تزریق انرژی محیطی به بورس

۱۳۹۵/۰۵/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۸۶۰۲

گروه بورس|

در روزهای اخیر سیاست‌های پولی دولت، تغییرات در سازمان بورس، اخبار منتشره پیرامون برخی صنایع همچون خودرو‌سازی و نهایتا سخنان امیدبخش رییس‌جمهور در روزهای پایانی هفته گذشته سبب رشد شاخص و دیگر نماگرهای بازار سرمایه شد.

به گزارش «تعادل»، تحولات جدید در سازمان بورس در هفته گذشته توانست به بازار سرمایه تهران رمق بیشتری دهد، تا جایی که سبب رشد 2.12درصد شاخص در 4روز کاری هفته گذشته شده و تیپکس را با افزایش 1657واحدی از رقم 76هزار و 225واحد به ارتفاع 77هزار و 882واحد رساند.

همچنین در این دوره 4روزه که شاخص کل رشد قابل توجهی داشت ارزش بازار نیز با رشد 2.49درصدی معادل 8000میلیارد تومان از رقم 313هزار میلیارد تومان به رقم 321هزار میلیارد تومان رسید که نشان از تقویت بازار سرمایه طی هفته گذشته دارد. همچنین شاخص آزاد شناور در طول هفته معاملاتی گذشته با بیش از دو‌هزار واحد رشد رقم ۸۷‌هزار و ۵۳۷‌واحدی را تجربه کرد. شاخص بازار اول نیز ‌هزار و ۴۹۷واحد افزایش یافت و به رقم ۵۵‌هزار و ۲۶۶‌واحدی رسید. همچنین شاخص بازار دوم توانست با ‌هزار و ۶۴۹‌واحدی در تراز ۱۶۵‌هزار و ۸۲۰‌واحدی بایستد.

البته سیاست‌های پولی مانند کاهش نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی که از ماه‌های گذشته صورت گرفته و در حال اجراست را می‌توان از دلایل رشد این روزهای بازار سرمایه به حساب آورد، چراکه هرچند این کاهش‌ها چندان افراد ریسک گریز را به سرمایه‌گذاری در بورس تهران راغب نمی‌کند، ولی باعث ایجاد جو مثبتی در بازار شده و همین جو مثبت، شرایط به ظاهر بهتری برای بورس تهران به همراه داشته است؛ هرچند دیر یا زود بازار خود را برای شرایط اصلاحی آماده خواهد کرد.

علاوه بر این، فروش نفت و میعانات گازی ایران بعد از برجام به مقدار قابل توجهی رشد کرده و به دو و نیم ‌میلیون بشکه در روز نزدیک شد آنگونه که بیژن نامدار زنگنه گفته، پول‌های فروش نفت از خریداران به یورو دریافت می‌شود. این موضوع می‌تواند مقدار خوش‌بینی‌ها را به آینده اقتصاد و بورس ایران بیشتر کند و افراد بیشتری را به سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه سوق دهد.


خوش‌بینی بازار به تحولات

درخصوص رشد فزاینده نماگرهای بازار فردین آقابزرگی معتقد است که در حال حاضر به دلیل شرایط اقتصادی، قاعدتا نباید انتظار داشت شاخص بورس اوراق بهادار روزی ۷۰۰ تا ۱۰۰۰واحد در جهت مثبت بالا رود، چراکه اگر این طور باشد شرایط غیرطبیعی خواهد بود، اما معتقدم تبعات سیاست پولی اتخاذ شده توسط دولت دیر یا زود خود را نشان خواهد داد و سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه جذاب‌تر خواهد شد.

این کارشناس بازار سرمایه درباره علل عمده رشد نماگر بازار در این روزها تصریح کرد: جابه‌جایی مدیریت سازمان بورس و اوراق بهادار اگر در جهت مثبت باشد، واکنش مثبت اهالی بازار را در پی دارد و این موضوع در برهه زمانی کوتاه‌مدت در روند صعودی شاخص تاثیر خواهد داشت، اما از دیدگاه من عمده چرخش بازار به موضوع سیاست‌های پولی دولت برمی‌گردد. در یک سال گذشته این تصمیمات در بازار سرمایه رویت شده و فعالان بازار سرمایه انتظار داشتند رفته‌رفته اثرات مثبت سیاست‌های پولی اتخاذ شده در بورس ظهور کند. آقابزرگی ادامه داد: شاخص بورس همچنان بالا نخواهد رفت و تعدیل خواهد شد، البته نه به این معنی که بورس به روند منفی گذشته برمی‌گردد، بلکه به این معنا که تعادل، ذات بازار سرمایه است و نباید انتظار داشته باشیم که پی‌درپی شاخص رشد کند. وی اضافه کرد: عمده هیجاناتی که در سال‌های گذشته چه در جهت مثبت و چه در جهت منفی در بورس تهران حاکم بود به علت اثرات تصمیمات سیاسی در حوزه بین‌الملل، برجام و موفقیت‌آمیز بودن یا نبودن تصمیمات مرتبط با بحث هسته‌یی بود. از دیدگاه من اتکای بیش از حد به این موضوعات نوسانات و ریسک بازار را افزایش می‌دهد. به نظر من با توجه به نامگذاری امسال با نام «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» توجه‌مان در این موارد باید بیشتر به اتخاذ سیاست‌های اقتصادی مناسب باشد و اتکای بیش از حد به مسائل بیان شده کاهش پیدا کند.

این فعال قدیمی بازار سرمایه درباره برنامه‌های رییس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: توسعه ابزارهای مالی به درستی و

به‌جا در برنامه‌های شاپور محمدی قرار داشت، اما من فکر می‌کنم باید در توسعه اوراق بدهی دقت و بازنگری صورت گیرد. وی افزود: در هفته‌های گذشته بعضی اوراق بدهی که سررسید شده بودند، نکول (خودداری از پرداخت وجه حواله، برات و نظایر آن) شدند و این کار ممکن است در بازار سرمایه تسری پیدا کند. علاوه بر این امکان دارد انتقال بخشی از بدهی بازار پول به بازار سرمایه و آحاد سرمایه‌گذاران در آینده به دغدغه بزرگی تبدیل شود.

این فعال بازار سرمایه با اشاره به سمت پیشین شاپور محمدی خاطرنشان کرد: فکر می‌کنم شناخت و تجربه‌یی که رییس و هیات‌مدیره جدید سازمان بورس دارد، می‌تواند نقطه قوتی برای بازار سرمایه باشد. علاوه بر این کاهش سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی به رونق بازار سرمایه کمک می‌کند که این دو مورد در کنار هم می‌تواند شرایط مساعدتری را برای بورس تهران فراهم کند.

آقابزرگی در پاسخ به اینکه رییس جدید سازمان بورس برای عملی کردن برنامه‌هایش چقدر زمان نیاز دارد؟ گفت: برنامه‌هایی که شاپور محمدی مطرح کرد نکاتی نیست که از این تاریخ به بعد بخواهیم آنها را پیگیری کنیم. از گذشته هم دنبال این موضوعات بودیم؛ درنتیجه بستر تحقیقاتی و مطالعاتی آن فراهم است. انتظار داریم همانطور که در قانون دیده شده در پنج سال آتی این برنامه‌ها محقق شود. من اعتقاد دارم چنانچه اراده جدی برای تحقیقات این برنامه‌ها وجود داشته باشد پنج سال زمان، مدت مناسبی است.


شوک‌های وارده به بازار

هفته گذشته دو شوک سنگین به بازار در آخرین روز معاملاتی وارد شد. ابتدا به هم ریختن سیستم بازار سرمایه بود که سبب به وجود آمدن تردیدهایی برای ظرفیت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری سازمان به وجود آورد و این سوال را تقویت کرد که با وجود دعوت سرمایه‌گذاران خارجی برای تزریق مستقیم نقدینگی در بازار سرمایه چرا مسوولان نسبت به تقویت بنیه انفورماتیکی بازار، فکری نمی‌کنند. زیرا به عقیده کارشناسان این سامانه از یک درد قدیمی و مزمن رنج می‌برد، مواقعی که ترافیک معاملاتی یک‌باره افزایش می‌یابد، نمی‌تواند به‌درستی ایفای نقش کند.

شوک بعدی رشد 832واحدی شاخص بود که متاسفانه به دلیل خرابی سیستم کمی از ارتفاع شاخص در این روز کم شد اما می‌رفت که رکورد جدیدی را ثبت کند. نکته مهم معاملات روز چهارشنبه افزایش حجم معاملات بود در صورتی که این مقدار حجم معاملات در شرایط عادی می‌توانست بیش از رقم‌های چند وقت اخیر باشد و به حجم معاملات انتهای سال گذشته نزدیک شود اما این مهم به دلیل نقص سامانه معاملات رخ نداد ولی می‌توان به آینده امیدوارتر بود.


صادرات 110هزار تنی سنگ‌آهن بورس کالا

تالار صادراتی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 13 مردادماه، میزبان معامله 110هزار تن سنگ‌آهن دانه‌بندی مجتمع سنگان بود. در آخرین روز هفته گذشته 225 تن عایق رطوبتی، 13هزار و 800 تن انواع قیر و 5هزار تن گوگرد گرانوله نیز در تالار صادراتی معامله شد. این گزارش حاکی است، 5 هزار و 900تن شکر سفید، یک‌هزار و 890تن ذرت دانه‌یی، 2هزار تن گندم دوروم و 25تن مرغ منجمد در تالار محصولات کشاورزی داد و ستد شد.

همچنین 28هزار و 422تن جودامی نیز در قالب طرح قیمت تضمینی در این تالار مورد معامله قرار گرفت. بر اساس این گزارش 19کیلوگرم شمش طلای معدن زرشوران نیز در تالار محصولات صنعتی و معدنی معامله شد. تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی نیز در این روز میزبان داد و ستد 60 تن مواد پلیمری، 17هزار و 100تن مواد شیمیایی، 17هزار و 163تن قیر، 7هزار تن لوب کات سنگین و 4هزار تن وکیوم باتوم بود.


پایان هفته پررونق برای بورس انرژی

با توجه به دو مرحله تامین اعتبار شرکت‎های توزیع نیروی برق در پایان هفته گذشته، معاملات بازار برق بورس انرژی ایران در هفته‎یی که گذشت با رشد چشمگیری همراه بود. در جریان معاملات روز چهار‌شنبه (13مردادماه 95)، کالاهای برش سنگین، گاز بوتان صنعتی، گاز مایع صنعتی و گاز پروپان صنعتی پتروشیمی بندر امام(ره)، نفتای سنگین پالایش نفت تهران، برش سنگین پتروشیمی شازند و میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی در رینگ داخلی معامله شد.

در این روز همچنین حلال 402 پالایش نفت تبریز و نفت کوره 280 پالایش نفت تبریز، نفت سفید شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از انبار نفت اراک به مقاصد ارمنستان، عراق، افغانستان و پاکستان و سوخت هوایی

(اِی تی کی) شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از انبار نفت اراک به مقاصد ارمنستان، افغانستان، پاکستان و عراق در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران مورد عرضه قرار گرفتند. کل معاملات صورت گرفته در عرضه‌های عادی و عرضه‌ ‌های مازاد بازار فیزیکی معادل 33 هزار و 736 تن و به ارزش قریب به 113میلیارد و 521میلیون ریال بود.

از نکات قابل‌توجه معاملات آخرین روز هفته می‌توان به از سرگیری عرضه کالای میعانات گازی مجتمع گازی پارس جنوبی و معامله کل حجم این عرضه در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران اشاره کرد. طی این جلسه معاملاتی، بازار برق بورس انرژی ایران نیز شاهد معامله 8هزار و 857قرارداد معادل 106,624مگاوات ساعت به ارزش بیش از 33 میلیارد و 731 میلیون ریال بود. در آغاز جلسه معاملاتی این روز نمادهای بار‌ پیک، کم‌باری، میان‌باری و بارپایه روزانه 12شهریور 95 گشایش یافته و در پایان نمادهای بار پیک، کم‌باری، میان‌باری و بارپایه روزانه 17مرداد تا 19 مرداد 95 متوقف شدند.

با توجه به دو مرحله تامین اعتبار شرکت‎های توزیع نیروی برق در پایان هفته گذشته، معاملات بازار برق بورس انرژی ایران در هفته‎یی که گذشت با رشد چشمگیری همراه بود. این در حالی است که در جلسه معاملاتی آتی امروز (شنبه 16 مردادماه 95)، علاوه بر معاملات مستمر قراردادهای سلف موازی استاندارد برق و نفت کوره در بازار مشتقه، کالاهای آیزوفید، آیزوریسایکل و حلال 402 پالایش نفت تبریز در رینگ داخلی، حلال 402 پالایش نفت تبریز و اصفهان، نفت کوره 380 سانتی استوکس شرکت ملی نفت ایران از انبار نفت اصفهان به مقصد پاکستان و نفت کوره 380 سانتی استوکس شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از انبار نفت اصفهان به مقصد افغانستان، در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران مورد عرضه قرار خواهند گرفت. گفتنی است که در مجموع ارزش کل معاملات بورس انرژی ایران در روز چهارشنبه به بیش از 147 میلیارد و 252 میلیون ریال بالغ شد.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر