بورس کالا

۱۳۹۵/۰۵/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۸۶۲۲

لزوم استفاده از ابزارهای مالی در بخش کشاورزی

مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران ضمن اشاره به اینکه حوزه کشاورزی از کمبود ابزارهای مالی رنج می‌برد درباره افزایش زمان معاملات آنلاین سکه گفت که فعلا به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم. علیرضا ناصرپور درباره‌ استفاده از ابزارهای مالی در حوزه کشاورزی ایران اظهار کرد: درحال حاضر بخش‌های مختلف کشاورزی در ایران از کمبود ابزارهای مالی رنج می‌برد و تاکنون این موضوع آسیب زیادی به صنعت کشاورزی زده و بخش‌های واقعی اقتصاد کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است.

وی ادامه داد: استفاده از ابزارهای مالی مدیریت ریسک قیمت و تامین مالی ازجمله خدمات و سرویس‌هایی است که بازار سرمایه می‌تواند در اختیار صنعت کشاورزی قرار دهد. بورس کالا در این مورد همواره پیشرو بوده و تاکنون اقدامات خوبی در این خصوص صورت گرفته است، امیدواریم در آینده اوضاع بهتر شود. مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران با اشاره به سیاست قیمت تضمینی اظهار کرد: امسال سیاست قیمت تضمینی جو در کل کشور اجرا شد البته این سیاست در سه استان تهران، کردستان و قزوین به صورت گواهی سپرده بود و در بقیه استان‌ها به صورت قیمت تضمینی در بازار فیزیکی صورت پذیرفت.

ناصرپور افزود: محصول ذرت قرار است در استان‌های منتخبی مانند خوزستان، فارس و کرمانشاه به صورت گواهی سپرده عرضه شود. البته این محصولات چه به صورت گواهی سپرده و چه به صورت دادوستد در بازار فیزیکی عرضه شوند در راستای اجرای سیاست قیمت تضمینی انجام می گیرد. وی درباره صحبت‌های اخیر وزیر جهاد کشاورزی که گفته بود محصولات کشاورزی باید در بورس کالا عرضه شوند، ادامه داد: وزیر جهاد کشاورزی علاوه بر موضوع قیمت تضمینی در سایر حوزه‌ها این مبحث را مطرح کرد به طوری که این جهت‌گیری وزیر در عرضه‌هایی که در این مدت در حوزه کشاورزی داشته‌ایم، تاثیرگذار بوده است.

مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران درباره‌ پرداخت مابه‌التفاوت قیمت تضمینی و قیمت کشف شده در بورس برای محصولاتی مانند ذرت و جو توسط وزارت جهاد کشاورزی گفت: سال گذشته این پرداخت‌ها با مقداری تاخیر روبه‌رو بود ولی سازمان برنامه و بودجه سعی کرد که این پرداخت‌ها هر چه زودتر انجام شود و در نهایت حجم قابل توجهی از مطالبات کشاورزان پرداخت شد. امسال مسوولان قول داده‌اند که این مبالغ به موقع تخصیص یابد.

ناصرپور در مورد معاملات آنلاین سکه که به تازگی در بورس کالا صورت می‌گیرد، تصریح کرد: استقبال نسبت به گذشته افزایش یافته است. آنلاین شدن معاملات سکه باعث شده که آربیتراژ قیمتی بین بازار نقدی سکه در خارج از بورس و بازار بورس که قبل از آنلاین شدن وجود داشت تا حدی از بین برود. درحال حاضر قیمت معاملات آنلاین سکه با قیمت بازار خارج از بورس تفاوت معناداری ندارد که یکی از اصلی‌ترین دلایل آن دسترسی عموم مردم به بازار است. وی درباره احتمال افزایش زمان معاملات آنلاین سکه نیز گفت: یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های ما در این مورد عدم مطابقت زمانی بین معاملات بورس و خارج از بورس است. پیگیری‌هایی برای این موضوع صورت گرفته است، شرکت مدیریت فناوری بورس در این مورد مقداری محدودیت دارد اما در هر حال ما مذاکراتی انجام دادیم که اگر امکانش باشد، ساعات معاملات بیشتر شود ولی فعلا به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم.


جای خالی محصولات وارداتی کشاورزی در بورس کالا

در روزهای پرتلاطم شکر هر هفته به طور میانگین ۲۶هزار تن شکر در بورس کالا مورد معامله قرار می‌گرفت. به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران» معاون عملیات و نظارت بازار بورس کالا با اعلام این خبر گفت: تلاطم در بازار شکر به دلایل مختلفی رخ داد اما آنچه مسلم است طی پنج هفته اخیر به طور میانگین هر هفته ۲۶هزار تن شکر در بورس کالا معامله شد.

علی پناهی افزود: با تاکید شرکت بازرگانی دولتی ایران، بورس کالا محصول شکری را در معاملات پذیرش می‌کند که دارای منبع مشخصی بوده و خریداران آن نیز دارای پروانه ساخت، بهره‌برداری و فهرست بیمه باشند تا امکان خرید از بورس کالا را داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: تحویل به ‌موقع و لحاظ برخی سیاست‌ها توسط بخش دولتی مانع از آن خواهد شد که بازار دچار تشنج شود.

پناهی ادامه داد: حتی اگر عده‌یی بیش از حد نیاز احتکار کرده باشند باید به زودی محصول را تحویل بازار دهند؛ بنابراین بازار تعادل خود را باز خواهد یافت. وی تصریح کرد: با تعیین قیمت پایه از دو هزار و ۳۰۰ به دو هزار و ۵۲۰ تومان توسط دولت و رقابت سه تا پنج درصدی در بورس کالا به طور طبیعی بازار به آرامش خواهد رسید.

معاون عملیات و نظارت بازار بورس کالا درباره اجرای ماده ۳۳ قانون بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی نیز تاکید کرد: این ماده قانونی با همت وزارت جهاد کشاورزی به‌ خوبی درحال اجراست اما هنوز در حوزه ورود کالاهای وارداتی به بورس اقدامات جدی و عملیاتی صورت نگرفته است. وی اظهار کرد: مطابق آمار در سه ماهه ابتدایی امسال کنجاله‌ها بعد از فولاد بزرگ‌ترین محصولات واردات به کشور بود اما در بورس کالا بسیار کم‌رنگ ظاهر شد.

پناهی همچنین گفت: امیدواریم با حمایت‌های وزارت جهاد کشاورزی و مسوولان در حوزه واردات شاهد عرضه محصولات وارداتی کشاورزی در بورس کالا و شفافیت آماری در این حوزه نیز باشیم. وی در پایان از کشف مناسب قیمتی در بورس کالا خبر داد و افزود: شفافیت قیمت‌ها در بورس کالا اتفاق می‌افتد و امیدواریم که در سال‌های آینده با قطع رانت، عرضه بیشتر محصولات کشاورزی در این بازار انجام شود.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر