برای ارایه خدمات بهتر نیاز به داده‌های نهادهای دولتی داریم

۱۴۰۲/۰۴/۱۴ - ۰۱:۳۹:۴۸
کد خبر: ۲۰۹۸۵۷

مدیران اکوسیستم استارتاپی تأکید کردند دریافت داده نباید دوسویه باشد و دولت نباید داده‌ای از حریم خصوصی کسب‌وکارها دریافت کند. نشست انجمن تجارت الکترونیکی پیرامون دریافت داده و API از نهادهای دولتی برای کسب‌وکارها برگزار شد. در این نشست رییس مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد طی دو الی سه سال آینده استارتاپ‌های قوی و خوبی به‌راه خواهند افتاد. مدیران اکوسیستم استارتاپی کشور نیز مطالبات خود را مطرح و اعلام کردند که برای ارایه خدمات بهتر نیاز به داده‌های نهادهای دولتی دارند.

این مدیران تأکید کردند دریافت داده نباید دوسویه باشد و دولت نباید داده‌ای از حریم خصوصی کسب‌وکارها دریافت کند. محمدامین آقامیری اعلام کرد با ورود کسب‌‌وکارهای مدرن، بازیگران سنتی که به تفاهم رسیده بودند، با آنها دچار چالش شده‌اند: «بازاری برای سال‌های سال فعالیت می‌کرده است و حالا کسب‌وکارهای نوین وارد آن شده‌اند.

در این حالت دو رویکرد پیش می‌آید؛ یا بازیگران سنتی این تغییرات را می‌پذیرند و با کسب‌وکارهای مدرن همراه می‌شوند یا مقاومت از خود نشان می‌دهند.» به گفته آقامیری، مقاومتی که از سوی کسب‌وکارهای سنتی رخ می‌دهد، می‌تواند درنهایت شکسته شود: «مسیری که استارتاپ‌ها برای شکستن این مقاومت طی می‌کنند، یک مسیر پرهزینه، سخت و ناهموار خواهد بود.» آقامیری باور دارد مرکز ملی فضای مجازی باید این مسیر را هموار کرده و در لایه‌های قانون‌گذاری ورود پیدا کند. به گفته رییس مرکز ملی فضای مجازی، آنها علاقه‌مند به شنیدن تمام طرح‌ها و پیشنهادهای بخش‌های خصوصی نظیر انجمن‌ها و واحد‌هایی مثل نظام صنفی هستند: «باور دارم طی دو-سه سال آینده، استارتاپ‌های قوی و خوبی به مردم عرضه خواهند شد.»

دریافت داده کسب‌وکارها نباید از سوی دولت صورت بگیرد

پس از صحبت‌های آقامیری، مدیران چند استارتاپ بزرگ کشور مطالبات خود را درباره دریافت داده و API از سوی نهادها مطرح کردند. اشکان آرمندهی مدیر یکی از استارت‌آ‍‌پ‌های فعال در صحبت‌های خود اعلام کرد کسب‌وکارها نیاز به استفاده از داده‌های دولتی دارند تا خدمات بهتری ارایه کنند. او با ذکر این نکته که آنها اولین کسب‌وکار اینترنتی بودند که به سامانه شاهکار متصل شدند، اعلام کرد: «ما دو-سه سال درگیر این موضوع بودیم و درنهایت به آن رسیدیم؛ اما هنوز تیم‌هایی هستند که برای دسترسی به این سامانه مشکل دارند.

بحث اتصال به خود این سامانه یک چالش است و هزینه استفاده از سامانه‌ها و داده‌های دولتی نیز گاهی برای کسب‌وکارها بسیار بالاست.» آرمندهی باور دارد آنها برای بالابردن امنیت معاملات در دیوار باید به یک‌سری سامانه‌ها دسترسی داشته باشند که هم‌اکنون به آنها نرسیده‌اند: «ما اگر به یک‌سری داده دسترسی داشتیم، می‌توانستیم هم امنیت معاملات را بالاتر ببریم و هم با گران‌شدن کالاها در اردیبهشت‌ماه که هر سال نوک پیکان اتهام‌ها به‌سمت ما هم روانه می‌شود، مقابله کنیم.» آرمندهی تأکید دارد سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با وجود مجوزهایی که تیم آنها از دولت گرفته است، با آنها همکاری نمی‌کنند.

مدیرعامل دیوار در پایان صحبت‌های خود به نکته مهمی اشاره کرد و گفت: «درخواست دریافت داده‌های عمومی از نهادهای حاکمیتی یکی از مطالبات کسب‌وکارها برای ارایه خدمت‌رسانی بهتر است اما باید این موضوع را نیز در نظر گرفت که این مسیر اگر دوطرفه باشد، خیلی ترسناک است. تجمیع اطلاعات از کسب‌وکارها و ورود به حوزه حریم خصوصی آنها موضوعی است که ضربه بدی به اقتصاد دیجیتال خواهد زد. این موضوع در برنامه جدید توسعه کشور هم دیده شده و می‌تواند آسیب‌زا باشد.

   استارتاپ‌های سلامت به رسمیت شناخته نمی‌شوند

گلرخ داوران، مدیرعامل استارت‌آپی مربوط به سلامت، اعلام کرد به رسمیت شناخته‌شدن کسب‌وکارهای حوزه سلامت الکترونیک بزرگ‌ترین مشکل آنهاست؛ چرا که در این حوزه کشور با خلأ قانون‌گذاری روبروست: «ما با مقاومت عامدانه وزارت بهداشت روبرو هستیم.» او ادامه داد: «در راستای بند ۵۲ سیاست‌های کلی سلامت مبنی بر ارتقای شاخص‌های سلامت و رسیدن به جایگاه اول کشور در بین کشورهای جنوب‌غربی آسیا، ما کسب‌وکارهای حوزه سلامت نیازمند به توجه ویژه‌ای هستیم.» داوران باور دارد داده‌های سلامت که در دست نهادهای دولتی است، یک ضرورت برای خدمت‌رسانی بهتر کسب‌وکارها به مردم است.

داوران تأکید کرد که حریم خصوصی کسب‌وکارها نیز بسیار مهم است و همچنین داشتن داده‌های مرتبط با سلامت شهروندان نیز ازجمله موضوعاتی است که کسب‌وکارهای این حوزه به آن نیاز دارند.

استارت‌آپ‌های‌ بیمه‌ای مشکلات پایه‌ای با رگولاتور دارند

محمدرضا فرحی، مدیرعامل یک استارت‌آپ‌ بیمه‌ای در ادامه به مشکلات صنعت بیمه اشاره و تأکید کرد جنس مشکلات اینشورتک‌ها در موارد ریشه‌ای است و مشکلات بسیار ریز و زیادی در تعامل آنها با نهادهای دولتی و حاکمیتی وجود دارد. فرحی اعلام کرد قیمت برخی APIها از برخی نهادها نیز چند ده برابر شده است و این موضوع به کسب‌وکارها آسیب می‌زند: «یک نهاد دولتی می‌گوید بیا باهم پول دربیاوریم؛ چرا من باید با یک شرکت دولتی پول دربیاورم و اصلاً چرا من باید به‌خاطر انحصار از یک سازمان دولتی کمک بگیرم؟» او باور دارد نهادهای مختلف باید به آیین‌نامه‌هایی که با کمک بازیگران بخش خصوصی تهیه می‌شود، التزام عمل داشته باشند.

تنظیم‌گری در ایران تعریف درستی ندارد

محمدمهدی شریعتمدار، فعال حوزه فناوری و مدیرعامل یک استارت‌آپ نیز در ادامه اعلام کرد که تیم آنها در سال گذشته به یک میلیارد درخواست پاسخ داده است و این عدد امسال احتمالاً به ۴ میلیارد می‌رسد: «برای پاسخگویی سریع‌تر به این درخوست‌ها که دامنه آنها از احراز هویت تا دیگر موارد است، نیازمند همکاری نهادهای دولتی هستیم.»

او باور دارد بعضی از داده‌ها شمول مالی داشته و بالابردن خدمات مالی را در پی دارند: «همچنین داده‌هایی مثل استعلام بیمه تأمین اجتماعی به اعتبارسنجی شخص کمک می‌کند. استعلام بیمه شخص ثالث و سوابق و استعلام پلاک‌های فعال یا استعلام دارای‌های منقول و غیرمنقول و استعلام تاریخچه معاملات نیز به فین‌تک‌ها کمک می‌کند.

داشتن این موارد تحول بزرگی در اقتصاد دیجیتال ایجاد خواهد کرد. این داده‌ها دست نهادهای مختلف موجود است اما به ما اعطا نمی‌شود.» شریعتمدار باور دارد تعریف درستی از تنظیم‌گری در ایران وجود ندارد: «تنظیم‌گران در ایران خودشان در بازار به عنوان یک بازیگر حضور دارند و با بخش خصوصی به رقابت می‌پردازند و درنهایت وقتی زمین بازی را برای خود خطرناک ببینند، قانونی می‌گذارند تا حریفشان حذف شود.»

 

ارسال نظر