کارنامه واردات در فروردین

۱۴۰۲/۰۲/۳۱ - ۰۴:۳۱:۲۸
کد خبر: ۲۰۶۳۲۴
کارنامه واردات در فروردین

ارزیابی آمار گمرک نشان می‌دهد، در فروردین امسال 20 نوع کالا سهم 34 درصدی در واردات دلاری کشور داشته‌اند. در ادامه، جزییات این بررسی نشان می‌دهد واردات «ذرت دامی» با 223 میلیون دلار بیشترین میزان خروج ارز از کشور را به خود اختصاص داده است.

   عمده اقلام وارداتی فروردین

در اولین ماه سال جاری بیش از یک میلیون و 829 هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش 3 میلیارد و 86 میلیون دلار از مبادی مختلف وارد گمرکات کشور شده است که این میزان در مقایسه با فروردین سال گذشته 9.3 درصد افزایش در ارزش و 18 درصد کاهش در وزن واردات را نشان می‌دهد. بر اساس آمار و اطلاعات گمرگ کشور و بررسی‌های صورت‌گرفته، 20 قلم کالا به لحاظ ارزش دلاری، بیشترین سهم را از واردات فروردین به خود اختصاص داده‌اند. ارزیابی این موضوع می‌تواند مشخص کند طی این مدت، واردکنندگان بیشتر چه نوع کالاهای مصرفی و واسطه‌ای و سرمایه‌گذاری را تقاضا داشته است. 

مطابق آمار منتشر‌شده، 20 قلم کالای وارد شده به کشور از حیث ارزش دلاری سهم حدودا 34 درصدی از کل واردات کشور در اولین ماه سال داشته‌اند. همچنین سهم وزنی این کالاها از واردات در مدت مذکور حدود 66 درصد برآورد شده است.

در این میان عمده اقلام وارداتی به کشور در یک ماهه ابتدای امسال شامل «ذرت دامی»، «دانه سویا تراریخته»، «قطعات تولید اتومبیل سواری»، «برنج کامل سفیدشده»، «تلفن‌های هوشمند»، «جو (به استثنای بذر) »، «جعبه دنده اتوماتیک»، «سایر ماشین‌ها» و «دستگاه‌های مکانیکی»، «تراکتور»، «ماشین‌های بافندگی» و... بوده است.

   کدام کالاها بیشترین ارز را  خارج کرده است؟ 

این ارزیابی نشان می‌دهد رتبه نخست واردات فروردین سال جاری از منظر مبلغ و وزن به واردات «ذرت دامی» اختصاص یافته است؛ به‌گونه‌ای که واردات این قلم کالا با وزن 554 هزار تن، موجب خروج 223 میلیون دلار ارز از کشور شده است. 

«ذرت دامی» یکی از مهم‌ترین نهاده‌های غذایی جهت خوراک دام و طیور است و بخشی از تغییرات هزینه‌ای تولیدکننده وابسته به قیمت این نهاده است. برآوردهای صورت‌گرفته، از رشد وزنی 27 درصدی و افزایش 48 درصدی ارزش دلاری این محصول نسبت به فروردین سال گذشته حکایت دارد.

جزییات این گزارش همچنین حکایت از این دارد که «دانه سویا تراریخته» به ارزش 152 میلیون دلار، «قطعات تولید اتومبیل سواری (به جز لاستیک) » به ارزش 110 میلیون دلار و «برنج کامل سفیدشده» به ارزش 89 میلیون دلار، رتبه‌های دوم تا چهارم واردات کشور و خروج ارز در فروردین را به خود اختصاص داده‌اند.  ارزش واردات گوشی هوشمند در فروردین 1402 حدود 71 میلیون دلار برآورد شده است. بر اساس گزارش گمرگ، گوشی‌های هوشمند به عنوان پنجمین کالای با ارزش مالی بالا در اولین ماه سال ثبت شده و واردات آن ارزش دلاری فراوانی را رقم زده است.

از سوی دیگر مشاهده می‌شود در میان 20 نوع کالای وارد شده، اقلام «موتورسیکلت» با ارزش 20 میلیون دلار، «روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب» با ارزش 19.5 میلیون دلار و «چای سیاه (تخمیر شده) » با ارزش 19.4 میلیون دلار در جایگاه آخر این رده‌بندی قرار می‌گیرند.

 واردات از آفریقا افزایشی،  صادرات کاهشی! 

در همین حال، سید روح‌الله لطیفی، قائم مقام باشگاه تجار ایران و آفریقا آماری از روند تجارت ایران با کشورهای آفریقایی در فروردین ماه ارایه کرده است که به شرح زیر است. در نخستین ماه سال جاری، ۷۱هزار و ۸۷ تن کالای ایرانی به ارزش ۳۱ میلیون و ۴۸۱ هزار و ۲۳۴ دلار به ۲۳ کشور آفریقایی صادر شد و چهار هزار و ۳۲۹ تن کالا به ارزش پنج میلیون و ۸۷۹ هزار و ۴۸۲ دلار نیز از ۹ کشور آفریقایی واردات انجام شده است .

در سبد صادراتی کالاهای ایرانی به آفریقا در فروردین ماه، ۲۹ هزار و ۶۰۲ تن محصولات آهنی به ارزش ۱۶ میلیون و ۲۰۱ هزار و ۱۶۲ دلار، با سهم ۵۱.۵ درصدی از کل صادرات به آفریقا در صدر قرار گرفت و کود اوره با ۲۷ هزار و ۱۷۲ تن به ارزش هفت میلیون و ۸۸۰ هزار دلار (سهم ۲۵ درصدی)، مواد غذایی با سه هزار و ۳۴۶ تن به ارزش دو میلیون و ۷۹۳ هزار دلار (سهم ۹ درصدی)، انواع قیر با ۶ هزار و ۲۹ تن به ارزش یک میلیون و ۷۹۳ هزار دلار (سهم ۶ درصدی) و سایر مشتقات پترو پالایشگاهی با دو هزار و ۵۲۴ تن به ارزش یک میلیون و ۴۰۷ هزار دلار (سهم ۴.۴ درصدی) در رتبه‌های دوم تا پنجم صادرات به آفریقا قرار گرفته‌اند و محصولات شیمیایی و پلاستیکی، ماشین آلات صنعتی، کف‌پوش، سولفور سدیم، لاستیک موتورسیکلت، بنتونیت، سیمان سفید، گچ، دارو، اسباب بازی و ظروف شیشه‌ای از دیگر کالاهای صادره از ایران به قاره آفریقا در فروردین بودند.

پنج مقصد نخست صادراتی ایران به قاره آفریقا کدامند؟ ارزیابی‌ها نشان می‌دهد، غنا با خرید ۱۵ میلیون و ۲۷۷ هزار و ۱۵۹ دلار (رشد ۱۳۳درصدی)، آفریقای جنوبی با ۹ میلیون و ۲۲۱ هزار و ۵۳۷ دلار (رشد ۹۶درصدی)، تانزانیا با یک میلیون و ۹۴۷ هزار و ۸۴۵ دلار (کاهش ۴۱درصدی)، کنیا با یک میلیون و ۲۰۳ هزار و ۹۰۲ دلار (کاهش ۶۰ درصدی) و سودان با یک میلیون و ۳۱ هزار و ۴۳۷ دلار (رشد ۷۳۹ درصدی) پنج مقصد نخست کالاهای صادراتی ایران به آفریقا بودند.

اما چه کالاهایی از آفریقا وارد کشور شده است؟ ۶۳۴ تن مواد غذایی شامل عصاره‌های نباتی، قهوه، چای، حبوبات و ... به ارزش سه میلیون و ۲۰۵ هزار و ۹۴۶ دلار با سهم ۵۴.۵ درصدی از کل واردات از این قاره، ۴۹۸ تن روغن ترانسفورماتور به ارزش یک میلیون و ۳۴۶ هزار دلار (سهم ۲۳ درصدی)، سه هزار و ۱۵۰ تن منگنز به ارزش ۹۹۱ هزار و ۴۰۹ دلار (سهم ۱۷ درصدی)، ۳۶ تن ‌تری‌اکسید کروم به ارزش ۱۵۲ هزار دلار، همراه با تیغه تراش، ابزار صنعتی ‌و هواکش و .. به ترتیب کالاهای وارده به کشور از قاره آفریقا در فروردین ماه بودند.

پنج کشور نخست طرف معامله با ایران برای واردات هم آفریقای جنوبی با فروش دو میلیون و ۵۴۰ هزار و ۴۳۵ دلار (رشد ۱۰۷ درصدی)، کنگو با یک میلیون و ۳۴۶ هزار و ۴۲ دلار، غنا با ۸۷۹ هزار و ۹۴۱ دلار، کنیا با ۳۹۵ هزار و ۸۳ دلار (کاهش ۳۴ درصدی) و تانزانیا با ۳۵۳ هزار و ۹۷۸ دلار (کاهش ۴۰ درصدی)، پنج کشور نخست فروش کالا به ایران در قاره آفریقا در فروردین ماه بودند.

واردات ایران از آفریقا در فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه ۹۸ درصد افزایش یافته و صادرات غیرنفتی به این قاره نیز با کاهش ۷۳ درصدی همراه بوده که توجه سیاست‌گذاران تجارت خارجی و فعالان این حوزه به رفع موانع صادرات به این بازار ۱.۳ میلیارد نفری سریعا باید در توجهات قرار گیرد و روند روبه رشد صادرات به این قاره در دو سال اخیر نه تنها نباید متوقف شود بلکه این بازار کشش خرید بیش از ۱۰ میلیارد دلار کالاهای ایرانی را در سال دارد و باید در مسیر افزایش صادرات کالاهای کیفی تلاش بیشتری داشت.

 

ارسال نظر