تکانه امنیتی هکرها در شبکه‌ بانکی

۱۳۹۶/۰۱/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۴۱۱۵

با وجود اختلاف‌نظرها و ابهاماتی که در رابطه با امنیت بانک‌ها به‌ویژه در حوزه الکترونیک مطرح شده این‌بار برداشت از حساب‌های یکی از بانک‌ها بار دیگر موضوع هکرها و نفوذ آنها به شبکه بانکی را به میان آورده است. به گزارش ایسنا، با توسعه بانکداری الکترونیک و تمام مزایایی که برای شبکه بانکی و مشتریان‌شان در طول سالیان گذشته به همراه داشته به‌طور حتم تامین امنیت از مهم‌ترین مسائل مربوط به آن خواهد بود. گاهی اخباری پراکنده در رابطه با هشدارهای امنیتی نسبت به کاربران شبکه بانکی منتشر و حتی تذکرهایی در رابطه با این مساله در قالب بخشنامه‌هایی از سوی بانک مرکزی به مدیران‌عامل بانک‌ها داده شده است. به گزارش ایسنا روز شنبه باز هم جریان هک شدن حساب‌های یکی از بانک‌ها مطرح شد و البته این موضوع مورد تایید بانک مربوطه قرار نگرفت. ظاهرا برخی مشتریان این بانک در مراجعه به شعب متوجه این موضوع شده بودند که حساب‌های برخی خالی شده و پولی در حساب وجود ندارد. در مواردی عنوان شد که مدیران شعبه عنوان کرده بودند که حساب‌ها هک شده است و به‌زودی تکلیف آن مشخص می‌شود. با این حال در توضیحات بانک آمد که هکی در کار نبوده و این موضوع مربوط به اختلال در سیستم حواله اینترنتی بوده است. اظهارات مسوول این بانک هم بدون ابهام نبود به‌طوری که از طرفی عنوان شد هیچ مبلغی از بانک خارج نشده و در ادامه تاکید شد که تمام مبالغ برداشت شده به حساب‌های مبدا برگشت داده شده است. هرچند که موضوع برداشت از حساب‌ها با اختلال در سیستم حواله اینترنتی به پایان رسید، اما در سویی دیگر ماجرا نمی‌توان از احتمال هک شدن سیستم الکترونیک بانکی به راحتی عبور کرد، چراکه در هر حال حتی باوجود امنیت بالایی که ادعای حاکمیت آن بر شبکه بانکی وجود دارد پیش از این هم هشدارهایی در این رابطه وجود داشته و اجتناب‌ناپذیر نیست.

چندی پیش بود که جلالی رییس سازمان پدافند غیرعامل، در این رابطه هشدارهایی داشته و پایداری سامانه‌های بانکی پایداری را مورد توجه قرار داده بود. وی این را هم گفته بود که با توجه به اینکه بخش زیادی از سامانه‌های بانکی در بانک مرکزی وابسته به سامانه‌های خارجی است، آسیب‌پذیری‌هایی در این زمینه وجود دارد. جلالی البته توضیح داده بود که در بانک‌های کوچک‌تر معمولا استفاده از سامانه‌های داخلی مورد توجه قرار گرفته و ما آنها را کنترل می‌کنیم با وجود این از نظر سازمان پدافند غیرعامل، آسیب‌پذیری در بانک مرکزی و در حوزه سامانه‌های بانکی جدی بوده و باید مورد توجه قرار گیرد.

با این حال این توصیه امنیتی چندان مورد قبول بانک مرکزی قرار نگرفت و حکیمی مدیرکل فناوری اطلاعات این بانک، تاکید داشت که از نظر بانک مرکزی امنیت در حوزه بانکداری الکترونیک وجود داشته و نتایج آن مشخص است. اما به دنبال جریان اخیر برداشت از حساب‌های یکی از بانک‌ها و احتمال طرح نفوذ هکرها، پرس و جوی این ماجرا و سطح امنیتی شبکه بانکی از برخی مدیران بانکی با ارزیابی مثبت از امنیت موجود و این توضیح همراه بود که هرقدر هم امنیت شبکه بانکی تامین شده باشد اما به هر حال نفوذ هکرها چندان موضوع عجیبی نیست و وقوع چنین اتفاقاتی به معنی نامطلوب بودن امنیت نیست. این درحالی است که امنیت شبکه بانکی در ایران مثبت ارزیابی شده هر چند که در هر جایی از دنیا ممکن است هک شبکه‌های بانکی و سیستم الکترونیک آنها اتفاق افتاده و این به معنی نامطلوب بودن امنیت نخواهد بود. برخی مدیران بانکی می‌گویند همواره موضوع امنیت در جلسات مدیران بانک‌ها و بانک مرکزی مطرح و مورد توجه قرار می‌گیرد اما در هر حال باید گام‌های جدی‌تری نیز در این رابطه برداشته شود.

همچنین مورد دیگری که مدیران بانکی آن را مورد اشاره قرار دادند به تحرکات رقبای بانک‌ها در این جریان‌ها برمی‌گردد. بنا بر این توضیحات گاهی پیش می‌آید که حساب‌های بانکی از سوی افرادی همچون هکرها تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد، ولی به هر حال بانک مربوطه ماجرا را به سرعت جمع کرده و حتی کسی متوجه آن نمی‌شود اما در مواردی با رسانه‌یی شدن موضوع این رقبای بانک‌ها هستند که از آن سوءاستفاده کرده و برای کاهش سطح اطمینان مشتریان درباره آن موج‌سواری می‌کنند. با وجود این در یکی، دو سال گذشته بانک مرکزی طی بخشنامه‌هایی به بانک‌ها در رابطه با ایجاد امنیت کامل و مراقبت از سیستم بانکداری الکترونیک همواره توصیه‌هایی داشته است، به‌طوری که به مدیران عامل بانک‌ها در مورد تهدید حساب‌های بانکی از سوی بدافزارهای نفوذ‌کننده از طریق همراه بانک هشدار داده بود.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر