استدلال‌های کارشناسانه برای مخالفت با مسکن مهر

۱۳۹۵/۱۱/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۰۶۰۲

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در بخش مسکن از ویرانه‌های سیاست‌های دولت گذشته آواربرداری کردیم، گفت: هر کسی که در این دوره وزیر مسکن می‌شد دو کار می‌توانست انجام دهد؛ یک کار اینکه به همان سیاست عوام‌فریبانه قبلی ادامه دهد و ملتی را گرفتار کند و دیگر اینکه صادقانه با مردم صحبت کند. البته هزینه صداقت در این زمینه برای سیاستمدار بسیار بسیار سنگین است.

به گزارش ایسنا، عباس آخوندی با اشاره به وجود ۶۵۰هزار واحد مسکونی خالی در سال ۱۳۸۵ گفت: در سال ۱۳۹۰ تعداد خانه‌های خالی به یک‌میلیون و ۶۳۰هزار واحد رسیده، یعنی ظرف 5سال یک‌میلیون واحد اضافه شده است. ممکن است واحدهای بیشتری به مجموعه موجود مسکن کشور اضافه شده باشد ولی فقط در بخش خانه‌های خالی یک‌میلیون واحد افزایش یافته است. آیا این از جهت اقتصادی کار درستی است؟ ممکن است کسانی که این کار را انجام دادند، بتوانند مرتب آمار بدهند که خانه ساخته شد، ولی خانه و مستغلاتی که برای سوداگری بسازند با خانه‌یی که برای تقاضای مصرفی مسکن ساخته شود خیلی متفاوت است.

آخوندی با بیان اینکه خانه‌های خالی عمدتا در کلان‌شهرها قرار دارد، افزود: اگر میانگین مساحت خانه‌ها در ایران را ۱۳۰متر فرض کنیم و هر متر مربع از خانه‌های خالی را کمتر از ۳میلیون تومان درنظر بگیریم قیمت هر واحد مسکونی چیزی درحدود ۴۰۰میلیون تومان یعنی کمی بیشتر از ۱۰۰هزار دلار می‌شود؛ از این رو، یک‌میلیون واحد مسکونی خالی یعنی حداقل ۱۰۰میلیارد دلار عدم بهره‌وری اقتصادی در ایران. در این شرایط آیا از من انتظار دارید تعداد واحدهای خالی را ظرف یک دوره 5ساله از یک‌میلیون به ۲میلیون واحد برسانم؟ آیا این می‌تواند برای من افتخارآمیز باشد که تعداد واحدهای خالی را یک‌میلیون افزایش دادم؟ این چه افتخاری است؟

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به وجود بیش از ۴۰۰هزار واحد مسکونی خالی در تهران اظهار کرد: بیش از ۲میلیون مسکن مهر نیز به ظاهر برای طبقات کم‌درآمد ساخته شد. اگر این سیاست‌ها درست بود قاعدتا پس از این همه سرمایه‌گذاری باید شاهد کاهش تعداد مردمی که دچار بدمسکنی در بافت‌های میان شهری و حاشیه‌یی هستند، می‌بودیم. اما چرا همچنان ۱۹میلیون نفر در وضعیت بدمسکن در ایران هستند؟ چرا باوجود ده‌ها هزار میلیارد تومان هزینه در مسکن مهر مشکل همچنان باقی است؟ یک دلیل عمده وجود دارد و آن این است که عرضه و سرمایه‌گذاری در جایی صورت گرفته که با تقاضای واقعی درست ارتباط برقرار نمی‌کند. درواقع نه خانه‌های لوکس و نه مسکن مهر، در دو سوی سیاست‌گذاری بخش مسکن، مشکل مردم را حل نکرده‌اند. وی با طرح این سوال که در این شرایط وظیفه‌ سیاست‌گذار چیست، اظهار کرد: آیا وظیفه‌ سیاست‌گذار متوقف کردن این روند و جولان سوداگران است یا برای اینکه ثابت کند وی خیلی خوب کار می‌کند، کمک به افزایش تعداد مسکن لوکس است تا به عنوان مثال، تعداد این واحدها از ۱۰۰هزار واحد به ۱۱۰هزار واحد افزایش یابد؟ من هیچ‌وقت نمی‌خواهم افتخار این رشد سوداگری به نام من ثبت شود. اصلا این افتخار نیست. این یک ضایعه بزرگ برای شهر تهران است و هم‌اکنون آنچه در کلان‌شهرها رخ داده رکود بخش سوداگری است. وی افزود: نکته دیگر بحث قدرت خرید مسکن است. در این زمینه نیز میزان تسهیلاتی که در ابتدای دولت به بخش مسکن پرداخت می‌شد ۲۰میلیون تومان بود که هم‌اکنون به ۸۰میلیون تومان رسیده و به زوجین ۱۶۰میلیون تومان پرداخت می‌شود. این قدرت خرید با آنچه قبلا وجود داشت قابل مقایسه نیست.


تورم‌های ۵۰ درصدی بعد از مسکن مهر

آخوندی، جلوگیری از رشد سوداگری در بخش مسکن را از اقدامات دوره خود عنوان کرد و گفت: اگر آن سیاست‌های تولید ۲میلیون و ۲۰۰هزار مسکن مهر و حجم عظیم مسکن لوکس در تهران سیاست‌هایی اصولی بود قاعدتا باید قیمت مسکن پایین می‌آمد، اما شاهد تورم‌های بالای ۵۰درصد در بخش مسکن بودیم. بنابراین اشتباهات بسیار بزرگی رخ داده است. هرکسی که در این دوره وزیر مسکن می‌شد دو کار می‌توانست انجام دهد؛ یک کار اینکه به همان سیاست عوام‌فریبانه ادامه دهد و ملتی را گرفتار کند و دیگر اینکه صادقانه با مردم صحبت کند. البته هزینه صداقت در این زمینه برای سیاستمدار بسیار بسیار سنگین است. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ تعداد پروانه‌های صادر شده در تهران ۷۶۰هزار واحد مسکونی بوده است. این تعداد برای اسکان جمعیتی بیش از ۲.۵میلیون نفر کفایت می‌کند. این بدین مفهوم است که اگر جمعیت تهران را فقط در شب درنظر بگیرید، ظرفیت ایجاد شده امکان اسکان بیش از ۳۰درصد از کل جمعیت تهران را در برداشت. بخش اعظم این پروانه‌ها برای واحدهایی است که عمدتا با هدف سوداگری در مناطق یک، ۲، ۲۲ و ۵ با هدف فروش تراکم انجام شده که خواستند پول مدیریت شهری را تامین کنند. اگر این‌طور پیش می‌رفتیم، ظرف ۱۰سال یک تهران به اندازه تهران ساخته شده بود. آیا این روند قابل تداوم بود؟ اظهارات وزیر راه و شهرسازی درخصوص اتمام مسکن مهر در دولت یازدهم در حالی انجام‌ می‌شود که محمدباقر قالیباف شهردار تهران روز دوشنبه با حضور در صحن شورای اسلامی شهر تهران و در جریان ارائه گزارش فاجعه پلاسکو از وجود ساختمان‌های بلندمرتبه غیرایمن در تهران خبر داده و پرسیده بود: در شهرستان پردیس چند ساختمان بالای 12 طبقه ساخته شده است؟ وی خود پاسخ سوالش را نیز داده و اعلام کرده بود که 800برج بالای 12طبقه در شهرستان پردیس ساخته شده که نه تنها آتش‌نشانی که بیمارستان و حتی دسترسی مناسب نیز ندارند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر