توافق هسته‌ای با تمام مشکلات پا بر‌جا می‌ماند

۱۳۹۵/۰۶/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۱۵۰۱

با وجود تمام تهدیدها ایران هیچ گاه برجام را به صورت یک‌جانبه نقض نخواهد کرد

علی‌اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان که هفته گذشته برای دیدار با مقامات بلژیک و نمایندگان عالیرتبه اتحادیه اروپا به بروکسل سفر کرده بود پس از رایزنی درخصوص همکاری و تعاملات هسته‌یی میان ایران و کشورهای اروپایی عازم لندن شد و با فیلیپ هاموند، وزیر دارایی این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. رییس سازمان انرژی اتمی همچنین روز گذشته با حضور در نشست سالانه سازمان جهانی هسته‌یی ضمن تاکید بر اهمیت سیاست‌های انرژی بلندمدت برای تولید برق و لزوم استفاده از انرژی‌های به صرفه و پاک برای ایران گفت که فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌یی ایران شامل توسعه بیشتر چرخه کامل سوخت هسته‌یی، از استخراج در معدن تا غنی‌سازی اورانیوم، تولید سوخت و نگهداری ایمن سوخت هسته‌یی مصرف شده، مدیریت پسماندهای پرتوزا و ساخت نیروگاه‌های هسته‌یی جدید است. صالحی در ادامه اظهار کرد که مایل هستیم بار دیگر بر آمادگی ایران برای تبادل تجربیات ارزشمند و انباشته شده هسته‌یی‌مان با کشورهای خلیج‌فارس از طریق یک گروه ارتباطی تاکید کنیم.

به گفته صالحی از معاهده برجام می‌توان به عنوان الگویی در حل و فصل مشکلات پیچیده منطقه‌یی و جهانی استفاده کرد. وی تاکید کرد: حفظ تمامیت برجام بر عهده جامعه جهانی است و از همه طرف‌ها می‌خواهم تا به تعهدات خود پایبند باشند. صالحی همچنین افزود: استراتژی هسته‌یی ایران تمرکز بر توسعه رآکتورهای هسته‌یی کوچک(SMR) خواهد بود و در این مسیر ایران پس از انجام بررسی‌های لازم با کشورهای مختلف همکاری می‌کند.


برجام؛ چارچوبی برای حل بحران‌های بین‌المللی

رییس سازمان انرژی اتمی همچنین در مصاحبه‌یی با روزنامه گاردین با بیان اینکه غرب به تعهدات خود در توافق هسته‌یی عمل نکرده است، گفت که اگر قرار باشد این توافق برقرار بماند، دو طرف باید به تعهداتشان پایبند باشند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: همانطور که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد تایید قرار داده است، ایران کماکان به تعهدات خود عمل می‌کند درحالی که دیگر بر کسی پوشیده و محرمانه نیست که غرب به معنای واقعی به تعهداتش عمل نکرده است؛ اینکه تحریم‌ها رفع شود و تعاملات بانکی به حالت عادی بازگردد، تجارت به سرعت رشد کند و روابط اقتصادی افزایش یابد اینها در حدی که انتظارش را داشتیم، محقق نشده‌اند.

صالحی در ادامه با اشاره به دیدار خود با فیلیپ هاموند، وزیر دارایی انگلستان که در زمان مذاکرات هسته‌یی عهده‌دار وزارت خارجه این کشور بود، به روابط خوب خود با این مقام بلندپایه انگلیسی اشاره کرد و گفت: هاموند در این دیدار رویکرد مثبتی داشت و گفت که این مساله در دستور کار آنهاست. آنها مساله را به طور جدی پیگیری کرده‌اند و در تلاش هستند تا به نحوی موانعی که در مسیر همکاری‌های بانکی با ایران وجود دارد، رفع کنند. توافق هسته‌یی می‌تواند یک چارچوب سیاسی دیپلماتیک برای حل بحران‌های بزرگ بین‌المللی باشد بنابراین دو طرف موظفند تمام تلاش خود را به کار گیرند تا این توافق پا برجا نگه داشته شود و نگذارند از هم بپاشد. وی تاکید کرد که توافق هسته‌یی به نفع ایران و طرف غربی است و در صورت نابود شدن، تاسف‌برانگیز خواهد بود.


زیاده خواهی اوضاع را پیچیده می‌کند

معاون رییس‌جمهور ایران که توافق هسته‌یی را یک موفقیت می‌بیند در ادامه این گفت‌وگو نسبت به تبعات تلاش‌های صورت‌گرفته برای تغییر مفاد توافق هسته‌یی و وضع خواسته‌های مضاعف هشدار داد و گفت: گاه و بی‌گاه شاهد این هستیم که طرف دیگر درخواست‌هایی مطرح می‌کند که فراتر از برجام‌اند و در عین حال می‌بینیم که طرف دیگر خودش به طور کامل به تعهداتی که داده ازجمله درخصوص تعامل بانک‌های بزرگ با ایران عمل نکرده است. طرح درخواست‌های زیاده‌خواهانه اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند. به نوشته روزنامه گاردین، صالحی در نشستی با خبرنگاران و دانشگاهیان انگلیسی در شورای اروپایی روابط خارجی در لندن گفته بود که ممکن است تغییر دولت در امریکا اوضاع را برای اجرای برجام دشوارتر کند اما اگر آنها(امریکایی‌ها) دست به اقداماتی بزنند که توافق را نابود کند، اعتبار سیاسی امریکا زیر سوال خواهد رفت. وی به گاردین گفت: اشاره‌هایی می‌شود مبنی بر اینکه ممکن است توافق را ترک کنند یا آن را بازنویسی کنند یا از طرفی دیگر، نظارت‌های بیشتر یا زیاده‌خواهی‌هایی را مطرح کنند تا جایی که ایران دلسرد شود و در نهایت از توافق کناره‌گیری کند. رهبر معظم ما پیش از این اعلام کرده است که جمهوری اسلامی یک‌جانبه توافق را نقض نخواهد کرد اما در عین حال رد نمی‌کنم تهدیداتی وجود دارد که توافق را در معرض خطر قرار می‌دهد.

رییس سازمان انرژی اتمی ضمن خودداری از اظهارنظر درباره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات پیش روی امریکا گفت: تا جایی که می‌دانم اتحادیه اروپا کاملا از این توافق حمایت می‌کند همچنین‌ چینی‌ها، هندی‌ها و باقی اعضای جامعه بین‌المللی از آن بسیار خرسند هستند. صالحی گفت که معتقد است با تمام این احوالات، توافق هسته‌یی پابرجا می‌ماند. در عین حال جهان امن‌تر می‌ماند در صورتی‌که همزمان که به فکر صلح هستیم برای آن تلاش هم کنیم.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر