اخبار

۱۳۹۵/۰۹/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۶۰۴۴

قیمت هر دلار روی 3800 تومان می‌ایستد

سعید لیلاز گفت: به نظر من دولت به‌طور نامحسوس در تعدیل قیمت دلار دخالت خواهد کرد اما قیمت هر دلار امریکا بار دیگر به3600تومان یا کمتر برنمی‌گردد و روی عدد3800تومان یا نزدیک آن می‌ایستد که این عدد برای واقعی شدن نرخ دلار طبیعی است و آثار تورمی آن چندان نیرومند نیست.

این کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با ساعت24 گفت: من افزایش قیمت ارز را اتفاق وحشتناکی نمی‌دانم و نباید درباره این رخداد خیلی متعجب شد و جنجال راه انداخت. وی درباره پیامدهای افزایش نرخ دلار گفت: اگر می‌خواهیم اقتصاد رونق بگیرد لازم است که این اتفاق بیفتد تا شرایط از یخ‌زدگی بیرون آید. دولت سه سال بود که خوب یا بد اجازه نداد نوسان نرخ ارز شدید شود و نوعی دستکاری غیرمحسوس بر نرخ‌ها اعمال شده است و نرخ تغییر ارزهای معتبر کمتر از تورم عمومی بوده و باید این تطابق رخ می‌داد.

لیلاز توضیح داد: یکی از پیامدهای افزایش نرخ ارز کاهش شتاب سپرده‌گذاری در بانک‌ها و آمدن بخشی از منابع پولی و نقدینگی به بازار ارز است. این تحلیلگر اقتصادی درباره واکنش اقتصاددانان نهادگرا که معتقدند افزایش نرخ ارز به زیان تولید است چون قیمت تمام شده را افزایش می‌دهد، گفت: واقعیت‌ها را باید قبول کرد. ارز نیز در کلیت خودش کالای قابل داد و ستد است و نمی‌توان قیمت آن را با اراده سیاسی و خواست یک گروه منجمد کرد. افزایش قیمت دلار به مثابه یک ارز معتبر در اقتصاد کشورهایی که از این ارز استفاده می‌کنند یک اتفاق طبیعی است. مگر قیمت لیر ترکیه در همسایگی ایران در یک دوره کمتر از یک سال 25درصد نسبت به دلار ارزان نشد. به اعتقاد لیلاز هفت دلیل وجود دارد که موجب افزایش قیمت دلار شد که برخی از این دلایل به سمت عرضه برمی‌گردد و برخی از سمت تقاضا بوده است. به‌طور مثال شرکت‌های تولیدکننده و صادرکننده پتروشیمی به‌دلیل کاهش صادرات ارز کمتری به بازار عرضه کردند و این بر قیمت دلار اثر داشت. در این روزهای تازه سپری شده تقاضا برای ارز از سوی حدود 2میلیون زائر کربلا نیز بر بازار فشار آورد. رشد شدید نقدینگی و سرازیر شدن بخشی از آن به سمت بازار ارز نیز بر جهش قیمت دلار موثر بود. کاهش شتاب صادرات غیرنفتی در آبان که از متوسط 8درصد به حدود 5درصد رسیده است نیز بر توفان ارزی و افزایش قیمت دلار اثر داشت. استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به افزایش تزریق تسهیلات بانکی به اقتصاد کشور در سال جاری برای مقابله با رکود، گفت: این افزایش تاکنون از تاثیرگذاری لازم در اقتصاد برخوردار نبوده و رشد اقتصادی محدودی حاصل شده است. سعید لیلاز در گفت‌وگو با ایرنا نیز افزود: نگاهی به شاکله رشد اقتصادی کشور در سه ماهه نخست امسال و تعمیم آن به کل سال حاکی است، بیش از نیمی از رشد 5.5 تا 6درصدی اقتصاد مربوط به ارزش افزوده بخش نفت بوده و مابقی متعلق به بخش‌های خدمات، صنعت و کشاورزی است. این کارشناس ارشد اقتصادی افزود: بخش کشاورزی ظرفیت چندانی برای جذب اعتبارات نداشته و به یک‌باره نمی‌تواند رشد حدود 50درصد را تجربه کند. لیلاز ادامه داد: هر چند ارزش افزوده بخش کشاورزی در ماه‌های گذشته نزدیک به 5درصد بوده، اما هنوز سهم بخش‌های صنعت و خدمات ناچیز است و می‌توان تعبیر کرد که تزریق تسهیلات تاکنون اثری نداشته است.


گره‌گشایی روابط بین‌المللی با توسعه بانکداری الکترونیک

مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی با بیان اینکه در زمینه برقراری ارتباط با بانک‌های خارجی مشکلات و ضعف‌هایی در نظام بانکی وجود دارد، گفت: البته فناوری اطلاعات این مشکلات را کاهش داده است اما استفاده صرف از فناوری کافی نیست و باید بسترهای فرهنگی، اجتماعی و غیره را نیز ارتقا داد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی، کامران ندری افزود: هر چند در بسیاری از حوزه‌ها از فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده شده اما هم‌اکنون در مرحله‌یی هستیم که نیاز به این فناوری در بانکداری الکترونیک به خوبی احساس می‌شود. وی درباره ضعف قانون و قوانین لازم در حوزه بانکداری الکترونیک، افزود: با وجودی که محورهای ششمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت به نحو مناسبی طرح شده اما به دلیل ضعف فنی نظام بانکی، در بسیاری از این محورها حرف زیادی برای گفتن نداریم.

وی با بیان اینکه، در حوزه پرداخت برخی قوانین تعریف شده تا اگر مشکلی ایجاد شد، بتوانیم مرجعی برای مراجعه به آن داشته باشیم، اظهار داشت: به عنوان نمونه برای خدمت بانکی مثل چک، قانون وجود دارد تا در صورت بروز مشکل به آن مراجعه شود اما در حوزه بانکداری الکترونیک با ضعف این قوانین مواجه هستیم. البته برخی قوانین از سوی بانک‌ها در این باره تعیین شده که در اکثر موارد یکطرفه است و در صورت بروز مشکل، منافع مشتری با مشکل مواجه خواهد شد. ندری با اشاره به اینکه فعالیت‌های خوبی در حوزه فناوری اطلاعات انجام شده، گفت: البته از فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش‌هایی به خوبی بهره‌گیری شده که باید همین روند را در بانکداری الکترونیک هم داشته باشیم.

مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ادامه داد: به لحاظ فنی توانسته‌ایم از این تکنولوژی در سطح قابل قبولی استفاده کنیم و خوشبختانه هم‌اکنون به نقطه‌یی رسیده‌ایم که تمام پرداخت‌های نظام بانکی به صورت الکترونیکی انجام می‌شود البته تاکنون با مشکل جدی در نظام‌های پرداخت مواجه نشده‌ایم.

وی تصریح کرد: در واقعیت با وجود توسعه و پیشرفتی که در نظام بانکی و خدمات آن صورت گرفته است، در حوزه زیرساخت‌های بانکی و استاندارد‌سازی فرآیندهای بانکی از نظر حقوقی و نظارتی، اقدام قابل توجهی در سیستم بانکی و نظام‌های اجرایی انجام نشده است.

مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: از فناوری ارتباطات و اطلاعات می‌توانیم به شکل موثرتری در بانکداری الکترونیک استفاده کنیم. وی در پایان تاکید کرد: ما باید در این همایش سعی داشته باشیم تا زمینه‌های استفاده از فناوری اطلاعات در خدمات بانکی را افزایش دهیم.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر