گروه اقتصاد اجتماعی|
طی سالهای1353 تا 92 ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ را ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ و ﻋﺴﻞ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ را ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﭘﺮوﺗﺌﻴﻨﻲ ﮔﺮوه ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ، ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ، ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ، ﺷﻴﺮ و ﻋﺴﻞ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ و ﻏﻴﺮﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻋﻤﺪهﺗﺮین تامینکننده ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺟﻤﻌﻴﺖ ﻛﺸﻮر را ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲدﻫﻨﺪ، ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی و ﭘﻴﺶﺑﻴﻨﻲ ﺗﻤﻬﻴﺪات ﻻزم در راﺳﺘﺎی اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ آﺗﻲ اﻳﻦ ﻓﺮآوردهﻫﺎ اﺟﺘﻨﺎب ﻧﺎﭘﺬﻳﺮ اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﺮای ﻧﻴﻞ ﺑﻪ اﻫﺪاف ﺑﻬﺒﻮد وﺿﻌﻴﺖ اﻣﻨﻴﺖ ﻏﺬاﻳﻲ و ﺣﺼﻮل ﺧﻮدﻛﻔﺎﻳﻲ در ﺑﺨﺶ ﻛﺸﺎورزی، ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﻧﻘﺎط ﺿﻌﻒ و ﻗﻮت دورهﻫﺎی زﻣﺎﻧﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺿﺮوری اﺳﺖ. اﻳﻦ اﻣﻮر ﻣﺤﻘﻖ ﻧﻤﻲﺷﻮﻧﺪ، ﻣﮕﺮ اﻳﻨﻜﻪ آﻣﺎر و اﻃﻼﻋﺎت دﻗﻴﻖ در ﺧﺼﻮص ﻫﺮ ﻳﻚ از ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﭘﺮوﺗﺌﻴﻨﻲ، ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺳﺮیزﻣﺎﻧﻲ در اﺧﺘﻴﺎر ﺗﺼﻤﻴﻢﮔﻴﺮان ارﺷﺪ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. در اﻳﻦ ﮔﺰارش ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﺮﺳﻴﻢ ﺗﺼﻮﻳﺮی از وﺿﻌﻴﺖ اﻳﻦ ﭘﻨﺞ ﻓﺮآورده ﻣﻬﻢ، در ﺑﺎزه زﻣﺎﻧﻲ ﭼﻬﺎر دﻫﻪ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺑﺮای ﻛﻞ ﻛﺸﻮر و ﺑﺎزه زﻣﺎﻧﻲ 15ﺳﺎﻟﻪ ﺑﻪ ﺗﻔﻜﻴﻚ اﺳﺘﺎن، دادهﻫﺎ ﮔﺮدآوری و ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ماﺧﺬ دادهﻫﺎی ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده، ﺟﻠﺪ دوم آﻣﺎرﻧﺎﻣﻪﻫﺎی ﻛﺸﺎورزی از اﻧﺘﺸﺎرات ﻣﺮﻛﺰ ﻓﻨﺎوری اﻃﻼﻋﺎت و ارﺗﺒﺎﻃﺎت ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
3درصد رشد سالانه در تولید
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻮاد ﭘﺮوﺗﺌﻴﻨﻲ (ﺷﺎﻣﻞ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ، ﺷﻴﺮ، ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ، ﺗﺨﻢﻣﺮغ و ﻋﺴﻞ) از 2ﻫﺰار و 881ﺗﻦ در ﺳﺎل1353ﺑﻪ 11957,6ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1392 اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪی ﺗﻮﻟﻴﺪ اﻳﻦ ﻓﺮآوردهﻫﺎ در ﻃﻲ دوره ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ 3,72درﺻﺪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ﺳﻬﻢ ﻫﺮ ﻳﻚ از اﻳﻦ ﻓﺮآوردهﻫﺎ در ﺗﻮﻟﻴﺪات ﺳﺎل1353 ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ 11، 35درﺻﺪ، ﺷﻴﺮ 79,83درﺻﺪ، ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ 3,82درﺻﺪ و ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ 5درﺻﺪ ﺑﻮده اﺳﺖ.
در ﺣﺎﻟﻴﻜﻪ ﺳﻬﻢ اﻳﻦ ﻓﺮآوردهﻫﺎ در ﺗﻮﻟﻴﺪات ﺳﺎل1392 ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ 6,31درﺻﺪ، ﺷﻴﺮ 69,14درﺻﺪ، ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ 16,45درﺻﺪ، ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ 7,47درﺻﺪ و ﻋﺴﻞ 0,62درﺻﺪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﻳﻦ ﺑﺪان ﻣﻌﻨﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﻘﺶ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ در ﺗﺄﻣﻴﻦ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻛﺎﻫﺶ و ﻧﻘﺶ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ و ﺑﺨﺼﻮص ﺗﺨﻢﻣﺮغ اﻓﺰاﻳﺶ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ.
ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ از 327ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1353 ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ 2,17 ﺑﻪ 755ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1392 اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ ﻧﻴﺰ از 2300ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1353 ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ 3,34 ﺑﻪ 8268ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1392 اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ از 110ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1353 ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ7,67 ﺑﻪ 1967 ﻫﺰار ﺗﻦ و ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ از 144ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل 1353 ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ 4,79ﺑﻪ 893ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1392 اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪاﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﻮﻟﻴـﺪ ﻋﺴﻞ از 6ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1358 ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ7,69 ﺑﻪ 74,6 ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل 1392 اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ را ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ و ﻋﺴﻞ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ را ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ.
رشد 131درصدی تولید گوشت قرمز
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ (ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮ ﮔﻮﺷﺖ ﮔﻮﺳﺎﻟﻪ، ﮔﻮﺳﻔﻨﺪ، ﺷﺘﺮ، ﮔﺎوﻣﻴﺶ، ﺻﺮف ﻧﻈﺮ از ﮔﻮﺷﺖ ﺷﺘﺮﻣﺮغ) در ﺳﺎل1392، ﻣﻌﺎدل 755ﻫﺰار ﺗﻦ ﺑﻮده ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ از آن (1,1، (1391درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. در اﻳﻦ ﺳﺎل اﺳﺘﺎن ﻓﺎرس ﺑﺎ 60,59ﻫﺰار ﺗﻦ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ، رﺗﺒﻪ ﻧﺨﺴﺖ را در ﺑﻴﻦ اﺳﺘﺎنﻫﺎی ﻛﺸﻮر ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده اﺳﺖ، ﺑﻪ ﻃﻮری ﻛﻪ ﺣﺪود 8درﺻﺪ از ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻛﺸﻮر در اﻳﻦ اﺳﺘﺎن ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﺪه اﺳﺖ. اﺳﺘﺎن اﻟﺒﺮز ﺑﺎ 6,87ﻫﺰار ﺗﻦ و ﺳﻬﻤﻲ ﻣﻌﺎدل 0,9درﺻﺪ ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ در ﻛﺸﻮر ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻛﺸﻮر را در ﻫﻤﺎن ﺳﺎل ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده اﺳﺖ. ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ در ﻃﻲ ﻣﺪت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ (1353 ﻟﻐﺎﻳﺖ 1392) ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ در ﺳﺎل1392 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل1353، از رﺷﺪی ﻣﻌﺎدل 131درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه. اﺳﺖ ﺻﺮف ﻧﻈﺮ از ﺗﻮﻟﻴﺪ در ﺳﺎلﻫﺎی 1381، 1378، 1365، 1358، 1356 و 1387 ﻛﻪ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻣﻌﺎدل 5,5، 1,4، 0.1، 20.3، 3.5، 3.9 ودرﺻﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ از آن ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ در ﻣﺎﺑﻘﻲ ﺳﺎلﻫﺎ ﺗﻮﻟﻴﺪ از روﻧﺪ اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮده اﺳﺖ. ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪی ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ در ﺑﺎزه ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ، ﻣﻌﺎدل 2,2درﺻﺪ ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﻌﺎدل 866ﻫﺰار ﺗﻦ در ﺳﺎل1386 و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺳﺎل1353 ﺑﺎ 327ﻫﺰار ﺗﻦ است.
مازندران رکورددار تولید گوشت مرغ
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ در ﺳﺎل1392، ﻣﻌﺎدل 1967ﻫﺰار ﺗﻦ ﺑﻮده ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ، 5,1درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. اﺳﺘﺎن ﻣﺎزﻧﺪران ﺑﺎ ﺗﻮﻟﻴﺪ 162,7ﻫﺰار ﺗﻦ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ و داراﺑﻮدن ﺳﻬﻢ 8,3درﺻﺪ از ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ ﻛﺸﻮر، رﺗﺒﻪ ﻧﺨﺴﺖ را در ﺑﻴﻦ اﺳﺘﺎنﻫﺎ، در ﺳﺎل1392 ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ در ﺳﺎل ﻣﺬﻛﻮر، ﺟﻨﻮب اﺳﺘﺎن ﻛﺮﻣﺎن ﺑﺎ ﺗﻮﻟﻴﺪ 11,2ﻫﺰار ﺗﻦ و داراﺑﻮدن ﺳﻬﻤﻲ ﻛﻤﺘﺮ از 0,6درﺻﺪ ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ در ﻛﺸﻮر، ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ را داﺷﺘﻪ. اﺳﺖ ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ در ﻃﻲ ﻣﺪت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ (1353 ﻟﻐﺎﻳﺖ 1392) ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ در ﺳﺎل1392 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل1353، از رﺷﺪی ﻣﻌﺎدل 1688درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻃﻲ ﻣﺪت 4 دهه مورد مطالعه ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ، ﺻﺮف ﻧﻈﺮ از ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ در ﺳﺎلﻫﺎی 1363، 1357، 1367 و 1377 ﻛﻪ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻣﻌﺎدل 9,9، 3,7، 1,8 و 2,2درﺻﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ از آن ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ و ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ ﻛﻪ در ﺳﺎلﻫﺎی 1365، 1361 و 1366 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ ﺑﺪون ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻣﺎﻧﺪه در ﻣﺎﺑﻘﻲ ﺳﺎلﻫﺎ از روﻧﺪ اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮده اﺳﺖ. ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪی ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ در ﺑﺎزه زﻣﺎﻧﻲ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﻌﺎدل 7,67درﺻﺪ ﺑﻮده اﺳﺖ.
260درصد افزایش تولید شیر
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ در ﺳﺎل 1392 ﻣﻌﺎدل 8268ﻫﺰار ﺗﻦ ﺑﻮده ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ، 4درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. اﺳﺘﺎن اﺻﻔﻬﺎن ﺑﺎ 897,4ﻫﺰار ﺗﻦ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ و 10,9درﺻﺪ ﺳﻬﻢ از ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ ﻛﺸﻮر، رﺗﺒﻪ ﻧﺨﺴﺖ را در ﺑﻴﻦ اﺳﺘﺎنﻫﺎی ﻛﺸﻮر در اﻳﻦ ﺳﺎل ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده و اﺳﺘﺎن ﺑﻮﺷﻬﺮ ﺑﺎ 42ﻫﺰار ﺗﻦ و ﺳﻬﻤﻲ ﺣﺪود 0,5درﺻﺪ ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ در ﻛﺸﻮر، ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ را در ﺳﺎل ﻣﺬﻛﻮر داﺷﺘﻪ. اﺳﺖ ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ ﻃﻲ ﻣﺪت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ (1353 ﻟﻐﺎﻳﺖ 1392) ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ در ﺳﺎل 1392ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل1353، از رﺷﺪی ﻣﻌﺎدل 259,5درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه اﺳﺖ.
ﻃﻲ ﻣﺪت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ (1353 ﻟﻐﺎﻳﺖ 1392) ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ، ﺻﺮف ﻧﻈﺮ از ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﻴﺮ در ﺳﺎل1378 ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل1386 ﺣﺪود 14,9درﺻﺪ ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ و در ﺳﺎلﻫﺎی1358 و 1366 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ از آن ﺑﺪون ﺗﻐﻴﻴﺮ ﺑﻮده اﺳﺖ، در ﻛﻞ از روﻧﺪ اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ ﻣﻌﺎدل 3,34درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮده اﺳﺖ.
سهم 16درصدی تهران در تامین تخممرغ
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ در ﺳﺎل1392 ﻣﻌﺎدل 893ﻫﺰار ﺗﻦ ﺑﻮده ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ، 2,2درﺻﺪ ﻛﺎﻫﺶ داﺷﺘﻪ است.
اﺳﺖ. اﺳﺘﺎن ﺗﻬﺮان ﺑﺎ 150ﻫﺰار ﺗﻦ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢﻣﺮغ و 16,8درﺻﺪ ﺳﻬﻢ از ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢﻣﺮغ، رﺗﺒﻪ ﻧﺨﺴﺖ را در ﺑﻴﻦ اﺳﺘﺎنﻫﺎی ﻛﺸﻮر در ﺳﺎل1392 ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده و اﺳﺘﺎن ﺑﻮﺷﻬﺮ ﺑﺎ 0,9ﻫﺰار ﺗﻦ و ﺳﻬﻤﻲ ﻛﻤﺘﺮ از 0,1درﺻﺪ ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ در ﻛﺸﻮر، ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ را داﺷﺘﻪ. اﺳﺖ ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ در ﻃﻲ ﻣﺪت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ (1353 ﻟﻐﺎﻳﺖ 1392) ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ در ﺳﺎل1392 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل1353 از رﺷﺪی ﻣﻌﺎدل 520درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺻﺮفﻧﻈﺮ از ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ در ﺳﺎلﻫﺎی 1390، 1385، 1381، 1376، 1374، 1361، 1357 و 1392 ﻛﻪ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻣﻌﺎدل 25,6،
8.7، 10.8، 5.9، 3.4، 9.5، 3.5 و 2,2درﺻﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ از آن ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ، و ﻧﻴﺰ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ ﻛﻪ در ﺳﺎلﻫﺎی1364، 1363، 1358 و 1365 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ ﺑﺪون ﺗﻐﻴﻴﺮ ﺑﺎﻗﻲ ﻣﺎﻧﺪه، ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ در ﻛﻞ، از روﻧﺪ اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪیی ﻣﻌﺎدل 4,79درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮده اﺳﺖ.
رشد سالانه 7درصدی تولید عسل
ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ در ﺳﺎل 1392 ﻣﻌﺎدل 746 ﻫﺰار ﺗﻦ ﺑﻮده ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ، 4,9 (درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ رﺷﺪ) داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. اﺳﺘﺎن آذرﺑﺎﻳﺠﺎنﻏﺮﺑﻲ ﺑﺎ 18,5 ﻫﺰار ﺗﻦ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ و 24,8درﺻﺪ ﺳﻬﻢ از ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ، رﺗﺒﻪ ﻧﺨﺴﺖ را در ﺑﻴﻦ اﺳﺘﺎنﻫﺎی ﻛﺸﻮر ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده و اﺳﺘﺎن ﺳﻴﺴﺘﺎن و ﺑﻠﻮﭼﺴﺘﺎن ﺑﺎ 25ﺗﻦ و ﺳﻬﻢ 0,03درﺻﺪ ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ در ﻛﺸﻮر، ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ را در ﺳﺎل ﻣﺬﻛﻮر داﺷﺘﻪ اﺳﺖ.
ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ ﻃﻲ ﻣﺪت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ (1358 ﻟﻐﺎﻳﺖ 1392) ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ در ﺳﺎل 1392 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل 1358، از رﺷﺪی ﻣﻌﺎدل 1143درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮده اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺻﺮفﻧﻈﺮ از ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ در ﺳﺎلﻫﺎی1387، 1383، 1378 و 1389 ﻛﻪ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻣﻌﺎدل 3، 13,4، 0,3، 0,4درﺻﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ از آن ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ، ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﺴﻞ در ﻛﻞ از روﻧﺪ اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻧﺮخ رﺷﺪ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ ﻣﻌﺎدل 7,69درﺻﺪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮده اﺳﺖ.