در جا زدن ایران در رتبه 61 اینترنت موبایل

۱۴۰۲/۰۱/۳۱ - ۰۳:۳۱:۴۸
کد خبر: ۲۰۳۷۴۸
در جا زدن ایران در رتبه 61 اینترنت موبایل

ایران از لحاظ وضعیت اینترنت ثابت، بر اساس گزارش اسپیدتست، در ماه مارس ۲۰۲۳ از میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۴۶ ایستاده است و از کشورهایی مانند مالی، تاجیکستان و عراق وضعیت بدتری دارد و تنها وضعیت ۳۴ کشور در اینترنت ثابت از ایران بدتر است.

در رده‌بندی اینترنت همراه نیز ایران رتبه ۶۱ از ۱۴۰ کشور را به دست آورده است و در این میان اما وزیر ارتباطات می‌گوید که از ابتدای این دولت پهنای باند و ظرفیت شبکه داخلی و بین‌الملل کشور افزایش چشمگیری داشته است.

طبق آخرین آمار منتشر شده در وب‌سایت اسپیدتست، تا ماه مارس۲۰۲۳، میانه جهانی سرعت دانلود اینترنت موبایل ۴۱.۵۴ مگابیت‌برثانیه، میانه جهانی سرعت آپلود اینترنت موبایل ۱۰.۴۲ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۲۸میلی‌ثانیه است.

در حوزه اینترنت ثابت نیز میانه جهانی سرعت دانلود ۷۹.۰۰ مگابیت‌برثانیه، میانه جهانی سرعت آپلود ۳۴.۹۲ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۹ میلی‌ثانیه است. این درحالی است که در ماه فوریه ۲۰۲۳، میانه جهانی سرعت دانلود اینترنت موبایل ۳۹.۷۷ مگابیت‌برثانیه، میانه جهانی سرعت آپلود اینترنت موبایل ۱۰.۱۸ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۲۸میلی‌ثانیه بود. در حوزه اینترنت ثابت هم میانه جهانی سرعت دانلود ۷۸.۶۲ مگابیت‌برثانیه، میانه جهانی سرعت آپلود ۳۴.۳۹ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۹ میلی‌ثانیه بود.

   تنها سرعت اینترنت ثابت ۳۴ کشور  بدتر از ایران است

بر اساس اطلاعات این وب سایت، در زمان بررسی‌شده میانه سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران ۳۶.۳۳ مگابیت‌برثانیه، میانه سرعت آپلود اینترنت موبایل ۱۰.۹۲ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۲۹ میلی‌ثانیه است که رتبه ایران را به ۶۱ از میان ۱۴۰ کشور رسانده است. این در حالی است که در ماه فوریه ۲۰۲۳ میانه سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران ۳۵.۰۳مگابیت‌برثانیه، میانه سرعت آپلود اینترنت موبایل ۱۰.۵۰ مگابیت‌برثانیه و تاخیر ۲۹ میلی‌ثانیه بود که رتبه ایران را به ۶۱ از میان ۱۳۷ کشور رسانده بود. بر اساس این آمار، اینترنت موبایل ایران درحال حاضر از بوتسوانا (یک کشور در آفریقا) و مراکش سریع‌تر و از برزیل و توگو (یک کشور در آفریقای غربی) کندتر است.

در حوزه اینترنت ثابت نیز میانه سرعت دانلود در ایران ۱۱.۵۷ مگابیت‌برثانیه، میانه سرعت آپلود ۱.۹۷ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۳۰ میلی‌ثانیه است که رتبه ایران را به ۱۴۶ از میان ۱۸۰ کشور می‌رساند. این درحالی است که در ماه فوریه ۲۰۲۳، میانه سرعت دانلود اینترنت ثابت در ایران ۱۱.۲۷ مگابیت‌برثانیه، میانه سرعت آپلود اینترنت ثابت ۱.۹۷ مگابیت‌برثانیه و تأخیر ۳۰ میلی‌ثانیه بود که رتبه ایران به ۱۴۷ از میان ۱۸۰ کشور رسانده بود. براساس این آمار، اینترنت ثابت ایران درحال حاضر از سورینام و وانواتو (یک کشور در اقیانوسیه) سریع‌تر و از سیرالئون (یک کشور در آفریقای غربی) و تانزانیا کندتر است.

امارات و قطر پرچمداران  پرسرعت‌ترین‌های اینترنت موبایل

وضعیت میانگین جهانی کشورهای حاضر در گزارش اسپیدتست نیز جالب توجه است. بر این اساس، میانه جهانی سرعت دانلود در جهان در این ماه ۷۹ مگابیت‌برثانیه بوده است. اوضاع تاخیر نیز چند ماهی بود که ثابت بود و عدد ۱۰ میلی‌ثانیه را نشان می‌داد، اکنون اما این دومین ماهی است که تاخیر (Latency) در جهان ۹ میلی‌ثانیه را نشان می‌دهد. سردمداران کیفیت اینترنت در جهان نیز همچنان نام‌هایی تکراری هستند. سنگاپور بدون تغییر و با میانه سرعت ۲۳۵ مگابیت در رتبه اول است و امارات با سه رتبه ارتقا توانسته جایگاه دوم را به دست آورد. شیلی نیز در رتبه سوم ایستاده است.

در بخش همراه کشورهای عربی عملکرد خوبی ثبت کرده‌اند و از چهار کشور نخست سه کشور عرب به چشم‌ می‌خورد. درواقع در مارس ۲۰۲۳ میلادی امارات متحده عربی با سرعت (۱۷۸.۲۵ مگابیت‌برثانیه) و قطر (۱۷۴.۵۶ مگابیت‌برثانیه) به ترتیب در رده‌های اول و دوم فهرست کشورهایی با بیشترین سرعت اینترنت موبایل قرار داشتند و جایگاه آنها نسبت به ماه قبل هیچ تغییری نکرده است. در رده سوم این فهرست نروژ با میانه سرعت ۱۴۳.۵۵ مگابیت‌برثانیه و پس از آن کویت با میانه سرعت ۱۳۵.۶۳ مگابیت‌برثانیه در رده چهارم قرار دارد. جایگاه نروژ در این رده‌بندی یک پله و کویت ۲ پله نسبت به فوریه صعود کرده است.

در رده پنجم دانمارک با میانه سرعت ۱۲۹.۹۵ مگابیت‌برثانیه قرار دارد و جایگاه آن نسبت به ماه قبل هیچ تغییری نکرده است. اما کره جنوبی با ۳ پله سقوط در رده ششم فهرست قرار گرفته و میانه سرعت اینترنت موبایل آن ۱۲۰.۳۸ مگابیت‌برثانیه گزارش شده است.

در رده‌های هفتم و هشتم به ترتیب هلند (۱۱۴.۱۹ مگابیت‌برثانیه) و چین (۱۰۹.۰۹ مگابیت‌برثانیه) قرار دارند. جایگاه هلند در این رده‌بندی نسبت به فوریه ۲۰۲۳ یک پله صعود و چین یک پله سقوط کرده است. در رده‌های نهم و دهم نیز به ترتیب بلغارستان (۱۰۳.۷۲ مگابیت‌برثانیه) و بحرین (۱۰۲.۴۵ مگابیت‌برثانیه) قرار دارند که جایگاه هرکدام در رده‌بندی کشورهایی با بیشترین سرعت اینترنت موبایل یک پله صعود کرده است.

سقوط ۲ پله‌ای چین  در رده‌بندی اینترنت ثابت

در رده‌بندی اسپید تست از کشورهایی با بیشترین سرعت اینترنت ثابت در مارس ۲۰۲۳ میلادی مانند ماه گذشته سنگاپور با میانه سرعت ۲۳۵.۴۰ مگابیت‌برثانیه قرار دارد. اما در رده دوم امارات متحده عربی با ۳ پله جهش قرار گرفته و میانه سرعت آن ۲۲۱.۸۷ مگابیت‌برثانیه ثبت شده است. در رده سوم نیز شیلی (۲۲۰.۳۹ مگابیت‌برثانیه) با یک پله صعود قرار گرفته است.

جایگاه چهارم این فهرست به چین با میانه سرعت ۲۱۶.۸۳ مگابیت‌برثانیه تعلق دارد که البته نسبت به فوریه ۲۰۲۳ میلادی ۲ پله سقوط کرده است. در رده پنجم و ششم به ترتیب دانمارک (۲۰۳.۷۸ مگابیت‌برثانیه) و تایلند (۲۰۱.۰۲ مگابیت‌برثانیه) قرار دارند. جایگاه دانمارک در رده‌بندی ۲ پله صعود کرده اما وضعیت تایلند نسبت به ماه گذشته میلادی تغییری نکرده است.

در رده هفتم فهرست موناکو با میانه سرعت اینترنت ثابت ۱۹۹.۱۹ مگابیت‌برثانیه قرار دارد که جایگاه آن نسبت به فوریه ۲۰۲۳ میلادی ۴ پله سقوط کرده است. در رده‌های هشتم، نهم و دهم به ترتیب امریکا (۱۹۷.۸۴ مگابیت‌برثانیه)، هنگ کنگ (۱۹۷.۲۴ مگابیت‌برثانیه) و رومانی (۱۷۹.۶۵ مگابیت‌برثانیه) قرار دارند. هرچند جایگاه امریکا و رومانی هر کدام در این فهرست یک پله رشد کرده اما موقعیت هنگ کنگ نسبت به رده‌بندی فوریه یک پله سقوط کرده است.

 اسپیدتست در شرایط فیلترینگ  شاخص خوبی نیست

عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات ایران، بارها با استناد به اسپیدتست ادعا کرده سرعت اینترنت در کشور رو به بهبود است. کارشناسان اما این شاخص را بهترین معیار برای سنجش اوضاع اینترنت در کشوری مانند ایران که کاربران برای دسترسی به اینترنت نیاز شدیدی به VPN دارند نمی‌دانند.

سعید سوزنگر، کارشناس امنیت سایبری، در این باره می‌گوید: «در یک شبکه نرمال، اسپیدتست معیار خوبی برای سنجیدن وضعیت اینترنت است اما در ایران اصلاً معیار مناسبی نیست. با استناد به اسپیدتست در واقع شبکه داخلی را می‌سنجیم. اسپیدتست ارتباط کاربر با سرویس‌دهنده (ISP) را بررسی می‌کند نه ارتباط با سرویس‌ مورد نظرش در امریکا، آلمان یا هر کشور دیگری را تمام سرویس‌هایی که ما استفاده می‌کنیم مانند واتس‌اپ، تلگرام و… در داخل کشور‌هاست نمی‌شوند. اگر این اتفاق می‌افتاد و فیلترینگ اعمال نمی‌شد، می‌توانستیم به اسپیدتست استناد کنیم ولی امروز اسپیدتست شبکه داخلی را روی اپراتورها تست می‌کند.

کافی است یک سرور خارجی را تست کنید تا شاهد افت کیفیت باشید.» با این حال اسپیدتست شاخص فراگیری است که بیشتر از سایر شاخص‌‌ها به آن استناد می‌شود و وضعیت ایران در این شاخص هم نگران‌کننده به نظر می‌آید.

سرعت اینترنت همراه از رتبه ۸۰  در ابتدای این دولت به رتبه ۶۱ رسید

اما اخیرا عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- با اشاره به پروژه‌های ارتباطی بزرگ در حال اجرا، گفت: اجرای این برنامه‌ها و پروژه‌ها، نگرش وزارت ارتباطات را نسبت به ارتباطات و توسعه آن نشان می‌دهد. وی در این دیدار با اشاره به اقدامات انجام شده وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم، تصریح کرد: از ابتدای این دولت پهنای باند و ظرفیت شبکه داخلی و بین‌الملل کشور افزایش چشمگیری داشته است و از نظر سرعت اینترنت همراه نیز از رتبه ۸۰ در ابتدای این دولت به رتبه ۶۱ در بین کشورهای جهان رسیده‌ایم.

زارع پور با اشاره به قطع دسترسی کاربران ایرانی به ده‌ها هزار سایت به دلیل تحریم‌ها، افزود: وزارت ارتباطات امکانی را برای دسترسی برنامه‌نویسان و متخصصان این حوزه به این سایت‌های تحریمی ایجاد کرده که بتواند مشکلات دسترسی در این حوزه تا حدود بسیاری کاهش یابد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به پروژه‌های فیبرنوری منازل و کسب و کارها، دولت الکترونیک، پنجره واحد خدمات دولت و شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و گفت: ما از سازمان نظام صنفی به عنوان نخبگان این بخش توقع داریم واقعیات و دستاوردهای موجود را در کنار کمبودها مطرح و تبیین کنند.

میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات را  به 75 درصد می‌رسانیم

عیسی زارع‌پور همچنین درباره میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات، اظهار کرد: ایجاد شبکه ملی اطلاعات یکی از تکالیف جدی وزارت ارتباطات محسوب می‌شود که براساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی برعهده ما قرار گرفته است. وی ادامه داد: با تلاش‌های انجام شده در مجموعه وزارت ارتباطات، میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات ازابتدای دولت از 23 درصد به 60 درصد رسیده است که برنامه امسال ما این است که این عدد را به 75 درصد برسانیم. زارع‌پور با بیان اینکه «شبکه ملی اطلاعات یک شبکه پرسرعت، باکیفیت و امن است»، افزود: محدودیت اینترنت ربطی به شبکه ملی ارتباطات ندارد و هرچه سرعت شبکه داخل کشور بیشتر باشد، سرعت اینترنت هم بیشتر می‌شود.

ما چیزی به اسم اینترنت ملی نداریم، یک شبکه داخلی وجود دارد که ارتباطات درون آن جریان دارد، در داخل این شبکه انواع اطلاعات جریان دارد. وی در پایان گفت: دولت سیزدهم به دنبال اتصال تمام منازل شبکه پرسرعت فیبرنوری است تا سرعت‌های چند ده‌ برابری و چند صدبرابری مگابیتی محقق شود.

 

ارسال نظر