دعوتنامه ارزی بانک‌مرکزی به بازرگانان

۱۳۹۵/۱۰/۰۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۷۵۴۴

فاصله 2 نرخ رسمی و آزاد از 800 تومان عبور کرد

گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری|

در حالی که روز گذشته نرخ دلار در بازار آزاد قیمت 4055 تومان را ثبت کرد دو واکنش رسمی دولت که یکی از سوی معاون بانکی وزارت امور اقتصادی بود (در همین صفحه می‌توانید بخوانید) و دیگری از سوی بانک مرکزی سعی در مهار کردن قیمت ارز در بازار آزاد داشتند. این در حالی است که به عقیده فعالان بازار، نرخ ارز همچنان روند افزایشی خود را حفظ کرده است، بانک مرکزی در واکنش به افزایش نرخ ارز، دو اقدام عمده را در دستور کار قرار داد، از یک سو در روزهای اخیر، نرخ رسمی دلار را با کاهش یک ریالی همراه کرده تا پیام ثبات نرخ رسمی را به بازار بدهد و از سوی دیگر با انتشار اطلاعیه‌یی اعلام کرده که خرید و فروش ارز به نرخ بازار آزاد در بانک‌های کشور انجام می‌شود و براین اساس از فعالان اقتصادی خواسته است که به شبکه بانکی کشور مراجعه کنند و تقاضای خود را ارائه دهند.


اطلاعیه ارزی بانک مرکزی

به گزارش «تعادل» بانک مرکزی از طریق این اطلاعیه خواسته است تا به طریقی مراجعه فعالان اقتصادی به بازار آزاد را کاهش دهد و به نوعی از طریق شبکه بانکی، نرخ ارز را مهار کند.

در این اطلاعیه آمده است: به دنبال ابلاغ «مجوز خرید و فروش ارز با نرخ بازار» در مرداد امسال، سازوکار لازم برای اجرایی‌کردن «دستورالعمل و ضوابط اجرایی خرید و فروش ارز به نرخ بازار» فراهم و آمادگی ارائه خدمات ارزی با نرخ بازار توسط بانک‌ها ایجاد شده است.

این دستورالعمل برای انتقال و تمرکز فعالیت‌های تجاری در بانک‌های کشور و نیز استفاده از ابزارهای متداول در تجارت بین‌المللی برای پرداخت و تسویه قراردادهای خارجی صادر شده است.

بانک مرکزی علاوه بر تامین به موقع ارز مبادله‌یی، کسری منابع بانک‌ها برای نیازهای وارداتی مشتریان خود با نرخ بازار را تامین می‌کند. بنابراین از تمام فعالان اقتصادی اعم از تولیدکنندگان و تجار دعوت می‌شود برای تامین ارز و استفاده از کانال‌های بانکی برای عملیات ارزی و واردات خود به بانک‌های دارای مجوز فعالیت ارزی مراجعه کنند.

«دستورالعمل و ضوابط اجرایی خرید و فروش به نرخ بازار» درصدد است، عملیات ارزی اشخاص حقیقی و حقوقی را به کانال بانکی هدایت و ریسک عملیاتی فعالان اقتصادی را کاهش دهد. بر اساس این بخشنامه، بانک‌ها می‌توانند درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی اشخاص حقیقی و حقوقی و ارز ورودی به کشور را از طریق نمایندگی‌های دیپلماتیک مقیم ایران و سرمایه‌گذاران خارجی و دفاتر نمایندگی بانک‌ها به نرخ آزاد خریداری کنند.

بانک‌ها می‌توانند ارزهای خریداری شده موضوع این دستورالعمل را در چارچوب مجموعه مقررات ارزی یا از طریق صرافی‌های معتبر به فروش برسانند؛ ضمن اینکه فروش ارز خریداری شده به سایر بانک‌ها و صرافی‌ها نیز مجاز است. نرخ خرید و فروش ارز بر اساس توافق بانک و مشتری تعیین خواهد شد.

از نیمه آذرماه سال جاری تامین ارز متقاضی برای واردات کالا و خدمات، تسویه اقساط تسهیلات ارزی از محل منابع بانک‌های عامل، تامین سهم‌الشرکه مشتریان برای دریافت تسهیلات ارزی از بانک‌های عامل، کارمزد ارزی، برگشت سود سرمایه‌گذاری خارجی و پرداخت اقساط قراردادهای فاینانس طرح‌های خودگردان از طریق سیستم بانکی امکان‌پذیر شده است.

در همین حال یکی از فعالان بازار ارز در گفت‌وگو با «تعادل» در این زمینه گفت: این تلاش جدید بانک مرکزی از طریق شبکه بانکی و کاهش نرخ رسمی ارز با این هدف صورت می‌گیرد که عرضه و تقاضای ارز را در شبکه بانکی زیرنظر داشته باشد تا با کاهش مراجعه متقاضیان ارز به بازار آزاد، دلال بازی ارزی و اثر دلالان ارز بر رشد نرخ‌ها را کاهش دهد.

وی افزود: اما واقعیت این است که این نوع عرضه ارز توسط شبکه بانکی نمی‌تواند به تمام تقاضاهای موجود ارزی پاسخ بدهد و به خاطر مقرراتی که در شبکه بانکی برای خرید و فروش ارز وجود دارد، عملا نمی‌تواند پاسخگوی انواع تقاضای ارز باشد و لذا بسیاری از متقاضیان ترجیح می‌دهند که همچنان به بازار ارز، صرافی‌ها و دلال‌های بازار مراجعه کنند.

نرخ ارز در بازار

بانک مرکزی در حالی که گام‌های افزایش نرخ رسمی دلار را در ماه‌های اخیر روزانه تا مرز ۴ تومان نیز پیش برده تا شرایط را برای یکسان‌سازی نرخ ارز آماده کند، اما در روزهای اخیر کاهش‌ یک ریالی را در دستور کار قرار داده و همچنین اطلاعیه ارزی برای خرید و فروش ارز در بانک‌ها به نرخ بازار آزاد را اعلام کرده است.

به گزارش «تعادل» دیروز، بانک مرکزی بهای رسمی 18 ارز را کاهش و 17 ارز را افزایش داد و نرخ 4 ارز را نیز بدون تغییراعلام کرد. براین اساس بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را با یک ریال کاهش 3231.8 تومان اعلام کرد. پوند انگلیس با 246ریال کاهش 3971.8 تومان و یورو با 54 ریال افزایش 3378.8 ریال قیمت خورد.

برخی صرافان بازار معتقدند که بانک مرکزی به این نتیجه رسیده که رشد بهای رسمی دلار ممکن است یکی از دلایل رشد نرخ‌ها در بازار آزاد باشد، براین اساس کاهش اندک و ثبات نرخ رسمی را در دستور کار قرار داده تا به بازار این پیام را ارسال کند که نرخ رسمی افزایش زیادی نخواهد داشت تا از این طریق مانع از رشد بالای نرخ‌ها در بازار آزاد شود.

با این حال روز شنبه با وجود اعلام نرخ 3232 تومانی برای نرخ رسمی دلار، در بازار آزاد دلار تا 4055 تومان بالا رفت و فاصله دو نرخ آزاد و رسمی به 823 تومان رسیده است و پیش‌بینی می‌شود که با همین روند به تدریج به 900 و 1000 تومان نزدیک شود.

با ادامه افزایش نرخ هر اونس طلا در بازار جهانی و ثبت رقم 1134دلار و افزایش نرخ دلار به رقم 4055 تومان در بازار داخلی، قیمت طلا و سکه نیز در بازار ایران همچنان افزایش داشته و نرخ سکه طرح جدید به یک‌میلیون و 160 هزار تومان و سکه طرح قدیم به یک‌میلیون و 135 هزارتومان رسید.

روز شنبه 4 دی‌ماه 95 در بازار ارز، نرخ دلار نسبت به روز پنج‌شنبه با افزایش همراه شد و به 4055 تومان رسید، یورو 4275 تومان، پوند 4925 تومان، درهم امارات 1130 تومان و لیر ترکیه 1168 تومان معامله شد.بر این اساس، با افزایش نرخ هر اونس طلای جهانی و نرخ دلار، نرخ هر گرم طلای 18 عیار نیز به 113 هزار و 241 تومان رسید. نرخ نیم سکه نیز 608 هزار تومان، ربع سکه 322 هزار تومان و سکه یک گرمی نیز 202 هزار تومان اعلام شد.

اگرچه بانک مرکزی حضور خود را در بازار افزایش داده و برخی مسوولان بانک مرکزی خبر از کاهش تقاضای ارز در بازار داده‌اند که به دنبال آن نرخ‌ها در ماه‌های پایانی سال کاهش می‌یابد، اما برخی فعالان بازار ارز معتقدند که نرخ دلار تمایل به حفظ مرز 4000 تومان و حرکت به سمت 4100 تومان دارد.

افزایش نرخ دلار در 9 ماه اخیر نشان می‌دهد که تا آبان‌ماه 95 روند رشد نرخ ماهانه حدود یک درصد بوده، اما از آذرماه بازار یک‌باره با رشد زیاد همراه بوده و در آذرماه به تنهایی 1.4 درصد رشد کرده و در روزهای اول دی‌ماه نیز به خاطر سال نو میلادی و تقاضای بازار از رشد بالایی برخوردار بوده است.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر