نرخ سکه و ارز اندکی کاهش یافت

۱۳۹۶/۰۹/۲۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۲۸۹۴

 گروه بانک و بیمه|

بازار آزاد سکه و ارز روز شنبه 25 آذر95 شاهد کاهش قیمت انواع سکه و دلار، یورو و پوند بود.

به گزارش «تعادل» در بازار مبادله‌یی ارز، نرخ رسمی 22 ارز افزایش و 16 ارز کاهش یافت و بهای یک ارز هم تغییری نداشت. دلار با 60 ریال افزایش 3565.9تومان، پوند با 317ریال کاهش 4750.6 تومان و یورو با افت 204 ریالی 4191.3 تومان ارزش‌گذاری شد.

 در بازار آزاد نیز صرافی‌های تهران هر دلار امریکا را با ۲ تومان کاهش نسبت به روز پنج‌شنبه ۴ هزار و ۲۰۷ تومان می‌فروختند. همچنین هر یورو با ۳۰ تومان کاهش نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته ۵ هزار و ۱۸ تومان و هر پوند انگلیس با ۴۲تومان کاهش ۵ هزار و ۷۶۶ تومان دادوستد می‌شد. بر این اساس فاصله نرخ دلار مبادله‌یی و آزاد به 641 تومان رسید. در بازار طلا نیز نرخ اونس جهانی به 1255دلار رسید و در نتیجه قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار نیز با ۲۰تومان افزایش نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته ۱۲۸هزار و ۲۷۰تومان تعیین شد. اما قیمت انواع سکه کاهش اندکی داشت. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با ۳هزار تومان کاهش نسبت به روز پنج‌شنبه یک میلیون و ۴۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان داد و ستد شد.

همین‌طور قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز افتی هزار تومانی را نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته شاهد بود و یک‌میلیون و ۳۶۶ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شد. با این حال قیمت نیم سکه بهار آزادی بدون تغییر نسبت به روز پنج‌شنبه ۶۹۸ هزار تومان تعیین شده بود. در بازار آزاد هر قطعه ربع سکه بهار آزادی با ۲ هزار تومان کاهش نسبت به روز پنج‌شنبه ۴۰۳هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی با هزار تومان کاهش ۲۶۷ هزار تومان معامله می‌شد.

‌اکنون حباب قیمت سکه طرح جدید 189هزار تومان، طرح قدیم 140هزار تومان، نیم سکه 69 هزار تومان، ربع سکه 77هزار تومان و سکه گرمی 95هزار و 440تومان است. با آغاز عرضه سکه در بانک کارگشایی تصور می‌شد حباب سکه در بازار کاهش یابد و در روزهای ابتدایی حراج سکه هم تا حدودی اختلاف قیمت بازار با ارزش ذاتی سکه کاهش یافت اما به تدریج این روند متوقف شد و تا حدودی به وضعیت قبل از عرضه سکه بازگشت. با احتساب اونس 1280دلار و 84سنتی و دلار به قیمت 4219تومان به علاوه 15هزار تومان هزینه ضرب سکه، ارزش ذاتی سکه و مابه‌التفاوت آن با قیمت بازار به شرح فوق است.

عنوان    ارزش بازاری    ارزش ذاتی    مابه‌التفاوت

سکه طرح جدید    1،411،000 تومان    1،227،000 تومان    184،000

سکه طرح قدیم    1،367،000 تومان    1،227،000 تومان    140،000

نیم سکه    700،000 تومان    631،000 تومان    69،000

ربع سکه    400،000 تومان    323،000 تومان    77،000

سکه گرمی    262،000 تومان    166،560 تومان    95،440

 

 اثر سیاست‌های بودجه بر بازار ارز

محمدباقر نوبخت سه روز پیش در گردهمایی دانشجویان و جوانان حزب اعتدال و توسعه اظهاراتی را مطرح کرد تا پیش از این از سوی فعالان اقتصادی، منتقدان برجام و منابع آگاه مطرح و از سوی دولت و بانک مرکزی تکذیب می‌شد.

وی در این گردهمایی درخصوص بازار ارز با اشاره به نگرانی رییس‌جمهور نسبت به افزایش نرخ ارز گفته است: آقای روحانی اصلا و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را بر نمی‌تابد و از افزایش آن بسیار مکدر است. برای اینکه بتوانیم تقاضای بازار را متعادل کنیم باید ارز تزریق کنیم ولی متاسفانه بانک مرکزی اگر ارز بیشتری داشت قطعا ورود می‌کرد. در بازار ما دلار زیاد است ولی برای کنترل نرخ آن باید بانک مرکزی ورود کند که متاسفانه برای تهیه ارز مشکل دارد. سالانه 9 میلیون و 200 هزار نفر به مسافرت خارجی می‌روند که اگر هر یک هزار دلار با خود ببرند می‌شود 9میلیارد دلار که همین میزان برای دولتی که تامین 200 میلیون دلار برایش سخت است، بسیار زیاد است و بار بسیار زیادی را به بازار وارد می‌کند. خروج ارز از کشور به بازار فشار وارد می‌کند و یکی از عوامل جلوگیری خروج ارز از کشور می‌تواند افزایش عوارض خروج مسافران باشد. برخی کارشناسان در این زمینه معتقدند که طرح این مسائل از سوی رییس سازمان برنامه و بودجه و سخنگوی دولت در حالی است که دولت بارها و بارها عدم امکان ورود ارز حاصل از صادرات نفت به کشور را تکذیب کرده‌اند. همچنین به گفته سخنگوی دولت بانک مرکزی برای تهیه ارز مشکل دارد و وقتی یک مقام بلندپایه دولت از عدم وجود منابع ارزی کافی نزد بانک مرکزی (بزرگ‌ترین عرضه‌کننده ارز به بازار) خبر می‌دهد، به وضوح علامتی برای تغییرات قیمتی در روزهای آینده است. فعالان اقتصادی و متقاضیان بازار ارز تکلیف خود را می‌دانند که بزرگ‌ترین عرضه‌کننده ارز به بازار، ارز چندانی تزریق نخواهد کرد و موجودی بازار ارز که ارز حاصل از صادرات غیرنفتی است، تنها منبع قابل اتکای عرضه به بازار خواهد بود. این علامت یعنی کاهش عرضه ارز به بازار و چشم‌انداز رشد قیمت‌ها در روزها و هفته‌های آتی.

 ۱۰۰میلیارد تومان پشتوانه ارزی برای زمانی نامعلوم

با وجود تاکید بر اجرای سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز و فراهم آوردن زمینه‌های لازم برای آن و بودجه ۱۰۰ میلیارد تومانی که برای تعهدات ناشی از آن در سال بعد تعیین شده است، همچنان زمان مشخصی برای ارز تک نرخی وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، بعد از اینکه از اوایل دهه ۱۳۸۰ نرخ ارز یکسان‌سازی و حتی تا چند سال هم ادامه‌دار شد، ولی در اواخر این دهه به دلایلی از جمله تشدید تحریم‌ها و کاهش منابع ارزی در اختیار این سیاست از بین رفت و بار دیگر بازار ارز ایران شاهد دو و حتی سه نرخ شد، اما بعد از این بود که بار دیگر بانک مرکزی معتقد بود باید سیاست تک نرخی شدن ارز در دستور کار قرار گیرد. در کنار این موضوع کارشناسان منتقدانه از شرایط موجود نسبت به رانت‌های ناشی از ارز چند نرخی بارها هشدار داده بودند. در این بین نارضایتی فعالان اقتصادی که از ارز مبادله‌یی استفاده نمی‌کنند وجود دارد که همچنان از این موضوع گله‌مند هستند.

با این حال در حدود سه سال اخیر بانک مرکزی به‌طور جدی‌تری موضوع یکسان‌سازی نرخ ارز را مطرح و از سیاست‌های اصلی خود اعلام کرد، ولی مشروط به این بود که باید شرایط و زمینه‌های لازم برای آن فراهم شود، به گونه‌یی که تا قبل از اجرایی شدن برجام و لغو تحریم در پایان سال ۱۳۹۴، رییس کل بانک مرکزی بارها تاکید کرده بود که بعد از اجرایی شدن برجام و عادی شدن روابط کارگزاری بانک‌ها و آزاد شدن منابع ارزی می‌توان به‌طور جدی‌تری در این باره اقدام کرد، حتی ولی‌اله سیف وعده داده بود که 6ماه پس از اجرایی شدن برجام یعنی در سال ۱۳۹۵ ارز تک‌نرخی خواهد شد، ولی با گذر زمان این اتفاق نیفتاد و وعده وی تا پایان سال گذشته تمدید شد اما باز هم ارز چند نرخی باقی ماند.

سال ۱۳۹۶ در حالی آغاز و در ابتدای آن انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شد که بعد از شکل‌گیری دولت دوازدهم رییس کل بانک مرکزی به صراحت اعلام کرد تنها برنامه کلیدی جامانده بانک مرکزی در دولت یازدهم تک نرخی کردن ارز بوده است و همچنان برای اجرای آن مصر هستند، اما دیگر زمان مشخصی از سوی بانک مرکزی برای یکسان‌سازی نرخ ارز اعلام نشد و تنها آن را مشروط به مهیا شدن شرایطی می‌دانند که موجب پایداری دراجرای این سیاست باشد.

با ارائه لایحه بودجه ۱۳۹۷ به مجلس در بخش اعتبارات منابعی حدود ۱۰۰ میلیارد تومان تعیین شد که هدف آن تعهدات ناشی از یکسان‌سازی نرخ ارز اعلام شده است، رقمی در نگاه اول این‌گونه می‌توان استنباط کرد که شاید یکسان‌سازی در سال آینده به‌طور حتم اجرایی می‌شود که برای جبران اجرای آن حدود ۱۰۰میلیارد تومان هم منابع در نظر گرفته‌اند، ولی رییس کل بانک مرکزی این را هم دلیلی برای اعلام زمانی مشخص یکسان‌سازی نرخ ارز ندانسته و پیش‌بینی زمانی ندارد. وی تاکید دارد که وقتی زمینه‌های لازم آماده شود در این باره اقدام خواهد کرد که از نگاه وی مهم‌ترین موضوع همان عادی شدن روابط بانکی در حوزه بین‌الملل و گسترش روابط کارگزاری بانک‌ها خواهد بود. سیف درباره بودجه ۱۰۰میلیارد تومانی در نظر گرفته شده هم توضیح داد که در هر حال با تک نرخی شدن ارز و حذف ارز مبادله‌یی از کالاها و ورود آنها به بازار برای تامین ارز مورد نیاز می‌توان افزایش قیمت را در برخی کالاها متصور بود، از این نظر دولت حدود ۱۰۰میلیارد تومان را به عنوان پشتوانه قرار داده تا بتواند افزایش قیمت ناشی از سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز را پوشش دهد.

جدول قیمت ارز و سکه در بازار (قیمت‌ها به تومان)

نوع سکه و ارز     شنبه  

سکه تمام بهار آزادی طرح جدید    ۱۴۱۷۵۰۰

سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم    ۱۳۶۶۵۰۰

نیم سکه    ۶۹۸۰۰۰

ربع سکه    ۴۰۳۰۰۰

سکه گرمی    ۲۶۷۰۰۰

هر گرم طلای ۱۸ عیار    ۱۲۸۲۷۰

دلار    ۴۲۰۷

یورو    ۵۰۱۸

پوند    ۵۷۶۶

 

 

 

ارسال نظر