عفو گسترده شامل چه کسانی می‌شود

۱۳۹۷/۱۱/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۹۴۳۸
عفو گسترده شامل چه کسانی می‌شود

گروه ایران|

بعد از انتشار برخی اخبار درباره نحوه عفو محکومان به مناسبت جشن 40سالگی انقلاب، دادستان تهران در گفت‌وگو با خبرنگاران ابعاد و زوایای تازه‌ای از نحوه اجرای این دستور العمل را تشریح کرد و درباره عفو ۵۰ هزار زندانی گفت: این عفو همه ساله انجام می‌شد، اما امسال به لحاظ ۴۰ سالگی پیروزی انقلاب اسلامی گستردگی زیادی دارد.

عباس جعفری‌دولت‌آبادی در گفت‌وگویی رادیویی خاطرنشان کرد: در عفو جدید چند نکته مهم وجود دارد؛ اولاً کسانی که تا شش ماه حبس دارند و به هر علتی حکم اجرا نشده یا دستگیر نشدند یا معرفی نشدند، مشروط به اینکه شاکی نداشته باشند مورد عفو قرار می‌گیرند یا تا ۱۵ اسفند مهلت دارند که رضایت شاکی را بگیرند و حبس‌شان اجرا نمی‌شود.

این مقام قضایی درباره جزییات عفو گسترده چنین توضیح داد: باقی مانده محکومیت محکومان به حبس تا یک سال، سه چهارم محکومیت محکومان به حبس بیش از یک سال تا پنج سال، دو سوم محکومیت محکومان به حبس بیش از پنج سال تا ۱۰ سال، یک دوم محکومیت محکومان به حبس بیش از ۱۰ سال تا ۲۰ سال مشروط بر اینکه حداقل یک سال حبس را تحمل کرده باشند مورد عفو قرار می‌گیرند. او افزود: باقیمانده محکومیت محکومان به حبس بیش از ۲۰ سال برای مردان در صورتی که حداقل ۱۲ سال و برای زنان در صورتی که حداقل ۱۰ سال حبس را تحمل کرده باشند که بیشتر در مواد مخدر هست و باقیمانده محکومیت محکومان به حبس ابد برای مردان در صورتی که حداقل ۱۵ سال و برای زنان در صورتی که حداقل ۱۲ سال تحمل حبس کرده باشند.

جعفری‌دولت‌آبادی اضافه کرد: باقیمانده محکومیت حبس کلیه محکومان جرایم غیرعمدی مثل تصادفات، باقیمانده محکومیت حبس (غیر از حبس ابد) زنانی که به حکم قانون سرپرستی یا حضانت فرزندان شان را بر عهده دارند، در صورتی که حداقل یک پنجم حبس را تحمل کرده باشند و نیز باقیمانده محکومیت حبس محکومان ایثارگر و خانواده معظم شهدا (پدر، مادر، همسر، فرزند، برادر، خواهر) که به دلایل مختلف در زندان به‌سر می‌برند به‌شرط آنکه در محکومیت حبس بیش از پنج سال، حداقل یک پنجم و در محکومیت به حبس ابد، حداقل پنج سال تحمل حبس کرده باشند. وی افزود: باقیمانده محکومیت حبس بیماران صعب‌العلاج یا لاعلاج که مراتب بیماری آنان تا قبل از پایان دوره محکومیت مورد تایید کمیسیون پزشکی قانونی قرار گیرد و باقیمانده محکومیت حبس محکومان ذکور بالای ۷۰ سال تمام و اُناث بالای ۶۰ سال تمام به استناد اسناد سجلی و در مورد اتباع بیگانه فاقد اسناد معتبر به تأیید پزشکی قانونی به شرط آنکه در محکومیت حبس بیش از پنج سال، حداقل یک پنجم و در محکومیت به حبس ابد، حداقل ۵ سال تحمل حبس کرده باشند نیز مورد عفو قرار می‌گیرند.

دادستان تهران ادامه داد: باقیمانده محکومیت حبس یا جزای نقدی اتباع بیگانه که به جُرم ورود یا اقامت غیرمجاز محکوم شده‌اند، محکومیت محکومان به جزای نقدی تا ۱۰ میلیون ریال که به هر علت تاکنون اجرا نشده باشد، محکومان به جزای نقدی که به علت عجز از پرداخت جزای نقدی در زندان به‌سر می‌برند شامل (باقیمانده محکومیت محکومان به جزای نقدی تا هفتصد میلیون ریال، دو سوم محکومیت محکومان به جزای نقدی بیش از هفتصد میلیون ریال تا دو میلیارد ریال، یک دوم محکومیت محکومان به جزای نقدی بیش از دو میلیارد ریال تا پنج میلیارد ریال، مشمول عفو می‌شوند. محکومین به حبس و جزای نقدی که حبس آنها مشمول عفو قرار گرفته باشد، محکومیت قطعی جزای نقدی آنان و کلیه محکومان به شلاق‌های تعزیری مشمول عفو می‌شوند.

   شرایط عفو محکومان

جعفری‌دولت‌آبادی درباره شرایط عفو گفت: نداشتن بیش از دو فقره سابقه محکومیت موثر کیفری، عدم ارتکاب جرم عمدی جدید مستوجب مجازات درجه یک تا پنج موضوع ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ در ایام تحمل حبس در حال اجرا یا در زمان مرخصی اعطایی، نداشتن مدعی خصوصی یا جلب رضایت وی یا جبران ضرر و زیان یا ترتیب پرداخت خسارت مدعی خصوصی و زیان دیده (اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) تا قبل از پایان دوره محکومیت از شرایط مشمول شدن این عفو می‌شود.

وی درباره کسانی که مشمول عفو نمی‌شوند، گفت: محکومان قاچاق مسلحانه یا عمده مواد مخدر (منظور از قاچاق عمده مواد مخدر، بیش از ۱۰۰ کیلوگرم تریاک و ملحقات آن و بیش از دو کیلوگرم هرویین و روان گردان‌ها و ملحقات آن است)، قاچاق اسلحه و مهمات، جرایم امنیتی که محکومیت آنها بیش از یک سال باشد، آدم ربایی در صورت عدم گذشت شاکی، اسیدپاشی، تجاوز به عنف، دایر کردن مرکز فساد و فحشاء، سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار یا سرقت سارقینی که میزان محکومیت حبس آنان بیش از پنج سال باشد، اختلاس، ارتشاء، کلاهبرداری، جعل اسکناس و ضرب سکه تقلبی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی کشور، قاچاق مشروبات الکلی، قاچاق کالا و ارز سازمان یافته، حرفه‌ای و عمده از جمله استثنائات عفو است.

بر اساس این گزارش، دادستان تهران درباره آخرین وضعیت پرونده موسسه فرشتگان، گفت: هشت تعاونی بودند که با هم ادغام شدند، در آن زمان گلایه‌هایی بود که چگونه می‌شود موسسات غیرمجاز با هم ادغام شوند؟ بانک مرکزی به این موسسات مجوزهایی داد، اما به بحران برخوردند. در حال حاضر حدود ۳۰۰ ملک از متهمان شناسایی شده و چهار متهم در بازداشت هستند.

   ردپای پول‌های مشکوک در سینما

یکی دیگر از ابهاماتی که دادستان تهران در گفت‌وگو با رسانه‌ها در خصوص آن صحبت کرد؛ زمزمه‌هایی است که در خصوص وجود پول‌های مشکوک در سینما مطرح می‌شود که دولت‌آبادی در خصوص آن گفت: اینکه عده‌ای در حوزه سینما پولشویی می‌کنند را تایید می‌کنیم؛ کما اینکه چندین پرونده در دادسرا مفتوح است و مهم‌ترین آن همان بود که اسم بردید و منجر به کیفرخواست شده است، اما منتظر گزارشات تکمیلی برای پرونده‌های دیگر هستیم.

جعفری‌دولت‌آبادی در خصوص گرانی‌ها گفت: ما سه راهبرد اعم از حمایت، نظارت و مقابله در ارتباط با گرانی‌ها داریم. تیم‌های مشترکی با همکاری تعزیرات و وزارت صمت و جهاد سازندگی تشکیل دادیم و ۱۰ تیم تشکیل شده که روزانه مشغول به نظارت هستند.

در نمونه‌های اخیر گوشت‌های زیادی در انبارها کشف شد و جایی هم که جرم رخ دهد، پرونده قضایی تشکیل می‌شود. وظیفه ما مقابله با گرانی‌ها نیست، بلکه ما به دولت کمک می‌کنیم.

دادستان تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا پرونده‌ای در رابطه با قاچاق گوشت تشکیل شده است؟ گفت: به دلیل این قاچاق دام زنده در نقاط مرزی رخ می‌دهد، در تهران چیزی اعلام نشده است، اما در مورد شرکت‌های توزیع‌کننده گزارشاتی رسیده که ما به مراجعی مثل پلیس آن را ارسال کردیم که در حال بررسی است. اکنون به جز پرونده‌ای که قبلا تشکیل و با آن برخورد شد پرونده کیفری تشکیل نشده است؛ البته مشکلاتی در رابطه با توزیع گوشت وجود دارد و متاسفانه متناسب با جمعیت نیست.

وی با طرح این سوال که چرا پرونده موسسه فرشتگان- کاسپین - به دادگاه نمی‌رود؟ گفت: تحقیقات قضایی در پرونده موسسه فرشتگان تمام شده است و بیشتر منتظر شناسایی اموال هستیم. حدود ۶۳۰ هزار نفر از سپرده‌گذاران باقی مانده‌اند که بیشتر از یک میلیارد تومان پول دارند؛ البته حدود یک میلیون نفر از سپرده گذاران تعیین تکلیف شده‌اند که رقم بالایی است و کیفرخواست پرونده هنوز صادر نشده است تا اموال شناسایی شود.

دادستان تهران در پاسخ به این سوال که پرونده خودروهای وارداتی به کجا رسید؟ گفت: یکی از پرونده‌های مهم مفاسد اقتصادی است که در شعبه ویژه ما تشکیل شده و تا الان هم تحقیقاتش ادامه دارد. یک بخش تکمیلی در بندرعباس داشت که پنج نفر بازداشتی داشت و پرونده اصلی ۲۳ نفر بازداشتی دارد که جمعاً ۲۸ نفر می‌شود. ۱۰ نفر هم در پرونده ضمیمه‌اش که همان پرونده آقای میثم رضایی معروف است در بازداشتند. بطور کلی در پرونده معروف واردات خودروی خارجی ۵ نفر در بندر عباس و ۳۳ نفر در این پرونده اصلی در بازداشتند که ۴ مقام دولتی در پرونده اصلی و یک مقام دولتی در پرونده بندرعباس در بازداشت به سر می‌برند.

 

 

ارسال نظر