ایران در مجمع جهانی تعاون آسیا و اقیانوسیه کرسی گرفت

۱۳۹۵/۰۹/۰۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۵۶۴۰

گروه تشکل‌ها|

در هفته اخیر دو اتفاق مهم در زمینه روابط بین‌الملل تشکل‌ها رخ داد. اتفاق اول کسب کرسی هیات‌مدیره مجمع جهانی تعاون، آسیا و اقیانوسیه توسط اتاق تعاون ایران بود و اتفاق دوم

خانه‌تکانی گسترده اتاق بازرگانی ایران در زمینه روابط بین‌الملل بود. در یک سال گذشته این دو سیاست کاملا متفاوت توسط اتاق بازرگانی و اتاق تعاون در پیش گرفته شد.

اتاق بازرگانی روی بحث روابط بین‌الملل تبلیغات فراوانی انجام داد و در مقابل اتاق تعاون بدون هیچ تبلیغاتی به شبکه‌سازی برای کسب کرسی در تشکل‌های بین‌الملل مبادرت کرد. نتیجه این موضوع امروز به خوبی مشخص است. اتاق بازرگانی ایران هیات‌های زیادی را به کشورهای دیگر اعزام کرد و هیات زیادی پذیرش شدند اما در نهایت امروز به فکر کسب کرسی در تشکل‌های بین‌المللی با استفاده از نفوذ نایب‌رییس اول این اتاق افتاده است. در مقابل در اتاق تعاون شاهد سیاستی کاملا متفاوت هستیم.


حضور در هیات‌مدیره یک تشکل جهانی

دبیرکل اتاق تعاون ایران با اعلام این خبر که کرسی هیات‌مدیره مجمع جهانی تعاون، آسیا و اقیانوسیه به ایران رسید، تصریح کرد: این مجمع بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نشست تعاونی‌ها در دنیا را برگزار می‌کند.

ماشاالله عظیمی دبیرکل اتاق تعاون ایران درباره انتخاب نماینده ایران در هیات‌مدیره مجمع جهانی تعاون آسیا و اقیانوسیه گفت: مجمع جهانی تعاون، آسیا و اقیانوسیه که از نظر جمعیت، عضویت سازمانی و عملکرد مالی قوی‌ترین ناحیه مجمع جهانی تعاون (ICA) است و از این رو نقش جدی را در مقایسه با سه ناحیه آفریقا، اروپا و امریکا دارد. وی ادامه داد: این مجمع تنها مجمع منطقه‌یی است که تراز مالی مثبت داشته و به ICA گلوبال کمک می‌کند.

عظیمی یادآور شد: بازیگران اصلی این منطقه کره‌جنوبی، ژاپن، سنگاپور، استرالیا، هند، چین و ایران هستند. وی با تاکید بر اهمیت فعالیت بیشتر غرب آسیا اظهار داشت: نکته‌یی که در انتخابات اخیر هیات‌مدیره آسیا و اقیانوسیه توسط اتاق تعاون ایران تاکید شد این بود که فعالیت بیشتر غرب آسیا یعنی منطقه CIS و خاورمیانه که بخشی از آسیای میانه را شامل می‌شود، کشورهای شمال ایران نیاز ضروری ICA AP هست.

وی افزود: از این رو تلاش شد با ارائه برنامه‌های درست و رایزنی‌های به موقع که از اجلاس جهانی ICAگلوبال در کبک کانادا تاکنون ادامه‌دار بوده است، ما بتوانیم این‌بار در هیات‌مدیره در کنار نمایندگان ژاپن، سنگاپور، هند، چین، کره‌جنوبی و... عضو دایم داشته باشیم.

دبیرکل اتاق تعاون ایران تصریح کرد: این عضویت کمک می‌کند که در جریان تصمیمات این سازمان مهم بین‌المللی در بخش تعاون قرار بگیریم و به عنوان نمونه در تصویب صورت‌های مالی، پروژه‌های مرتبط، و انتخاب مدیر اجرایی که همه در زمره تصمیمات مهم است تا سال 2020 تاثیرگذار باشیم.

وی یادآور شد: سرمایه‌گذاری در سازمان‌های بین‌المللی جزو سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت محسوب می‌شود، تاکنون تجربه‌های زیادی درسایر بخش‌های اقتصادی، سیاسی، فناوری و حتی ورزشی نشان داده است که عدم حضور پایدار کشورمان در سازمان‌های بین‌المللی به ما ضربه زده است که می‌توان در این زمینه شاهد مثال‌های زیادی بود؛ هزینه عدم حضور در بخش مدیریتی شورای حکام، UNDP، صندوق‌های بین‌المللی پول و حتی در حوزه‌های بین‌المللی ورزشی بار‌ها و بارها توسط کشور پرداخت شده

است.

وی ادامه داد: در حوزه اقتصادی اتاق بازرگانی جهانی (ICC) و اتاق تعاون جهانیICA هر دو برای کشور ما مهم است و باید با الگوبرداری از رفتاری که بخش تعاون برای کرسی گرفتن در مجمع جهانی تعاون در پیش گرفت، بخش بین‌الملل اتاق بازرگانی هم با برنامه‌ریزی مستدام، استفاده از افراد خبره و کارکشته در حوزه بین‌الملل و ترجیحا جوان که قابلیت ادامه دادن این حضور را برای کشور داشته باشند را شروع کند تا بتوانیم در جریان تصمیمات بین‌المللی بوده و اثرگذار باشیم و خود را جزو بازیگران به جهان بقبولانیم.

عظیمی تصریح کرد: این سازمان‌های بین‌المللی، سازمان‌هایی هستند که نیاز به مشارکت دارند، این مشارکت‌ها شامل مشارکت‌های مالی، فردی یا سازمانی در قالب برنامه‌ها است. حضور ما در مشارکت‌های مالی همیشه بوده چراکه اگر حق عضویت‌های این سازمان‌ها پرداخت نشود، به راحتی از لیست خارج می‌شویم. مهم این است که از این عضویت چه استفاده‌یی و چه نقش‌آفرینی می‌توان کرد.

این مقام با اشاره به اینکه ایران می‌تواند الگوی مناسبی برای کشورهای آسیای غربی باشد، اظهار داشت: باید طوری در منطقه رفتارکنیم که شایستگی پرچمداری آن هستیم. ما چنین ادعایی نداریم که می‌خواهیم اتاق تعاون جهانی را تسخیر کنیم و به سرعت کشورهایی نظیر امریکا، کانادا، انگلستان و فرانسه که به نوعی از بنیانگذاران بخش تعاون هستند را کنار بگذاریم ولی طبیعتا ما شایسته حضور و فرمانروایی درICA اقیانوسیه و آسیا هستیم.

وی خاطرنشان کرد: این درست است سابقه حضور و اطلاعات کیفی و کمی هند، ژاپن، چین و برخی کشورهای پیشرفته شرق آسیا در حوزه تعاون از ایران بهتر هست اما بدون کوچک‌ترین تردیدی، ایران الگوی تمام کشورهای آسیایی در بخش غربی آسیا می‌تواند باشد چراکه اعداد و ارقام، زیرساخت‌های قانونی، رفتارهای حمایتی، تجربه تعاونی‌داری و تشکل‌های مرتبط با بخش تعاون از تمام کشورها بهتر هست. اینکه ما امروز عضو هیات‌مدیره مجمع جهانی تعاون بخش اقیانوسیه و آسیا هستیم می‌تواند اتفاق خوبی برای ما باشد و تازه‌واردانی همچون عربستان، امارات و کویت در بخش تعاونی در ICA به راحتی می‌دانند که امروز پرچمدار این ناحیه ایران است.


کمپین 90 روزه برای کسب کرسی

دبیرکل اتاق تعاون تاکید کرد: حضور در مجامع جهانی از مهم‌ترین اهداف اتاق تعاون ایران برای مطرح کردن ایران و اثرگذاری ایران در بخش تعاون هست. آنچه در انتخابات اخیر رخ داد می‌تواند، درس خوب و الگوی خوبی برای سایر مجامع بین‌المللی باشد، اتاق تعاون ایران نشان داد که با اثرگذاری به موقع، با رفت و آمدهای مناسب سیاسی، تبادلات مناسب اقتصادی و حمایت‌های به موقع گرفتن، رایزنی در فضای بین‌المللی، این اتفاقات دور از دسترس نیست و امروز معاون بین‌الملل اتاق تعاون ایران، دکتر علیرضا قراگوزلو، تنها در یک کمپین 90 روزه با اجماع قاطع وارد هیات‌مدیره آسیا اقیانوسیه شد. باید صبوری کرد و افراد مناسبی را در پیشانی مذاکره قرار داد تا ضمن درک صحیح از فضای بین‌المللی و تسلط کامل بر شرایط منطقه‌یی و تعاملات بین‌المللی بتوانند برای ایران کرسی بگیرند.

وی متذکر شد: پیدا کردن افرادی که شایستگی حضور در مجامع جهانی و هیات‌های مدیره داشته باشند کار ساده‌یی نیست اما دور از دسترس نیست و اتاق تعاون ایران نشان داد که در این زمینه به خوبی عمل کرده و می‌تواند نقش پایدار و مستدامی را برای بخش تعاون کشور ایفا کند.


سیاست‌های متفاوت اتاق بازرگانی

در مقابل اتاق بازرگانی اما به بحث هیات‌ها تاکید زیادی داشت. با این وجود مسوول روابط بین‌الملل این تشکل بیش از یک سال نتوانست در این سمت دوام بیاورد. مهم‌ترین دلیل این تغییر را می‌توان در بحث‌های رییس اتاق بازرگانی در جلسه تودیع و معارفه جست‌وجو کرد. غلامحسین شافعی در این جلسه ضمن آسیب‌شناسی مشکلات در بخش بین‌الملل اتاق ایران گفت انجام کار کارشناسی برای اعزام هیات‌ها به خارج از کشور الزامی است. کار اتاق ایران باید بعد از سفر و اعزام هیات شروع شود و پایان سفر هیات به کشورهای خارجی تازه ابتدای کار

است.

شافعی همچنین خواستار ایجاد ارتباط اتاق ایران با اتاق‌های استانی کشورهای هدف شد و افزود: استان‌های کشور بدون اطلاع امور بین‌الملل هیات اعزام و پذیرش می‌کنند. همچنین توسط سازمان توسعه تجارت و وزارتخانه‌های مختلف هیات‌های بسیاری برای توسعه مناسبات اقتصادی اعزام می‌شوند. باید در اعزام هیات‌ها برنامه‌یی جامع در جهت تحقق اهداف بلندمدت ملی تهیه و مورد تایید بخش خصوصی و دولت قرار گیرد که با هماهنگی هم بتوانیم کار اساسی برای کشور انجام دهیم.

همچنین محمدرضا کرباسی معاون جدید امور بین‌الملل در این جلسه گفت باید استراتژی مشخصی از سوی اتاق ایران برای اعزام هیات‌های تجاری تهیه شود و با انجام کار کارشناسی دقیق در امور بین‌الملل اتاق ایران، هدف‌گذاری‌ها محقق شود. به نظر می‌رسد با گذشت یک سال و نیم از شروع به کار اتاق هشتم و استراتژی حضور گسترده در سفرهای خارجی دولت این‌بار اتاق ایران متوجه اهمیت حضور در تشکل‌های بین‌الملل و استفاده بهینه از روابط بین‌الملل شده است. در حال حاضر پدرام سلطانی نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران کاندیدای کسب کرسی هیات‌مدیره فدراسیون اتاق‌های بازرگانی جهانی شده است اما اتاق تعاون در طول این یک سال موفق شد کارهای مهم‌تری در روابط بین‌الملل انجام دهد.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر