سازوکارهای منطقه‌ای راهی برای مقابله با امریکاست

۱۳۹۹/۰۹/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۳۶۲۰

معاون اول رییس‌جمهور با اشاره به همکاری‌های موثر ایران با کشورهای درگیر با تروریسم داعش به ویژه دولت‌های عراق و سوریه که به سرکوبی یکی از خطرناک‌ترین تهدیدات تروریستی در جهان منجر شد، گفت: متاسفانه امروز ایران خود در معرض تروریسم دولتی قرار گرفته است. ترور سال گذشته قهرمان ملی کشور ما در مبارزه با تروریسم، سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی و ترور چند روز اخیر شهید دکتر محسن فخری‌زاده از دانشمندان و مدیران حوزه دفاعی کشورمان، نمونه‌های بارز به‌کارگیری ابزار تروریسم دولتی، علیه ایران است. متن صحبت‌های جهانگیری به شرح زیر است: 

در دنیای پرمخاطره امروز، نهادهای منطقه‌ای یکی از موثرترین سازوکارهای مدیریت و حل و فصل مسائل منطقه‌ای، جهانی و حتی ملی هستند. به این اعتبار، اعضای سازمان همکاری شانگهای می‌توانند با بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و فرصت‌های وسیع همکاری‌های چندجانبه، نقش مهمی در توسعه و پیشرفت ایفا کنند. با پایان جنگ سرد، چندجانبه گرایی از سوی برخی از کشورها به ویژه امریکا با چالش جدی مواجه شده است. برجام که به عنوان یکی از دستاوردهای مهم دیپلماسی بین‌المللی دهه اخیر است، به رغم رویکرد برجام ستیزانه و خروج غیرقانونی دولت ترامپ و اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه کشور ما و بی‌عملی کشورهای اروپایی عضو، به واسطه سیاست صلح طلبانه و صبر راهبردی ایران و با حمایت اعضای جامعه بین‌المللی، از جمله اعضای سازمان همکاری شانگهای و البته با مقاومت ملت بزرگ ایران تاکنون پایدار مانده است. هر چند ایران منفعت قابل توجهی از اجرای آن نبرده است اما همچنان برای تقویت رویکرد چند جانبه‌گرایی، درصدد بازگشت توازن و تعادل در انجام تعهدات طرفین به این توافق بین‌المللی است.

همکاران گرامی،  با کمال تاسف یکی از ابزارهایی که دولت امریکا همواره از آن برای اعمال فشار بر کشورهای مستقل بهره می‌برد، تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه‌ای است که در نهایت مردم کشورها را هدف قرار می‌دهد. ابزار مهم این کشور در پیشبرد سیاست تحریم، استفاده از سازوکارهای بانکی و دلار است. از آنجایی که اعمال تحریم‌های یکجانبه امریکا به عنوان اقدامی علیه تجارت آزاد جهانی محسوب می‌شود و می‌تواند برای هر رقیب سیاسی یا اقتصادی این کشور نیز تکرار شود، جای آن دارد که سازمان همکاری شانگهای برای خنثی کردن این دست اقدامات غیرقانونی تدابیری متناسب اتخاذ کند. بهترین راه مقابله در این خصوص، یافتن سازوکارهای بانکی و پولی بین منطقه‌ای است که بتواند کشورهای مستقل منطقه را از چرخه تحریم‌های ظالمانه خارج نماید و زمینه‌های لازم را برای تبادل تجاری و اقتصادی بین منطقه‌ای با استفاده از پول‌های ملی یا تعریف ارز واحدی فراهم آورد که بتواند جایگزین مناسبی برای ارز واسط دلار در روابط تجاری کشورهای منطقه باشد. همچنین می‌توان با تاسیس مرکز ترانزیت و حمل و نقل منطقه‌ای در چارچوب سازمان همکاری شانگهای، زمینه تسهیل و توسعه همکاری‌های اقتصادی را بیش از گذشته فراهم کنیم. حدود یکسال است، جهان درگیر بیماری عالم گیر کرونا شده است. ایران از ابتدای مواجهه با این همه‌گیری، اقدامات همه‌جانبه‌ای برای مقابله با این بیماری انجام داد. این اقدامات در حالی است که ملت ایران علاوه بر رویارویی با این ویروس مهلک با ویروس خطرناک‌تری به نام تحریم اقتصادی ظالمانه امریکا نیز روبرو است. پدیده‌ای که در مواردی حتی دسترسی به دارو و تجهیزات پزشکی را برای بیماران خاص، کودکان، سالمندان و زنان با دشواری مواجه ساخته است. هرچند با تکیه بر دانش داخلی به سرعت بسیاری از نیازمندی‌های درمانی بیماران را برطرف ساختیم، اما ننگ این ظلم آشکار و اقدام غیرانسانی و ضد حقوق بشری تا ابد بر پیشانی بانیان آن باقی خواهد ماند. متاسفانه به رغم همکاری‌های موثر ایران با کشورهای درگیر با تروریسم داعش به ویژه دولت‌های عراق و سوریه که به سرکوبی یکی از خطرناک‌ترین تهدیدات تروریستی در جهان منجر شد، امروز ایران خود در معرض تروریسم دولتی قرار گرفته است. ترور سال گذشته قهرمان ملی کشور ما در مبارزه با تروریسم، سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی و ترور چند روز اخیر شهید دکتر محسن فخری‌زاده از دانشمندان و مدیران حوزه دفاعی کشورمان، نمونه‌های بارز به‌کارگیری ابزار تروریسم دولتی، علیه ایران است. انتظار داریم نهادهای بین‌المللی، منطقه‌ای و دولت‌ها در برابر تروریسم دولتی سکوت نکنند و با محکوم کردن آ‌ن، مانع از تکرار این دست اقدامات ضد انسانی شوند. البته ایران در فرصت مناسب به این جنایت ضد انسانی پاسخ قاطع و حساب شده خواهد داد.

جمهوری اسلامی ایران امنیت و ثبات کشورهای منطقه و همسایگان را امنیت و ثبات خود می‌داند و از برقراری صلح در منطقه قره باغ استقبال می‌کند. ما با جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان مرز مشترک و اشتراکات فراوان تاریخی داریم، امیدواریم پایان درگیری نظامی در این منطقه، آغازی برای شکوفایی اقتصادی آن باشد. ایران آمادگی دارد تا با استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی خود به ویژه در حوزه ترانزیت و انرژی در بازسازی مناطق جنگ زده مشارکت کند. جمهوری اسلامی ایران با عنایت به موقعیت جغرافیایی، تاریخی، فرهنگی و اقتصادی ویژه خود که پیوند‌دهنده مناطق گوناگون از جمله آسیای مرکزی و قفقاز، آسیای غربی و خاورمیانه است و بین دریاهای مهم خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب واقع شده، آمادگی دارد به عنوان یکی از کانون‌های غنی انرژی و شاهراه‌های مواصلاتی منطقه با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای همکاری کند.

 

ارسال نظر