خود گرفته، روز یک شنبه روند با ثباتی را طی کرده و نرخ دلار در میانه کانال 14 هزار تومان یعنی 14500 تومان قرار گرفته است. در این راستا، نرخ لحظه‌ای دلار در سامانه سنا به 14 هزار و 500 تومان و یورو به 16 هزار و 450 تومان رسید. همچنین نرخ دلار سامانه سنا بر اساس میانگین قیمتهای روز شنبه 14 هزار و 615 تومان، یورو 16 هزار و 654 تومان، یوان 2هزار و 211تومان، پوند 17 هزار و 672 تومان و لیر ترکیه 2 هزار و 504 تومان، درهم 3977 تومان اعلام شد.  به گزارش «تعادل»، در جریان معاملات بازار آزاد تهران نیز دلار 14488، یورو 16434، پوند انگلیس 18322، درهم امارات 3921، ‌لیر ترکیه 2378، ‌یوآن چین 2081 تومان داد و ستد شد. در نتیجه با اعلام هر اونس جهانی به قیمت 1278 دلار، هر مثقال طلای آّب‌شده یا مظنه 17 عیار به 1 میلیون و 903 هزار تومان یک گرم طلای18عیار 439 هزار تومان، سکه طرح جدید 4 میلیون و 843 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 650 هزار تومان، ربع سکه 1 میلیون و 700 هزار تومان، سکه گرمی یک میلیون تومان معامله شده است.   بانک‌ها روز یک شنبه ۲۹ اردیبهشت قیمت ارز را نسبت به روز شنبه افزایش دادند و هر دلار امریکا را ۱۴ هزار و ۲۲۷ تومان می‌خرند. همچنین قیمت خرید یورو روز شنبه با افزایش همراه شد و به ۱۶ هزار تومان نزدیک شد؛ به‌طوری که شعب ارزی بانک‌ها روز یک شنبه هر یورو را ۱۵ هزار و ۸۸۱ تومان می‌خرند. هر پوند انگلیس نیز روز شنبه در شعب ارزی بانک‌ها به قیمت ۱۸ هزار و ۱۱۶ تومان خریداری می‌شود.

   قیمت ارز مسافرتی

قیمت ارز مسافرتی نیز در بانک‌ها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به‌طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانک‌ها ۱۶ هزار و ۶۷۹ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۷ هزار تومان می‌رسد.

   قیمت ارز در صرافی‌های بانکی

صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نیز روز یک شنبه هر یورو را به قیمت ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان می‌خرند و ۱۶ هزار و ۶۰۰ تومان می‌فروشند. هر دلار امریکا نیز در این صرافی‌ها افزایش ۱۰۰ تومانی نسبت به روز شنبه پیدا کرده و به قیمت ۱۴ هزار و ۵۵۰ تومان خریداری می‌شود و به قیمت ۱۴ هزار و ۶۵۰ تومان به فروش می‌رسد. برخی فعالان بازار ارز از اقدامات جدید بانک مرکزی در سامانه نیما و تغییرات نرخ در این سامانه خبر می‌دهند که بر اساس آن قرار است نرخ نیما به بازار آزاد نزدیکتر شود. راه‌اندازی سامانه نیما از جمله اقداماتی بود که دولت در سال گذشته و پس از اجرای سیاست موسوم به ارز تک نرخی یا همان دلار٤٢٠٠ تومانی برای اعمال کنترل بیشتر بر بازار ارز راه‌اندازی کرد و اگرچه با سعی و خطای بسیاری مواجه شد، اما به هر حال توانست حداقل سیاه‌های از دخل و خرج ارزی دولت را فراهم آورد که تا پیش از آن وجود نداشت.

در واقع دولت تلاش کرد تا با راه‌اندازی این سامانه در قالب تکه‌ای از پازل سامانه جامع تجارت، تمامی دارندگان ارز و به ویژه صادرکنندگان پتروشیمی، فولادی و فلزات رنگین را مجبور به بازگشت ارز حاصل از صادرات کنند تا به واسطه آن، علاوه بر اینکه نمایی از میزان درآمدهای ارزی داشته باشد، بخشی از تأمین ارز مورد نیاز واردات را در قالب این سامانه و با درآمدهای ارزی ثبت شده در قالب آن، هدایت کند.

البته این سامانه فراز و نشیب‌های بسیاری را طی سال گذشته به خود دید تا بتواند به عنوان محلی برای تأمین ارز مورد نیاز تبدیل شود، اما به هر حال برخی سعی و خطاهای آن از جمله دخالت مقطعی دولت در نرخ‌گذاری‌ها و قرار دادن سقف قیمتی در آن از سوی سیاست‌گذار ارزی موجب شکل‌گیری برخی رانت‌ها به جهت فاصله قیمتی میان نیما و بازار آزاد شد که البته برخی سطح رانت زایی آن را درست مشابه فاصله نرخ دلار ٤٢٠٠ تومانی با بازار آزاد در مقطع ابتدایی اجرای سیاست ارز تک نرخی می‌دانستند. بر همین اساس بود که همواره از بین بردن فاصله قیمتی سامانه نیما با بازار آزاد از جمله تقاضاهای فعالان اقتصادی بخش خصوصی و فعالان بازار ارز بود تا علاوه بر اینکه زمینه متعادل شدن نرخ بازار آزاد ارز فراهم شود، بساط رانت‌ها نیز برچیده گردد. در این میان البته به مرور بانک مرکزی توانست با ریل‌گذاری برای مدیریت واردات و تخصیص ارز، زمینه را برای هدایت بخش عمده‌ای از تقاضاهای وارداتی به سمت بازار آزاد، فراهم کند و عملا بسیاری از تقاضاها به دلیل طولانی بودن پروسه بررسی تخصیص ارز در سامانه نیما، به سمت بازار آزاد هدایت شدند. حال فعالان بازار ارز، از اقدام جدید بانک مرکزی خبر می‌دهند که گام دیگری در جهت فراهم‌سازی زمینه لازم برای نزدیک شدن نرخ سامانه نیما با بازار آزاد را فراهم خواهد کرد. آنگونه که بررسی‌ها از صرافی‌ها و دست اندرکاران بازار ارز نشان می‌دهد، برخی خبرها از اعمال برخی تغییرات جدید در سامانه نیما حکایت دارد که به زودی اعمال خواهد شد و برخی نیز از چند روز قبل به اجرا درآمده است. به نحوی که ارزهای نیمایی که به صرافی‌های منتخب بانکی با نرخ رقابتی از سوی بانک مرکزی عرضه می‌شد، از روز پنج‌شنبه ٢٦ اردیبهشت ماه ٩٨ محدود به تخصیص دسته خاصی از ثبت‌سفارشات گروه اولویت دو شده است. بر این اساس به ثبت‌سفارشات اولویت‌های مذکور نیز از ارز اشخاص یا ارز در دسترس، تخصیص داده می‌شود که با قیمت بالاتر و از طریق صرافی‌های تضامنی قابل انجام است. بدین‌ترتیب، صف انتظار ارزهای نیمایی رقابتی در صرافی‌های بانکی کاهش یافته و حجم معاملات نیمایی در بین صرافی‌های تضامنی نیز افزایش خواهد یافت.

 

 

ارسال نظر