نگاه

۱۳۹۵/۰۸/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۵۲۶۱

کریدور شمال - جنوب

از دست چابهار بیرون می‌رود؟

در سال ۱۳۵۲ بود که طرح جامع تاسیس بندر چابهار مطرح و قراردادهایی نیز برای اجرای این طرح با پیمانکاران مربوطه منعقد شد. شرایط ایران در آن سال‌ها گونه‌یی بود که تا سال ۱۳۶۲ کاری برای اجرای طرح انجام نشد. در سال‌های دهه ۱۳۵۰ چین هنوز تحت استیلای کمونیست‌ها بود و هند و پاکستان هرگز سر سازش نداشتند و ایران می‌توانست با بهره‌برداری از بندر چابهار کاری کند که بندر گوادر پاکستان در حاشیه قرار گیرد. این اتفاق اما نیفتاد و ایران به مدت یک دهه تا ۱۳۶۸ درگیر تثبیت انقلاب و اداره جنگ شد. در حالی که ۳ دهه از پایان جنگ می‌گذرد اما هنوز ایران نتوانسته است شریک مطمئن خارجی برای سرمایه‌گذاری در چابهار پیدا کند. رفتار نه چندان مناسب هند برای سرمایه‌گذاری در چابهار و حتی نمایش اتحاد میان ایران، هند و افغانستان برای توسعه چابهار موجب نشد تا گوادر پاکستان به سرعت کارش از طرف چینی‌ها پیش نرود.

مقامات ارشد پاکستان و چین در بندر «گوادر» در جنوب پاکستان جمع شده‌اند تا در مراسم آغاز به کار این بندر در حاشیه دریای عرب شرکت کنند. این بندر راه تازه‌یی را از طریق زمینی و شمال غربی چین به اقیانوس هند فراهم می‌سازد. دسترسی چین به این آب‌ها بیشتر از طریق تنگه «مالکا» صورت می‌گیرد. درحال حاضر بخش عمده‌یی از منابع انرژی چین از طریق اقیانوس هند و «تنگه مالکا» تامین می‌شود. مسیر تازه راه جدید، کوتاه‌تر و ارزان‌تری را برای چین و دسترسی این کشور به منابع انرژی خاورمیانه ایجاد می‌کند؛ جدای از آنکه این مسیر بازار اقتصادی تازه‌یی را نیز برای این کشور و دیگر کشورهای منطقه به وجود می‌آورد. در مراسم افتتاحیه، اقلامی شامل ماشین‌آلات، برنج و پنبه از طریق استان سین کیانگ چین و از طریق گذرگاه قراقروم به گوادر رسید. گوادر در ایالت بلوچستان واقع است ایالتی که صحنه ناآرامی‌ها و خشونت‌ها گاه به گاه است و گروه‌های مسلح مخالف در این منطقه فعال هستند. بر اساس گزارش‌ها، ارتش پاکستان از طریق یک نیروی ویژه امنیت این مسیر تجاری را برقرار کرده است. بندر چابهار به عنوان تنها رقیب بندر گوادر در محور ترانزیت شرق، از نظر زیرساختاری دارای مشکلاتی است که در صورت همکاری دو کشور هند و ایران رفع خواهد شد. با توجه به ناامنی‌های موجود در بندر گوادر، چابهار شانس بسیار بیشتری برای در دست گرفتن محور ترانزیت شرق دارد. با توجه به اشتراکات فرهنگی اجتماعی ایران با کشورهایی چون افغانستان و تاجیکستان، می‌تواند این محور ترانزیت را فعال کند.به گزارش ساعت ۲۴، هدف دو کشور چین و هند در دست گرفتن بازار کشورهای آسیای میانه، روسین و اروپای شرقی است. همچنین قصد واردات انرژی از کشور روسیه را نیز دارند که با توجه به روابط نزدیک دو کشور ایران و هند با کشور روسیه، شانس هند برای در دست گرفتن این بازارها بیشتر خواهد بود. ایران با رشد و توسعه دادن به زیرساخت‌ها در بندر چابهار، نباید از تحولات بندر گوادر عقب بماند.


کیفیت زندگی

در کشورهای جهان

سازمان توسعه و همکاری اقتصادی اخیرا شاخص زندگی بهتر ۲۰۱۶ از کشورهایی که بهترین کیفیت زندگی را دارد منتشر کرده است.

سازمان توسعه و همکاری اقتصادی ۳۴کشور را در ۱۱پارامتر رفاه شامل تعادل کار و زندگی، ثروت مالی، ایمنی، آموزش و کیفیت محیط زیستی مورد بررسی قرار داده است و از آمار سازمان ملل، دفاتر آمار ملی و سازمان گالوپ استفاده کرده است.

پایگاه خبری «بیزینس اینسایدر» به بررسی کشورهایی پرداخته که در این شاخص بالاترین امتیاز را به دست آورده است. این کشورها عبارتند از:

1- نروژ: این کشور سال گذشته هم دومین امتیاز بالا را به دست آورد. مردم در نروژ بهترین زندگی را دارند و در این کشور اکثر مردم از شغل با درآمد خوب و سطح بالای آموزش برخوردارند و متوسط عمرشان ۸۲ سال است.

2- استرالیا: اگرچه استرالیا در سال ۲۰۱۳و ۲۰۱۴ در رتبه اول و در سال ۲۰۱۵ در رتبه چهارم این شاخص قرار گرفت، امسال رتبه دوم را کسب کرد. بررسی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی نشان داد مردم در استرالیا حس اجتماعی قوی دارند و ۹۵درصد از استرالیایی‌ها معتقدند، کسی را می‌شناسند که می‌توانند به آنها اتکا کنند.

3- دانمارک: این کشور در مقایسه با رتبه‌اش شاخص سال گذشته، هفت پله صعود کرد و از نظر بیشترین مرخصی با حقوق که به طور متوسط پنج هفته در سال است، امتیاز بالایی را به دست آورد. به طور متوسط کارکنان تمام وقت ۶۶ درصد از روزهای خود را به امور شخصی می‌پردازند.

4- سوییس: نرخ بیکاری در سویس حدود ۳. ۱ درصد است که یکی از پایین‌ترین نرخ‌های بیکاری در جهان است.

۵- کانادا: این کشور در مسکن ارزان قیمت رتبه بالایی را کسب کرده است و در دهه ۲۰۰۰ دولت تورنتو و ونکوور محله‌های تک خانواده‌ را اصلاح کردند تا مالکان خانه‌ها اتاق‌های بیشتری برای اجاره داشته باشند و به این ترتیب شمار خانه‌های قابل اجاره‌ ارزان قیمت افزایش پیدا کرد.

۶- سوئد: مردم در سوئد سطح مشارکت اجتماعی بالایی دارند. در انتخابات اخیر برای پارلمان ۸۳درصد از شهروندان سوئد در پای صندوق‌های رای حاضر شدند.

۷- نیوزلند: نیوزلند که در شاخص زندگی بهتر امسال دو پله صعود کرد، محیط زیست را در اولویت خود قرار داده است. میزان آلایندگی‌های گلخانه‌یی نیوزیلند نسبتا پایین است که عمدتا به دلیل جمعیت اندک در این کشور است.

8- فنلاند: در فنلاند چهار درصد از کارمندان ساعت‌های طولانی کار می‌کنند که بسیار کمتر از متوسط ۱۳درصد سازمان توسعه و همکاری اقتصادی است.

9- امریکا: با وجود اینکه این کشور از رتبه خود در شاخص سال گذشته چهار پله نزول کرده است، در بخش‌هایی مانند مسکن، درآمد و ثروت بالاترین امتیاز را به دست آورده است. متوسط درآمد خانوار در این کشور ۴۱هزار و ۷۱دلار در سال است که بالاترین میزان در بررسی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی بوده است.

10- ایسلند: این کشور از شاخص سال گذشته هشت پله نزول کرده است. درصد نیروی کار ایسلند که به مدت یکسال یا بیشتر بیکاری بودند، حدود 0.7درصد است که پایین‌تر از متوسط 2.6درصد سازمان توسعه و همکاری اقتصادی است.

۱۱- هلند: این کشور یکی از بالاترین نرخ‌های سواد در جهان را دارد و دانش‌آموزان در هلند در ریاضی، علوم و تست‌ها درک مطلب امتیاز بالاتر از حد متوسطی را کسب کرده‌اند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر