ساماندهی فضای مجازی با تولید محتوای بومی

۱۳۹۵/۰۹/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۶۱۴۴

گروه دانش و فن| مرجان محمدی|

تولید محتوا در فضای سایبر را می‌توان مهم‌ترین و یکی از اساسی‌ترین برنامه‌ها و اهداف در کشور دانست، مساله‌یی که هم‌اکنون یکی از دغدغه‌های مسوولان است و تمام سعی بر این است که محتوا به صورت بومی در کشور تولید و در اختیار کاربران قرار بگیرد اهمیت این مساله بقدری زیاد است که در حکم آغاز فعالیت دور دوم شورای عالی فضای مجازی در شهریورماه سال ۹۴، از سوی مقام معظم رهبری، بر توسعه محتوا و خدمات کارآمد و رقابتی منطبق بر ارزش‌ها و فرهنگ اسلامی ایرانی در فضای مجازی و نیز نظارت و رصد کارآمد و روزآمد در این فضا تاکید شده است. در همین حال اردیبهشت سال جاری رهبر معظم انقلاب در دیدار با معلمان از عملکرد شورای عالی فضای مجازی و وزارت ارتباطات در مورد عدم ساماندهی فضای مجازی انتقاد کردند و فرمودند: چرا هنگامی که کشورهای دیگر برای حفاظت از فرهنگ خود، در استفاده از فضای مجازی چارچوب‌هایی قرار می‌دهند ما فضای مجازی را رها کرده ایم؟ ایشان گفتند: کسی مخالف استفاده از فضای مجازی نیست بلکه موضوع اصلی این است که در چنین عرصه‌یی که لغزش گاه است باید زمینه استفاده صحیح فراهم شود نه آنکه فضای مجازی به‌صورت رها و غیرقابل کنترل باشد.

از سوی دیگربرخی کارشناسان معتقدند، در دنیای کنونی محتوای فضای مجازی از جنس سلطه است و باید در جنگ و رقابت محتوا در فضای مجازی، توپ را به زمین حریف و سلطه‌گران ببریم تا با شکستن انحصار محتوایی در دنیا از مرزهای مجازی کشور حفاظت کنیم. آنچه مشخص است در کشور ما به دلایل مختلف محتوا ساماندهی و سازماندهی مناسب وجود ندارد و تولید‌کنندگان محتوا در کشور هنوز جایگاه خود را نشناخته‌اند و نمی‌دانند بایدچه کاری انجام دهندمحتوا یکی از مباحث مهم فرهنگی اما از فرهنگ پراهمیت‌تر است؛ همچنین محتوا ازجمله مسائل مهم اقتصادی است که در عین حال از اقتصاد نیز مهم‌تر است. متغیرهای زیادی در بحث محتوا وجود دارد که آن را پیچیده می‌کند و پیچیدگی موضوع محتوا به‌دلیل متغیرهای فراوان درونی و بیرونی در این موضوع است. موضوع محتوا فراتر از اقتصاد، مسائل اجتماعی و فرهنگی است و در دنیای کنونی محتوا از جنس سلطه است؛ زمانی که محتوا در فضای مجازی قرارمی‌گیرد از جنس سلطه می‌شود. در این خصوص معاون مرکز ملی فضای از تشکیل ۱۴ هسته راهبردی فضای مجازی برای ساماندهی تولید محتوای فارسی در فضای مجازی و ساماندهی این فضا در راستای پیگیری منویات مقام معظم رهبری خبر داد. امیر خوراکیان در گفت‌وگو با مهر، ساماندهی و نظم بخشی تولید محتوای تولید شده در حوزه فضای مجازی را از جمله برنامه‌ریزی‌های مرکز ملی فضای مجازی عنوان کرد و اظهار داشت: در این زمینه ماموریت‌های نهادهای مختلف تعیین شده تا ساماندهی این بخش با همکاری دستگاه‌های مربوطه صورت گیرد. وی با بیان اینکه ساماندهی فضای مجازی در قالب مجموعه اسنادی خواهد بود که در مرکز ملی فضای مجازی تولید می‌شود، ادامه داد: ما تشکیل ۱۴ هسته راهبردی را در معاونت محتوای مرکز ملی فضای مجازی برای پیگیری دیدگاه‌های مقام معظم رهبری در حوزه فضای مجازی تدارک دیده‌ایم که در این جهت؛ ساماندهی و نظم محتوا در فضای مجازی در قالب این محورها دنبال و پیگیری می‌شود. معاون محتوای مرکز ملی فضای مجازی رصد محتوای تولید شده در فضای مجازی را یکی از اهداف تشکیل این هسته‌های راهبردی برشمرد و خاطرنشان کرد: رصد فضای مجازی یکی از مهم‌ترین زمینه‌ها برای فهم درست فضای مجازی است و تا زمانیکه این رصد صورت نگیرد، تصمیم‌گیری در این حوزه طبیعتا دچار مشکل خواهد شد.

وی با بیان اینکه برای جلوگیری از انتشار محتوای نادرست در فضای مجازی گزارشات موضوعی و ماهانه را از این فضا بطور مرتب به مسوولان عالیرتبه نظام ارائه می‌دهیم، تاکید کرد: مرکز ملی فضای مجازی با دریافت اطلاعات از دستگاه‌های مربوطه، نسبت به تحلیل کلان فضای مجازی اقدام کرده و ماموریت نهادهای مختلف را برای ساماندهی به فضای مجازی تعیین می‌کند. حال به نظر می‌رسد تولید محتوا باید بیشتر از گذشته در دستور کار قرار بگیرد در این بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و برخی از نهادها و سازمان‌های دیگر نیز ورود کرده‌اند و سعی دارند تا با تولید محتوا بزرخی از کاستی‌های موجود در این عرصه را جبران کنند در این خصوص می‌توان به تولید بازی‌های بومی اشاره کرد بازی‌هایی که سازندگان داخلی چند صباحی است به آن روز آورده‌اند و در این بین برخی بازی‌های خارجی ازجمله پوکمون گو فیلتر شده است تا راه برای این بازی‌سازان بومی و وطنی هموار شود.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر