بازنگری در دستورالعمل توقف و بازگشایی نمادها

۱۳۹۵/۱۰/۱۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۸۴۵۹

گروه بورس علی رمضانیان

مسوولان سازمان بورس با ۴۰فعال بازار سهام جلسه‌یی برگزار کردند و بعد از شنیدن نقطه نظرات و انتقادات، پاسخ‌هایی را در آن خصوص ارائه دادند. پاسخ‌هایی که به اعتقاد یک فعال حاضر می‌تواند امیدوارکننده باشد.

به گزارش «تعادل» رییس سازمان بورس در این نشست از بازنگری و تدوین مجدد دستورالعمل توقف و بازگشایی نمادها خبر داد و عنوان کرد که بسته بودن نمادها یکی از مسائل مهم بازار سرمایه است و ما بی‌وقفه پیگیر این موضوع هستیم که تا یک یا دو هفته آینده تعدادی از نمادهای مهم بورس بازگشایی شود.

در ابتدای این نشست رییس سازمان بورس به ایراد مشکلات امروز بورس از جمله بسته بودن برخی نماد‌ها اشاره کرد و گفت: بسته بودن نماد‌ها یکی از مسائل مهم بازار سرمایه است و ما بی‌وقفه دنبال آن هستیم که طی یک یا دو هفته آینده تعدادی از نماد‌های مهم بازگشایی شود.


بازگشایی نماد‌های مهم به زودی

رییس سازمان بورس ابراز امیدواری کرد که تعداد نماد‌های بسته در روزهای پیش‌رو به حداقل ممکن برسد و افزود: یکی از دلایل بسته شدن نماد‌ها تاخیر در ارسال گزارش‌های مالی به سازمان بورس است. در برخی کشور‌ها مانند انگلیس گزارش‌های مالی 6 ماهه و یک‌ساله و در برخی کشور‌ها همچون ایالات متحده و ایران این گزارش‌ها به صورت سه ماهه منتشر می‌شود و این زمان کوتاه به تاخیر انتشار گزارش‌های مالی شرکت‌ها منجر می‌شود.

همچنین در برخی موارد گزارش‌های مالی به سازمان بورس ارائه می‌شود اما این گزارش‌ها در مرحله حسابرسی به دقت بیشتری نیاز دارد و لذا زمانبر است. محمدی ادامه داد: به نحوی از انحای دستورالعمل بازگشایی نماد‌ها با محدودیت‌هایی روبه‌روست و بازنگری و تدوین مجدد آن در دستور کار سازمان بورس قرار دارد.


عرضه اوراق بدهی متناسب با ظرفیت

رییس سازمان بورس، عرضه اوراق بدهی را یکی دیگر از موضوعات مهم بازار سرمایه دانست و گفت: این اوراق باید بر اساس ظرفیت بازار سرمایه منتشر شود و با تعامل بین سازمان بورس و مجلس تلاش می‌کنیم عرضه این اوراق در بودجه سال آینده با حجم متناسب بازار سرمایه باشد.

سخنگوی سازمان بورس تاکید کرد: منافع مردم همواره رسالت سازمان بورس بوده و چون سهام نسبت به اوراق بدهی نقش بیشتری در بورس ایفا می‌کند و حجم زیادی از سرمایه‌گذاری‌ها را به خود اختصاص داده و منافع بیشتری درگیر آن است، بنابراین باید به آن توجه داشت. در خصوص تفکیک حجم معاملات سهام اوراق بدهی مقرر شد، بررسی شود و ان‌شاءالله از امروز(شنبه) شاهد تفکیک حجم ارزش این اوراق هستیم.

به گفته این مدیر ارشد بازار سرمایه رفع محدودیت‌های معاملات بر خط یکی دیگر از مسائل مورد توجه سازمان بورس است و دسترسی سرمایه‌گذاران بر خط باید با سایرین برابری کند.


رفع اختلال سامانه معاملات در دستور کار

رییس سازمان بورس رفع اختلال‌های موجود در سامانه معاملات را یکی دیگر از اقدامات اخیر دانست و گفت: اختلال در سامانه معاملات بخشی از ذات رویکرد‌های مبتنی بر فناوری اطلاعات است و طی ماه‌های گذشته تلاش گسترده‌یی برای به‌روزرسانی این سامانه صورت گرفته و مشکلات آن در سال آینده به حداقل ممکن خواهد رسید.


تاثیر تکثر ابزار‌های نوین مالی

محمدی به راه‌اندازی معاملات آپشن هم اشاره کرد و گفت: به اعتقاد من ابزار‌های نوین مالی باید به صورت کامل راه‌اندازی شود و به زودی اختیار فروش نیز به اختیار خرید اضافه خواهد شد. سخنگوی سازمان بورس افزود: تکثر ابزار‌های مالی، تنوع بازار سرمایه و توسعه آن را به همراه دارد و یکی از مهم‌ترین مسائل پیش روی سازمان است.


نقدشوندگی و شفافیت متعادل

وی همچنین تعادل میان نقدشوندگی و شفافیت در بازار سرمایه را راه توسعه این بازار دانست و گفت: تعادل میان نقدشوندگی و شفافیت، توسعه و ثبات بازار سرمایه را به همراه دارد و یکی از دغدغه‌های سازمان بورس است. در پایان رییس سازمان بورس عنوان کرد ما اینجاییم تا بازار سرمایه را به جلو حرکت دهیم. افزایش شفافیت، نقدشوندگی و توسعه ابزار‌های مالی مهم‌ترین موضوعات مورد توجه سازمان است.

وی تاکید کرد: عملکرد اخیر سازمان بورس نشان می‌دهد، همواره مشکلات و صدای سرمایه‌گذاران و فعالان بازار سرمایه شنیده شده و برای حل مشکلات آنها تلاش کرده‌ایم. اقدامات سازمان بورس به حق انجام شده و باید در مورد آن منصفانه قضاوت کرد و از فضای شایعات دور شد.


مطرح شدن بی‌پروای دغدغه‌های بازار

این نشست که نخستین‌بار در زمان تصدی شاپور محمدی رخ داده به عنوان اقدامی موثر برای کاستن تنش در بازار سرمایه تعبیر شده و با استقبال فعالان بازار روبه‌رو شد.

در همین رابطه یکی از حاضران جلسه در گفت‌وگو با «تعادل» اظهار کرد: این نشست به تلاش برخی فعالان بازار انجام شده و هدف برگزاری آن مطرح کردن نگرانی‌های سرمایه‌گذاران بازار بود. به همین منظور هر نفر حدود پنج دقیقه فرصت داشت تا مشکلات موجود را مطرح کند. هرچند مطرح کردن مشکلات برای برخی دوستان تا 20 دقیقه زمان برد.

یکی از نکات مهم مطرح شده، بلوک‌زنی روی نمادهای تاثیرگذار بود که توسط اغلب افراد مطرح شده و رییس سازمان بورس اعلام کرد که کاملا با این کار مخالف بوده و باید متوقف شود. اگر توافقی هم در خارج از سازمان بورس انجام شده باید به صورت آگهی اطلاع‌رسانی کنند اگر حجم این معاملات در حد و اندازه آگهی کردن نبود، معاملات در بازار خرد انجام شود.

موضوع دیگر تماس‌های سازمان بورس به برخی سهامداران بود که فعالان بازار را موظف به خرید یا عدم خرید و فروش یا عدم فروش سهام نمادها می‌کند. شاپور محمدی در پاسخ به این سوال نیز گفت که به‌طور کلی با این شیوه مخالف بوده و تاکید کرد که این شیوه نباید به صورت دستوری در سیستم باشد بلکه باید با کارگزار تماس گرفته شده و اطلاع دهند و اگر کارگزار صلاح دانست، حذف کند و در غیر این صورت باقی بماند. این حق مسلم و اولیه سهامداران است که سهام را در هر حجمی خرید و فروش کنند. رییس سازمان بورس در خصوص تزریق بخشی از دارایی صندوق‌ها بادرآمد ثابت به سهام را در دست پیگیری عنوان کرد و از تعریف حداقل کف خرید سهام برای این صندوق‌ها خبر داد.

در خصوص توقف نمادها که از پرحاشیه‌ترین موضوعات جلسه بود نیز رییس سازمان بورس گفت که دستورالعمل افشای اطلاعات باید مورد بازنگری قرار گیرد مثلا در خصوص پیش‌بینی سود یک‌ساله مشخص نیست که یک مدیر چگونه باید یک‌سال آینده شرکت را پیش‌بینی کند؟ وی یکی از دلایل توقف نمادها را تغییر در همین پیش‌بینی درآمد دانست که با حذف آن خیلی از مشکل توقف نمادها کم خواهد شد.

رییس سازمان نرخ اوراق «اخزا» را متاثر از شرایط سیستم پولی کشور دانست و گفت: نمی‌توان در نرخ‌گذاری این اوراق دخالت کرد اما چنانچه برای کنترل این نرخ، راهکارهایی ارائه شود حتما در دستور کار قرار خواهد گرفت.


استدلال مخالفان برگزاری این جلسه

یکی از افرادی که فرصت حضور در این جلسه را پیدا نکرد، در گفت‌وگو با «تعادل» گفت: بهتر بود به جای انتخاب افراد برای حضور در جلسه فرمایشی، این جلسه در فضای عمومی و با فراخوان عمومی انجام می‌شد تا همه بتوانند دغدغه‌های خود را مطرح کنند.

البته مدیر روابط‌عمومی سازمان بورس در پاسخ به اظهارات این فعال بازار سرمایه به «تعادل» گفت: «در بازار سرمایه بیش از 9میلیون دارنده کد بورسی وجود دارد. بنابراین این موضوع منطقی به نظر نمی‌رسد که همه افراد را در یک نقطه جمع‌آوری کرد. لذا لیستی ٣٠نفره از طرف معاونت نظارت بر بازار تهیه شد مابقی نیز با هماهنگی بین دیگر فعالان بازار در این جلسه حاضر شدند. این افراد نیز همه دغدغه‌های سرمایه‌گذاران را مطرح کردند و موضوعی باقی نمانده بود تا دیگر فعالان نتوانند، مطرح کنند و از سوی رییس سازمان نیز بیش از 100 نکته یادداشت شد و در دستور کار همکاران قرارگرفت، لذا فرمایشی بودن این جلسه کم‌لطفی به بزرگواران حاضر در جلسه تلقی خواهد شد.

یاسر فلاح در ادامه افزود: اما فراموش نکنیم بخش زیادی از مشکلات بازار سرمایه به دلیل گرفتاری در بخش‌های دیگر اقتصاد است و برخی دیگر از مشکلات تحمیلی به بورس بوده و اصولا در دست سازمان بورس و مسوولان آن نیست. اما این مسوولان در حال پیگیری رفع این مشکلات هستند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر