جنگ تحریمی غرب علیه روسیه تمدید شد

۱۳۹۵/۰۴/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۶۵۱۸

گروه جهان

درحالی که همین چند روز گذشته باراک اوباما، رییس‌جمهوری امریکا خواستار نقش‌آفرینی بیشتر روسیه در سوریه شده بود 28 کشور اروپایی به اتفاق‌آرا تصمیم گرفتند تا تحریم‌ها علیه روسیه را تا سال 31ژانویه سال 2017 تمدید کنند. 6 ماه پیش قرار بود با بررسی وضعیت توافق مینسک در اوکراین درباره ادامه تحریم‌ها تجدید نظر شود اما روز جمعه اعضای اتحادیه اروپا در بروکسل اعلام کردند که با توجه به «عدم پیشرفت کافی در حل درگیری‌ها در شرق اوکراین» این تحریم‌ها تمدید می‌شود.

به گزارش یورونیوز در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: «در اول جولای 2016 شورای اروپا تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه که بخش‌های خاصی از اقتصاد این کشور را هدف گرفته تا 31ژانویه 2017 تمدید کرد.» این اتحادیه همچنین با انتشار توئیتی به زبان روسی اعلام کرد که دلیل تمدید این تحریم‌ها این است که مفاد معاهده صلح مینسک در فوریه 2015 با هدف پایان درگیری در اوکراین «به صورت کامل اجرایی نشده است.» اوایل خرداد ماه سال جاری سران هفت کشور صنعتی امریکا، فرانسه، آلمان، ژاپن، انگلیس، کانادا و ایتالیا در نشست توکیو نیز بر ماندگاری تحریم‌ها علیه روسیه تا زمان اجرای کامل توافقنامه مینسک که برای حل سیاسی مشکلات اوکراین مورد توافق طرفین قرار گرفته است، تاکید کردند. در بیانیه سران جی هفت آمده است:«تحریم‌های ضد روسی زمانی لغو می‌شود که مسکو به تعهدهای خود در توافقنامه مینسک عمل کند و اگر ضرورت داشته باشد، تحریم‌های بیشتر نیز خواهد شد.» این تحریم‌ها که بخش‌های نفتی، مالی و دفاعی اقتصاد روسیه را هدف می‌گیرد، نخستین بار پس از ساقط شدن هواپیمای MH17 خطوط هوایی مالزی در جولای 2014 اعمال شد. واقعه‌یی که بسیاری، شبه‌‌نظامیان روس‌گرا در شرق اوکراین را عامل آن می‌دانند. همزمان با تمدید این تحریم‌ها امریکا نیز سه شرکت سازنده سلاح و طراحی فناوری تسلیحات در روسیه را تحریم و محدودیت‌های اعمال شده علیه دو شرکت دیگر روسی را تمدید کرد. این خبر را وزارت خارجه امریکا در بیانیه‌یی اعلام کرد. براساس این بیانیه شرکت‌های طراحی تسلیحاتی «کانتسوو»، «کالومینا» و «مرکز تعمیرات هوایی 150 کالنینگراد که در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته‌اند، مظنون به همکاری با ایران، سوریه و کره‌شمالی هستند. امریکا همچنین تحریم شرکت طراحی تسلیحاتی «تولا» و«مرکز علمی ماشین‌سازی» را که از سپتامبر 2015 آغاز شده تمدید کرده است.


واکنش روسی به تحریم‌های غربی

از نظر مقامات روسیه تحریم‌های ضد روسی در اصل «ادامه سیاست‌های کوته‌بینانه» غرب است. وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌یی در واکنش به این تحریم‌ها گفت:«ارتباط دادن تدابیر محدود‌کننده علیه روسیه با بحران داخلی اوکراین و اجرای توافقنامه مینسک باتوجه به اینکه مسکو طرف این مناقشه نیست بلکه کی‌یف برای اجرای آن برخوردهای منفی دارد را بی‌اساس می‌دانیم. اتحادیه اروپا در واقع خود روابط با مسکو را گروگان بازی‌های غیرمسوولانه مقام‌های اوکراینی کرده است درحالی که بدتر شدن شرایط روابط با تمدید تحریم‌ها، هیچ ثمره‌یی ندارد ولی همزمان از تمدید تحریم‌ها ناراحت نیستیم زیرا تاثیرات مثبتی بر اقتصاد روسیه در سازش با تحریم‌ها می‌گذارد.»

وزارت خارجه روسیه در پایان بیانیه خود آورده است:«امیدواریم عقل سلیم در بروکسل برتری یابد و اتحادیه اروپا از رویکرد رویارویی و بازدارندگی چشم‌پوشی کرده و برای همکاری‌های دو جانبه با کیفیتی جدید انگیزه ایجاد کند.»

براساس اطلاعات رسانه‌های روسی، تحریم‌ها همراه کاهش شدید بهای نفت در بازار جهانی، اقتصاد روسیه را در تنگنا قرار داده است و میزان زیان‌های وارده از 200میلیارد دلار فراتر می‌رود. روس‌ها مجبور شده‌اند برای مقابله با پیامدهای این وضعیت از ذخایر طلا و ارز خارجی و صندوق تثبیت مالی استفاده کنند که سبب شده موجودی آن از حدود 580 میلیارد دلار سال 2014 به نزدیک 388میلیارد دلار کاهش یابد.

از سوی دیگر اروپا نیز خود از وضع چنین تحریم‌هایی ضربه دیده است. پس از اعمال تحریم‌ها از سوی اتحادیه اروپا و امریکا، روسیه نیز خرید مواد غذایی از این کشورها را در خاک کشورش ممنوع و ورود آنها را تحریم کرد. از این رو پس از آنکه اتحادیه اروپا تحریم‌های ضدروسی را 6 ماه دیگر تمدید کرد، دیمیتری مدودف نخست‌وزیر روسیه هم در اقدامی متقابل، تحریم واردات مواد غذایی از کشورهای غربی را یک سال و 6 ماه تمدید کرد. براساس برآوردهای بانک جهانی، تحریم روسیه در زمینه ممنوعیت واردات مواد غذایی از اتحادیه اروپا در واکنش به تحریم‌های ضد روسیه 130هزار فرصت شغلی را در معرض نابودی قرار داده است. صادرات محصولات کشاورزی و مواد غذایی اتحادیه اروپا به روسیه در بازه زمانی آوریل 2015 تا مارس 2016 به 5.5 میلیارد یورو رسید که 29درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است. این بدان معناست که کشاورزان اروپایی تنها در یک سال 2.2میلیارد دلار از تحریم‌های روسیه متضرر شده‌اند.

هر چند بخش‌هایی که بیشترین آسیب را از این تحریم‌ها متحمل شده‌اند، توانسته‌اند بازارهای جایگزینی را در داخل و خارج از اروپا بیابند اما کشاورزان محلی همچنان خواستار برداشته شدن تحریم‌ها علیه روسیه هستند. شاید از جهت ضرری که به اقتصاد غرب به ویژه بخش کشاورزی آن وارد آمده است و نیز با توجه به دعوت اوباما برای نقش‌آفرینی بیشتر در سوریه باعث شده بود که روسیه فکر کند، غرب احتمال دارد در مورد رویه خودش در مورد روسیه تغییراتی بدهد. اما خبر تمدید تحریم‌ها و نیز این خبر که فنلاند به پیوستن به ناتو فکر می‌کند، باعث شد که پوتین هشدار تندی به فنلاند بدهد.

به گزارش ایرنا به نقل از شبکه دوم تلویزیون دولتی روسیه، ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه که برای مذاکره با مقام‌های فنلاند در این کشور به سر می‌برد به هلسینکی هشدار داد که اگر وارد پیمان ناتو شود باید واقعیت حضور گسترده نظامیان روسی را در مرزهای مشترک بپذیرد. پوتین در نشست خبری با سائولی نینیشه، رییس‌جمهوری فنلاند گفت: روسیه موقعیت بی‌طرف هلسینکی را ارج می‌نهد اما در صورت پیوستن به ناتو، نیروهای این پیمان در فاصله کوتاهی در مرزهای روسیه مستقر خواهند شد.

این شبکه دیروز گزارش داد: پوتین با بیان تفسیر یکی از دوستان خود به رییس‌جمهوری فنلاند یادآوری کرد که «ناتو با رضایت تا آخرین سرباز فنلاندی در برابر روسیه خواهد جنگید. آیا هلسینکی به این (جنگ) نیازی دارد؟ زیرا روسیه آن را نمی‌خواهد.»

رییس جمهوری روسیه ادامه داد: کشورهای دیگر اقدام‌هایی برای تشدید تنش در مرزهای اروپایی انجام می‌دهند و شاهدیم ایستگاه راداری ردیابی موشکی برای خنثی کردن توانمندی اتمی مسکو در مرزهای رومانی مستقر می‌شود و همزمان ناتو به بهانه مقابله با تهدید هسته‌یی ایران درحال پیشروی به سوی روسیه است.

نظامیان غربی در قالب ناتو و امریکا اکنون در شرق اروپا، دریای بالتیک و سیاه مستقر شده‌اند به گونه‌یی که در رومانی، لهستان، جمهوری چک، لتونی و استونی دو کشور هم مرز روسیه، لیتوانی، مولداوی و کمی دورتر گرجستان پنج جمهوری شوروی سابق به عنوان همکاری یا برگزاری رزمایش به صورت دایمی یا موقت حضور دارند. مسکو با هشدار‌های مکرر خواستار توقف راهبرد توسعه نفوذ نظامی غرب به مجاورت روسیه شده و اعلام کرده که از توانمندی‌های دفاعی خود برای نشان دادن واکنش لازم بهره خواهد گرفت اما ناتو و امریکا همچنان به این اقدام‌ها ادامه می‌دهند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر