«تعادل» از روند فعلی اقتصاد جهانی و پیامدهای افزایش قیمت نفت گزارش می‌دهد

بهاری بودن قیمت نفت!

۱۴۰۳/۰۲/۱۰ - ۰۰:۵۷:۲۲
کد خبر: ۳۱۱۳۷۷
بهاری بودن قیمت نفت!

صحبت از 100 دلاری شدن قیمت به دنبال پاسخ موشکی ایران به رژیم صهیونیستی و احتمال گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه افزایش یافته بود و به گفته تحلیلگران مدت زمان بالا ماندن قیمت نفت به ابعاد تنش‌ها در خاورمیانه بستگی خواهد داشت.

صحبت از 100 دلاری شدن قیمت به دنبال پاسخ موشکی ایران به رژیم صهیونیستی و احتمال گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه افزایش یافته بود و به گفته تحلیلگران مدت زمان بالا ماندن قیمت نفت به ابعاد تنش‌ها در خاورمیانه بستگی خواهد داشت.این درحالی است که قیمت نفت مانند حال و هوای بهاری شده و تحلیل های مختلفی از جمله اینکه اقتصاددانان در نظرسنجی رویترز پیش‌بینی کردند روند قوی فعلی اقتصاد جهانی، پیامدهایی برای قیمت نفت خواهد داشت و احتمالا قیمت نفت را در دامنه محدودی نگه می‌دارد. تعداد۵۰۰ شرکت کننده در نظرسنجی رویترز، پیش بینی کردند رشد تولید ناخالص داخلی جهانی امسال می‌تواند به ۲.۹ درصد برسد. این به معنای آن است که بانک‌های مرکزی با دشواری زیادی برای آغاز کاهش نرخ‌ها به سختی مواجه خواهند شد و به این ترتیب، هزینه‌های استقراض برای مدت طولانی‌تری بالا باقی می‌ماند. ناتان شیتس، اقتصاددان ارشد جهانی موسسه مالی سیتی به رویترز گفت: ما همچنان از 
تاب آوری اقتصاد جهانی شگفت‌زده می‌شویم. اکنون، بخشی از این شگفتی این است که با انتظارات ضعیف وارد سال شده‌ایم، فکر می‌کردیم که امسال، کاهشی در نرخ بهره انجام خواهد شد. تاکنون، رشد اقتصاد جهانی را در تعدادی از کشورها از جمله اقتصادهای بزرگی مانند آمریکا، چین و تا حدودی اروپا مشاهده کرده‌ایم. بنابراین، رشد اقتصادی قوی به نظر می‌رسد. در نتیجه، پیامدها برای تقاضا برای نفت متفاوت است. از یک سو، رشد اقتصادی قوی منجر به افزایش تقاضا برای نفت می‌شود. از سوی دیگر، نرخ‌های بهره بالاتر به تورم بالا کمک می‌کند که به رشد تقاضا برای نفت ضربه می‌زند و نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت را بدون هرگونه تشدید در خاورمیانه که عرضه را تهدید کند، در دامنه قیمتی محدودی نگه می‌دارد. تحلیلگران بانک جی پی مورگان هفته گذشته اعلام کردند فراتر از افزایش کوتاه مدت قیمت نفت بر اثر عوامل ژئوپلیتیکی، سناریوی ما برای قیمت نفت برنت تا پایان ماه مه، ۹۰ دلار در هر بشکه مانده است. ویکتور کاتونا، تحلیلگر شرکت کپلر گفت: اگر یک اختلال غیرقابل پیش‌بینی در عرضه به وجود آید به عنوان مثال، صادرات لیبی دچار وقفه شود یا زیرساخت بندری روسیه هدف حملات پهپادی اوکراین قرار بگیرد، قیمت نفت در آن صورت، قطعا به مرز ۱۰۰ دلار در هر بشکه صعود خواهد کرد. بانک جهانی هفته گذشته هشدار داد در صورت بروز چنین رویدادی، قیمت نفت ممکن است به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد که به تورم پایدار کمک می‌کند. بر اساس گزارش اویل پرایس، ایندرمیت گیل، اقتصاددان ارشد بانک جهانی گفت: تورم جهانی، شکست ناپذیر مانده است. کلید اصلی کاهش تورم، کاهش قیمت کالاها است که به مانع برخورد کرده است. این به معنای بالاتر از حد انتظار ماندن تورم در سال جاری و آینده است. دنیا در مقطع آسیب پذیری قرار دارد. یک شوک انرژی بزرگ می‌تواند بخش عمده پیشرفت حاصل شده در کاهش تورم طی دو سال اخیر را تضعیف کند. از طرف دیگر، تحلیلگران و تاجران می‌دانند ائتلاف اوپک پلاس که از تعادل بازار نفت حمایت می‌کند ظرفیت تولید مازادی حدود 5 میلیون بشکه در روز دارد که می‌تواند در صورت مختل شدن عرضه نفت و احتمال 100 دلاری شدن نفت، به تدریج آن را وارد بازار کند. ائتلاف اوپک پلاس می‌تواند با بازگرداندن 2 میلیون بشکه در روز کاهش تولیدی که در حال حاضر از بازار خارج کرده، قیمت نفت را تحت تاثیر قرار دهد. البته اگر تنگه هرمز به روی حمل و نقل نفتکش‌ها بسته شود صادرات تولید کنندگان خاورمیانه از جمله ایران هم مختل خواهد شد.
با کند شدن رشد عرضه نفت آمریکا، ائتلاف اوپک پلاس دوباره تسلط خود بر بازار نفت را به دست آورده و می‌تواند بیش از گذشته عرضه و قیمت نفت را در صورت تمایل کنترل کند. بازار در حال حاضر تخمین می‌زند در صورت افزایش تنش‌ها در خاورمیانه، قیمت نفت بین 5 تا 10 دلار در هر بشکه افزایش یابد و اگر تنش‌ها آرام شود قیمت به سرعت پایین بیاید. اما با توجه به افزایش تقاضا در فصل تابستان، بازار در سه ماهه سوم سال جاری میلادی با کمبود نفت مواجه خواهد شد. انتظار می‌رود حتی در صورت عدم افزایش درگیری بین ایران و رژیم صهیونیستی هم قیمت نفت در تابستان بالاتر از 90 دلار در هر بشکه باشد. اول هنسن، سرپرست استراتژی کالا در بانک ساکسو گفت خطر مختل شدن عرضه محدود است اما در بدترین شرایط هم آزادسازی ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا یا افزایش تولید تولید کنندگان اوپک می‌تواند کمک کننده باشد. ائتلاف اوپک پلاس در اوایل ژوئن اجلاسی برای تصمیم گیری در مورد طرح کاهش تولید برگزار خواهد کرد. وارن پاترسون، سرپرست استراتژی کالا در آی ان جی طی یادداشتی نوشت 5 میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید اوپک که بیشتر از سوی عربستان، امارات، عراق و کویت خواهد بود می‌تواند مختل شدن عرضه نفت خاورمیانه را در صورت بسته نشدن تنگه هرمز جبران کند. فقط بسته شدن این تنگه است که مانع وارد شدن نفت تولید کنندگان این گروه به بازار خواهد شد. تحلیلگران بازار انرژی پیش‌بینی می‌کنند با تمدید محدودیت‌های تولید نفت‌‌‌‌‌خام عربستان‌سعودی، قیمت جهانی نفت تا ماه مه به ۱۰۰‌دلار در هر بشکه برسد؛ در واقع تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی در کنار تمدید کاهش تولید نفت‌‌‌‌‌خام از سوی اوپک، باعث شده‌است تا اقتصاددانان پیش‌بینی کنند که قیمت نفت برای اولین‌بار از تابستان ۲۰۲۲، از مرز ۱۰۰‌دلار فراتر خواهد رفت. تحقق این امر پس از آن صورت می‌گیرد که ائتلاف تولید نفت به رهبری عربستان‌‌‌‌‌سعودی موسوم به اوپک، در ماه مارس اعلام کرد که محدودیت عرضه ۲‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه‌‌‌‌‌ای در روز را برای سه ماه دیگر تمدید خواهد کرد.

ارسال نظر