دریچه

۱۴۰۰/۰۲/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۸۰۳۱

نپیوستن به FATF نظارت‌ها را بیشتر می‌کند

سیدرسول مهاجر، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه معتقد است که در مورد مساله FATF اطلاع‌رسانی درستی در رسانه‌ها انجام نشد. او تاکید دارد که ایران باید به دو کنوانسیون سازمان ملل یعنی مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی و کنوانسیون تامین مالی تروریسم ملحق شود؛ این دو کنوانسیون شرط لازم برای برنامه اقدامی است که ما با FATF توافق کردیم و با پیوستن به آنها از لیست سیاه FATF خارج می‌شویم. به گزارش ایرنا، او با تاکید بر اینکه FATF یک اقدام ضروری برای مراودات بانکی ماست، تاکید کرد: «اگر ما نتوانیم از لیست سیاه خارج شویم، در صورتی که تحریم‌ها هم برداشته شوند، نمی‌توانیم از منفعت لغو تحریم‌ها برخوردار شویم.FATF کاری به حساب‌های شخصی کشورها ندارد. نگرانی از اینکه حساب‌های کشور رصد می‌شوند، بی‌اساس است. ایران در تدوین کنوانسیون‌های پالرمو و سی‌اف‌تی نقش داشته و جزو کنوانسیون‌های سازمان ملل است.» به ‌گفته این دیپلمات ارشد، اگر کشوری در لیست سیاه FATF باشد، بانک‌های خارجی ضوابط رعایت و دقت‌شان را در مورد یک به یک مراودات بانکی آن کشور افزون می‌کنند. برخلاف تصوری است که فکر می‌کنند اگر عضو FATF شویم، نظارت‌ها بر ما بیشتر می‌شود، اکنون که در لیست سیاه هستیم، نظارت بر ما بسیار بیشتر شده و برای ایرانیان خارج از کشور هم محدودیت‌های زیادی ایجاد شده است. به گفته مهاجر، حتی کشورهای روسیه و چین هم از ما خواستند که ضوابط این گروه را رعایت کنیم. اینکه می‌گویند چین به FATF اعتقادی ندارد، این عبارت اصلا درست نیست و از قضا به همین خاطر، حساب‌های بانکی ما در چین با محدودیت‌هایی روبه‌رو شده است.

چرخش تجارت ایران  به سوی امارات در ۱۴۰۰

اتاق بازرگانی تهران به بررسی تجارت خارجی ایران در نخستین ماه از سال ۱۴۰۰ پرداخته که تغییرات مهمی را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد. به گزارش ایسنا، بر اساس برآوردهای صورت گرفته از تجارت ایران در فروردین امسال، عدد کل صادرات غیرنفتی کشور به حدود سه میلیارد دلار رسیده است. این عدد در مقایسه با ماه قبل یعنی اسفند ۱۳۹۹، کاهش ۲۲ درصدی را نشان می‌دهد که با توجه تعطیلات دو هفته‌ای نوروز موضوع عجیبی نیست اما در مقایسه با فروردین سال قبل، میزان صادرات کشور حدودا ۸۰ درصد از نظر ارزشی و ۵۶ درصدی از نظر وزنی رشد داشته است. این تفاوت حاکی از آن است که با گذشت حدود یک سال از درگیری ایران با شیوع ویروس کرونا، تجارت کشور راه خود را برای فعالیت زیر سایه این ویروس پیدا کرده است. در همین مدت ایران، ۲.۸ میلیارد دلار واردات کالا را نیز به ثبت رسانده که هرچند از نظر ارزشی افزایش ۴۷ درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد اما در همین مدت، وزن کالاهای وارداتی به ایران ۱۸ درصد کاهش یافته است. این را می‌توان به معنی کاهش واردات مواد اولیه و افزایش واردات کالاهای صنعتی یا با ارزش افزوده بالاتر دانست که در بلندمدت به سود اقتصاد کشور خواهد بود. اتاق بازرگانی تهران، فهرست اصلی‌ترین شرکای تجاری کشور در فروردین ۱۴۰۰ را نیز منتشر کرده است. در حوزه صادرات، چین با ۹۷۴ میلیون دلار و رشد واردات ۸۶ درصدی، اصلی‌ترین مقصد کالاهای ایران بوده است. عراق با ۴۲۸ میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۴۱۷ میلیون دلار، ترکیه با ۱۷۷ میلیون دلار و افغانستان با ۱۷۵ میلیون دلار در رده‌های بعدی قرار دارند. در این میان رشد ۱۴۹ درصدی واردات ترکیه از ایران در مقایسه با سال قبل، قابل توجه‌ترین تغییر در بازار صادرات ایران به شمار می‌رود. در حوزه واردات اما مهم‌ترین تغییر تجاری به ثبت رسیده است. بر خلاف سال‌های گذشته که چین همواره به عنوان اصلی‌ترین صادرکننده کالا به ایران شناخته می‌شد، آمار فروردین نشان می‌دهد که امارات متحده عربی این رتبه را در اختیار خود گرفته و اصلی‌ترین صادرکننده کالا به ایران شده است. در نخستین ماه سال جاری، امارات متحده عربی با افزایش ۱۱۳ درصدی نسبت به سال قبل، ۷۸۸ میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده است. پس از آن چین با ۶۵۶ میلیون دلار، ترکیه با ۲۴۷ میلیون دلار، هند با ۱۳۳ میلیون دلار و روسیه با ۱۳۲ میلیون دلار در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. در این آمار نیز در کنار صدرنشینی امارات متحده عربی، روسیه به عنوان یکی از کشورهای اورسیا به جمع صادرکنندگان اصلی کالا به ایران وارد شده و جای آلمان را گرفته که در آمارهای سال‌های گذشته معمولا در این رده قرار می‌گرفت.

توتال فرانسه فعلا  قصد بازگشت به ایران را ندارد

ژان پیر اسبرایر، مدیر مالی شرکت توتال فرانسه در یک کنفرانس تلفنی خطاب به تحلیلگران اعلام کرد که این شرکت نفتی در حال حاضر به دلیل عدم اطمینان در مورد تحریم‌های ایران فعلا قصد بازگشت به این کشور را ندارد. توتال فرانسه پس از اجرایی شدن توافق موسوم به برجام در سال 2019 توانست به ایران بازگردد و به برخی از پروژه‌های نفتی و گازی این کشور ورود کند. اوایل هفته جاری، ایران و قدرت‌های جهانی تلاش کردند، روند انجام تعهدات واشنگتن و تهران در توافق هسته‌ای سال 2015 را تسریع کنند، چراکه ایالات متحده به متحدان عرب خود در منطقه خلیج فارس در مورد وضعیت این مذاکرات اطمینان داده است.

ارسال نظر