قطعنامه عادی‌سازی و گسترش روابط با ایران

۱۳۹۵/۰۸/۰۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۳۸۲۷

پارلمان اروپا یک روز پس از بررسی تدوین استراتژی جدید خود در قبال ایران تحت عنوان استراتژی اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از توافق هسته‌یی، روز گذشته قطعنامه پیشنهادی برای عادی‌سازی و گسترش روابط را با ایران با 456رای مثبت در برابر 174رای منفی تصویب کرد.

به گزارش ایرنا، این قطعنامه رئوس کلی برای گسترش روابط ساختاری و راهبردی بین اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران را در پی توافق هسته‌یی (برجام) مشخص می‌کند و علاوه بر درخواست گسترش روابط تجاری اتحادیه اروپا و ایران خواستار شده است که اتحادیه اروپا برای کاهش تنش بین ایران و عربستان تلاش کند. همچنین این سند در موضعی مداخله‌جویانه در مورد مجازات اعدام در ایران تقاضای تعلیق مجازات اعدام را کرده است.


برجام نقطه عطف در بازسازی روابط ایران و اروپا

در همین راستا ریچارد هاویت نماینده انگلیسی پارلمان اروپا که خود از تهیه‌کنندگان این قطعنامه به شمار می‌رود، ضمن اشاره به گزارشی به پارلمان اروپا درباره ایران در دوره پسابرجام بر گسترش روابط تجاری اروپا با تهران تاکید و اروپا را برای تنش‌زدایی بین ایران و ریاض، صاحب نفوذ و مصمم توصیف کرد. این عضو حزب کارگر بریتانیا با توصیف برجام به عنوان یک پیروزی عالی برای دیپلماسی اروپا، درباره روابط ایران و اتحادیه پس از برجام گفت: «توافق هسته‌یی پارسال با ایران نقطه عطفی در بازسازی و برقراری مجدد روابط ایران با غرب محسوب می‌شود. سه سال پیش ما هیچ تعاملی با ایران نداشتیم. بسیاری فکر می‌کنند که آنها مشغول ساخت سلاح هسته‌یی بودند که ایران آن را انکار کرده است. البته این طور نیست که اکنون همه مشکلات مانند موضع خصمانه ایران در قبال رژیم‌صهیونیستی و موضوع دموکراسی و حقوق بشر در ایران مرتفع شده باشد، اما توافق هسته‌یی فرصتی برای بازگشت ایران به جامعه بین‌المللی و کسب اطمینان از احترام کامل به قوانین حقوق بین‌الملل بود.»


اراده مثبت اروپا برای تعمیق روابط با ایران

در همین خصوص بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مورد تصویب این قطعنامه اظهار داشت: این موضوع حاکی از اراده مثبت پارلمان اروپا برای گسترش و تعمیق مناسبات دوجانبه در تمام ابعاد با ایران است. این قطعنامه ضمن اذعان بر نقش موثر بین‌المللی و منطقه‌یی جمهوری اسلامی ایران در برقراری و ایجاد ثبات و آرامش در منطقه بر لزوم مشارکت سازنده کشورمان در حل مناقشات منطقه‌یی و مبارزه با تروریسم، به ویژه داعش و سایر گروه‌های مشابه و توسعه روابط در تمام زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، انرژی، علمی، آموزشی، پژوهشی و زیست محیطی تاکید دارد. قاسمی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از پارلمان اروپا انتظار دارد، متناسب با مقتضیات دوران پسابرجام و به دور از ملاحظات سیاسی و جار و جنجال‌های تبلیغاتی سوء، اقدام به تدوین راهکارهایی مشخص برای توسعه و تعمیق روابط داشته باشد. اشاره به برخی موارد که با واقعیات موجود جمهوری اسلامی ایران سازگاری ندارد و مبتنی بر دیدگاه‌های متفاوت فرهنگ اروپایی عنوان شده، نمی‌تواند کمک چندانی به توسعه روابط فیمابین کند. وی ضمن تاکید بر لزوم پرهیز از برخورد سیاسی در موضوع حقوق بشر افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در یک فضای آرام و غیرجنجالی و از طریق گفت‌وگو و تبادل‌نظر دیدگاه‌های دین مبین اسلام را در زمینه حقوق بشر تبیین کرده و در جهت تعامل با دیگران و نزدیکی هر بیشتر نظرات طرفین تلاش کند. وی همچنین گفت: آزمایش‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سیاست‌های دفاعی کشور انجام می‌گیرد و توانایی‌های دفاعی ایران به هیچ‌وجه قابل مذاکره و مصالحه نیست. سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا نسبت به تمام تهدیدات تروریستی اعم از گروه‌های تکفیری و داعش و سایر گروه‌های مشابه هشدارهای لازم را داده و در جهت مبارزه با آنها از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است.

قاسمی یادآور شد: قطعنامه‌های مصوب پارلمان اروپا اگر چه فاقد ضمانت اجرایی هستند، با این حال باید رویکردی سازنده و واقع‌گرایانه را بازتاب دهند. وی تصریح کرد: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی خود را برای انجام گفت‌وگوها بر اساس احترام متقابل اعلام کرده، برگزاری دومین دور گفت‌وگوهای سیاسی و حقوق بشری میان مقامات اتحادیه اروپا و ایران در ماه نوامبر حرکت در مسیری درست است و می‌تواند به نزدیکی دیدگاه‌ها و تعامل هر چه بیشتر طرفین مساعدت کند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر