گزارش

۱۳۹۶/۰۳/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۶۹۴۵

تسهیل تجارت، عامل جذب سرمایه‌گذاری خارجی

گزارش جدید «اتحاد جهانی برای تسهیل تجارت» به تاثیر مثبت تسهیل تجارت بر بهبود توسعه فراگیر اقتصادی اشاره دارد. اتحاد جهانی برای تسهیل تجارت، مشارکت مهم عمومی-خصوصی متشکل از اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC)، مجمع جهانی اقتصاد، جمعی از دولت‌ها و کسب وکارهای بین‌المللی است.

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI)، نقش مهمی در موفقیت جریان تولید در آسیای شرقی طی دهه‌های ۸۰ و ۹۰ میلادی داشت؛ با وجود این، سرمایه‌گذاری در جنوب آسیا و اقتصادهای عمدتا نوظهور نظیر آفریقا اغلب متمرکز باقی ماند. یافته‌ها نشان می‌دهد که تنها ۵ درصد از سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کشورهای واقع در جنوب صحرای آفریقا، روانه بخش تولید شده است. در عین حال، بسیاری کشورها از جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی بازمانده‌اند و هزینه‌های بالا و تسهیلات ضعیف بر تجارت آنها مسلط است. گزارش حاضر به بررسی و تحلیل روابط حاکم میان مجموعه عوامل موثر بر موفقیت تسهیل تجارت و میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، می‌پردازد.

در سال‌های اخیر، تجارت جهانی شاهد تکثیر پیچیده زنجیره‌های ارزش جهانی بود. تا جایی‌که کشوری می‌تواند در تولید جزو واحدی از محصول نهایی یک شرکت چندملیتی، مانند صفحه نمایش گوشی‌های هوشمند، تخصص یابد؛ سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در تولید می‌تواند با حمایت از یکپارچگی اقتصادی در زنجیره‌های ارزش جهانی به عنوان یک عامل قوی در ایجاد شغل، عمل کند. براین اساس، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در تولید، عامل مهم موفقیت اقتصادهای نوظهور است. برای مثال، «مراکش» از سال ۲۰۱۱ تاکنون، بیش از ۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، جذب کرده که دوسوم آن در تولید قطعات خودرو، صرف شده است. طی مدت مشابه، «سریلانکا» بالغ‌بر یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب کرده است؛ با وجودی‌که این رقم کمتر از یک‌سوم کل سرمایه‌گذاری این کشور بوده اما موجب ایجاد بیش از دوسوم مشاغل جدید شده است. این مساله، نمایانگر ارزش و توان بالای سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی برای اشتغال‌زایی در بخش تولید است. بنابراین رابطه میان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در تولید با تسهیل تجارت چیست؟ تجارت روان و مشخص بین مرزها لازمه فعالیت یک خط تولید وسیع در سراسر قاره‌هاست. تسهیل تجارت به فرآیندهایی اشاره دارد که با هدف ترخیص هر چه سریع‌تر و ساده‎تر کالا بین مرزها انجام گیرند؛ به عنوان مثال، سرعت بخشیدن به ترخیص گمرکی یا شفاف‌تر ساختن رویه‌های گمرکی، از جمله فرایندهای تسهیل تجارت هستند. به علاوه، یافته‌های این گزارش حاکی از وجود ارتباط بین بهبود یک درصدی فضای تسهیل تجارت با افزایش ۳/۲ درصد سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در تولید است. هر چند بین آنها رابطه علت و معلولی برقرار نیست، اما اهمیت تسهیل تجارت را برای جذب و حفظ سرمایه‌گذاری نشان می‌دهد. اقتصادهای در حال توسعه با برخورداری از فضای توانمند تسهیل تجارت قادر به جلب مقادیر بالای سرمایه‌گذاری، به‌ویژه در صنایع جذاب مانند تولید قطعات خودرو و هوافضا شدند.


عضویت اتاق تعاون ایران در کمیته آمار بخشی

اتاق تعاون ایران به عضویت کمیته آمار بخشی درآمد، این جلسات با هدف ساماندهی و ارتقای آمار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت فصلی تشکیل می‌شود. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی اتاق تعاون ایران، تمام اعضای کمیته‌های آمار بخش در قبال انجام وظایف محوله به کمیته‌ها، مسوولیت یکسان و مشترک دارند. علاوه بر وظایف تشریح شده در نظام آماری کشور وظایفی برعهده رییس و اعضای کمیته‌های آمار بخشی است. حضور اتاق تعاون ایران به عنوان بزرگ‌ترین نهاد غیردولتی بخش تعاون در اینگونه جلسات در راستای وظایف ذاتی اتاق تعاون یعنی ارائه نظر مشورتی به قوای سه‌گانه و تعامل بخش دولتی و غیردولتی و تبادل اطلاعات و کمک به ترسیم نقشه راه در حوزه استخراج آمار و اطلاعات صحیح و قابل اتکاء در بخش تعاون برای برنامه‌ریزی بلندمدت و کوتاه‌مدت برای ارتقاء جایگاه بخش تعاون با توجه به الزامات قانونی به خصوص قانون اجرایی شدن اصل 44 و سند توسعه تعاون دارد.

به گزارش مرکز آمار و برنامه‌ریزی اتاق تعاون ایران، برگزاری جلسات کمیته آمار بخشی که با هدف ساماندهی و ارتقاء آمار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت فصلی تشکیل می‌شود.

این جلسات که با حضور اعضای کمیته آمار بخشی شامل رییس مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، معاون امور رفاه اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران، عضو هیات علمی پژوهشکده آمار، مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی، مدیرکل دفتر آمار و محاسبات اقتصادی و اجتماعی سازمان تامین اجتماعی، مدیرکل برنامه‌ریزی و بودجه سازمان بیمه سلامت ایران، مدیرکل برنامه‌ریزی و بودجه صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر، مدیر دفتر توسعه فناوری‌های آموزشی سازمان فنی و حرفه‌یی کشور، معاون دفتر آمار و فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی کشور، مسوول روابط عمومی موسسه کار و تامین اجتماعی، نماینده بانک توسعه تعاون، مدیر برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون، مشاور مدیرعامل و سرپرست مدیریت امور تلفیق برنامه و فناوری اطلاعات صندوق کارآفرینی امید برگزار شد.

لازم به اشاره است، شرکت در چنین جلساتی باعث انتقال مطالبات بخش تعاون در خصوص جمع‌آوری داده‌های مورد نیاز برای تعیین وضعیت عملکرد بخش تعاون که باید توسط دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط مانند وزارت تعاون، مرکز آمار، بانک مرکزی، بانک‌های عامل، گمرک، بیمه، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ریاست‌جمهوری و سایر دستگاه‌ها انجام شود تا از این طریق امکان محاسبه سهم تعاونی‌ها از اقتصاد به صورت مستقل به وجود آید ‌و از طریق محاسبه می‌توان نیازهای واقعی تعاونی‌ها را بهتر مورد بررسی قرار داده و برنامه‌ریزی مناسب‌تری جهت توسعه سهم تعاون در اقتصاد کشور به‌عمل آورد.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر