انتشار اوراق آتی ارز برای پوشش ریسک و نوسان ارز

۱۳۹۴/۰۹/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۴۸۴۰


رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: هر چند تصور بر این است که ارز در بورس پوشش نوسان نرخ آن (بازار مشتقه ارزی) معامله می‌شود اما چنین قصدی نداریم و معاملات مبتنی بر اوراق ریالی خواهد بود.

محمد فطانت درباره راه‌اندازی بازار پوشش نوسان نرخ ارز به ایرنا گفت: بر همین اساس قرار است پوشش نوسان نرخ ارز از طریق انتشار اوراق آتی و اختیار معامله انجام شود.

وی اعلام کرد بیش از 95درصد این قراردادها به معاملات فیزیکی ارز منجر نمی‌شود و ادامه داد: بر پایه روش‌ها و سازوکارهایی که برای این امر تعبیه شده است، اگر در سررسید معامله‌یی صورت گیرد آن معامله با ریال خواهد بود و هیچ ارزی رد و بدل نمی‌شود.

فطانت درباره شرایط پساتحریم و الزام‌های آن گفت: اقتصاد کشور حتی پس از رفع تحریم‌ها همچنان با تنگنای مالی و نقدینگی روبه‌رو خواهد بود.

وی ادامه داد: با توجه به چشم‌انداز نفت، بودجه عمرانی کشور نیز برای اهرم کردن نظام تامین مالی و به سرانجام رساندن طرح‌های در دست انجام یا اولویت‌دار کافی نیست؛ بنابراین، این امر به تغییر نگرش نیاز دارد.

وی تاکید کرد در این زمینه راه‌اندازی و تقویت بازار صکوک همچنین بازار بدهی از اهمیت ویژه‌یی برخوردار است و ادامه داد: با توجه به اینکه هم‌اکنون فصل تهیه بودجه و ارائه سیاست‌های برنامه ششم است می‌توان از این فرصت برای تغییر رویکرد و نگرش در این دو قانون بالادستی بهره‌گیری کرد.

فطانت گفت: در دوره پساتحریم افزون بر بازار صکوک، نیاز به جذب سرمایه‌گذاری خارجی در قالب جذب منابع برای تامین مالی طرح‌ها از طریق انتشار صکوک نیز احساس می‌شود.

وی با طرح این پرسش که نخستین پرسش سرمایه‌گذاران خارجی میزان ریسک نوسان نرخ ارز است، تصریح کرد: بنابراین راه‌اندازی بازاری که بتواند ریسک نوسان نرخ ارز را از بین ببرد و به عبارت دیگر هجینگ را انجام دهد و چشم‌انداز آتی ارز را به تصویر بکشد، ضروری است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بر پایه تجربه کشورهای دیگر، پوشش نوسان و بیمه نرخ ارز با ابزارهایی مبتنی بر قراردادهای آتی یا اوراق اختیار معامله‌یی انجام می‌شود که قابل عرضه در بازار بورس و سرمایه است.

وی تاکید کرد با سازوکار این ابزار نوسان نرخ ارز به سادگی پوشش داده می‌شود و افزود: بر پایه قانون رفع موانع تولید یکی از بایسته‌های دولت ارائه ابزارهایی برای پوشش نوسان نرخ ارز است. بر همین اساس شورای عالی بورس کلیات راه‌اندازی بازاری برای مدیریت این نوسان را تصویب کرد البته اجرای آن به الزاماتی نیاز دارد که به سرعت باید عملیاتی شود.


بهره‌گیری از راهکار تازه

در صورت طولانی شدن سیاست تک نرخی

فطانت درباره زمان راه‌اندازی بازار پوشش نوسان نرخ ارز گفت: اولویت بالایی در مورد بازار صکوک وجود دارد زیرا باید این بازار در قالب بودجه سال 1395 دیده شود تا نتیجه‌یی بر انتشار اوراق داشته باشد و البته این امر درحال پیگیری است.

وی یادآوری کرد بازار پوشش نوسان نرخ ارز را به روش‌های مختلفی می‌توان راه‌اندازی کرد و ادامه داد: یکی از بایسته‌های راه‌اندازی این بازار، تک نرخی شدن ارز است. اگر افق تک نرخی شدن ارز کوتاه‌مدت باشد و پس از رفع تحریم‌ها به این هدف دست یابیم این بازار به سرعت راه‌اندازی می‌شود. به گفته او، اگر تک نرخی شدن ارز در کوتاه‌مدت میسر نباشد، بازار مبتنی بر قیمت‌های بازار آزاد ارز خواهد بود که البته این امر پیچیدگی کار را افزایش می‌دهد اما از آنجا که بحث تک نرخی شدن ارز در دستور کار است باید منتظر عملیاتی شدن آن بود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد اگر تک نرخی کردن ارز طولانی شود، راهکارهای دیگری را در نظر خواهیم گرفت.

وی گفت: راه‌اندازی بورس پوشش نوسان نرخ ارز به اجماع ملی نیاز دارد و همه نخبگان باید اطلاعات خوبی در آن زمینه داشته باشند.


چشم‌انداز بازار سرمایه مثبت است

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره پیش‌بینی برخی کارشناسان در زمینه روند مثبت بورس در سه ماه پایانی سال گفت: قیمت جایگزینی صنایع نسبت به قیمت بازاری آن بسیار بالاتر است.

وی یادآوری کرد، گاهی قیمت تابلو 30درصد قیمت یک صنعت در نرخ‌های جایگزینی است و ادامه داد: به طور طبیعی چشم‌انداز بورس بر پایه آنچه در دوره‌های مختلف اقتصادی وجود دارد، حرکت به سوی بالاست اما از سرمایه‌گذاران دعوت می‌کنم برای سرمایه‌گذاری به مشاوران و افراد دارای مجوز رسمی از سازمان بورس مراجعه کنند. فطانت گفت: همچنین به افرادی که در بازار سرمایه حرفه‌یی نیستند، توصیه می‌شود در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک سرمایه‌گذاری کنند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بازدهی بازار سرمایه با توجه به چشم‌اندازی که در کاهش نرخ سود بانکی متناسب با کاهش تورم وجود دارد، مثبت است.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر