کمبود ۲۰ هزار «ماما» در کشور

۱۴۰۲/۰۶/۲۰ - ۰۲:۱۳:۱۹
کد خبر: ۲۱۴۹۹۵
کمبود ۲۰ هزار «ماما» در کشور

در بحث جوانی جمعیت وقتی از زیرساخت‌ها و فراهم آوردن آنها سخن به میان می‌آید بخش پزشکی و درمانی نیز این قاعده مستثنی نیست. این قانون در حالی تصویب می‌شود که بیمارستان‌های کشور با کمبود پزشک، پرستار، ماما و ... مواجه‌اند.

از سوی دیگر کمبود پزشک متخصص کودکان خود نیز طی سال‌های آینده به معضلی جدی برای بخش بهداشت و درمان مبدل خواهد شد. در این شرایط وظیفه مسوولان است که علاوه بر الزام فرزند آوری شرایطی را برای خانواده‌ها فراهم کنند که نگران وضعیت بهداشت و درمان نوزادان تازه متولد شده خود نباشند.

در این شرایط که بیشترین زایمان‌ها در کشور به صورت سزارین انجام می‌شود در حالی که بیشتر کشورهای دنیا بر زایمان طبیعی اصرار می‌ورزند کمبود ۲۰ هزار ماما در کشور می‌تواند معضلی تازه باشد. معضلی که به گفته مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی با جذب ۳ هزار و ۲۵۰ ماما حل و فصل نخواهد شد. افزایش جمعیت نیازمند زیر ساخت‌های مناسب است.

اگر این زیرساخت‌ها فراهم نباشد نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم این قانون به زودی اجرایی شود. اینکه برخی مسوولان سعی می‌کنند با حذف غربالگری و ... به افزایش  فرزند آوری کمک کنند مانند این است که ما خانه‌ای را بدون پی‌ریزی و ستون بندی بنا کنیم. مساله اینجاست که کمبود در حوزه بهداشت و درمان می‌تواند ضربه‌های جبران‌ناپذیری به سلامت انسان‌ها وارد کند.

از سوی دیگر وقتی امکانات بهداشتی و درمانی به درستی در اختیار افراد قرار بگیرد و از این نظر دغدغه‌ای وجود نداشته باشد دیگر نیازی به قوانین دستوری نخواهد بود.

هر چند که تنها فراهم آوردن زیر ساخت‌های بهداشتی و درمانی برای افزایش جمعیت کشور کفایت نمی‌کند و در حوزه‌های دیگر نیز مسوولان باید اقدامات عملی برای بهبود شرایط رفاهی و معیشتی مردم انجام بدهند. به هر حال بر اساس گفته‌های یکی از مقامات وزارت بهداشت در حال حاضر کشور با کمبود ۲۰ هزار ماما مواجه است. 

  به ازای هر دو مادر باردار یک ماما فعال

مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی با اشاره به روند جذب حدود ۳۲۵۰ ماما در آزمون استخدامی جدید وزارت بهداشت، در عین حال تاکید کرد: طبق قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده که به صراحت اعلام کرده به ازای هر دو مادر باردار، حداقل یک ماما فعال باشد، برآورد کرده‌ایم و حدود ۱۲ هزار ماما در بخش درمان و حدود ۸هزار ماما نیز برای بخش بهداشتی نیاز داریم. دکتر شهلا خسروی درباره تعداد ماماهای مشغول به کار در نظام سلامت کشور، بیان کرد: در حال حاضر حدود ۲۱ هزار ماما در بخش درمان در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی و حدود ۲۲ هزار ماما در بخش بهداشت ذیل برنامه پزشکی خانواده و نظام شبکه مشغول به کار هستند.

 کمبود ۲۰ هزار نیروی مامایی در کشور

وی افزود: طبق قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده که به صراحت اعلام کرده به ازای هر دو مادر باردار، حداقل یک ماما وجود داشته باشد، ما برآورد کرده‌ایم و حدود ۱۲ هزار ماما در بخش درمان و حدود ۸هزار ماما نیز برای بخش بهداشتی نیاز داریم.

سهم استخدام ماماها در آزمون استخدامی وزارت بهداشت

او تاکید کرد: در آزمون استخدامی جدیدی که قرار است سبب جذب ۲۵ هزار نیرو در نظام سلامت شود، سهم مامایی حدودا ۳۲۵۰ نفر است. تلاش زیادی برای جذب نیروی انسانی مامایی صورت گرفته و همچنان به خصوص برای رفع کمبودهای بخش درمان پیگیر هستیم؛ البته در این زمینه سازمان امور اداری و استخدامی نیز لازم است همکاری لازم را داشته باشد. از طرفی چون نیروهای مامایی صرفا خانم هستند برای جذب و ماندگاری نیرو در مناطق محروم و کمتر برخوردار هم مشکلات خاص خود را داریم.

سختی کار مامایی و مشکلات نظام پرداختی

مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی با اشاره به اینکه مامایی جزو حِرف سخت و در عین حال پر مسوولیت است، بیان کرد: علی‌رغم نظام پرداخت‌ها، مامایی مانند سایر کارشناس‌ها دیده شده است و این یکی از مشکلات است و باید در ابعاد کلان برطرف شود تا حقوق و مزایای آنها متناسب با کاری که انجام می‌دهند دیده شود.

عدم تطابق تعرفه خدمات مامایی با شرایط سخت کاری

وی با اشاره به اینکه اخیرا تعرفه خدمات مامایی در این زمینه مصوب شده است، اظهار کرد: البته این تعرفه مطابق با شرایط سخت کار مامایی نیست. کارانه زایمانی برای انجام زایمان توسط ماما را نیز بارها مطرح کرده‌ایم که یکی از مشکلات ماماها است و باید این معضل هم برطرف شود. در ماده ۵۰ بند ث قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به اصلاح تعرفه‌ها و کارانه در جهت افزایش زایمان طبیعی اشاره شده است و در این زمینه سازمان‌های بیمه‌گر هم باید همکاری کافی با ما داشته باشند.

جذب سالانه  بیش از ۲۰۰۰ دانشجوی مامایی

وی درخصوص جذب دانشجویان مامایی نیز به ایسنا گفت: دانشگاه‌های دولتی سالانه حدود ۸۵۰ نفر دانشجوی مامایی پذیرش دارند و همین تعداد هم فارغ‌التحصیل می‌شوند. در دانشگاه آزاد هم لازم است میزان جذب تعدیل شود، اما سالانه حدود ۱۲۰۰ نفر دانشجو پذیرش می‌شوند.

 

ارسال نظر