طراحی پلتفرم داخلی برای شبکه ملی اطلاعات

۱۳۹۸/۰۴/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۸۶۸۳
طراحی پلتفرم داخلی برای شبکه ملی اطلاعات

گروه دانش و فن   

چندی پیش دبیر شورای عالی فضای مجازی در سخنانی درباره شبکه ملی اطلاعات گفت: برخی که در وزارت ارتباطات هستند بیشتر علاقه دارند شبکه ملی اطلاعات را به صورت کلاسیک در کشور توسعه دهند. بحث استقلال در شبکه ملی اطلاعات بسیار مهم است. به همین دلیل در الزامات مصوبه اصرار کردیم که خدمات پایه ملی باشد. اکنون خدمات پایه این‌گونه نیست. در حال حاضر مخاطب برای جست‌وجوی آدرس یک داروخانه در شهر از گوگل استفاده می‌کند، این اطلاعات مربوط به داخل کشور است و شهروند هم در داخل کشور است اما این اطلاعات را به یک پلتفرم امریکایی می‌گوید، این همان حوزه‌ای است که اختلاف نظر وجود دارد.

وی گفت: الزامات ما در شبکه ملی اطلاعات، استقلال، حاکمیت، امنیت و صیانت است و ما احساس می‌کنیم شبکه ملی اطلاعات تا رسیدن به تبیین الزامات راه درازی دارد. در همین خصوص روز گذشته مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در پاسخ به انتقادات اخیر درباره شبکه ملی اطلاعات به مهر گفت: لایه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات بر عهده وزارت ارتباطات است و لایه محتوایی و خدمات آن بر عهده مسوولان دیگری است. حمید فتاحی گفت: در اصل دبیر شورای عالی فضای مجازی تاکید کرد که وزارت ارتباطات و کل مجموعه فضای مجازی کشور، شبکه ملی اطلاعات را تنها در قالب یک زیرساخت شبکه‌ای نبینند که این، حرف ما نیز هست.

وی با اشاره به موضوع استفاده از پلتفرم داخلی توسط مردم و ایجاد زیرساخت‌های آن در شبکه ملی اطلاعات گفت: پلتفرم‌ها بیشتر به لایه محتوایی و خدمات مربوط می‌شوند و دبیر شورای عالی فضای مجازی نیز در خصوص پلتفرم به کل کشور هشدار می‌دهد؛ کل کشور باید به پلتفرم توجه کند. موضوع فقط زیرساخت شبکه نیست.

معاون وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه در زمینه توجه به لایه محتوایی و پلتفرم‌ها، مخاطب کل کشور است، عنوان کرد: موضوع پلتفرم و لایه خدمات به سایر دستگاه‌های اجرایی مثل وزارت ارشاد، وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی، صدا و سیما که در حوزه محتوایی هستند ربط پیدا می‌کند. تا این دستگاه‌ها حاضر نشوند و نقش خود را اجرا نکنند این زیست بوم شکل نمی‌گیرد.

فتاحی خاطرنشان کرد: وزارت ارتباطات به خودی خود در لایه زیر ساخت، وظیفه خود را انجام می‌دهد ولی در دو لایه دیگر که مربوط به محتوا و پلتفرم‌ها می‌شود دستگاه‌های دیگر نیز نقش دارند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در خصوص نگاه کلاسیک وزارت به شبکه ملی اطلاعات گفت: بر اساس آنچه از همکاری‌ها و تعامل ما با مرکز ملی فضای مجازی بر می‌آید، می‌توانم بگویم که نگاهی که دبیر شورای عالی فضای مجازی به آن اشاره کرده نگاه کلی است.

وی افزود: نگاه وی به حوزه فضای مجازی کشور است و به مشکل اصلی اشاره کرده که بحث پلتفرم‌های داخلی است. بخشی از حوزه شبکه ملی اطلاعات درگیر همین موضوع است.

ما در زمینه زیرساخت پلتفرم‌ها سند داریم و وزارت ارتباطات هم مسوول آن است. گزارشی را در این زمینه تهیه کرده و به مرکز فرستاده‌ایم که قرار است در آنجا ارزیابی و اعلام شود.

وی ادامه دارد: اما آنچه مدنظر حاکمیت از استقلال در حوزه فضای مجازی است، شامل کل چرخه می‌شود که زیرساخت، خدمات و محتوا هستند. نکته‌ای که دبیر شورای عالی فضای مجازی به آن اشاره کرده در حوزه خدمات و محتوای پلتفرم‌ها است. این نیست که فقط وزارت ارتباطات مسوول این موضوع باشد.

فتاحی اضافه کرد: حتی اگر این چرخه هم انجام شود که ما گزارشی در این زمینه به مرکز دادیم، باز هم آنچه باید را به دست نمی‌آوریم و آن عایدی که به عنوان شبکه ملی اطلاعات مد نظر است را نداریم. باید دو لایه محتوا و خدمات کامل شود. وی در پاسخ به این پرسش که وزارت ارتباطات در زمینه خدمات و محتوا چقدر مسوولیت دارد، گفت: این بخش سند مدونی ندارد و مطالبه خود وزارت ارتباطات نیز همین سند است در حال حاضر مرکز ملی در حال تدوین سند برای این دو لایه است تا تکلیف سایر بخش‌ها نیز مشخص شود. سهم وزارت ارتباطات نیز به‌طور دقیق در این بخش مشخص می‌شود.

معاون وزیر ارتباطات گفت: صحبت‌های اخیر دبیر شورای عالی فضای مجازی انتقاد نیست. ما در هماهنگی کامل با مرکز ملی فضای مجازی هستیم و مرکز هم به عنوان فرمانده و قرار گاه فضای مجازی کشور است. وی افزود: ما با هم در ارتباط هستیم و جلسات مکرر داریم. می‌دانم که موضوع ایشان پلتفرم داخلی است که این موضوع هم فقط بر عهده وزارت ارتباطات نیست. ان‌شاءالله سند به زودی تدوین می‌شود و تکلیف همه مشخص خواهد شد.

فتاحی در پاسخ به اینکه وزارت ارتباطات چه میزان از موضوع استقلال و حاکمیت فضای سایبری را در شبکه ملی اطلاعات لحاظ کرده و در راستای تحقق آن، چه اقداماتی را انجام داده است، گفت: این موضوع در سند تبیین و الزامات شبکه ملی اطلاعات مشخص شده و گزارش ما نیز در این زمینه بر اساس سند به مرکز ارایه شده که بعد از ارزیابی اعلام می‌کنیم. بعد از ارزیابی مرکز گزارش ما در این زمینه قابل انتشار است و می‌توانیم اطلاع‌رسانی کنیم.

وی تاکید کرد: موضوع این است که استقلال در مجموع حاصل می‌شود و اینکه به تنهایی شبکه‌ای را توسعه دهیم و زیرساختی را فراهم کنیم اتفاقی نمی‌افتد.

 

ارسال نظر