آخرین وضعیت برنامه‌های مدیریت جامع حیات وحش

۱۳۹۶/۰۴/۰۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۱۹۶۴
آخرین وضعیت برنامه‌های مدیریت جامع حیات وحش

مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست، آخرین وضعیت برنامه‌های مدیریت جامع گونه‌های در معرض تهدید کشور را تشریح کرد و گفت: برای اجرایی شدن برنامه‌های جامع مدیریت گونه‌ها به اعتبارات کافی و تعامل کلیه دستگاه‌ها احتیاج داریم.

مجید خرازیان‌مقدم با بیان اینکه سیاست مورد تاکید دفتر حیات وحش طی 3سال گذشته اولویت دادن به تهیه برنامه‌های مدیریت جامع گونه‌های جانوری در معرض تهدید کشور است، ادامه داد: براساس گزارش‌های اتحادیه جهانی محیط زیست و تنوع زیستی(IUCN) ایران ۷۴ گونه مهره‌دار در معرض تهدید دارد. دفتر حیات وحش از بین این تعداد ۳۰ گونه را انتخاب کرده و در اولویت تدوین برنامه جامع مدیریت قرار داده است.

وی افزود: قصد داریم با اجرای این برنامه‌ها وضعیت حفاظتی گونه‌های در معرض تهدید را طی یک برنامه میان‌مدت بهبود ببخشیم. در مرحله اول شرح خدماتی را برای ۳۰ گونه تهیه کردیم. در سال گذشته 6 برنامه جامع مدیریتی برای 6 گونه گوزن زرد، تمساح پوزه کوتاه، سمندر لرستانی، خرس سیاه، خرس قهوه‌یی و غاز پیشانی سفید کوچک تهیه و به ۲۹ استان ابلاغ کردیم همچنین با ارسال نامه‌یی به استانداران از آنان درخواست کردیم، برنامه‌های جامع مدیریت گونه‌ها را در اسرع وقت در شورای برنامه‌ریزی استان تصویب و ردیف اعتباری مستقل برای آنها در نظر گرفته شود.

به گزارش ایسنا، مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: در شرایط کنونی خبر خوش آن است که هم استانداران و هم سایر دستگاه‌ها نسبت به برنامه‌های جامع مدیریت گونه‌ها واکنش مثبت نشان داده‌اند و در بسیاری از استان‌ها این برنامه‌ها در شورای عالی برنامه‌ریزی استان‌ها تصویب شده و برای دریافت بودجه اقدام کرده‌اند. در تعدادی از استان‌ها نیز قرار شده در برنامه آتی شورای برنامه‌ریزی استان این موضوع مطرح شود.

خرازیان‌مقدم ظرفیت‌های قانونی ایجاد شده در مورد حفاظت از حیات وحش را نقطه قوت شرایط جدید برای حفاظت از تنوع حیات وحش دانست و گفت: خوشبختانه در برنامه 5 ساله ششم توسعه در زمینه محیط زیست به این موضوع اشاره شده و بند «ط» از ماده ۳۸ قانون برنامه ششم به تهیه، تدوین و اجرای برنامه مدیریت جامع گونه‌ها با رویکرد جلب مشارکت جوامع محلی پرداخته است. با این قانون ظرفیت قانونی حفاظت از حیات وحش نسبت به 3دهه گذشته بسیار قوی‌تر شده و آنچه ما از 3سال گذشته هدف‌گذاری کردیم در این دوره در قانون به آن اشاره شده است. او با بیان اینکه امیدوار هستیم در سطح استان‌ها و در سطح ملی ردیف اعتباری لازم برای اجرای برنامه‌های مدیریت جامع گونه‌ها تخصیص داده شود، گفت: اجرایی شدن برنامه‌ها فقط به اعتبارات بستگی ندارد بلکه علاوه بر اعتبارات، تعامل و همکاری دستگاه‌ها در استان‌ها نیز نقش پررنگی دارند. وزارتخانه‌های راه، آموزش و پرورش، صنعت، جهاد کشاورزی و بهداشت در اجرایی شدن برنامه‌های مدیریت جامع گونه‌ها نقش دارند و امیدواریم با توجه به قانونی شدن حراست از حیات وحش همه دستگاه‌ها بیش از گذشته با سازمان محیط زیست تعامل داشته باشند تا بتوانیم تا سال ۱۴۰۰وضعیت حداقل ۳۰ گونه در معرض تهدید را ارتقا دهیم. خرازیان‌مقدم در پایان افزود: برخی از برنامه‌های جامع مدیریت گونه‌ها ازجمله برنامه گوزن زرد بحث تکثیر را در بردارد. در برنامه این گونه اشاره شده که تعداد ۳۵۰راس گوزن زرد را به ۷۰۰راس برسانیم و در مرحله بعد آنها را در زیستگاه‌های طبیعی رهاسازی کنیم. تنها زیستگاه مادری گوزن زرد، دز و کرخه است که حدود ۱۸سال است که گزارش موثقی مبنی بر وجود گوزن زرد در آنجا نداریم بنابراین طی  این برنامه قصد داریم، زیستگاه‌های مستعد گوزن زرد را شناسایی کنیم و همزمان با تکثیر و پایدارسازی جمعیت گوزن زرد در اسارت بتوانیم آنها را رهاسازی کنیم. امیدواریم امسال وضع اعتباری نسبت به سال گذشته بهتر باشد تا بتوانیم کارهایمان را پیش ببریم.

 

ارسال نظر