33هزار میلیارد کاهش هزینه‌های گمرکی

۱۳۹۶/۰۱/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۴۲۰۵

معاون اول رییس‌جمهوری در حمایت از عملکرد گمرک و الکترونیکی کردن موفقیت‌آمیز آن اعلام کرد که این امر منتج به بهبود و کاهش قابل توجه زمان تجارت خارجی شده است. به گفته اسحاق جهانگیری با استقرار گمرک الکترونیک زمان ترخیص کالاهای صادراتی از 7 روز به یک روز و واردات از 26 روز به 4 روز کاهش یافته و باعث صرفه‌جویی 33هزار میلیارد تومانی در چرخه تجارت ایران شده است.


عملکرد گمرک در مرکز ستایش‌ها

به گزارش «تعادل» امروز پس از سه سال از اجرایی شدن سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی شاهد آن هستیم که تمام فرآیندهای گمرکی در گمرکات اجرایی به‌صورت کاملا الکترونیکی در حال انجام است و دیگر خبری از تشکیل صف‌های طولانی ارباب‌رجوع در گمرکات برای انجام یک فرآیند ساده نیست؛ اقدامی که با راه‌اندازی پنجره واحد تجارت فرامرزی باعث تسهیل امور بازرگانان شده و سازمان‌های همجوار گمرک نیز با حضور در پنجره واحد تجارت فرامرزی که توسط گمرک در دنیای مجازی ایجاد شده است این امکان را فراهم کرده که تمام اسناد و مدارک مربوط به ترخیص کالا را در پنجره واحد بارگذاری کنند و گمرک نسبت به این اطلاعات مطلع شود.

بر همین اساس در روزهای اخیر از عملکرد پیشرو گمرک سخن‌های زیادی شنیده می‌شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی هفته گذشته با اشاره به کاهش زمان ترخیص واردات و صادرات کشور بیان کرده است که رتبه ایران در این زمینه 23 پله ارتقا یافته و در شاخص اداری فساد اقتصادی با 5 پله بهبود روبه‌رو شده همچنین کشفیات قاچاق در سال 95، با افزایش 50 درصدی رو‌به‌رو شده است.

پیش از این طی روزهای گذشته محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه طی نامه‌یی به رییس‌جمهور خواستار تقدیر از کارکنان گمرک به دلیل رشد ۶۱درصدی درآمدهای گمرکی در سال گذشته شده بود و همچنین گمرک ایران رسما به عنوان سازمان برتر کشور در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی معرفی شده بود. هفته گذشته نیز با حضور رییس قوه قضاییه جلسه مسوولان عالی مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار و سخنگوی قوه قضاییه در پایان این جلسه اعلام کرد که گمرک بهترین نمره را در میان دستگاه‌های متولی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کسب کرده است.


گمرک الکترونیک معبر شفافیت

در جلسه اخیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور نیز که با ریاست معاون اول رییس‌جمهور برگزار شد، از عملکرد گمرک جمهوری اسلامی ایران تقدیر به عمل آمد.

معاون اول رییس‌جمهور در این جلسه با اشاره به یکی از محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر ارائه خدمت بهتر به مردم و شفاف‌سازی بیشتر تصریح کرد: با استقرار گمرک الکترونیک و یکپارچه علاوه بر صرفه‌جویی در هزینه‌ها و افزایش درآمد دولت، موجب افزایش شفافیت شده و فساد کمتر می‌شود و ارائه خدمت به مردم نیز سریع‌تر و آسان‌تر صورت می‌گیرد که امیدوارم این نوع از خدمت‌رسانی در سایر دستگاه‌ها نیز انجام شود.

جهانگیری در ادامه این جلسه پس از ارائه گزارش رییس کل گمرک در خصوص استقرار گمرک الکترونیک و یکپارچه، استقرار سامانه الکترونیک گمرک را مهم و تاثیرگذار ارزیابی کرد و افزود: همواره یکی از دغدغه‌ها این بوده است که کسانی که برای واردات کالا ارز دریافت می‌کنند، آیا واقعا کالایی وارد و در بازار عرضه می‌شود یا خیر که خوشبختانه با استقرار گمرک الکترونیک بخش زیادی از این دغدغه مرتفع

می‌شود.

وی همچنین با اشاره به کاهش زمان ترخیص واردات از 26 روز به 4 روز و کاهش زمان ترخیص صادرات از 7 روز به یک‌روز، این دستاوردها را از جمله اقدامات مهم گمرک جمهوری اسلامی ایران برشمرد و افزود: براساس گزارش کرباسیان رییس کل گمرک با محاسبه بررسی میزان واردات در سال گذشته و نیز میانگین زمان ترخیص کالا می‌توان محاسبه کرد که با اجرای سامانه جامع گمرکی، صرفه‌جویی در چرخه تجارت کشور تقریبا معادل 33هزار میلیارد تومان است که این دستاورد جای قدردانی و تشکر فراوان دارد.

در این جلسه وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، دادگستری، آموزش و پرورش، ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاون علمی و فناوری رییس‌جمهور، رییس سازمان امور اداری و استخدامی کشور و رییس کل بانک مرکزی هم حضور داشتند.


دستاوردهای گمرک دیجیتال

در پایان این جلسه کرباسیان رییس کل گمرک هم گزارشی از اقدامات انجام شده در راستای استقرار گمرک الکترونیک و یکپارچه و مبارزه با قاچاق کالا ارائه کرد و گفت: استقرار گمرک الکترونیک با هدف تسریع و تسهیل در انجام تشریفات و رویه‌های گمرکی و افزایش دقت و کنترل جهت تقویت انضباط، سلامت و شفافیت به اجرا درآمده است.

وی با اشاره به فرآیندهای سنتی و نرم‌افزارهای جزیره‌یی گمرک تا سال 92 گفت: تا سال 92 صدور اسناد به صورت کاغذی و مراجعات مردم حضوری انجام می‌شد ضمن آنکه برای فرآیند‌ها امکان مکانیزاسیون وجود نداشت، کنترل بدهی‌ها به صورت مکانیزه انجام نمی‌شد و اخذ مجوزهای ترخیص و ورود کالا به دلیل عدم اتصال به سازمان‌های همجوار به‌صورت الکترونیکی قابل انجام نبود.

رییس کل گمرک همچنین با اشاره به عدم امکان نظارت و مدیریت ارز، عدم امکان تبادل الکترونیک اطلاعات گمرکات مبدا و مقصد و عدم وجود مکانیسم بایگانی اسناد به صورت دیجیتال، به وضعیت موجود پس از استقرار سامانه جامع و پنجره واحد تجاری فرامرزی برای حل بسیاری از این مشکلات اشاره کرد و گفت: کاهش زمان ترخیص، صرفه‌جویی در چرخه تجارت کشور به میزان تقریبا‌33هزار میلیارد تومان، ‌کشف حدود 349تن پیش‌ساز موادمخدر طی سال‌های 93 تا 95، ارتقای 23 پله در شاخص عملکرد گمرک در گزارش لجستیک بانک جهانی در سال 2016، تصفیه ردیف‌های مرزی ترانزیتی به لحظه و به محض حصول کامیون حامل بار به گمرک مقصد، ارتباط الکترونیکی با بیش از 22 سازمان ذی‌مدخل در تشریفات گمرکی و ترخیص کالا و صدور مجوزها و تبادل اطلاعات به صورت الکترونیک و آنلاین که منجر به جلوگیری از ارائه اسناد جعلی شده است و جلوگیری از جعل اسناد کاغذی با راه‌اندازی اسناد الکترونیک از جمله دستاوردهای استقرار پروژه گمرک الکترونیک و یکپارچه

است.

وی همچنین از مجهز شدن گمرکات اصلی کشور به دستگاه‌های ایکس‌ری خبر داد و گفت: با تجهیز گمرکات اصلی کشور به ایکس‌ری میزان قاچاق کالا و مواد مخدر و ورود کالاهای غیرمجاز به کشور به میزان چشمگیری کاهش یافته است.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر