عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی گفت: نتایج یک تحقیق نشان میدهد که گیاه سیبزمینی شیرین یک گیاه تراریخته است که ۸ هزار سال قبل از طریق انتقال یک ژن از یک باکتری خاکزی تراریخته شده است. به گزارش مهر، مسعود توحیدفر با بیان اینکه با وجود فواید زیاد محصولات تراریخته در حوزه زیست محیطی و نیز افزایش ۱۸۰میلیون هکتاری سطح زیر کشت آن به دلیل روند رو به رشد جمعیت جهان، استفاده از این نوع محصولات منتقدانی در حوزه زیست محیطی به همراه داشته است، اظهار داشت: اگر چه تاکنون هیچ گونه گزارش مبنی بر اثرات سوء گیاهان تراریخته بر محیط زیست گزارش نشده است، ولی مهمترین دغدغه منتقدان را میتوان در سه حوزه تنوع زیستی و موجودات غیر هدف، فرار ژن و توسعه حشرات مقاوم برشمرد. وی ادامه داد: در حوزه تنوع زیستی و موجودات غیرهدف لازم به توضیح است که در سال ۱۹۹۷ مطالعات نشان داد که گیاهان تراریخته هیچگونه اثر سویی روی موجودات غیر هدف ندارند. همچنین نتایج تحقیق در سال ۲۰۰۴ اشاره دارد که کرمهای خاکی تغذیه شده با بقایای گیاه تراریخته Bt اختلاف معنیداری را در وزن لاروها در مقایسه با شاهد (کرمهای تغذیه شده از گیاه غیر Bt) نشان ندادهاند. عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: این در حالی است که نتایج مطالعات در سال ۱۹۸۷ موید این مطلب است که اثرات سوء کشاورزی سنتی روی تنوع زیستی شدیدتر از هر عامل دیگر است. وی با تاکید براینکه سازمان حفاظت محیط زیست امریکا (EPA) انتقال افقی ژن را در گیاهان ترایخته بررسی کرده است، خاطرنشان کرد: نتایج آزمایشهای مختلف هیچ نشانهیی مبنی بر انتقال افقی ژن از گیاه تراریخته به میکروارگانیسمهای خاک را تحت شرایط عادی نشان نداده است. از آنجایی که ۱۴درصد گیاهان تراریخته Bt و ۳۳ درصد گیاهان تراریخته حاوی دو صفت مقاوم به علفکش و Bt هستند، از طرفی ژن Bt هم اساسا از باکتری خاکزی جدا شده است، در نتیجه بعید به نظر میرسد که دارای ارزش انتخابی برای میکروارگانیسمهای خاک باشد. وی ادامه داد: به عنوان مثال نتایج یک تحقیق علمی جدید که در سال ۲۰۱۵ میلادی در مجله علمی بسیار معتبر PNAS منتشر شده است، نشان میدهد که گیاه سیبزمینی شیرین یک گیاه تراریخته است که حدود هشت هزار سال قبل از طریق انتقال یک ژن از یک باکتری خاکزی موسوم به باکتری آگروباکتریوم در طبیعت تراریخته شده است.