حاميان شهردار تهران براي عقب راندن منتقدان از چه ترفندي استفاده مي‌كنند؟

جزييات «تك» و «پاتك» در پارلمان شهري پايتخت

۱۴۰۳/۰۲/۱۰ - ۲۳:۵۰:۳۲
کد خبر: ۳۱۱۴۸۴
جزييات «تك» و «پاتك»  در پارلمان شهري پايتخت

پس لرزه‌هاي خروج 7 نفر از منتقدان عليرضا زاكاني، شهردار تهران در آغاز سخنراني او در نشست علني روز يكشنبه 9 ارديبهشت سال جاري همچنان طنين انداز است و سئوالات متعددي را در ميان افكار عمومي ايجاد كرده است.

گروه راه و شهرسازي|

پس لرزه‌هاي خروج 7 نفر از منتقدان عليرضا زاكاني، شهردار تهران در آغاز سخنراني او در نشست علني روز يكشنبه 9 ارديبهشت سال جاري همچنان
طنين انداز است و سئوالات متعددي را در ميان افكار عمومي ايجاد كرده است. اگر چه هسته مركزي و محوري اقدام اين اعتراضي معطوف به «ابهامات قرارداد ۲.۷ ميليارد يورويي با چيني‌ها» است، اما جزييات و ظرافت‌هايي در اين ميان از سوي برخي از اعضاي منتقد بيان شده است كه حاكي از شيوه نامناسب، تبليغاتي و آغشته به سياست زدگي و سياست بازي حاميان زاكاني در شورا و خارج از آن است. به گفته منتقدان شهردار، حاميان او در شورا يا برخي از رسانه‌هاي حامي او، هر گونه انتقادي را با برچسب زدن‌هاي سياسي پاسخ مي‌دهند و از همين رو، هيچ گونه ديالوگ و گفت‌وگويي با هدف شفاف سازي مسائل صورت نمي‌گيرد.

 

اعتراض به ابهامات قرارداد با چيني ها

در حالي كه شهرداري تهران به تازگي قراردادي ۲.۷ ميليارد يورويي را براي خريد وسايل نقليه برقي و تجهيزات ديگر در حوزه هوشمندسازي و ... با يك شركت فعال در زمينه «ساختمان‌سازي» در چين امضا كرده است، اعضاي شوراي شهر تهران علاوه بر اينكه ابهاماتي را نسبت به اين قرارداد وارد مي‌دانند و خواستار شفافيت شهرداري با شورا و شهروندان درباره جزیيات آن هستند، به اين نكته اعتراض دارند كه چرا قرارداد مذكور كه با ترك تشريفات ميان طرفين به امضا رسيده، پيش از اينكه به دست اعضاي شوراي شهر برسد، به بيرون درز پيدا كرده است؟

به گزارش ايلنا، از ۱۵ اسفند سال گذشته پس از دو مرتبه سفر شهردار و تيم مديريت شهري تهران به چين و حضور مسوولان شركت‌هاي چيني در ايران، شوراي شهر با تصويب لايحه‌اي يك‌فوريتي، به شهرداري تهران مجوز داد كه با هدف توسعه، نوسازي و برقي‌سازي ناوگان حمل‌ونقل عمومي تهران به ميزان ۲ ميليارد و ۶۸۱ ميليون يورو خريد خارجي داشته باشد، مي‌شد حدس زد كه اين مصوبه كه با عجله و اصرار معاون مالي شهرداري، مديرعامل بانك شهر و برخي اعضاي شوراي شهر به تصويب رسيد، مشكلاتي را براي مديريت شهري پايتخت ايجاد خواهد كرد؛ البته هيچ‌كس پيش‌بيني نمي‌كرد كه روزي اين مشكلات به حدي بالا خواهد گرفت كه هفت نفر از اعضاي شوراي شهر در حين ارايه توضيحات شهردار درباره اين قرارداد در صحن علني شورا، در اقدامي بي‌سابقه جلسه پارلمان شهري پايتخت را ترك كنند.

صبح يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ محسن هرمزي، معاون حمل‌ونقل و ترافيك شهرداري تهران پشت تريبون شورا رفت تا گزارشي را درباره آخرين اقدامات انجام‌شده براي توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومي پايتخت ارايه كند. پس از صحبت‌هاي او نيز اعضاي شوراي شهر پرسش‌هايي را مطرح كردند و تعدادي از آنها درباره به ثمر نرسيدن وعده‌هاي شهرداري در زمينه حمل‌ونقل عمومي گلايه كردند. اما بيش از آنكه طرح اين پرسش‌ها و گلايه‌ها، جلسه شوراي شهر تهران را به پرحاشيه‌ترين جلسه دوره ششم پارلمان شهري پايتخت تبديل كند، اعتراض برخي اعضاي شوراي شهر به اين نكته بود كه جزييات اين قرارداد بدون آنكه به دست اعضاي شوراي شهر برسد، توسط يك فعال رسانه‌اي در فضاي مجازي منتشر و ابهامات متعددي درباره آن مطرح شده است. از جمله اينكه اين قرارداد كه مربوط به تامين وسايل حمل‌ونقلي برقي است، با شركتي بسته شده كه فعاليت اصلي آن در حوزه ساختمان‌سازي
است.

همچنين قرارداد مديريت شهري تهران با طرف چيني با ترك تشريفات يعني بدون برگزاري مناقصه منعقد شده كه البته اين مساله نيز به اختياري بازمي‌گردد كه در مصوبه ۱۵ اسفند توسط شورا به شهرداري داده شده است.

در اين حال، اعضاي شورا نيز ابهاماتي را درباره اين قرارداد در جلسه علني روز يكشنبه هفته جاري مطرح كردند، از جمله، سيد جعفر تشكري هاشمي، رييس كميسيون عمران و حمل‌ونقل شوراي اسلامي شهر تهران تاكيد كرد كه قرارداد منعقدشده به كميسيون مربوطه در شورا تحويل داده نشده است. او گفت: «هنوز متوجه نشده‌ايم كه در حوزه اتوبوسراني با طرف خارجي قرارداد بسته شده است يا خير. اين موضوع، صفر و يكي است و هيچ حد وسطي ندارد. بايد صراحتا گفته شود. اگر قراردادي بسته شده، برنامه زمان‌بندي آن به چه ترتيب و شكلي است و اگر هنوز منعقد نشده است، بايد مشكلات آن گفته شود. آقاي زاكاني گفته بود كه ظرف چهار ماه اتوبوس‌ها را مي‌آورد، اما با گذشت زمان زيادي از اين صحبت، ترديد داريم كه آيا اين قراردادها منعقد شده است يا خير؟» تعداد ديگري از اعضاي منتقد شهردار تهران نيز صحبت‌هاي مشابهي را در انتقاد به قرارداد ميان مديريت شهري پايتخت با شركت چيني مطرح كردند و البته بعضي اعضاي شورا كه معمولا در حمايت از شهرداري تهران و برنامه‌هاي آن صحبت مي‌كنند، اين‌بار هم به دفاع از عملكرد شهرداري پرداختند و صحبت‌هايي را درباره همكاران خود يعني نمايندگان طيف مقابل شوراي شهر مطرح كردند كه به مذاق آنها خوش نيامد. در چنين شرايطي بود كه تعدادي از اعضاي شوراي شهر از قرائت تذكراتي كه به صحبت‌هاي معاون حمل‌ونقل و ترافيك شهرداري داشتند، دست كشيدند و در حالي كه جلسه شوراي شهر حدود نيم ساعت بيش از زمان عادي طول كشيده بود، عليرضا زاكاني پشت تريبون شورا حاضر شد تا پاسخ ابهامات مطرح‌شده توسط اعضاي شورا را بدهد. سپس مهدي چمران خواست براي تمديد وقت جلسه از اعضاي شورا راي‌گيري كند، اما هفت نفر از اعضاي شورا شامل مهدي اقراريان، سيد جعفر شربياني، سيد جعفر تشكري هاشمي، مهدي عباسي، ناصر اماني، علي اصغر قائمي و سوده نجفي، در اقدامي بي‌سابقه در انتقاد به نوع مواجهه برخي همكاران خود با تذكرات آنها و همچنين در اعتراض به آنچه تكراري خواندن صحبت‌ها و وعده‌هاي شهردار دانستند، نه‌ تنها با تمديد زمان جلسه شورا موافقت نكردند، بلكه صحن علني شوراي شهر را دقيقا در هنگام شروع صحبت‌هاي شهردار ترك كردند.

 

انتقاد از برچسب‌زني سياسي

مهدي اقراريان، رييس كميته نظارت شوراي اسلامي شهر تهران در پاسخ به اينكه در جلسه جنجالي يكشنبه هفته جاري، آيا اعتراض اعضاي منتقد به خود قرارداد امضاشده با طرف چيني بود يا نحوه درز پيدا كردن آن به برخي رسانه‌ها، پيش از آنكه قرارداد مذكور به دست اعضاي شوراي شهر برسد؟ گفت: متاسفانه شاهد آن هستيم كه در صحن شورا، وقتي برخي اعضا نسبت به عملكرد تخصصي آقاي زاكاني نقد يا پرسشي را مطرح مي‌كنند، بعضي ديگر از اعضاي شورا با آنها برخورد تندي مي‌كنند. در اين برخوردها نيز بعضا از تاكتيك برچسب‌زني سياسي استفاده مي‌شود، آن هم در حالي كه تمام ۲۱ عضو دوره كنوني شوراي شهر تهران، از يك فهرست واحد كه به تعبيري به ليست جريان انقلابي معروف است، به شورا راه پيدا كرده‌اند.

عضو شوراي شهر تهران افزود: وقتي تمام اعضاي شورا در انتخابات اخير پارلمان شهري پايتخت در يك فهرست مشترك قرار داشته‌اند، نمي‌توان از برچسب‌هاي سياسي عليه برخي اعضاي شورا كه سوالاتي را از شهردار تهران مطرح مي‌كنند، استفاده كرد. همچنين شاهد آن هستيم كه برخي رسانه‌ها در يك عمليات هماهنگ با جمعي از نمايندگان شورا، هرگونه طرح پرسش از شهردار را سياسي جلوه مي‌دهند و طبيعتا در اين شرايط، نمايندگان منتقد شهردار تهران نيز به اين شيوه برخورد همكاران خود اعتراض دارند.

 

تعداد اعضاي منتقد شهرداري تهران  در شورا ۹ نفر است

اقراريان درباره اينكه چرا در نيمه اسفند ۱۴۰۲، شوراي شهر بدون بررسي كافي جوانب موضوع، با عجله به شهرداري اجازه داد كه با اختيار كامل قراردادهايي با مجموع رقم بسيار كلان نزديك ۲.۷ ميليارد يورو را در حوزه حمل‌ونقل منعقد كند، توضيح داد: افكار عمومي بايد توجه داشته باشند كه يك مصوبه با نصف به علاوه يك به تصويب صحن شورا مي‌رسد، يعني با توجه به اينكه تعداد اعضاي شوراي شهر تهران ۲۱ نفر است، اگر ۱۱ نفر از اعضا به يك مصوبه راي بدهند، آن مصوبه به تصويب خواهد رسيد و ساير اعضا نمي‌توانند جلوي اين كار را بگيرند.

تعجيل شهرداري در تصويب لايحه يك‌فوريتي صدور مجوز بيش از ۲ ميليارد يورويي براي انجام خريدهاي خارجي در روزهاي پاياني سال گذشته نيز جزو موضوعاتي است كه منتقدان شهردار در صحن شورا نسبت به آن اعتراض كردند، اما چون تعداد كافي را نداشتند، نتوانستند جلوي صدور اين مجوز براي شهرداري را بگيرند. رييس كميته نظارت شوراي اسلامي شهر تهران تصريح كرد: تعداد افراد منتقد آقاي زاكاني در شوراي شهر ۹ نفر هستند و در طرف مقابل، عزيزان ديگري قرار دارند كه موضوعات شهري را به شكل ديگري كه خودشان صلاح مي‌دانند، پيگيري مي‌كنند.

 

مبلغ قرارداد  معادل دو سال درآمد شهرداري است

سيد جعفر شربياني، عضو هيات‌رييسه شوراي اسلامي شهر تهران نيز در اين باره گفت: اگر فرض كنيم كه هزينه و خرج شهر تهران در دو سال آتي صفر ريال باشد و نرخ تورم هم صفر باشد، و معادل سال ۱۴۰۲ درآمد داشته باشيم، مبلغ اين قرارداد دقيقا معادل دو سال تمام درآمد شهرداري تهران است. در انتهاي سال گذشته، شهرداري تهران با اين استدلال كه زماني كافي در اختيار مجموعه اجرايي شهرداري قرار ندارد، لايحه‌اي را به شورا آورد و شورا هم در يك اقدام همدلانه و براي رفع مشكلات درازمدت حوزه حمل‌ونقل شهر تهران پذيرفت كه اين قرارداد كلان بدون تشريفات و با ترك تشريفات مناقصه منعقد شود، اما حالا شاهد ايجاد شائبه‌هايي درباره قرارداد مذكور هستيم.

 

بازي در زمين دشمن!

شربياني با تاكيد بر اينكه به نظر مي‌رسد كه شهرداري تهران اراده‌اي براي ارايه اطلاعات دقيق و پاسخ به پرسش‌هاي اعضاي شورا درباره قرارداد با طرف‌هاي چيني ندارد، اظهار كرد: شهردار تهران در صحن شورا اعتراف كرد كه قرارداد صرفا به يك عضو شورا داده شده است و مابقي از آن مطلع نبوده‌اند. شربياني گفت: سوالات منتقدين با واكنش عضو شورا كه همسوي مديران كنوني شهرداري است، آن هم با استفاده از ادبياتي نخ‌نما تحت عنوان بازي در زمين دشمن و دوقطبي‌سازي انقلابي – غيرانقلابي، سياه‌نمايي، خودزني، بي‌تقوايي و… مواجه شد. اين عبارت‌ها خطاب به يكي از انقلابي‌ترين اعضاي شورا كه داراي كارنامه‌اي روشن و مشخصا فرزند نماد انقلابي‌گري محض سپهبد شهيد حاج قاسم سليماني است، مطرح شد. در ادامه، اين بيانات، فضاي صحن را متشنج كرد و سپس، رياست محترم شورا اجازه ادامه بحث را نداد و ما هم پذيرفتيم. وي تصريح كرد: واقعا برنامه هماهنگ‌شده‌اي براي ترك جلسه وجود نداشت، چون زمان جلسه پايان يافته بود و احساس ما اين بود كه نشستن و شنيدن حرف‌هاي تكراري دردي از مردم را دوا نمي‌كند.

 

روايت چمران از علت ترك جلسه شورا

چمران در واكنش به ترك تعدادي از اعضاي شورا هنگام سخنراني شهردار، گفت: در جلسه روز ۹ ارديبهشت ماه شوراي شهر تعدادي از نمايندگان جلسه را ترك كردند كه اتفاق خاصي نبود؛ چرا كه جلسه طول كشيد و قاعدتاً تعدادي از افراد جلسه را ترك كردند. اختلاف نظرهايي وجود دارد كه طبيعي است.

 

اظهارات اعضاي شورا كم لطفي است

مهدي عليزاده، مديرعامل شركت واحد اتوبوسراني شهر تهران نيز در اين باره گفت: اعضاي شورا كه مي‌گويند قرارداد با چيني‌ها را نديده‌اند، كم لطفي مي‌كنند. قرارداد حاضر است البته نبايد به حاشيه كشانده شود و مردم را از ماموريت اصلي منحرف كنند. مهم‌ترين ماموريت ما تامين ۲۵۰۰ اتوبوس برقي از چين است.

ارسال نظر