بازگشت به برجام را به اولویت‌های خود بازگردانید

۱۴۰۱/۰۹/۲۸ - ۰۱:۱۴:۵۲
کد خبر: ۱۹۵۴۵۸

یک پایگاه خبری امریکایی در گزارشی با اشاره به ابراز تمایل مجدد ایران برای حصول توافق درخصوص احیای برجام تاکید کرد که برای دستیابی به این توافق رییس‌جمهور امریکا نیز باید واقع‌گرا باشد و برجام را در اولویت‌های خود قرار دهد. پایگاه خبری المانیتور در گزارش خود با اشاره به صحبت‌های اخیر راب مالی، نماینده ویژه دولت امریکا در امور ایران که گفته بود «واشنگتن در حال حاضر روی برجام متمرکز نیست، چراکه تهران مایل به احیای آن نیست» نوشت که با این حال، هیچ‌وقت نمی‌توان با اطمینان گفت که برجام از بین رفته است. المانیتور ادامه داد: اما اگر ایران دوباره علاقه‌مند شود چه؟ حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران روز نهم دسامبر پس از یک گفت‌وگوی تلفنی با جوزپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک توییت خاطرنشان کرد، «ما در فاز نهایی یک توافق خوب، قوی و بادوام هستیم.» سه روز پس از آن نیز بورل در جلسه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: ما گزینه بهتر از برجام برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای نداریم. این به نفع خود ماست. وی در ادامه گفت که اتحادیه اروپا می‌بایست پرونده‌های حقوق بشر، پهپادها و برجام را از هم جدا کند و خواستار ادامه تعامل

 «تا حد امکان » با ایران در پرونده هسته‌ای، علی‌رغم بن‌بست فعلی شد. وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به اتحادیه اروپا درباره برجام گفت: هدف جمهوری اسلامی ایران امضای یک توافق پایدار است و آماده است تا گفت‌وگوها را در راستای پیش‌نویس مذاکرات وین که حاصل ماه‌ها سختی و تلاش بود به نتیجه برساند.

ایران بلافاصله پس از آن با سفر یک هیات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ۱۸ دسامبر موافقت کرد تا یک مناقشه طولانی‌مدت در رابطه با ادعای تخطی احتمالی ایران از توافق‌نامه پادمانی را حل‌وفصل کند. این پایگاه خبری افزود: تماس‌ها و مقامات منطقه‌ای نیز به ما می‌گویند که ایران واقعاً در حال ارسال سیگنالی مبنی بر علاقه مجدد به احیای توافق هسته‌ای است. ممکن است نسبت به نیات ایران شک و تردید وجود داشته باشد اما خطرات عدم احیای برجام به قدری زیاد است که نمی‌توان به تغییرات احتمالی در موضع تهران توجه نکرد. المانیتور همچنین نوشت: اما آیا بایدن واقع‌گرایی را در مورد ایران می‌پذیرد؟ وی بارها گفته است که بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران اولویت دولتش است، تا زمان فعالیتش اجازه نخواهد داد که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند و بهترین راه برای رسیدن به این هدف دیپلماسی است. انگیزه برای حصول توافق باید مثل همیشه بالا باشد. دیپلماسی هسته‌ای هرگز به دنبال پاداش دادن به دولت ایران و سرمایه‌گذاری برای تغییر آن نبوده است. این توافق در مورد جلوگیری از دستیابی ایران به بمب بود و هست. دولت بایدن نیز با دقت اعلام کرده است که از برجام دست نکشیده و فقط اولویت‌های دیگری دارد. توافق روی میز در ماه اوت که از نظر فنی هنوز پابرجاست، پیش نویس مورد تایید ایالات متحده / اتحادیه اروپا است. البته بازگشت به مذاکرات با ایران آغاز می‌شود اما اگر ایران دوباره علاقه‌مند شود، ایالات متحده نیز باید برجام را در میان « اولویت‌های دیگر »

 بازگرداند. همچنین وزیر امورخارجه پیشین امریکا با تکرار ادعاهای خود علیه جمهوری اسلامی ایران گفت که هیچ امیدی به همکاری با این کشور وجو ندارد. مایک پمپئو وزیر امورخارجه پیشین امریکا در یک نشست در واشنگتن با عنوان «سیاست ایران» لفاظی‌های خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و گفت که هیچ امیدی برای همکاری دولت ایالات متحده با ایران وجود ندارد. بنابر گزارش واشنگتن اگزمینر، پمپئو با طرح این ادعا که جمهوری اسلامی ایران با مردم خود با خشونت رفتار می‌کند، گفت که خیلی خوب است که جهان نسبت به آن چه خشونت نظام ایران می‌خواند، هوشیار شده است اما همکاری یا مذاکره دولت ایالات متحده با دولت ایران هیچ معنایی ندارد، کاری که دولت بایدن در حال حاضر انجام می‌دهد. وزیر امورخارجه پیشین امریکا که تحریم‌های ظالمانه کشورش علیه ایران همچنان برقرار است و دشواری‌های زیادی را برای مردم ایجاد کرده در سخنان خود مدعی حمایت از مردم ایران شد و افزود: رویکرد ما با شفاف‌سازی این موضوع آغاز شد که مردم ایران باید به هر شکلی مورد حمایت قرار گیرند. پمپئو با معترض خواندن افراد حاضر در ناآرامی‌های اخیر کشورمان آنها را مورد ستایش قرار داد و با تکرار ادعاهای خود از دولت بایدن و جهان خواست تا رفتارهای ایران با معترضان را محکوم کنند. نشست دو حزبی سیاست ایران روز شنبه توسط جامعه ایرانیان امریکا در واشنگتن برگزار شد و افرادی همچون جک کیان، ژنرال چهار ستاره بازنشسته امریکایی، لیندا چاوز یک مقام سابق امریکا، سام براون بک و‌گری لاک، سفرای سابق امریکایی در آن سخنرانی کردند. همچنین پیامی ویدئویی توسط مریم رجوی رییس گروهک تروریستی منافقین در این نشست پخش شد. نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین نیز از پیشنهاد به کارگیری رویکردی قهری برای حل‌وفصل برنامه هسته‌ای ایران انتقاد کرده و بر نهایی کردن مذاکرات وین به عنوان راهکاری بهتر تاکید کرد.

میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در واکنش به مقاله‌ای که به دفاع از اتخاذ «پلان B»[نقشه دوم] غرب در قبال مساله هسته‌ای ایران پرداخته بود، در صفحه توییترش نوشت: راه بسیار بهتری وجود دارد و آن نهایی کردن مذاکرات وین و به توافق رسیدن بر سر احیای برجام[توافق هسته‌ای] است. اولیانوف افزود: اگر امریکا اراده سیاسی لازم را نشان دهد، این کار هنوز امکان‌پذیر است. صحبت‌های غیرمسوولانه درباره «پلان B» می‌تواند منجر به رخ‌دادها و تحولاتی بسیار منفی شود. مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین که از مارس ۲۰۲۱ و با روی کار آمدن دولت جو بایدن در واشنگتن میان ایران، اعضای کمیسیون مشترک برجام و امریکا آغاز شد، پس از طی روندی چندماهه، به دلیل مسائل حل‌نشده با وقفه مواجه شده و هنوز نتیجه ملموسی به دنبال نداشته است. «پلان B» از پیشنهاداتی بود که در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، رییس‌جمهور پیشین امریکا برای رسیدگی به مساله هسته‌ای ایران مطرح شد و شامل اعمال فشار بیشتر، تحریم‌های اقتصادی و گزینه نظامی بود. این رویکرد مورد حمایت تندروهای امریکا و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر وقت رژیم صهیونیستی بود که در سال ۲۰۱۸ ترامپ را به خروج از توافق هسته‌ای تشویق کرد.

 

ارسال نظر