گفت‌وگوی ظریف برای ثبت در اسناد بود

۱۴۰۰/۰۲/۰۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۷۸۹۴
گفت‌وگوی ظریف برای ثبت در اسناد بود

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه فایل صوتی منتشر شده از آقای ظریف یک مصاحبه و گفت‌وگوی رسانه‌ای نبوده است، اظهار کرد: این گفت‌وگو در چارچوب‌های معمول و محرمانه‌ای که در داخل دولت انجام می‌شود، صورت گرفته و تعهد دوجانبه برای حفظ محرمانگی آن بوده است.

سعید خطیب‌زاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با فایل منتشر شده از آقای ظریف و مباحثی که در این فایل مطرح شده و انتشار برخی تحلیل‌ها مبنی بر اینکه این فایل از سوی وزارت خارجه منتشر شده یا اینکه انتشار این فایل به معنای پایان آینده سیاسی ظریف است، تاکید کرد: تفاسیر شاذ درباره این فایل برای بعدا باشد. آنچه منتشر شده از ابتدا یک مصاحبه نبوده و قرار هم نبوده یک مصاحبه باشد، یک گفت‌وگوی رسانه‌ای هم نبوده است و یک گفت‌وگو در چارچوب‌های معمول و محرمانه‌ای است که در داخل دولت انجام می‌شود. او با بیان اینکه نظر آقای رییس‌جمهور این بوده که برای انتقال سوابق و تجارب برای دولت‌های بعدی اعضای کابینه گفت‌وگوهایی برای ثبت در اسناد داشته باشند و نظرات‌شان را اعلام کنند و این گفت‌وگو در این چارچوب صورت گرفته است، اظهار کرد: تعهد دوجانبه برای حفظ محرمانگی این گفت‌وگوها وجود داشته و وزارت خارجه در هیچ کدام از فرآیندهای این گفت‌وگو از جمله انتخاب تیم مصاحبه‌کننده، عوامل و نگهداری فایل‌ها هیچ نقشی نداشته است و اینکه چه کسانی، چگونه و چرا این فایل را منتشر کرده‌اند ما نمی‌دانیم.

خطیب‌زاده با بیان اینکه به آنچه که آقای ظریف در این گفت‌وگو مطرح کرده‌اند باید به صورت کلی نگاه شود نه گزینشی، ادامه داد: ما از دو شب قبل کم‌کم مطلع و متوجه شدیم که بخش‌هایی از این فایل در حال منتشر شدن است و دیروز این موضوع به اوج خود رسید. همان‌طور که گفتم آنچه آقای ظریف در این گفت‌وگو مطرح کرده‌اند را باید به صورت کلی دید و گزینشی نباید برخورد کرد. او ادامه داد: آقای ظریف همواره گفته‌اند که نظرات‌شان را در پشت درهای بسته شفاف و صریح مطرح می‌کنند و آنچه انجام می‌شود حول قوه عاقله نظام است. خطیب‌زاده افزود: در این فایل آقای ظریف به صورت مفصل با تکریم و احترام در مورد آقای سلیمانی صحبت می‌کند. از نقش ایشان در صلح‌سازی و طرح‌های منطقه‌ای و کمک‌هایی که ایشان در این زمینه ارایه کرده‌اند، صحبت می‌کنند و این کمک‌ها بر کسی پوشیده نیست. یک ذوق‌زدگی در برخی رسانه‌ها برای تقطیع صحبت‌های آقای ظریف دیده می‌شود ولی همان‌طور که گفتم صحبت‌های ایشان در این فایل باید کلی دیده شود. او با بیان اینکه آنچه درباره انتشار این فایل صورت گرفته یک امر غیرقانونی است و مجاری قانونی باید آن را بررسی کنند اما این مساله را نیز نشان می‌دهد که برخلاف آنچه گفته می‌شود مسوولان ایرانی در فضای کارشناسی پویا و شفاف هستند. آنچه اجرا می‌شود تصمیمات اجماعی نظام است و از دیگر سو باید توجه داشت که هیچ کس در تحلیل مصون از خطا نیست و این چیزی است که آقای ظریف بارها به آن اشاره کرده‌اند.

خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با نامه آقای ظریف به مقام رهبری اظهار کرد: من نمی‌دانم که چقدر جا دارد که مسائل اینچنینی در اینجا مطرح شود ولی چون شما پرسش کردید به آن جواب می‌دهم. این نامه مثل تمام نامه‌هایی است که وزیر امور خارجه به مقام معظم رهبری می‌فرستند و طبقه‌بندی شده است. آنچه در رسانه‌ها منتشر شده تیتر آن با متن تعارض دارد و بخشی از آن درست است. آقای ظریف نامه‌ای را برای مقام معظم رهبری ارسال کرده‌‌ و تاکید کرده‌اند که گفت‌وگوهای برجامی با تمرکز بر رفع تحریم‌ها نباید به موضوع برخی جریانات سیاسی برای افزایش فشار و پیشبرد اهداف سیاسی خاص خود تبدیل شود.

او ادامه داد: ولی متاسفانه آنچه برخی از جریانات سیاسی در این مدت انجام دادند برخلاف خواسته‌ها و تاکیدات رهبری و وزارت خارجه بوده است. ما باید توجه کنیم که منافع ملی منافع مردم است و همه باید با همدلی در پاسداشت آن تلاش کنیم.

خطیب‌زاده همچنین در این نشست مطبوعاتی که حدود یک ساعت به طول انجامید در مورد افزایش هجمه‌ها به وزارت خارجه و شخص ظریف با توجه به نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری تصریح کرد: متاسفانه شاهد یک موجی هستیم و شاید تعبیر آن این باشد که سیاست خارجی در راستای اهداف انتخاباتی برخی جریانات مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرد و برخی با اهدافی که برای ما نیز جای سوال دارد این اقدامات را انجام می‌دهند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه این اتفاقات در انجام ماموریت‌های ما خللی ایجاد نمی‌کند، تصریح کرد: وزارت خارجه یک دستگاه حاکمیتی است و در طول چهار دهه گذشته نشان داده است که وظایف خود را پیگیری می‌کند. البته همان‌طور که می‌دانیم همراهی و اجماع در سیاست خارجی قدرتمند است و ما همه را به همراهی برای حفاظت و تامین منافع مردم کشور دعوت می‌کنیم.

او در ارتباط با موضوع عرصه میدان و دیپلماسی و تاثیر این دو موضوع بر یکدیگر گفت: عرصه میدان و دیپلماسی دو بازوی عمل ایران هستند و کسانی که درصدد تخریب این دو بازو هستند در پازل بدخواهان حرکت می‌کنند.

خطیب‌زاده ادامه داد: هرگاه دیپلماسی و میدان در عرصه عمل با هم همراه بوده‌اند از جنگ تحمیلی گرفته تا دیگر مسائل منطقه منافع عالی نظام و کشور به بهترین نحو تامین شده است و هر گاه این دو بال همراه هم نبوده‌اند یا اختلاف‌نظر باعث شده که چندان همدیگر را همراهی نکنند ما نتیجه مطلوب نگرفته‌ایم.

او همچنین با اشاره به روند تصمیم‌گیری در کشور در ارتباط با مسائل کلان و حاکمیتی ادامه داد: خوشبختانه قوه عاقله‌ای در کشور وجود دارد و ما همه دور آن جمع هستیم و تصمیمات عالیه نظام در چارچوب این بستر گرفته می‌شود.

خطیب‌زاده تاکید کرد: سیاست خارجی نباید گروگان سیاست داخلی گرفته شود و هدف در سیاست خارجی تامین منافع مردم و کشور است.

او گفت: آنچه در جلسات داخلی و کارشناسی نهادهایی همچون شورای امنیت، وزارت خارجه و ریاست‌جمهوری مطرح می‌شود محرمانه و درز آن جرم است.

او در ارتباط با برخی صحبت‌های ظریف در فایل منتشر شده در ارتباط با روسیه و تحلیل‌هایی که در این ارتباط در رسانه‌ها بیان شده، تصریح کرد: آنچه در این فایل شنیده می‌شود بخش بسیار کوچکی از یک موضوع مهم در گذشته و یک برشی از تاریخ است که در گذشته اتفاق افتاده است.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: روابط ایران و روسیه مشارکت راهبردی و نزدیک است و دو کشور تصمیم گرفته‌اند که این روابط را در سطوح مختلف ارتقا و گسترش دهند. دکتر ظریف و آقای لاوروف هر دو از معماران گسترش روابط دو کشور هستند و سابقه دوستی دیرینه دارند از زمان حضور در نیویورک و سازمان ملل .

او با بیان اینکه تصمیم قاطع و قطعی ما همواره ارتقای روابط با کشورهایی چون روسیه بوده و این روابط اکنون در سطح مشارکت راهبردی است، خاطرنشان کرد: برخی از ذوق‌زدگی رسانه‌های غربی هیچ تاثیر و موضوعیتی در روابط ما ندارد و حتی نشان می‌دهد که ما در مسیر درست در راستای گسترش توسعه روابط قرار گرفته‌ایم.

 

ارسال نظر