روزشماری برای پایان روند نزولی بیت‌کوین

۱۴۰۱/۰۵/۱۱ - ۰۲:۱۴:۵۳
کد خبر: ۱۹۱۳۰۲
روزشماری برای پایان روند نزولی بیت‌کوین

بیت‌کوین اخیراً به بالاترین قیمت خود در ۶ هفته گذشته رسیده است و یک شاخص مهم و از نظر تاریخی دقیق هم پایان روند نزولی این ارز دیجیتال را پیش‌بینی می‌کند؛ با وجود این، تنها با درنظرگرفتن این دو نشانه نمی‌توان به شروع روند صعودی بیت‌کوین امیدوار بود، زیرا با اینکه قیمت این ارز دیجیتال در ماه ژوئیه بیش از ۲۰درصد افزایش داشته است، نوسان‌های متعدد همچنان تحلیلگران را سردرگم می‌کند. بیت‌کوین، اوج ۶۸ هزار دلار تا سقوط به ۱۷ هزار دلار را تجربه کرد و نیمه اول سال ۲۰۲۲ بازتابی آشکار از روند نوسانات اقتصاد رمزنگاری بوده است. در این دوره، هم عوامل داخلی و هم عوامل خارجی برای به دست آوردن یکی از بدترین عملکردهای ۶ ماهه بیت‌کوین نقش داشتند. به‌رغم آسیب‌های وارد شده به این رمزارز، بازار نزولی کنونی از منظر کاهش کمترین شدت را در تاریخ بیت‌کوین دارد اما مقیاس و بزرگی ضربه تا به امروز بزرگ‌ترین بوده است. از نظر درصدی، سایر بازارهای نزولی بیت‌کوین در گذشته وضعیت شدیدتری ثبت کردند و از ۹۳ درصد در سال ۲۰۱۱، ۸۴ درصد در سال ۲۰۱۵ همچنین در سال ۲۰۱۸ و ۷۵ درصد در مارس ۲۰۲۰ متغیر بوده است. خرس‌های تاریخی بیت‌کوین برای یک دوره متوسط ‌۱۸۰ روزه (به استثنای مارس ۲۰۲۰ که فقط هفت روز به طول انجامید) قیمت‌ها را به زیر قیمت واقعی کاهش داده‌اند. هنگامی که قیمت‌های لحظه‌ای زیر قیمت واقعی معامله می‌شوند، نسبت شاخص MVRV زیر مقدار یک معامله می‌شود که معمولاً نشان می‌دهد متوسط ‌سرمایه‌گذاران بیت‌کوین، سکه‌ها را کمتر از هزینه‌های زنجیره‌ای نگه می‌دارند به این معنی که آنها متحمل یک ضرر غیر واقعی هستند. از لحاظ تاریخی، بازارهای نزولی بیت‌کوین شاهد کاهش قیمت بیت‌کوین به زیر قیمت واقعی برای حدود ۶ ماه هستند (به استثنای چرخه نزولی مارس ۲۰۲۰) . در عین حال، دارندگان بیت‌کوین به‌طور متوسط ‌زیان‌های غیرقابل درک را متحمل می‌شوند. پس از اوج قیمت بیت‌کوین در نوامبر ۲۰۲۱ تاکنون، بیت‌کوین چهار روز مهم تسلیم را تجربه کرده است. در دسامبر ۲۰۲۱ و ژانویه ۲۰۲۲، بازار شاهد دو رویداد کاهش ارزش بود که ضرر خالص ۲.۱۸ و ۲.۵۱ میلیارد دلار ثبت شد سپس دوباره، در طول سه ماهه دوم، دو رویداد عمده کاهش موقت رخ داد. سرمایه‌گذاران بیت‌کوین متوجه ضرر خالص بیش از منفی ۶.۲۱ میلیارد دلار در یک دوره سه روزه شدند سپس مجددا در ژوئن، با کاهش قیمت به ۱۷.۶ هزار دلار، رکورد جدیدی از ضررهای واقعی روزانه ۴.۲۳ میلیارد دلار ثبت شد.

    نشانه صعودی در یکی از شاخص‌های مهم

بیت‌کوین در حال تجربه وضعیتی است که برخی تحلیلگران آن را «جهش درون بازار نزولی» می‌نامند. با اینکه قیمت این ارز دیجیتال در ماه ژوئیه بیش از ۲۰درصد افزایش داشته است، نوسان‌های متعدد همچنان تحلیلگران را سردرگم می‌کند. با ‌نزدیک‌شدن به پایان ماه ژوئیه (۹ مرداد)، شاخص مضرب پوئل از منطقه پایینی خود جدا شده و این امید را ایجاد کرد که شاید بخش اصلی روند نزولی قیمت بیت‌کوین به پایان رسیده باشد. شاخص پوئل یکی از شناخته‌شدن‌ترین معیارها در تحلیل آنچین یا درون‌زنجیره‌ای بیت‌کوین است. این شاخص، ارزش بیت کوین‌های استخراج‌شده در یک روز معین را در مقایسه با متوسط ارزش بیت کوین‌های استخراج شده در ۳۶۵ روز گذشته اندازه‌گیری می‌کند. از این شاخص به دست‌آمده برای تعیین بیشتر یا کمتر بودن مقدار کوین‌های استخراج‌شده در یک روز نسبت به میانگین یک سال گذشته استفاده می‌شود. همچنین، بررسی این شاخص می‌تواند درکی از میزان سودآوری ماینینگ و برداشتی کلی از شرایط اشباع فروش یا اشباع خرید در بازار، برای معامله‌گران فراهم کند. شاخص پوئل پس از رسیدن به محدوده‌ای که عمدتاً با شکل‌گیری کف قیمت بیت‌کوین همراه می‌شود، اکنون سطوح بالاتری را هدف قرار داده است. به‌طور معمول، این اتفاق می‌تواند نشانه‌ای از آغاز روند صعودی قیمت باشد. گریزلی، یکی از نویسندگان پلتفرم تحلیل آنچین کریپتوکوانت، روز ۲۵ ژوئیه (۳ مرداد) در بخش تحلیل بازار کوئیک‌تیک این پلتفرم، نوشت: «داده‌های تاریخی نشان می‌دهند خروج مضرب پوئل از این منطقه همواره با شکل‌گیری حرکتی صعودی روی نمودار قیمت همراه بوده است.» شاخص پوئل تنها نشانه از شروع روند صعودی در شرایط فعلی نیست و روند انباشت هولدرها نیز حاکی از آن است که قیمت به کف بلندمدت خود رسیده است.

   شرایط بی‌سابقه در اقتصاد جهان

بیت‌کوین پس از رشد غیرمنتظره ارزش خود در نیمه دوم این ماه، اکنون به بالاترین سطح قیمت خود در ۶ هفته گذشته رسیده و از کف قیمت جدید خود فاصله گرفته است. خروج احساسات معامله‌گران از منطقه «ترس» نیز باعث شده تا تحلیلگران بازار به پدیده منحصربه‌فردی اشاره کنند که پیش‌بینی قطعی تغییرات روند قیمت در بازار نزولی سال ۲۰۲۲ را بسیار دشوار می‌کند. یکی دیگر از تحلیل‌های بخش کوئیک‌تیک کریپتوکوانت به این نکته اشاره می‌کند که در این شرایط حتی خطوط روند قیمت نیز به‌صورت معمول عمل نمی‌کنند. به‌طور خاص، بیت‌کوین در هفته‌های اخیر چندین بار سطح قیمت ‌تحقق‌یافته خود را قطع کرده است، چیزی که پیش از این در بازارهای نزولی رخ نداده بود. قیمت تحقق‌یافته بیت‌کوین در واقع چیزی شبیه به میانگین قیمت خرید آدرس‌های شبکه است که بر اساس قیمت لحظه آخرین انتقال هر واحد محاسبه می‌شود و در حال حاضر کمتر از 22.000 دلار است. آن‌طور که کریپتوکوانت توضیح می‌دهد، در چرخه‌های قبلی بازار، قیمت تحقق‌یافته به عنوان ابزاری برای تشخیص کف قیمت مطرح بوده است. نکته مهم این است که قیمت بیت‌کوین در دو دوره گذشته (۱۳۴ روز در سال ۲۰۱۸ و ۷ روز در سال ۲۰۲۰) از آستانه قیمت تحقق‌یافته عبور نکرده بود. با این حال، قیمت از ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) تا کنون سه بار از این سطح عبور کرده که نشان‌دهنده منحصر‌به‌فردبودن این چرخه (قیمت بیت کوین) به‌دلیل حاکم‌بودن شرایطی بی‌سابقه در اقتصاد کلان است. این شرایط خود را به‌شکل بالاترین نرخ تورم ۴۰ سال گذشته در ایالات متحده، افزایش بی‌رویه نرخ بهره بانکی توسط فدرال رزرو و نشانه‌هایی از ورود اقتصاد امریکا به رکود نشان داده‌اند. در همین زمان، علاوه بر قیمت تحقق‌یافته، قیمت بیت‌کوین در این بازار نزولی، رابطه غیرمعمولی با میانگین متحرک ۲۰۰هفته‌ای خود ایجاد کرده است. در حالی که میانگین متحرک ۲۰۰هفته‌ای در گذشته به عنوان محدوده حمایت بیت‌کوین عمل می‌کرد، قیمت برای اولین‌بار در سال ۲۰۲۲ توانست میانگین متحرک ۲۰۰هفته‌ای را به یک مقاومت جدید تبدیل کند. 

   آیا صنعت استخراج بیت‌کوین  در حال فروپاشی است؟

با وجود کاهش حدود ۶۵درصدی قیمت بیت‌کوین نسبت‌به اوج تاریخی خود، اکثریت استخراج‌کنندگان توافق‌نظر دارند که در عین حفظ آرامش خود به جمع‌آوری منظم مقادیر کم بیت‌کوین ادامه دهند، گرچه این بدان معنا نیست که بازار اکنون لزوماً به پایین‌ترین‌ کف قیمتی خود رسیده باشد. نیک هنسن، مدیرعامل مجموعه لاکسور که در حوزه استخراج ارزهای دیجیتال فعال است، در میزگرد اختصاصی استخراج‌کنندگان بیت‌‌کوین که‌کوین تلگراف آن را میزبانی می‌کرد، گفت: «در آینده شرکت‌های سهامی عام حوزه استخراج یا حداقل نه فقط شرکت‌های سهامی عام، به‌طور قطع با بحران سرمایه مواجه خواهند شد. خرید آن دسته از دستگاه‌های استخراج ای‌سیک (ASIC) جدید که دارند روانه بازار می‌شوند، احتمالاً نزدیک به ۴میلیارد دلار پول نیاز دارد و چنین سرمایه‌ای دیگر در دسترس شرکت‌ها نیست.» هنسن در ادامه توضیح داد: «صندوق‌های سرمایه‌گذاری پوشش ریسک، به سرعت دچار مشکل مالی می‌شوند. فکر می‌کنم ۳ تا ۶ ماه طول بکشد تا استخراج‌کنندگان هم به همین روز بیفتند. بنابراین، با گذشت زمان خواهید دید که چه کسی عملکرد خوبی دارد و چه کسی می‌تواند از این حاشیه سود کم استخراج بیت کوین جان سالم به ‌در ببرد.» زمانی که از ماگدالنا گرونوسکا، مشاور شرکت پی‌آرتی‌آی درباره چالش‌ها و انتظاراتش از آینده صنعت استخراج بیت‌کوین سوال شد، او پاسخ داد: «یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی که در گذار به «اقتصاد بدون کربن» و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای داشته‌ایم، سرمایه‌گذاری ناکافی بخش دولتی و خصوصی در حوزه فناوری و زیرساخت بوده است. تصور می‌کنم نکته شگفت‌انگیز درباره استخراج بیت‌کوین این است که این صنعت برای تأمین مالی یا پرداخت یارانه برای توسعه زیرساخت‌های مدیریت انرژی یا پسماند، روشی کاملاً جدید ارایه می‌کند. این روش فراتر از مسیرهای تأمین مالی رایج مالیاتی یا دریافت هزینه برق است؛ زیرا بر اساس یک سیستم هوشمندانه اما ساده از مشوق‌های اقتصادی عمل می‌کند.»

    آیا بیت‌کوین به محیط زیست  آسیب می‌زند؟

پس از آنکه بحث میزگرد تغییر کرد و به تأثیر زیست‌محیطی استخراج بیت‌کوین و این فرض عمومی که مصرف انرژی بیت‌کوین تهدیدی برای سیاره زمین است پرداخت، جو برنت، تحلیلگر بلاک‌ور سلوشنز گفت: «باور دارم استخراج بیت‌کوین برای محیط‌زیست بد نیست. تصور می‌کنم در هر صورت، این صنعت انگیزه بیشتری برای تولید انرژی ایجاد می‌کند، اعتبار و تاب‌‌آوری شبکه را بهبود می‌بخشد و فکر می‌کنم در طولانی‌مدت قیمت برق در بخش خرده‌فروشی را هم کاهش خواهد داد.» به‌گفته برنت، استخراج بیت‌کوین موهبتی برای تولید انرژی ارزان است و این برای همه افراد جهان خوب خواهد بود. تاد اسی، مدیرعامل هش‌ورکز، درباره نفوذ استخراج بیت کوین، آینده این صنعت و اینکه آیا رشد استخراج صنعتی در نهایت می‌تواند به پذیرش انبوه ارزهای دیجیتال منجر شود، گفت: «معتقدم بسته به اینکه در نهایت بازدهی استخراج چقدر می‌تواند باشد، این صنعت در خاورمیانه، امریکای شمالی و تا حدودی در آسیا متمرکز خواهد شد. این امر گویای دردسترس‌بودن منابع طبیعی و (پایین بودن) هزینه‌های برق در این مناطق است.» با این حال، هنسن مخالف این نظر بود که هم‌افزایی در حال رشد میان شرکت‌های بزرگ حوزه انرژی و استخراج بیت‌کوین می‌تواند اعتبار این ارز دیجیتال را به عنوان یک دارایی برای سرمایه‌گذاری افزایش دهد و پذیرش انبوه آن را آسان‌تر کند. او در این باره گفته است: .نه، قطعاً نه، در هر حال مردم چه بدانند و چه ندانند، این اتفاق چیزی است که زندگی همه را تغییر می‌دهد. چه شما یا دیگران، اولین یا آخرین گزینه برای تأمین انرژی این بخش باشید. بیت‌کوین مفهوم انرژی، بازارهای انرژی و نحوه تولید و مصرف آن را در ایالات متحده متحول خواهد کرد و در نهایت، باید به‌طور قابل‌توجهی شرایط انسان‌ را در طول زمان بهبود بخشد.»


 

ارسال نظر