روند افزایشی کووید 19 در بهار حتمی است

۱۴۰۲/۰۱/۲۶ - ۰۳:۱۲:۱۲
کد خبر: ۲۰۳۲۰۴
روند افزایشی کووید 19 در بهار حتمی است

گلی ماندگار|

یک بار دیگر کرونا روند افزایشی در پیش گرفته است. طی هفته‌های گذشته روزانه بیش از 800 نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند و بار دیگر تعداد بیماران کرونایی در بخش‌های‌آی سی یو از بیماران دیگر پیشی گرفته است.

اگر سری به اورژانس بیمارستان‌ها بزنید، نشانه‌های بروز افزایش این بیماری را به وضوح می‌بینید. حالا دیگر کودکان زیر دو سال هم به این بیماری مبتلا می‌شوند، یکی از بیمارستان‌های شهر تهران در بخش کودکان بیش از 10 کودک مبتلا به کرونا را بستری کرده است. بسیاری از خانواده‌ها در مقابل بیمارستان امام علی شهر کرج برای اینکه بتوانند کودکان‌شان را به دلیل ابتلا به کرونا بستری کنند، در مقابل بیمارستان چادر زده‌اند تا تختی خالی شود و نوبت بستری بیمار آنها برسد.

شرایط بغرنج‌تر از آن چیزی است که مردم می‌دانند و این باعث شده تا خیلی از آنها وضعیت همه‌گیری کرونا را که از اواخر سال 1401 که روند افزایشی آن شروع شده است جدی نگیرند. به گفته بسیاری از متخصصان از اواخر فروردین ماه این روند افزایشی بیشتر هم خواهد شد چرا که هم مدارس باز شده‌اند هم خیلی از افراد از سفربازگشته‌اند و همین مساله باعث می‌شود تا امکان ابتلا به این بیماری روز به روز افزایش پیدا کند. این در حالی است که پیک هشتم هنوز به قله نرسیده است و روزانه تعداد قابل توجهی هم به این بیماری مبتلا می‌شوند و هم بر اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند. از سوی دیگر مراکز تزریق واکسن هم خیلی کاهش یافته و بسیاری برای دریافت دوزهای تکمیلی واکسن با مشکل مواجهند و نمی‌دانند باید به کجا مراجعه کنند. 

نوزاد 9 ماهه درگیر کرونا

محمد پدر نوزادی 9 ماهه است. او به «تعادل» می‌گوید: فرزندم بیش از یک هفته است که به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری است. او ساکن کرج است اما از آنجایی که بیمارستان‌های کرج برای بستری فرزندش تخت خالی نداشته‌اند به تهران آمده و در یکی از بیمارستان‌های تهران فرزند خود را بستری کرده است.  محمد می‌افزاید: شرایط بسیار بد است متاسفانه همه ما فکر می‌کردیم کرونا تمام شده و می‌توانیم به زندگی عادی خود بازگردیم، من به همراه همسر و فرزند برای تعطیلات عید به خانه پدری‌ام در سنندج رفتیم و وقتی بازگشتیم ابتدا همسرم بیمار  شد و بعد از آن فرزند 9 ماهه‌ام به این بیماری مبتلا شد. ابتلای بچه‌ها به کرونا سخت‌تر است.

رسیدگی به آنها هم کار راحتی نیست. الان بیش از یک هفته است که مدام بین کرج و تهران در رفت و آمد هستم، بیمارستان‌های کرج فرزندم را پذیرش نکردند. او می‌گوید: مقابل بیمارستان امام علی کرج مردم چادر زده بودند و منتظر بودند تا تخت خالی شود و بتوانند فرزندشان را بستری کنند. شرایط اصلا خوب نیست و مردم باید بیشتر به رعایت پروتکل‌های اجتماعی و... توجه داشته باشند.

روند افزایشی کرونا در بهار حتمی است 

مسعود مردانی، متخصص بیمارهای عفونی نیز در این رابطه به «تعادل» می‌گوید: بارها و بارها در این زمینه هشدار داده‌ایم اما متاسفانه کسی هشدارها را جدی نمی‌گیرد، نه مردم و نه مسوولان. همه فکر می‌کنند کرونا تمام شده و می‌توانند به زندگی عادی خود بازگردند این در حالی است که سویه‌های جدید از کرونا در کشورهای مختلف شناسایی شده‌اند، این بیماری قرار نیست به این زودی‌ها دست از سر دنیا بردارد و ما باید هشیار باشیم و به پروتکل‌های بهداشتی اهمیت بدهیم. او می‌افزاید: روند افزایشی کرونا در بهار حتمی است نمی‌توانیم بگوییم که شرایط به چه نحوی پیش خواهد رفت، البته واکسیناسیون تا حد زیادی باعث شده ابتلا به این بیماری منجر به فوت نشود اما بسیاری فکر می‌کنند واکسیناسیون باعث می‌شود که آنها دیگر به این بیماری مبتلا نشوند و این تصور اشتباهی است. 

این متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: متاسفانه سویه‌های جدید کرونا می‌تواند خطرناک باشد و باید برای این مساله آماده باشیم. از سوی دیگر مسوولان باید دوباره قوانین و مقرراتی را برای رعایت پروتکل‌ها وضع کنند، جامعه باید به سمتی برود که زدن ماسک و رعایت بهداشت اولویت باشد. در غیر این صورت مشخص نیست روند افزایشی این بیماری باعث ابتلای چند نفر در روز بشود و امکان اینکه تعداد مبتلایان 4 رقمی بشود دور از ذهن نیست.

هر نوع علامت سرماخوردگی را  کرونا تلقی کنید

معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر هر علامت سرماخوردگی را کرونا تلقی می‌کنیم، به ایسنا گفت: از بهمن ماه سال قبل روند افزایشی کرونا در کشور آغاز شد که البته شیبی کند و بطئی داشته است. در اواخر اسفند ماه 

سال گذشته، این شیب افزایشی بیشتر شد و اکنون نیز روند بیماری در کشور ثابت مانده و بالاتر نرفته است. بنابراین تعداد موارد ابتلا به کرونا در کشور نسبت به آذر و دی ماه سال قبل افزایش داشته است و طبعا زمانی‌که موارد ابتلا افزایش می‌یابد، افزایش تعداد بستری‌ها و فوت نیز رخ می‌دهد. زیرا با بالا رفتن ابتلا، افراد حساس یا مبتلا به بیماری زمینه‌ای که برای ابتلا به کرونای شدید و بستری شدن، حساس‌ترند نیز مبتلا می‌شوند و بر این اساس متاسفانه افزایش مرگ‌ومیر ناشی از کرونا را هم داریم.

گردش زیرسویه‌های اُمیکرون در کشور

بابک عشرتی افزود: بر اساس شواهد و سکوئنسینگ‌های انجام شده، در اکثر موارد ابتلا، سویه اُمیکرون و زیرسویه‌های آن هستند. به‌طوری که هم زیرسویه‌های قدیمی اُمیکرون و هم زیرسویه‌های جدید آن در موارد ابتلا وجود دارند. باید توجه کرد که به‌طور کلی خصوصیت اُمیکرون این است که میزان سرایت‌پذیری‌اش نسبت به نوع دلتا، ووهان و ... بیشتر است، اما معمولا بیماری شدید در آن کمتر رخ می‌دهد. با این حال از آنجایی که تعداد ابتلا زیاد است، میزان بستری نیز بالا می‌رود. زیرا به دلیل سرایت‌پذیری زیاد، افراد حساس هم مبتلا می‌شوند و در نتیجه بستری و فوتی هم بالا می‌رود. او با بیان اینکه سویه‌های غالب را به صورت ماهانه و در پایان هر ماه بررسی می‌کنیم، گفت: بیشترین سویه‌ای که در اسفند ماه سال گذشته دیده شده، XBB.۱ بوده است.

کرونا قابل پیش‌بینی نیست

دکتر عشرتی افزود: کرونا طی سال‌هایی که با ما بوده، نشان داده که به دلیل جهش‌های سریع و مختلفی که در آن ایجاد می‌شود، می‌تواند به سمت بدتر شدن و وحشی شدن پیش رود یا اینکه به سمت بیماری‌زایی آرام‌تری پیش رود. باید توجه کرد که جهشی که سبب شد ویروس دلتا در تابستان ۱۴۰۰ ایجاد شود، منجر به افزایش بستری و مرگ شد، اما در جهش اُمیکرون بیماری‌زایی سبک‌تر و سرایت‌پذیری بالاتر بود. بنابراین شرایط وابسته به اتفاقی است که در ویروس رخ می‌دهد. به همین دلیل پیش‌بینی کردن دشوار است. با این حال احتمال ادامه روند افزایشی کرونا هم هست و فعلا زندگی‌مان با کرونا خواهد بود. 

لزوم تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا

عشرتی با تاکید بر لزوم تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا، گفت: ما همچنان توصیه می‌کنیم که مردم نوبت‌های یادآور واکسن کرونا را که همان دزهای سوم و چهارم واکسن است، با فاصله شش ماه از دز قبلی تزریق کنند. باید توجه کرد که علی‌رغم اینکه سویه‌های جدیدی از کرونا ایجاد شده‌اند، اما همچنان واکسن‌های قبلی موثر بوده و مورد توجه هستند. بر این اساس توصیه می‌کنیم که افرادی که نوبت‌های یادآور واکسن کرونا را تزریق نکرده‌اند، آنها را تزریق کنند. به ویژه افرادی که سن بالا داشته یا بیماری زمینه‌ای مانند دیابت، فشار خون و... مبتلا هستند یا پیوند عضو انجام داده‌اند، حتما دزهای یادآور واکسن کرونا را تزریق کنند. او گفت: در عین حال مردم همچنان در فضاهای سربسته که ازدحام زیاد است، ماسک بزنند.

استفاده از ماسک همچنان وسیله‌ای است که می‌تواند تا حد زیادی از انتشار عفونت پیشگیری کند. همچنین افرادی که علامت‌دارند تا پنج روز بعد از فروکش کردن علائم‌شان در منزل بمانند و خودشان را از دیگران جدا کنند. باید توجه کرد که بیشترین احتمال انتقال از سوی بیمارانی است که علامت‌دار هستند. به ویژه در روزهای اول بیماری. بر این اساس قرنطینه و استراحت در منزل بسیار حائز اهمیت است و در عین حال استراحت در منزل دوره بیماری را هم کوتاه‌تر کرده و عوارض بعد از بیماری مانند سرفه‌های مزمن و... را کاهش می‌دهد. در عین حال یکی از توصیه‌های ما این است که مردم تا حد ممکن روبوسی و دست دادن را از رفتارهای اجتماعی حذف کنند. زیرا این رفتارها احتمال انتقال بیماری را افزایش می‌دهد.

عشرتی درباره علائم اختصاصی کرونا نیز گفت: باید توجه کرد که هیچ راهی برای شناسایی بالینی و اینکه به کدام ویروس مبتلا شده‌ایم، نداریم. آنقدر علائم ویروس‌های سرماخوردگی، کرونا و آنفلوآنزا و ... شبیه به هم است و طیف وسیعی را شامل می‌شود که ما بر اساس همه‌گیر‌شناسی بیماری اعلام می‌کنیم که کرونا است. زیرا در حال حاضر و به ویژه از دی ماه سال قبل به بعد اکثر موارد تستی که انجام می‌شود، کرونا مثبت می‌شوند. بر این اساس هر علامت سرماخوردگی اعم از تب، سرفه، گلودرد، بدن درد، آبریزش بینی و... را کرونا تلقی می‌کنیم و البته کرونا با سویه‌های فعلی در عمده موارد سبک است.

 

ارسال نظر