دلار عقب‌نشینی می‌کند؟

۱۴۰۱/۰۸/۱۶ - ۰۱:۰۴:۳۳
کد خبر: ۱۹۴۱۰۰

قیمت دلار در نیمه آبان ۱۴۰۱ برخلاف روزهای گذشته اندکی روند کاهشی داشت و برخلاف پیش‌بینی دیروز مبنی بر دلار ۳۶ هزار تومان اما امروز دوباره به کانال ۳۵ هزار تومان بازگشت. آیا روند قیمت دلار کاهشی است؟ قیمت دلار در نیمه آبان ۱۴۰۱ اندکی عقب‌نشینی کرد و به نظر می‌رسد تلاش بازارساز برای مهار بازار ارز بیشتر شده است. در حالی که روز گذشته قیمت دلار وارد کانال ۳۶ هزار تومان شد و تا ۳۶ هزار و ۴۰۰ تومان هم پیش رفت اما قیمت دلار در نخستین ساعات گشایش بازار در محدوده ۳۵ هزار تومان آغاز به کار کرد. در لحظه نگارش این گزارش دلار با قیمت ۳۵ هزار و ۹۵۰ تومان در بازار معاملات آزاد مبادله می‌شود و این اسکناس امریکایی در پله‌های ۷ و ۸ و ۹ محدوده ۳۵ هزار تومان در نوسان است. در حالی که معامله‌گران بازار آزاد دلار قیمت دلار فردایی را ۳۵ هزارو ۹۷۰ تومان پیش‌بینی کرده‌اند قیمت‌ها در بازارهای موازی نیز سیگنال نزولی می‌دهند. قیمت دلار هرات که روز گذشته ۳۴ هزار و ۸۰۰ تومان بود امروز به قیمت ۳۴ هزار و ۶۰۰ تومان رسید و اندکی کاهشی بود. درهم امارات هم که شنبه ۱۴ آبان به محدوده ۱۰ هزار تومان نزدیک شده بود امروز با روند کاهشی قیمت به ۹ هزار و ۷۲۰ تومان رسید. بنابراین از منظر قیمت دلار هرات و قیمت درهم، می‌توان گفت که قیمت دلار فردایی باید روند نزولی داشته باشد.

   بازگشت به کانال ۳۲ هزار تومان بعید است؟

هر چند روند قیمت دلار ۱۵ آبان نسبت به نخستین روز هفته اندکی نزولی بود اما معامله‌گران بازار معتقدند بازگشت دوباره به محدوده ۳۲ هزار تومان بعید است مگر اتفاق و خبری با بار بسیار مثبت در بازار رخ دهد. از سوی دیگر کارشناسان سیاسی و روابط بین‌الملل معتقدند بازار به پالس‌های مثبت داخلی اعتنای چندانی ندارد. به عقیده بسیاری از کارشناسان ارزی عواملی چون سیگنال‌های منفی از سوی طرف‌های مقابل مذاکرات هسته‌ای برجام، انتظارات تورمی ناشی از نااطمینانی‌های موجود در فضای بازار و تبدیل سپرده‌های بلندمدت به سپرده‌های جاری را می‌توان به عنوان محرک‌های افزایش قیمت دلار داونست. با افزایش پلکانی قیمت دلار در چند روز گذشته تقاضا نیز در بازار ارز روند پرشتاب‌تری گرفته و این رشد تقاضا ناشی از افزایش سطح انتظارات تورمی در فضای معاملات روز‌های اخیر است. هر چند سخنان جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مبنی بر وجود شرایط بن‌بست در مذاکرات وین در روز‌های گذشته نیز تواونست به‌شدت‌گرفتن انتظارات تورمی کمک کند.

   سیگنال بانک مرکزی برای دلار بی‌اثر شد؟

در روزهای گذشته بانک مرکزی برای مهار قیمت دلار و سکه درصدد تهیه بسته‌های حمایتی جدید برآمد تا اخبار ناشی از این تدابیر سیگنالی باشد برای کنترل قیمت‌‌ها هر چند به عقیده برخی از تحلیل‌گران، بازار تاکنون پاسخ مناسبی به این بسته حمایتی نداده و همچنان در راستای افزایش نرخ حرکت می‌کند و روند کاهشی امروز را نیز چندان قابل توجه نمی‌دانند. باید دید با اجرایی شدن بسته‌های حمایتی بانک مرکزی و تلاش بازارساز برای روزهای آینده قیمت دلار در کدام کانال قرار خواهد گرفت؟ حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی درباره روند قیمت دلار طی روزهای گذشته به تجارت‌نیوز گفت: در شرایطی که مولفه‌های اقتصادی در کشور تغیییر نکرده و مواردی نظیر درآمدهای ارزی دولت و تراز تجاری ملی که در تعیین قیمت دلار موثر است تغییری نکرده بنابراین دلیلی که قیمت دلار را افزایش داده اتفاقات خارج از بازار دلار بوده است. او با تاکید بر اینکه روند فعلی قیمت دلار با وجود تورم و شرایط بازار قابل پیش‌بینی بود خاطرنشان کرد: در حالی که پیش از این بر موضوع برجام تاکید کرده بودم که اگر در ماه‌های شهریور و مرداد در موضوع برجام توافقاتی صورت نگیرد بعد از آن حتی اگر روند مذاکرات با موفقیت هم پیش رود اما ارزش چندانی برای دولت امریکا نخواهد داشت. زیرا دولت امریکا برای انتخابات کنگره می‌خواست از موضوع توافقات هسته‌ای ایران بهره‌گیری کند. جیهانی ضمن تاکید بر تاثیر تورم روی قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی افزود: فعلا بازار ارز تحت تاثیر اتفاقات سیاسی خاص است. همچنین عدم اطمینان به بازارهای سرمایه‌ای بلندمدت و تمایل برای خروج ارز و سرمایه از کشور بر بازار دلار فشار ایجاد کرده و تقاضای کاذبی را برای بازار دلار به‌ وجود آورده است

   روند نزولی قیمت سکه ادامه دارد؟

تب تند افزایش قیمت دلار در بازار فعلا فرو نشسته و به تناسب آن، قیمت سکه و طلا هم امروز روند کاهشی داشتند. اگرچه این کاهش چندان زیاد نبود. در نخستین روز هفته جاری قیمت دلار هیجان بالایی را تجربه کرد ولی در بازار موازی، قیمت سکه تب و تاب کمتری داشت و حتی بخشی از حباب قیمتی خود را از دست داد. به اعتقاد فعالان بازار، حباب سکه تحت تاثیر سیگنال‌های بانک مرکزی در خصوص عرضه اوراق سکه بهار آزادی با سررسید ۶ ماه و ضرب سکه توسط بخش خصوصی برای عرضه در بازار کاهش داشت. به نظر می‌رسد سیگنال‌هایی که اشاره شد در ابتدای هفته تا حدی جلوی سرعت بی‌محابای قیمت سکه را گرفت. با وجود این اتفاق که پیام مهمی برای سرمایه‌گذاران دارد، شماری از فعالان نیز احتمال می‌دهند که در صورت ادامه افزایش قیمت دلار، سکه نیز بار دیگر در مسیر هیجانی قرار بگیرد و به بالای سطح حساس 16 میلیون و 500 هزار تومان برود.

   سیگنال بازارساز حباب سکه را ترکاند؟

سکه هرگز در طول تاریخ معاملاتی خود نوسان بالای 16 میلیون و 500 هزار تومانی را تجربه نکرده بود و این رکوردشکنی می‌تواند خریداران جدیدی را وارد بازار کند. با این حال، برخی فعالان اعتقاد دارند که مداخله احتمالی بازارساز در بازار سکه موجب می‌شود طی روزهای آتی، بازیگران این بازار با احتیاط بیشتری رفتار کنند. در حالی که قیمت دلار در نیمه آبان ۱۴۰۱ برخلاف روزهای گذشته روند نزولی محدودی را پشت‌سر گذاشته، قیمت سکه نیز با روند کاهشی در حدود ۴۰ هزار تومانی همراه بوده است. اما قیمت هر مثقال و هر گرم طلا برخلاف قیمت سکه روند صعودی داشت. اونس جهانی طلا نیز امروز بدون تغییر نسبت به روز گذشته باقی ماند. در حال حاضر قیمت هر اونس طلا 1,681.38 دلار است. امروز یکشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۱ هر سکه امامی با کاهش ۴۰ تا ۵۰ هزار تومانی قیمت در حدود ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در بازار معامله شد. اما قیمت سکه طرح قدیم در لحظه نگارش این گزارش با نوسان بسیار اندک بدون تغییر محدوده به قیمت ۱۵ میلیون و ۴۴۶ هزار تومان رسید. نیم سکه و ربع سکه نیز هر کدام ۵۰ هزار تومان کاهش قیمت داشتند و به ترتیب با قیمت‌های ۸ میلیون و ۸۰۰ و ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در بازار معامله شدند. سکه گرمی هم بدون تغییر قیمت نسبت به روز شنبه در محدوده ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی باقی ماند.

    حباب سکه دوباره بزرگ شد

برخلاف روزهای گذشته که حباب سکه روند نزولی بسیار خوبی داشت اما دیروز حباب سکه بر مدار صعودی قرار گرفت و بیشترین رشد حباب سکه مربوط به سکه طرح قدیم با نزدیک به ۱۰۰ هزار تومان افزایش بود. حباب سکه طرح قدیم به یک میلیون و ۲۳۰ هزار تومان رسید. حباب سکه امامی با رشد نزدیک به ۶۰ هزار تومانی به قیمت بیش از ۲ میلیون تومان رسید. حباب ربع سکه و نیم‌سکه هم بر خلاف سکه گرمی اندکی کاهشی بود. حباب سکه گرمی به بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید. هر مثقال طلا با نزدیک به ۳۰ هزار تومان افزایش قیمت به ۶ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان رسید و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با رشد اندک هزار تومانی بر مدار روز گذشته باقی ماند و با قیمت حدودی یک میلیون و ۴۶۳ هزار تومان معامله شد. نادر بذرافشان، رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران درباره دلایل افزایش قیمت طلا و سکه به تجارت‌نیوز گفت: افزایش ۵۹ دلاری قیمت اونس جهانی طلا و نوسانات قیمت دلار در روزهای گذشته، افزایش قیمت طلا و سکه را به همراه داشته است بنابراین در شرایط فعلی خبر انتشار أوراق سکه بهار آزادی می‌تواند خبرخوبی برای آرامش و ثبات بازار طلا و سکه باشد. او افزود: اگر این اوراق از طریق بورس و با قیمت رقابتی و پایین‌تر از بازار سکه ارایه شود می‌تواند ثبات و کاهش قیمت در بازار طلا و سکه را به همراه داشته باشد. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران گفت: در صورتی که قیمت عرضه أوراق در بورس، از قیمت بازار پایین‌تر باشد می‌تواند به کاهش قیمت سکه در بازار کمک کند. با توجه به افزایش قیمت سکه در هفته گذشته اما التهاب و افزایش تقاضا برای خرید از سوی مردم در بازار وجود نداشت و بازار آرامی داریم. بذرافشان درباره استقبال مردم از طرح فروش اوراق سکه با سررسید ۶ ماهه گفت: همه‌چیز به قیمت‌گذاری و سیاست دولت در این باره مربوط می‌شود. اگر قیمت اوراق سکه پایین‌تر از بازار باشد این استقبال خوب خواهد بود. با وجود نظرسنجی سایت کیتکو درباره روند افزایش قیمت کوتاه‌مدت طلا در روزهای‌ پیش‌ رو دقیقا ۵۰ درصد تحلیلگران بازار در بخش این نظرسنجی طلا را صعودی پیش‌بینی کردند. درحالی که تنها ۱۰ درصد در سمت نزولی قرار دارند. همچنین ۴۶ درصد معامله‌گران خرد، به صعودی بودن قیمت طلا رای دادند و ۳۳ درصد نیز روند قیمتی کوتاه‌مدت را نزولی ارزیابی کردند. در حالی که پیش‌بینی تحلیل‌گران برای هر اونس جهانی طلا حکایت از روند صعودی دارد و قیمت دلار نیز با فشار بازارساز، اندکی نزولی شده باید دید قیمت سکه و طلا در روزهای آینده بر چه مداری حرکت خواهد کرد؟

 

ارسال نظر