تلاش برای تحقق تجارت 30 میلیارد دلاری تهران-آن کارا

۱۳۹۵/۰۱/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۱۶۴۲

گروه ایران

سیزدهمین اجلاس اعضای سازمان همکاری اسلامی در استانبول در شرایطی به کار خود پایان داد که ایران، عربستان، ترکیه و مصر به عنوان چهار ضلع تاثیرگذار تحولات منطقه، بیشترین نگاه‌ها را به خود معطوف داشته بودند. از یک طرف سیاست‌های غیرمتعارف سعودی‌ها جلب‌توجه می‌کرد که با حمایت ترکیه و مصر و با استفاده از دلارهای نفتی تلاش می‌کرد تا کشورهای اسلامی را علیه جمهوری اسلامی ایران بچرخاند و ازسوی دیگر سیاست «تنش‌زدایی» دولت ایران قرار داشت که از ضرورت اتخاذ «رویکرد واحد» کشورهای اسلامی در برابر چالش‌های بیرونی تاکید داشت. عدم قرائت بیانیه پایانی اجلاس که با لابی وسیع سعودی‌ها علیه ایران تنظیم شده بود، نشان داد که گفتمان تنش‌زدایی دولت تدبیر و امید در برابر سیاست چالش‌آفرینی دولت عربستان، بیشتر مورد توجه سران کشورهای اسلامی قرار گرفته است.

روز گذشته و در دومین مرحله از سفر روحانی به ترکیه، رییس‌جمهوری ایران که در مراسم اختتامیه سازمان کنفرانس اسلامی شرکت نکرد، از استانبول به آنکارا پرواز کرد تا در دومین مرحله از سفر به ترکیه در مجموعه ریاست‌جمهوری ترکیه در آنکارا با رجب طیب اردوغان رییس‌جمهوری این کشور دیدار و گفت‌وگو کند. در مراسم استقبال رسمی اردوغان از رییس‌جمهور ایران، ٢١گلوله توپ به افتخار روحانی شلیک شد و پس از نواخته شدن سرود ملی ایران و ترکیه، روسای جمهور دو کشور از یگان تشریفات سان دیدند و سپس هیات‌های عالی‌رتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. به‌دنبال گفت‌وگوهای دوجانبه، سومین نشست شورای عالی همکاری ایران و ترکیه به ریاست اردوغان و روحانی و با حضور اعضای کابینه دو کشور برگزار شد و در خاتمه مذاکرات، 8سند همکاری در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و قضایی بین دو کشور امضا شد.


مراسم استقبال رسمی از روحانی در آنکارا

بعد از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در ایران سفرهای متعددی میان دولتمردان ایرانی و ترک‌ها انجام شده تا راه‌های توسعه مناسبات اقتصادی، سیاسی، دیپلماسی و... بررسی شود. در آخرین مرحله از مناسبات دو طرفه، رجب طیب اردوغان رییس‌جمهوری ترکیه روز گذشته در آنکارا از حسن روحانی رییس‌جمهوری ایران استقبال رسمی به عمل آورد. به گزارش ایرنا، تیم اسب‌سواران ویژه نهاد ریاست‌جمهوری ترکیه، خودرو روحانی را تا محل برگزاری مراسم استقبال همراهی کردند. از نکات جالب توجه مراسم شلیک 21گلوله توپ بود که پس از قرار گرفتن اردوغان و روحانی در سکوی ویژه استقبال به افتخار روحانی شلیک شد. در مراسم استقبال، 16سرباز به نمایندگی از 16دولت تاریخی ترک با لباس‌های رزمی ویژه آن دوران نیز شرکت کردند. در این مراسم استقبال وزرای خارجه، دادگستری، علوم و فناوری، کار و امور اجتماعی، انرژی و منابع طبیعی، گمرک و تجارت، توسعه، فرهنگ و گردشگردی، اقتصاد، کشاورزی ترکیه، دبیر نهاد ریاست‌جمهوری و سخنگوی نهاد ریاست‌جمهوری ترکیه و استاندار آنکارا نیز حضور داشتند.

توسعه روابط به‌نفع منطقه و جهان اسلام

در دیدار با احمد داوود اوغلو نخست‌وزیر ترکیه، رییس‌جمهوری اسلامی ایران تقویت، توسعه و تحکیم همه‌جانبه روابط و همکاری‌های ایران و ترکیه را ضروری دانست و گفت: «مشکلات جهان اسلام باید توسط کشورهای اسلامی و بدون دخالت بیگانگان حل‌وفصل شود.» به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حسن روحانی در دیدار احمد داوود اوغلو نخست‌وزیر ترکیه در آنکارا، صهیونیسم و تروریسم را مشکلات اساسی منطقه و جهان اسلام برشمرد و تاکید کرد: «تردیدی در شکست تروریسم وجود ندارد. باید همه کشورهای اسلامی به‌ویژه ایران و ترکیه برای حل‌وفصل مشکلات و اختلافات در جهان اسلام تلاش کرده و در برابر اسلام‌هراسی و توطئه‌هایی که علیه اسلام و مسلمانان شکل گرفته ایستادگی و به رسالت خود عمل کنند.» رییس‌جمهوری با تقدیر از تلاش مسوولان ترکیه در برگزاری سیزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی اظهار امیدواری کرد که در دوران ریاست ترکیه بر این اجلاس، شاهد گسترش همکاری‌ها و وحدت و انسجام کشورهای اسلامی باشیم. روحانی با بیان اینکه «سازمان همکاری کشورهای اسلامی می‌تواند مرکز امیدی برای مسلمانان باشد اما متاسفانه تاکنون نتوانسته نقش خود را به خوبی ایفا کند»، افزود: «باید همه دست به دست دهیم تا از این نهاد بین‌المللی به‌نفع تقویت یکپارچگی و انسجام جهان اسلام استفاده کنیم.»


کلید توسعه روابط تهران-آنکارا

رییس‌جمهور سفر اخیر نخست‌وزیر ترکیه به ایران را موجب ایجاد تحرک میان مسوولان دو کشور در مسیر توسعه روابط و همکاری‌های مشترک دانست و با تاکید بر اینکه امروز اراده دو دولت بیش از هر زمان دیگری بر توسعه روابط و همکاری‌های تهران-آنکارا استوار است، خاطرنشان کرد: «ایران و ترکیه قادرند با همفکری و همکاری به حل بسیاری از مشکلات و معضلات منطقه‌یی کمک کنند.» روحانی توسعه روابط تجاری و اقتصادی ایران و ترکیه را در گرو گسترش روابط و همکاری‌های بانکی میان دو کشور دانست و افزود: «امروز با برطرف شدن تحریم‌ها علیه ملت ایران فرصتی برای توسعه همه‌جانبه مناسبات میان دو کشور فراهم شده که باید به بهترین نحو از آن استفاده کنیم.» وی همکاری بانک‌ها و بخش خصوصی دو کشور با یکدیگر را ضروری خواند و اظهار داشت: «ایران و ترکیه می‌توانند با گسترش همکاری‌های خود در زمینه‌های گوناگون تجاری، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری، حمل‌ونقل و سایر بخش‌های مورد علاقه دو طرف، هدف رسیدن حجم روابط دو کشور به 30میلیارد دلار را محقق کنند.»

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر