در جريان بازديد خبرنگار «تعادل» از سه مجموعه توليدي در اصفهان مطرح شد

گلايه جدي توليدكنندگان از دولتمردان

۱۴۰۲/۱۱/۰۱ - ۰۱:۵۵:۱۵
کد خبر: ۳۰۵۰۶۶

توليد‌كنندگان از مشكلاتي كه دولتي‌ها پيش پاي‌شان گذاشته‌اند، گلايه دارند. مانع بزرگ آنها براي توليد يا صادرات، ديگر تحريم‌هاي بيروني نيست، بلكه همين دست‌خط متوليان دولتي يا مديران دستگاه‌ها است كه به عنوان دستورالعمل ابلاغ مي‌شود تا مانع از كار صنعتگران شود. توليدكنندگان مي‌گويند: قطعي برق و گاز موجب شده تا توليد آنها حتي به نصف كاهش پيدا كند.

تعادل| فرشته فريادرس|

توليد‌كنندگان از مشكلاتي كه دولتي‌ها پيش پاي‌شان گذاشته‌اند، گلايه دارند. مانع بزرگ آنها براي توليد يا صادرات، ديگر تحريم‌هاي بيروني نيست، بلكه همين دست‌خط متوليان دولتي يا مديران دستگاه‌ها است كه به عنوان دستورالعمل ابلاغ مي‌شود تا مانع از كار صنعتگران شود. توليدكنندگان مي‌گويند: قطعي برق و گاز موجب شده تا توليد آنها حتي به نصف كاهش پيدا كند. از آن‌سو، سياست‌هاي ارزي، نيز صادرات آنها را كاهش داده و بازارهاي صادراتي‌شان را در معرض خطر قرار داده است. «مسدود شدن مسير اعطاي تسهيلات، متوقف شدن ثبت سفارش واردات ماشين آلات صنعتي، چالش‌هاي گمركي و مالياتي، بي‌توجهي وزراي دولت به درخواست توليدكنندگان و مشكلات آنها و...» از ديگر مواردي است كه توليدكنندگان را آزار مي‌دهد و كسي هم از دولت پاسخگوي آنها نيست. اينها تنها بخشي از دغدغه صنعتگران اصفهاني بود كه در جريان بازديد ما از برخي مجموعه‌هاي صنعتي اين شهر مطرح شد.

 

قطعي گاز، توليد فولادي‌ها را

۵۰درصد كاهش داد!

پايان هفته گذشته برخي از اصحاب رسانه از برخي فعاليت‌هاي صنعتي شهر اصفهان بازديد كردند و در جريان مشكلات صاحبان كسب و كار در اين استان قرار گرفتند. درجريان بازديد خبرنگاران از مجتمع فولاد كوير، رييس هيات‌مديره اين مجتمع در نشست خبري با خبرنگاران، به بيان موانع و چالش‌هاي صنعت فولاد پرداخت. حسين حسين زاده، در پاسخ به پرسش «تعادل» مبني بر اينكه آيا مجموعه‌هاي فولادي هم با قطعي گاز و برق روبرو شدند و اين وضعيت چه اثري بر توليد داشته است، گفت: متاسفانه با قطعي برق در ايام تابستان و قطعي گاز در ايام زمستان سال‌هاي گذشته مواجه بوديم. هم‌اكنون هم در يك اقدام بي‌سابقه روز‌هاي گذشته اخطار قطع برق در زمستان به اين مجتمع ابلاغ شده است؛ اين در حالي است كه به صورت ميانگين بين ۷۵ تا ۸۰ هزار مترمكعب گاز نياز داريم هر چند كه برخي روز‌ها هم تا ۱۲۰ هزار متر مكعب گاز هم مصرف داشته‌ايم، ولي براي ما سهميه ۲۰ هزار مترمكعبي تعيين كرده اند؛ از سال گذشته موفق شديم كه يك خط توليد خود را با استفاده از گازوييل سرپا نگه داريم؛ كاهش دريافت گاز مورد نياز كارخانه باعث شده، كه توليد اين مجتمع ۵۰ درصد كاهش پيدا كند.

 

افت صادرات فولاد با پيمان سپاري ارزي

حسين‌زاده همچنين در پاسخ به اين پرسش ما كه سياست رفع تعهد ارزي، آيا باعث كاهش صادرات شده است، گفت: سياست‌هاي ارزي باعث كاهش ۱۵ درصدي صادرات شده است اين در حالي است كه صنعت فولاد در طول سال‌هاي گذشته توانسته با دور زدن تحريم‌ها، ارز مورد نياز كشورمان را تامين كرده است. توليد‌كنندگان به زحمت مشتري يا بازار هدف را براي محصولات خود پيدا مي‌كند، آنهم در شرايطي كه تحريم هستيم، اما مادامي كه تحت تاثير اين سياست‌هاي ارزي قرار مي‌گيريم، همان بازارهاي هدف هم از دست مي‌رود. اين درحالي است كه رقباي ما در جست‌وجوي بازارهاي جديد هستند.

 

تركيه، فولاد ايران را با تغيير جزيي به امريكا صادر مي‌كند

حسين‌زاده همچنين درباره ميزان صادرات مجتمع فولاد كوير تصريح كرد: هم‌اكنون به ۱۶ كشور دنيا محصولات خود را صادر مي‌كنيم؛ متاسفانه برخي خريداران خارجي با اسيد شويي، برند ما را تغيير داده و آن را به امريكا صادر مي‌كنند؛ مطلع شديم كه يكي از خريداران محصولات ما در تركيه اين كار را كرده است. رييس هيات‌مديره مجتمع فولاد كوير درباره طرح‌هاي توليد برق به منظور رفع نياز‌هاي خود نيز اينطور گفت: در آينده نزديك با استفاده از سلول‌هاي خورشيدي قرار است برق توليد كنيم به همين منظور قراردادي را با با ساتپا منعقد كرده‌ايم تا بتوانيم ۲۰ مگاوات برق خورشيدي توليد كنيم. اين فعال بخش خصوصي همچنين درباره نقشي چيني‌ها در بازار توليد فولاد دنيا گفت: بيش از ۷۰ درصد توليد فولاد جهان در چين است؛ اقدامات كاهشي و افزايشي چيني‌ها در توليد فولاد، جهان را تحت تاثير قرار مي‌دهد؛ ايران دهمين توليد‌كننده فولاد جهان است كه در حال حاضر با توليد ۳۰ ميليون تني فولاد، هدف‌گذاري ۵۵ ميليون تني در نظر گرفته‌اند كه نيازمند زيرساخت‌هاي لازم و افزايش حمايت‌هاي بيشتر است.

بورس كالا قيمت محصولات فولادي را بالا برد

اين عضو مجمع كارآفرينان ايران درباره حضور فعالان فولاد در بورس و تاثير اقدامات آنها نيز گفت: متاسفانه بورس كالا با اصرار خاص بر توزيع مويرگي باعث افزايش قيمت محصولات پايان زنجيره فولاد در بازار شده است. به نظر ما و همچنين طبق نظر انجمن نوردكاران نيازي نيست كه محصول ما در بورس كالا فروخته شود، زيرا باعث مي‌شود يك فرد واسط اين محصول را خريداري كرده و با دريافت حق دلالي، محصول را با قيمت بالاتري به مصرف‌كننده نهايي بفروشند كه اين كار باعث افزايش قيمت مي‌شود.

 

چرا صمت جلوي ثبت سفارش ماشين‌آلات را گرفته؟

در بخش ديگري از اين سفر از كارخانه قالي سليمان بازديدي داشتيم. سعيد مُنزوي زاده، مديرعامل كارخانجات قالي سليمان هم در نشستي كه با اصحاب رسانه داشت از چالش‌هاي صنعت فرش گفت. او با اشاره به اينكه در حال حاضر تحريم‌هاي داخلي چالش اصلي توليدكنندگان و صادر‌كنندگان است، گفت: صنعت فرش دچار بحران شديدي شده است، هرچند در صادرات فرش ماشيني كاهش قابل ملاحظه‌اي نداشتيم و از نظر متراژ و حجمي مشكلي وجود ندارد، اما در مقايسه با ديگر رقباي تركيه‌اي، صادرات ايران در سطح پايين‌تري قرار گرفته است. او با اشاره به اينكه اغلب فشارها بر صنعت و توليد است، بيان كرد: امسال هزينه انرژي بي‌سروصدا براي صنايع افزوده شده و هزينه‌اي كه ما توليدكنندگان بايد براي برق بپردازيم نسبت به سال قبل ۲ برابر شده است. اين فعال بخش خصوصي افزود: با عنايت به نوسانات نرخ دلار و ارز، در صادرات فرش ماشيني برخي مواقع قيمت‌ها كاهش مي‌شود كه امكان دارد به لحاظ ارزآوري مشكلاتي ايجاد كند. در نمايشگاه بين‌المللي فرش ماشيني كه اخيرا برگزار شده بود غرفه داران ايراني نسبت به ساير رقبا در رتبه چهارم يا پنجم قرار گرفتند.

 

زمان تخصيص ارز توليد مشخص نيست!

مُنزوي زاده، تصريح كرد: يكي از چالش‌هاي جدي توليد، نحوه تخصيص ارز دولتي است؛ به‌طور نمونه، ارز بين ۵۰ يا ۹۰ روز به دست توليدكننده مي‌رسد و در اين شرايط مديريت مواد اوليه با نوسانات قيمتي به درستي صورت نمي‌گيرد. چون كه بازار ارز ثبات ندارد و براي نرخ دلار در شبانه روز اتفاقات عجيبي مي‌افتد. اين توليد‌كننده در پاسخ به پرسش خبرنگار تعادل درباره اثر سياست‌هاي ارزي در كاهش صادرات فرش ايران گفت: پيمان‌سپاري ارزي يكي از انواع تحريم داخلي است و اصلا منطق ندارد. وزارت صمت از ماه مهر جلوب ثبت سفارش ورود ماشين‌آلات به كشور را بسته و مي‌گويد ارز براي تأمين نداريم. او افزود: امروز طرح و نقشه فرش ايراني در چين و هندي كپي مي‌شود و فرش ما را عرضه مي‌كنند ولي چون قيمت تمام شده فرش ما خيلي بيشتر از تركيه است قادر به افزايش بازارهاي صادراتي نيستيم.

 

بانك‌هاي ناتراز بلاي جان توليد‌كنندگان

او گفت: در ديدار با معاون خاندوزي، وزير اقتصاد تاكيد كردم در سال ۱۴۰۲ تسهيلات بانكي رسما براي توليدكنندگان قفل شده و بانك‌ها حتي اندازه سال قبل هم تسهيلات نمي‌دهند و در پاسخ انتقاد ما مي‌گويند بانك‌هاي ما ناتراز هستند. مهار توليد كه شعار رهبري بود اتفاق نيفتاده و بانكي كه املاك فراوان دارد مي‌خواهد مشكلات ناترازي خودش را از طريق وام ندادن به توليدكنندگان حل كند. بانك‌ها و به خصوص بانك‌هاي دولتي مي‌توانند ناترازي را با فروش املاك و اموال مازاد دولتي خود برطرف كنند.

او به قطعي برق هم گريزي زد و گفت: در تابستان به همه واحدهاي صنعتي اجبار مي‌كنند كه يك روز در هفته برق را قطع كنيد كه اين مغاير قانون است، امثال ما تابحال در تلاش بوديم تا همه مشكلات را به جان بخريم و كار توليد را پيش ببريم اما بارديگر زمزمه‌هايي از مشكلات جديد شنيده شده است. منزوي‌زاده در بخش ديگري از صحبت‌هايش گفت: قيمت مواد اوليه در بورس كالا هيجانات بالايي دارد و قيمت‌ها در دو ماه گذشته به‌شدت بالا رفته و گرانول از ۴۰ تومان به ۶۱ تومان رسيده‌ عده‌اي مواد اوليه را از بورس مي‌خرند و در بازار آزاد مي‌فروشند. اگر اجازه دهند تا كارخانه‌ها با هم معامله كنند قطعا قيمت مواد اوليه و در نتيجه محصولات تمام شده پايين خواهد آمد. او بيان كرد: انحلال مركز فرش نيز منجر به تضعيف فرش دستباف خواهد شد و امروز در نتيجه اقدامات دولت ديگر بافندگان زيادي علاقه به بافتن فرش ندارند.

 

چالش‌هاي جدي صنايع دستي

در ادامه اين سفر، سري هم به كارخانه صنايع دستي آقاجاني زديم. مديرعامل اين مجموعه در نشستي خبري كه با اصحاب رسانه داشت، از مشكلات گمركي، بورسي و مالياتي اين حوزه سخن گفت. امير آقاجاني با بيان اينكه، بخش خصوصي هميشه حرف درست را مي‌زند، گفت: توليدكننده كار خود را به درستي انجام مي‌دهد، اما نه تنها هيج حمايتي از سوي دولت ديده نمي‌شود. بلكه بر سر راه او هم مانع قرار مي‌دهند.اين مدير جوان همچنين گفت: ما براي معافيت صنايع دستي از ماليات ارزش افزوده تلاش كرديم ولي عليرغم اينكه در مجلس تصويب شده هنوز كد معافيت در سامانه وزارت اقتصاد ننشسته و اجرايي نشده است. او يكي از ديگر مشكلات صنايع دستي را عدم تعريف كد محصولات صادراتي ان حوزه در گمرك عنوان كرد كه فعالان اين حوزه را براي صادرات با چالش مواجه مي‌كند. آقاجاني ادامه داد: دولت امكان استفاده از مس دولتي را به ما نمي‌دهد در حالي كه در سيستم كاري ما اين مس ۱۰ برابر ارزش افزوده خواهد داشت ولي بورس كالا اجازه استفاده نمي‌دهد. وزارتخانه‌ها نگاه سنتي به صنايع دستي دارند ولي ما نگاه صادراتي داريم و جلوي ورود اجناس خارجي را گرفتيم كه نه ارزش و نه زيبايي محصولات ما با آنان قابل مقايسه نيست. دغدغه وزير گردشگري امروز فقط نظافت سرويس بهداشتي و پاره كردن ربان‌هاي مختلف است.آقاجاني در ادامه گفت: مي‌خواهيم بجاي صادرات چمداني، صادرات گسترده داشته باشيم. به خاطر همين هم سراغ وزارت گردشگري رفتيم و خواستيم نمايشگاه خارجي برگزار كنيم ولي همكاري نكردند. به خاطر همين هم تنها ظرفيت ۲۰ درصدي محصولات ما صادراتي است كه فقط ۲ يا ۳ ميليارد تومان درآمد براي ما داشت. او با انتقاد از اينكه مديران دولتي براي وقت يك كارآفرين هيج ارزشي قايل نيستند، گفت: مسوولان به جاي اينكه پيگير مشكلات ما باشند، ما بايد در راهروهاي ادارات، سازمان و نهادهاي دولتي به دنبال حل مانعي كه خودشان براي ما ايجاد كردند، باشيم.

ارسال نظر