بازارهای مالی خاورمیانه قد می‎کشند

۱۳۹۳/۰۶/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۲۳۹۴

جهان ادامه تحریم‌های متقابل اتحادیه اروپا و روسیه نه‌تنها بر بازرگانی طرفین تاثیرگذار بوده، بلکه شبهاتی را نیز در مورد احتمال تحریم انرژی به وجود آورده است.

به گزارش یورونیوز، روسیه، دومین بازار بزرگ مواد غذایی اروپا به‌تازگی و برای یک‌سال واردات اغلب اقلام غذایی از امریکا و دیگر کشورهای غربی را ممنوع کرده است. کشاورزان اتحادیه اروپا در برابر این تصمیم آسیب‌پذیرند، به‌ویژه کشورهای حوزه بالتیک و همچنین لهستان یا اسپانیا که در این رابطه از بروکسل (کمیسیون اروپا) تقاضای غرامت کرده‌اند.

اما از سوی دیگر، شرایط کنونی برای کشورهایی نظیر مصر و مراکش به یک فرصت تبدیل شده تا بتوانند محصولات خود را به روسیه صادر کنند. در جبهه مالی، بانک‌های دولتی روسیه از مبادلات بلندمدت در بازارهای مالی اروپا منع شده‌اند و تحریم‌ها موجب خروج روز افزون سرمایه‌ها از این کشور شده‌اند. این می‌تواند به این معنی باشد که در مقایسه با بازارهای اروپایی سرمایه‌گذاری‌های بیشتری در بازارهایی نظیر بازار دوبی و ابوظبی انجام می‌شود و این مساله در رونق این بازارها مشهود است. به‌ عنوان نمونه، تنها در ماه آگوست 2014 میلادی بازارهای مالی مصر، دوبی، مراکش و ابوظبی به‌ ترتیب هفت، 4.75، 2.19 و 0.55 صدم درصد رشد کردند.

گاز روسیه نیز به‌طور بالقوه یکی دیگر از اهداف اصلی تحریم‌هاست و این در حالی است که کرملین می‌تواند اروپا را در سرمای زمستان فلج کند. البته تاثیر توقف صدور گاز به اروپا در تامین بودجه فدرال روسیه هم تاثیر چشمگیری خواهد گذاشت، بودجه‌یی که بیش از نیمی از آن مرهون درآمدهای نفتی و گازی این کشور است.


سرمای زمستان، برگ برنده روسیه

نورالدین الحموری، کارشناس بازارهای مالی در ابوظبی، در گفت‌وگویی با یورونیوز درباره تشدید این بحران و خطرات احتمالی که متوجه حوزه‌های گاز و نفت اتحادیه اروپا و روسیه است، می‌گوید که به اعتقاد او برای این پرسش دو پاسخ وجود دارد. اول اینکه، تاکنون و با توجه به اینکه هنوز در تابستان هستیم، خطری به وجود نیامده است. تحریم گاز تاکنون مطرح نشده‌ و تحریم نفت نیز به تعویق افتاده است. به هر حال این برگ برنده روسیه است که می‌تواند در زمان مقتضی آن را رو کند. ممکن است در آینده و در زمان سرمای زمستان روس‌ها به این حربه متوسل شوند که می‌تواند ضربه دیگری را به منطقه یورو وارد کند و موجب شود تا در صورت بسته شدن شیرهای نفت و گاز، قیمت‌ها باز هم بالا بروند.

دوم اینکه ممکن است قیمت انرژی در کل در سطح جهان پایین‌تر بیاید. داده‎های اخیر جهانی نشان داد که روند بهبود وضعیت اقتصادی در منطقه یورو، امریکا و حتی در آسیا تا حدودی متوقف شده و دقیقا به همین دلیل است که با وجود بحران اوکراین، عراق و لیبی، شاهد کاهش شدید قیمت‌ها هستیم. بنا بر این، این تنها تنش‌های ژئوپلیتیک نیستند که نقش محوری بازی می‌کنند، چشم‌انداز جهانی هم در این راستا یک مهره کلیدی محسوب می‌شود.»

وی همچنین درباره اینکه ممکن است نظر سرمایه‌گذاران روسیه و اتحادیه اروپا به خاورمیانه، به عنوان یک محیط با ثبات‌تر اقتصادی، جلب شود، می‌گوید، این موضوع از زمان بحران بدهی‌ها در اروپا همواره وجود داشته و حتی در گذر زمان در حوزه کشورهای خلیج فارس تشدید هم شده است. این منطقه باثبات و امن است و درهای آن روی هرگونه فرصت سرمایه‌گذاری باز است. از زمان بحران بدهی‌ها در اروپا، این منطقه شاهد یک جریان قابل توجه سرمایه‌گذاری از اروپا بوده است. درعوض، کشورهای خلیج فارس هم درهای خود را روی فرصت‌های گوناگون بازرگانی باز کرده‌اند. از جمله تصمیم اخیر عربستان سعودی و چراغ سبز این کشور به سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مند به بازار بورس این کشور. بنابراین تا زمانی‌که تنش و نوسانات مالی در منطقه یورو، روسیه، امریکا و حتی آسیا وجود داشته باشد، خاورمیانه است که از چنین شرایطی سود می‌برد.


تعویق اجرایی شدن دور جدید تحریم‌ها

دور جدید تحریم‌های اروپا علیه روسیه قرار بود که از سه‌شنبه اجرا شود اما مقام‌های اروپایی با به تعویق انداختن این اقدام، اجرایی شدن تحریم‌ها را به شکست کامل طرح آتش‌بس در اوکراین منوط کردند. مقام‌های اتحادیه اروپا گفته‌اند تحریم‌های تازه‌یی را علیه روسیه در نظر گرفتند که اعمال یا ابطال آنها منوط به اجرا دقیق توافقنامه مینسک است.

به گزارش یورونیوز، درگیری نظامی در اوکراین به حالت تعلیق درآمده اما جنگ روانی همچنان ادامه دارد. نخست‌وزیر جمهوری خودخوانده دونتسک تلویحا گفته فرآیند جدایی از اوکراین برگشت‌ناپذیر است. همزمان، رییس‌جمهوری اوکراین به بندر ماریوپول، یکی از مناطقی که این روزها محل مناقشه و درگیری بوده رفت و بار دیگر بر مواضعش تاکید کرده است: «نخست اینکه تمامیت ارضی و حق حاکمیت و استقلال کشور قابل مذاکره نیست. نکته دیگر اینکه باید متوجه بود راه‌حل این بحران راه‌حل نظامی نیست چون هرچقدر فشار نظامی را بیشتر کنیم بر تعداد نیروهای روسیه در خاک کشورمان نیز افزوده خواهد شد.» پترو پوروشنکو همچنین اعلام کرده در پی توافق مینسک، شورشیان ۱۲۰۰ اسیر جنگی را آزاد کردند.

سوتیتر: ، شرایط کنونی برای کشورهایی نظیر مصر و مراکش به یک فرصت تبدیل شده تا بتوانند محصولات خود را به روسیه صادر کنند. در جبهه مالی، بانک‌های دولتی روسیه از مبادلات بلندمدت در بازارهای مالی اروپا منع شده‌اند و تحریم‌ها موجب خروج روز افزون سرمایه‌ها از این کشور شده‌اند

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر