اقتصاد کلان

۱۴۰۱/۰۴/۱۳ - ۰۳:۱۰:۰۸
کد خبر: ۱۹۰۵۳۶

مهریه مناسب چند سکه است؟

موسسه افکارسنجی ملت مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی به افکارسنجی پیرامون مهریه و نظر مردم درباره مداخله قانون در آن پرداخت.

این گزارش آمده: موسسه افکارسنجی ملت، نظرسنجی حاضر را در بازه زمانی ۳۱ اردیبهشت ماه تا ۴ خردادماه سال ۱۴۰۱ انجام داده است. جامعه آماری پیمایش، همه افراد ۱۸ سال و بالاتر در کل کشور بوده‌اند. در این پیمایش تعداد ۱۰۲۰ پرسشنامه به روش تلفنی از این جامعه آماری گردآوری شده است.

در ادامه این گزارش به مهم‌ترین یافته‌های این نظرسنجی اشاره شده و آمده: ۵۷/۹ درصد مهریه را در زندگی زناشویی مهم نمی‌دانند. همچنین ۶۳/۴ درصد معتقدند مردان در زمان تعیین مهریه، مقدار آن را چندان جدی نمی‌گیرند. بر اساس این نظرسنجی تعداد مناسبِ سکه برای مهریه از دیدگاه مردم به‌طور میانگین ۹۴ سکه است. در ادامه این گزارش آمده: ۵۶/۲ درصد گفته‌اند مهریه سنگین هیچ تأثیری در استحکام زندگی زناشویی ندارد. از نظر ۶۵/۸ درصد، خانواده‌ها در تعیین مقدار مهریه، چندان با مشکل مواجه نیستند. از نظر ۵۰/۳ درصد از مردم، تقسیم دارایی و ثروت در آغاز زندگی زناشویی بیشتر به نفع زنان است. همچنین ۲۳/۹ درصد شروط ضمن عقد و ۱۲ درصد مهریه سنگین را بیشتر به نفع زنان می‌دانند. از نظر ۶۱ درصد از مردم، مهریه برای زنان به عنوان پشتوانه مالی محسوب می‌شود.

در این گزارش بیان شده: از نظر ۶۷/۹ درصد از مردم، بخشیدن مهریه در زمان طلاق می‌تواند به زنان در گرفتن حق نگهداری از فرزندان کمک کند. همچنین ۷۵/۸ درصد از مردم معتقدند بخشیدن مهریه می‌تواند به زنان کمک کند تا راحت‌تر طلاق بگیرند. ۴۸/۲ درصد معتقدند مردان به خاطر مهریه، تحت فشار خواسته‌های همسران خود قرار دارند. ۷۱/۹ درصد پاسخگویان معتقدند زنان در طول زندگی یا در زمان طلاق برای گرفتن مهریه خود با مشکل مواجه هستند. همچنین ۸۳/۷ درصد از مردم به نحوی با زندانی شدن مردانی که توانایی پرداخت مهریه را ندارند، مخالف هستند.

در این گزارش ذکر شده: ۸۱/۹ درصد معتقدند برای گرفتن مهریه، قانون باید به زنان کمک کند. ۳۹/۸ درصد از مردم، موثرترین اقدام دولت برای کاهش میزان مهریه را تعیین سقف قانونی برای آن می‌دانند. ۲۶/۲ درصد گفته‌اند دولت هیچ اقدامی نکند، ۱۶/۸ درصد نیز دریافت مالیات پلکانی و ۵/۵ درصد دریافت مالیات با نرخ ثابت را برای کاهش میزان مهریه موثر می‌دانند.

آمار واقعی فرار مالیاتی  چهار برابر است

کارشناس حوزه اقتصادی معتقد است عدد فرار مالیاتی، بسیار بزرگ‌تر از آماری است که سازمان امور مالیاتی منتشر می‌کند.

محمدرضا یزدی‌زاده در رابطه‌با فرارهای خرد مالیاتی اظهار کرد: کارشناسان معتقدند به دلیل نبود فرهنگ مالیاتی نمی‌توانیم مالیات بگیریم؛ درحالی که مالیات ستانی به این دلیل مقدور نیست که قوانین مبارزه با فرار مالیاتی را نداریم.

وی افزود: فرهنگ معلول یک سیستم مالیاتی است و مردم می‌دانند اگر فرار مالیاتی کنند، از هستی ساقط نمی‌شوند.

یزدی‌زاده نخستین جرم در کشورهای پیشرفته را فرار مالیاتی دانست و گفت: در ایران چنین مساله‌ای وجود ندارد و به همین دلیل نمی‌توانیم جلوی فرار مالیاتی را بگیریم.

این کارشناس امور مالیاتی که با رادیو گفت‌وگو صحبت می‌کرد، مشکل اصلی کشور را عدم برخورد صحیح با فرار‌کننده‌های مالیاتی عنوان کرد و افزود: وقتی یک بخش معاف از مالیات می‌شود، جریان گسسته ایجاد اطلاعات در اقتصاد از بین می‌رود.

وی سیستم مالیاتی را نه‌تنها راهی برای درآمدزایی بلکه مسیری برای کنترل گردش مالی در اقتصاد دانست و افزود: هر فعال مالیاتی اگر عملیات خود را اعلام کند، نباید معافیت داشته باشد ولی می‌بایست از نرخ صفر بهره ببرد.

یزدی‌زاده بیشترین نرخ مالیات در خارج از کشور را مالیات بر ثروت دانست تا در نهایت موجب کاهش فاصله طبقاتی شود و ادامه داد: یکی از مشکلات اساسی این است که در برخورد با فرار مالیاتی، به‌جای ریشه به شاخه بسنده می‌کنیم. مثلاً برای جلوگیری از فرار مالیاتی باید بدانیم این معضل اقتصادی از چه ریشه‌ای نشئت می‌گیرد؛ بلکه سعی می‌شود سرشاخه‌ها کنترل شود.

وی اضافه کرد: در یک وجه از فرار مالیاتی از کارت‌خوان استفاده نمی‌شود و به‌جای آن از کارت به کارت یا وجه نقد بهره می‌گیرند. همین امر در مصادیق بزرگ‌تر اتفاق می‌افتد و لذا امروز شبه‌پول نظیر ارز، جایگزین پول ملی شده است و با آن معامله انجام می‌شود.

یزدی‌زاده گفت: ارز صرفاً برای واردات و صادرات مورداستفاده است و اسکناس آن در داخل کشور به کار برده نمی‌شود ولی عده‌ای با ورود ارز به معاملات خود، آن را جایگزین پول ملی کرده‌اند و از امتیاز عدم ثبت اطلاعات بهره می‌گیرند.

وی خاطرنشان کرد: آمار سازمان امور مالیاتی بر اساس اقتصاد شفاف به دست می‌آید؛ درحالی که اقتصاد واقعی چهار برابر اقتصاد شفاف است.

 

ارسال نظر