هیچ یارانه‌بگیری حذف نمی‌شود

۱۳۹۳/۱۱/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۳۶۳

گروه ایران مهدی بیک

سرانجام مهم‌ترین معادله بودجه سال94 روی میز ارزیابی‌های کمیسیون تلفیق مجلس نهم قرار گرفت و اعضای کمیسیون با تصویب بخش «هدفمندی در بودجه سال آینده» تکالیف دولت یازدهم در این بخش را مشخص کردند.

پرسش اینجاست که دیدگاه دولت یازدهم و مجلس نهم درباره روش پرداخت نقدی یارانه‌ها تا چه اندازه به هم نزدیک است و آیا مصوبه فعلی مورد قبول نمایندگان دولت قرار گرفته است؟


متن کامل مصوبه کمیسیون تلفیق

متن کامل مصوبه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال۹۴ در مورد قانون هدفمندی‌ یارانه‌ها در تسنیم منتشر شد. کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال1394 کل کشور در جلسه روز گذشته خود تبصره21 این لایحه را که مربوط به نحوه اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها در سال آینده است، بدین شرح مشخص کرد.

تبصره21: در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها مصوب 15دی1388 به دولت اجازه داده می‌شود در سال94 منابع مالی حاصل از اصلاح قیمت کالاها و خدمات موضوع قانون مذکور را با استفاده از انواع روش‌های پرداخت نقدی و غیرنقدی به خانواده‌های هدف و نیازمند توزیع و همچنین برای ارایه خدمات حمایتی و کمک به بخش تولید به‌شرح زیر اقدام نماید:

الف. درآمد حاصل اجرای قانون مذکور در سال94 تا مبلغ 480هزارمیلیارد ریال از محل اصلاح قیمت کالاها و خدمات موضوع مواد1و3 همان قانون تعیین می‌گردد.

ب. منابع مذکور در بند «الف» و منابع مربوط به ردیف‌های یارانه‌یی از محل بودجه عمومی دولت مندرج در این قانون به‌شرح زیر هزینه می‌گردد:

1- مبلغ 50هزارمیلیارد ریال در اجرای ماده8 قانون هدفمندکردن یارانه‌ها برای کمک به بخش تولید، بهبود حمل‌و‌نقل عمومی و بهینه‌سازی مصرف انرژی در واحدهای تولیدی، خدماتی و مسکونی.

2- مبلغ 48میلیارد ریال برای اجرای بند «ب» ماده34 قانون برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه اقتصادی

تا مبلغ 370هزار‌میلیارد ریال برای پرداخت نقدی و غیرنقدی موضوع ماده7 قانون هدفمندکردن یارانه‌ها به‌شرح زیر:

1-3- کلیه خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کل کشور.

2-3- عشایر و خانوارهای ساکن در روستاها. (دارای دفترچه بیمه درمانی روستایی)

3-3-کلیه بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی به‌شرط حداکثر مستمری ماهانه 25میلیون ریال.

4-3- کلیه خانوارهایی که درآمد خانوار ماهانه کمتر از 25میلیون ریال آنها توسط سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها احراز گردد.

صرفه‌جویی حاصل از حذف خانوارهای یارانه‌بگیر در هر استان برای ایجاد اشتغال مولد و کمک به بنگاه‌های تولیدی همان استان به مصرف می‌رسد.

4. مبلغ 12هزار‌میلیارد ریال برای تامین بخشی از یارانه تسهیلات تامین مسکن برای اقشار آسیب‌پذیر، روستایی، ساماندهی مسکن، در بافت‌های فرسوده، سکونتگاه‌های حاشیه شهرها و مسکن مهر.

کلیه خانوارهای یارانه‌بگیر می‌توانند به‌جای دریافت یارانه نقدی از یارانه سود تسهیلات مسکن تا یک‌ونیم‌برابر یارانه نقدی خانوار استفاده نمایند.

ج. جابه‌جایی تا 10درصد در موارد فوق مجاز است.

د. به دولت اجازه داده می‌شود به‌جای پرداخت نقدی به خانواده‌های مشمول، اوراق مشارکت با سررسید حداقل سه‌ساله با نرخ اعلامی بانک مرکزی تحویل و منابع حاصله را جهت تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام پارس‌جنوبی و سایر حوزه‌های مشترک نفتی و گازی به شرکت تابعه ذی‌ربط وزارت نفت پرداخت نماید. بازپرداخت اصل و فرع اوراق مشارکت از محل درآمدهای حاصله این حوزه انجام می‌شود.

ه‍. 100درصد منابع حاصل از افزایش قیمت برق درسال‌های 93 و 94 تا مبلغ 70هزار‌میلیارد ریال به حساب خاصی نزد خزانه‌داری‌کل کشور واریز و براساس مفاد ماده8 قانون هدفمندکردن یارانه‌ها به صنعت برق اختصاص می‌یابد.

و. دولت مکلف است از فروردین سال94 طبق ماده5 قانون هدفمندکردن یارانه‌ها اقدام نماید.

آیین‌نامه اجرایی این تبصره ظرف دو‌ماه توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با همکاری وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، نفت، نیرو، صنعت، معدن و تجارت تهیه و به تصویب هیات‌وزیران می‌رسد.


سرمایه‌گذاری در اشتغال

مدلی که دولت در جریان پرداخت‌های نقدی دنبال می‌کند، بازگرداندن جهت سرمایه‌گذاری‌های حمایتی روی بخش‌هایی مانند اشتغال و تولید است. این سرمایه‌گذاری باید از طریق حذف طبقات برخوردار و صرفه‌جویی در پرداخت‌های نقدی صورت پذیرد. سخنگوی کمیسیون تلفیق درباره هزینه‌کرد صرفه‌جویی حاصل حذف یارانه‌ها می‌گوید: «صرفه‌جویی حاصل از حذف خانوارهای پردرآمد در هر استان به بنگاه‌های تولیدی و ایجاد اشتغال در همان استان اختصاص می‌یابد. 1.2میلیارد تومان برای یارانه تسهیلات مسکن اختصاص یافت که بر این اساس به مسکن اقشار آسیب‌پذیر روستایی، مسکن مهر، سکونتگاه‌های حاشیه شهرها و ساماندهی بافت مسکن فرسوده اختصاص می‌یابد.»

مفتح ادامه می‌دهد: «همچنین براساس مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس، جابه‌جایی تا 10درصد در موارد فوق امکان‌پذیر است. همچنین مقرر شد 100درصد منابع حاصل از افزایش قیمت در سال93 و 94 تا مبلغ 7هزار میلیارد تومان به صنعت برق اختصاص یابد.»


پایان بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق

اما دیگر عضو کمیسیون تلفیق مجلس نهم از منظر دیگری به جایگاه یارانه نقدی در بودجه سال94 کل کشور می‌پردازد.

غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، درباره درآمد حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال آینده می‌گوید: «براساس مصوبات کمیسیون تلفیق، دولت مکلف است از فروردین سال94 طبق ماده5 قانون هدفمند کردن یارانه‌ها اقدام کرده و آیین‌نامه این تبصره را ظرف 2ماه توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با همکاری وزارتخانه‌های امور اقتصاد و دارایی، نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت تهیه و به تصویب هیات وزیران برساند.»

عضو کمیسیون تلفیق مجلس نهم در پایان می‌گوید: «بررسی بودجه94 در کمیسیون تلفیق روز پنج‌شنبه پایان می‌یابد.»

دولت تدبیر و امید با تشکیل کمیته‌های ویژه برای شناسایی دهک کم‌درآمد برنامه‌های جدی تدارک دیده و به گفته معاون اجرایی رییس‌جمهور سیاست‌های جدیدی را هم برای شناسایی این افراد درنظر گرفته است که به‌زودی به مرحله اجرا می‌رسند. حال باید دید مجلس نهم پس از تصویب ردیف‌های بودجه در عمل تا چه اندازه دولت را برای اجرای برنامه‌هایش یاری می‌کند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر