اقتصاد بزرگ هند محروم از درآمدهای پاک

۱۳۹۵/۱۰/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۷۹۳۱

گروه گوناگون|

اخذ مالیات همواره یکی از راه‌های اصلی برای توسعه کشورها بوده است. با وجود اهمیتی که مالیات می‌تواند در اوضاع یک کشور داشته باشد، برخی کشورها به دلیل کم ‌بودن میزان مالیات‌های تعیین شده به سختی می‌توانند پاسخگوی نیازهای داخلی خود باشند. در گزارشی که اخیرا منتشر شده، کشورهایی که پایین‌ترین میزان درآمدهای مالیاتی را دارند، معرفی شده‌اند.

آن طور که در بررسی‌ها مشخص شده، مالیات در سوریه معادل درصد بسیار کمی از GDP این کشور است. در بسیاری از کشورها، طرح‌های متعددی در نظام مالیاتی برای برقراری عدالت مالیاتی ارائه شده است اما آن طور که در این گزارش آمده، دولت سوریه نتوانسته چنین قوانینی را در نظام مالیاتی کشورش به خوبی اجرا کند. درآمدهای مالیاتی در این کشور معادل 1.3درصد از GDP است. ظاهرا جنگ‌های داخلی سوریه و درگیری‌های ناشی از حضور داعش در این کشور ضربه بزرگی به نظام تولید این کشور وارد کرده است. بر این اساس درآمدی که بتوان برای اخذ مالیات از آن استفاده کرد نیز محدود شده است.

کوبا، با داشتن تجربه‌ تحریمی بیش از نیم قرن درحال حاضر جایگاه اقتصادی مناسبی در جهان ندارد. طبیعی است که این کشور نیز تولیدات و درآمد محدود و به تبع آن درآمد مالیاتی کمتری داشته باشد. آن طور که در این گزارش آمده در این کشور، درآمدهای مالیاتی معادل 2.4درصد از GDP کشور برآورد شده است.

در بین کشورهایی که درآمد مالیاتی پایینی دارند، سودان جنوبی رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. در این کشور درآمد حاصل از اخذ مالیات حدود 3.1درصد از GDP است. سودان سرشار از منابع نفتی است اما وجود نا‌آرامی‌ها و جنگ‌های داخلی این کشور را به یکی از فقیر‌ترین مناطق جنگ‌زده جهان تبدیل کرده است. نیجریه و برمه نیز کشورهایی هستند که درآمدی حداقلی از مالیات دارند. در این دو کشور درآمد حاصل از مالیات به ترتیب معادل 4.1و 4.2درصد از GDP است.

در میان کشورهایی که درآمد مالیاتی پایینی دارند، نام هند هم به چشم می‌خورد. این کشور جزو اقتصادهای بزرگ جهان به حساب می‌آید اما سال‌هاست که با معضل نابرابری اقتصادی رو به روست. در هند درآمد حاصل از مالیات معادل 9.1درصد از GDP این کشور است. طبق گزارش‌های به ‌دست آمده، اصلاحات اقتصادی زیادی در این کشور درحال اجراست و وزیر اقتصادی هند اعلام کرده که تغییرات زیادی در رویکرد مالیاتی این کشور اعمال خواهد شد. از مهم‌ترین تصمیما‌تی که در نظام مالیاتی این کشور عنوان شده، می‌توان به کاهش مالیات کشاورزان و افراد فقیر و افزایش مالیات ثروتمندان

اشاره کرد.

کره ‌شمالی در این گزارش، رتبه دهم را به خود اختصاص داده است. در این کشور، درآمد مالیات اخذ شده از طرف دولت معادل 11.4درصد از GDP است. ایران در میان کشورهایی با حداقل درآمد مالیاتی در جایگاه بیست و دوم قرار دارد. مالیات اخذ شده در ایران معادل 14.9درصد از درآمد تولید ناخالص داخلی است. براساس این گزارش درآمد حاصل از اخذ مالیات در کشورهای توسعه‌ یافته بیشتر است.

بر این اساس، این سوال مطرح می‌شود که چرا چنین اختلاف درآمد مالیاتی بین کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه به چشم می‌خورد. طبق نظر کارشناسان به‌ احتمال زیاد منطقی‌ترین پاسخ به این سوال این است که بیشتر کشورهای درحال توسعه در تولید ناخالص داخلی ضعیف هستند.

بنابراین درآمد موجود که بتوان برای مالیات نیز از آن استفاده کرد، محدودتر است. این موضوع در کشورهای توسعه‌ یافته عکس است. در این کشورها تولید ناخالص داخلی بالاتر است و به همین دلیل مجموعه درآمدها و به تبع آن مالیات‌های دریافتی بالاتر است بنابراین می‌توانند در توسعه زیرساخت‌ها نیز موفق‌تر عمل کنند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر