اخبار بورس کالا

۱۳۹۶/۰۲/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۴۹۷۸

بانک جهانی، چشم‌اندازی سبز برای بازارهای کالایی

بانک جهانی گزارش جهانی «چشم‌انداز بازار کالاها» را منتشر کرد و در آن افزایش قیمت را برای کالاهای صنعتی به‌ویژه انرژی و فلزات طی سال جاری میلادی و سال پس از آن، پیش‌بینی کرد.

به گزارش تعادل، بانک جهانی گزارش جهانی «چشم‌انداز بازار کالاها» را منتشر کرد و در آن افزایش قیمت را برای کالاهای صنعتی به‌ویژه انرژی و فلزات طی سال جاری میلادی و سال پس از آن، پیش‌بینی کرد. بانک جهانی در این گزارش پیش‌بینی‌هایی را برای قیمت نفت و سایر کالاهای بخش انرژی ارائه کرده است که می‌توانید در صفحه نفت و انرژی همین روزنامه مطالعه کنید. در این گزارش، بانک جهانی پیش‌بینی خود در مورد قیمت کالاهای بخش‌های غیرانرژی شامل کالاهای بخش کشاورزی، کودها، فلزات و مواد معدنی را نیز ارائه کرده که شامل ۴۶ نوع کالاست. بر این اساس، پیش‌بینی می‌شود که قیمت کالاهای بخش غیرانرژی در سال ۲۰۱۷، سال میلادی جاری، ۴ درصد افزایش یابد. این نخستین افزایش طی پنج سال اخیر خواهد بود. پیش‌بینی بانک جهانی نشان می‌دهد که تقویت تقاضا و محدودیت‌های عرضه موجب خواهد شد که قیمت فلزات در سال میلادی جاری ۱۶ درصد جهش یابد. بیشترین جهش مربوط به فلز روی با ۳۲ درصد افزایش قیمت خواهد بود. تقویت تقاضا نیز به‌ویژه از سوی چین، مشاهده خواهد شد و محدودیت‌های تقاضا عمدتا ناشی از وقفه استخراج از معادن شیلی، اندونزی و پرو خواهد بود. بانک جهانی همچنین اعلام کرده است اعتصاب‌های کارگری و اختلاف بر سر قراردادها در معادن بزرگ از هم اکنون به افزایش قیمت مس منجر شده است. با وجود این، بانک جهانی انتظار دارد قیمت فلزات گرانبها در سال میلادی جاری تا یک درصد کاهش یابد و این کاهش یک درصدی در سال آینده میلادی نیز تکرار خواهد شد. این موضوع به این دلیل خواهد بود که نرخ‌های بهره افزایش می‌یابد و خریدهایی که با هدف یافتن مأمنی امن برای سرمایه‌ها انجام می‌شد، کاهش خواهد یافت. در این گزارش یکی از بخش‌های کالاهای غیرنفتی، مربوط به شاخص قیمت‌های کل بخش کشاورزی است و انتظار می‌رود در سال میلادی جاری این شاخص ثابت بماند چون افت شاخص قیمت‌های ذرت با افزایش قیمت روغن‌ها و بلغورها و مواد خام جبران می‌شود. جان بافس، اقتصاددان ارشد و نویسنده اصلی این گزارش بانک جهانی می‌گوید: «شرایط مساعد برای تولید گندم، ذرت و برنج، موجب افزایش نسبت موجودی کالاها به میزان مصرف شده است و برآوردها نشان می‌دهند که در سال جاری و سال پس از آن شاهد مازاد عرضه غلات اساسی خواهیم بود.» پیش‌بینی بانک جهانی در مورد کالاهای مربوط به نوشیدنی‌ها شامل قهوه، کاکائو و چای نشان می‌دهد که به‌دلیل عرضه بیش از انتظار، قیمت این کالاها دچار کاهش خواهد شد. بر این اساس، پیش‌بینی می‌شود که قیمت مواد خام بخش کشاورزی ۴ درصد افزایش یابد که علت آن کاهش عرضه کائوچوی طبیعی خواهد بود. بر این اساس، اما پایان پدیده جوی ال‌نینو موجب محدود شدن ریسک افزایش قیمت‌ها در بخش کالاهای کشاورزی خواهد شد.


پیش‌بینی وضعیت بازار ارز طی هفته‌های آتی

دلاردر آخرین روز از معاملات ماه آوریل عملکرد دلار در برابر ارزهای معتبر منفی ثبت شد و پیش‌بینی‌های متفاوتی از نرخ دلار در روزهای آتی توسط کارشناسان ارائه می‌شود، بر همین اساس این گزارش سعی دارد با بررسی علل کاهش ارزش دلار به سرمایه‌گذاران در بازارهای ارز کمک کند تا بتوانند رفتار دلار را درهفته‌های آینده پیش‌بینی کنند. به گزارش «تعادل»، ‌نخستین عامل موثر بر ارزش دلار، سیاست‌های پولی بانک مرکزی آمریکاست. این نهاد ماه گذشته میلادی (مارس) نرخ‌های بهره را برای سومین بار در یک دهه اخیر بالا برد. دسامبر سال گذشته و دسامبر سال ۲۰۱۵ نیز نرخ‌های بهره بالا برده شده بود. افزایش نرخ‌های بهره به رشد ارزش دلار کمک می‌کند اما این اقدام در ماه گذشته سبب افزایش ارزش دلار نشد. ماه پیش در بیانیه پایانی نشست کمیته سیاست‌گذاری بانک مرکزی آمریکا تاکید شد که افزایش نرخ‌های بهره تدریجی خواهد بود و تا پایان سال ۲ بار دیگر نرخ‌ها بالا برده می‌شود. سرمایه‌گذاران انتظار داشتند ۳ بار دیگر این اقدام انجام شود در نتیجه با انتشار بیانیه یاد شده ارزش دلار کاهش پیدا کرد. همچنین پیش‌بینی شده سال آینده میلادی ۳ بار نرخ‌ها بالا برده می‌شود. اگر بانک مرکزی آمریکا تغییری در برنامه‌های خود ندهد شانس افزایش ارزش دلار کم است. البته در آستانه هر نشست کمیته سیاست‌گذاری بانک مرکزی آمریکا، ارزش دلار تقویت می‌شود. عامل دیگری که بر ارزش دلار فشار وارد کرده مخالفت مکرر رییس‌جمهور جدید آمریکا با افزایش ارزش دلار است. ترامپ بارها گفته است که رشد ارزش دلار از رقابت‌پذیری کالاهای صادراتی شرکت‌های آمریکایی می‌کاهد. هفته پیش برخی گزارش‌های منفی از اقتصاد آمریکا منتشر شد. برای مثال نرخ رشد اقتصاد این کشور در سه ماهه نخست امسال پایین‌تر از پیش‌بینی‌ها اعلام شد. البته وضعیت کلی اقتصاد آمریکا امیدبخش است اما هر خبر منفی احتمال افزایش زودهنگام نرخ‌های بهره را کمتر می‌کند و سبب کاهش ارزش دلار می‌شود. تحلیلگران معتقدند در سه ماهه کنونی وضعیت اقتصاد آمریکا بهتر خواهد شد و به همین دلیل پیش‌بینی کرده‌اند شاخص دلار در سه ماهه کنونی عملکردی مثبت خواهد داشت. در هفته‌های اخیر مهم‌ترین عامل موثر بر ارزش یورو، انتخابات ریاست‌جمهوری در فرانسه بوده است. قبل از انتخابات نگرانی‌ها در باره پیروزی نامزد حزب راستگرای افراطی یعنی خانم لوپن سبب شد ارزش یورو کاهش یابد. او مخالف عضویت فرانسه در اتحادیه اروپا و منطقه یورو است و اگر فرانسه از این اتحادیه خارح شود ارزش یورو به شدت کاهش خواهد یافت. دور نخست انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه هفته قبل برگزار شد و در آن، نامزد لیبرال رای بالاتری آورد البته خانم لوپن نیز به دور دوم راه یافت. یک‌شنبه آینده دور دوم انتخابات برگزار می‌شود و اگر آقای ماکرون پیروز شود ارزش یورو تقویت می‌شود. در تازه‌ترین نظرسنجی‌ها از تحلیلگران، پیش‌بینی شده در هفته پیش رو ارزش دلار در برابر یورو و پوند کاهش خواهد یافت اما در یک ماه و سه ماه آینده عملکرد دلار مثبت خواهد بود. پیش‌بینی شده متوسط نسبت یورو به دلار در یک هفته، یک ماه و سه ماه آینده به ترتیب در سطح 1.0894، 1.0732 و 1.0592 خواهد بود. متوسط نسبت پوند به دلار نیز به ترتیب در سطح 1.2894، 1.2673 و 1.2470 قرار خواهد داشت.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر