ثبات نرخ ارز و طلا و سکه

۱۳۹۷/۱۰/۰۸ - ۰۰:۱۳:۰۲
کد خبر: ۱۳۶۴۲۰
ثبات نرخ ارز و طلا و سکه

گروه بانک و بیمه|احسان شمشیری|

قیمت سکه و ارز که تحت تاثیر تقاضای ژانویه در روزهای اخیر افزایش یافته بود، روز پنج شنبه 6 دی 97 در بازار روندی با ثبات به خود گرفت و قیمت طلا و سکه و ارز نوسان نداشت.

به گزارش «تعادل»، میانگین نرخ دلار در سامانه سنا 11477 تومان، یورو 13271، درهم 3177، یوان 1788، پوند انگلیس 14767 لیرترکیه 2298 تومان معامله شد و نرخ سکه نیز که تا 3 میلیون و 800 هزار تومان بالا رفته بود روز پنج شنبه به 3 میلیون و 655 هزار تومان رسید.

 کارشناسان بازار ارز معتقدند که در شرایطی که طی روزهای گذشته تحت تاثیر تقاضای ارزی پایان سال میلادی شاهد افزایش قیمت ارز و سکه ارز و سکه بودیم اما با مدیریت بانک مرکزی روند رو به رشد قیمت‌‌ها متوقف شده و شاهد کاهش نرخ دلار و سکه در بازار هستیم.

بانک مرکزی با کمک صرافی‌های بانکی روز چهارشنبه و پنج شنبه با فروش دلار در نرخ ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان توانست کاهش قیمت حدود ۷۰۰ تومانی را در پایان روز رقم بزند و قیمت دلار برای فروش در صرافی‌های بانکی ۱۱ هزار و ۱۹۰ تومان اعلام شد که حاکی از کاهش ۱۱۰ تومانی نسبت به روز چهارشنبه بود. براین اساس به نظر می‌رسد که با حضور بانک مرکزی و صرافی‌های مجاز بانکی، نرخ ارز در روزهای هفته جاری نیز روندی با ثبات را طی کند.

همچنین نرخ خرید دلار در صرافی ملی ۱۱ هزار ۹۰ تومان، نرخ خرید یورو ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان و نرخ فروش یورو ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام شده است.

از سوی دیگر هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در بازار تهران ۳ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان قیمت خورده است که حاکی از کاهش قیمت ۵۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته است. همچنین هر قطعه نیم سکه بهار آزادی یک میلیون و ۸۸۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۱۹۰ هزار تومان، سکه گرمی ۶۶۰ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۳۳۲ هزار تومان در بازار داد و ستد می‌شود.

   دلار کهنه می‌فروشیم

از سوی دیگر، این روزها که دوباره تقاضا برای خرید دلار افزایش پیدا کرده، برخی از صرافی‌ها دست به کارهای عجیبی زده‌اند. آنها با چسباندن این آگهی به شیشه مغازه‌هایشان به مشتری‌های خود اعلام کرده‌اند که دلارهای قدیمی برای فروش دارند.

«دلار کهنه فروخته می‌شود.» این آگهی عجیب را می‌توانید روی شیشه برخی از صرافی‌های خیابان فردوسی ببینید. این روزها که دوباره تقاضا برای خرید دلار افزایش پیدا کرده، برخی از صرافی‌ها دست به کارهای عجیبی زده‌اند. آنها با چسباندن این آگهی به شیشه مغازه‌هایشان به مشتری‌های خود اعلام کرده‌اند که دلارهای قدیمی برای فروش دارند. این صرافی‌ها مدعی شده‌اند که تاریخ دلارهایشان مربوط به‌ سال ۲۰۰۶ و ماقبل آن است و از مشتری خواسته‌اند در صورت تمایل نسبت به خرید آنها اقدام کند. این در حالی است که این روزها تقاضا برای خرید دلار در بازار بالا رفته و باز هم سر و کله دلال‌ها پیدا شده است. صرافی‌ها می‌گویند خرید و فروش دلار در بازار قفل شده است و تنها دلارهای کهنه را به راحتی می‌توان پیدا کرد.

دلارهای کهنه پدیده جالب این روزهای بازار ارز هستند. این اقدام تازه برخی صرافی‌ها در شرایطی رخ داده که طی یک ماه اخیر بازار ارز ثبات قابل قبولی داشته و بانک مرکزی با اعمال سیاست‌های ارزی خود توانسته قیمت دلار را ثابت نگه دارد. جالب اینجاست که فروش دلارهای قدیمی با شرایط عجیبی اتفاق می‌افتد. اگر شما به صرافی‌ها مراجعه کنید و درباره خرید دلارهای قدیمی از آنها بپرسید، جملات عجیبی می‌شنوید. فروشنده‌ها به شما می‌گویند این دلارها چاپ‌شده در ‌سال ٢٠٠٦ هستند و بعضا ممکن است چسب خورده باشند یا اینکه طرح مهر هم روی آنها وجود داشته باشد. اینکه حالا این دلارها را می‌توان خرج کرد و آیا ارزشی دارند یا نه، مسائلی است که به خود خریدار بستگی دارد و فروشنده هیچ مسوولیتی را در قبال این اسکناس‌ها نمی‌پذیرد، یعنی حتی اگر شما این دلارهای قدیمی و متعلق به ١٢‌سال پیش را خریده باشید، هیچ تضمینی وجود ندارد که بتوانید آنها را خرج کنید. این دلارها چاپ قدیمی هستند و از‌ سال ٢٠٠٦ به بعد دیگر منتشر نشده‌اند، با این حال مشکلی برای معامله آنها وجود ندارد، مگر اینکه تقلبی باشند.

میثم رادپور، کارشناس بازار ارز در این باره می‌گوید: «دلار تاریخ مصرف گذشته عبارتی کاملا بی‌معناست، چون نمی‌توان برای اسکناس تاریخ انقضا تعیین کرد و تا وقتی که پاره و خیلی کهنه نشده باشد، امکان استفاده از آن وجود دارد، ضمن اینکه کهنه‌شدن اسکناس و از رده خارج‌شدن آن بستگی زیادی به شرایط نگهداری‌اش دارد، با این حال یک اسکناس هر چقدر هم کهنه شده باشد، تا زمانی که پاره نشود، ارزشش از بین نمی‌رود.»

رادپور درباره دلیل ریسک خریدن دلارهای قدیمی می‌گوید: «تنها چیزی که ممکن است هنگام خرید دلار قدیمی برای خریدار دردسر ایجاد کند، احتمال قلابی بودن است. وقتی یک اسکناس دلار قدیمی باشد و زمان زیادی از چاپ آن گذشته باشد، نمی‌توان تشخیص داد اصل است یا تقلبی. ضمن اینکه جعل دلارهای قدیمی از دلارهای جدید آسان‌تر بود، به همین دلیل امکان زیادی وجود دارد که این دلارها تقلبی باشند. همین که صرافی‌ها تاکید می‌کنند هیچ مسوولیتی بعد از فروش دلارها ندارند، نشان می‌دهد نباید چندان به این دلارها اعتماد کرد.»

آیا قدیمی و کهنه‌بودن دلارها تاثیری روی قیمت آنها دارند یا نه؟ کامبیز افسری، از کارشناسان فعال بازار ارز درباره اینکه آیا می‌توان دلارهای کهنه را با قیمت‌های پایین‌تر نسبت به دلارهای جدید خرید به «شهروند» می‌گوید: «جدید یا قدیمی‌بودن یک اسکناس تاثیری روی ارزش آن ندارد. اگر هم دلار قدیمی در بازار موجود باشد، به همان قیمت دلارهای جدید فروخته می‌شود، اما شرایط فروش آنها آسان‌تر است و می‌توان دلارهای قدیمی زیادی خریداری کرد، اما آن‌ چه اهمیت دارد این است که این دلارها تقلبی نباشد وگرنه لزومی ندارد با قیمت پایین‌تر معامله شود.»

در همین راستا بانک مرکزی اطلاعیه‌ای منتشر و تایید کرده: «بازار ارز روند باثبات خود را متناسب با عرضه و تقاضای بازار ادامه خواهد داد.»

بانک مرکزی با اشاره به تاکتیک‌های دلالان بازار ارز تاکید کرده: «مردم به تاکتیک‌های دلالان و واسطه‌های نوسان‌گیر در بازار توجه داشته باشند و در صورت نیاز به اسکناس، برای تقاضای واقعی خود، به صرافی‌ها و بانک‌های عامل مراجعه کنند.» بر این اساس به نظر می‌رسد ماجرای فروش دلارهای قدیمی هم از سیاست‌های دلالان بازار ارز است تا دوباره عنان بازار را به دست بگیرند.

 پیشروی دلار در برابر سایر ارزها

 از سوی دیگر، در بازار جهانی، پس از آنکه بورس وال‌استریت صعودی تاریخی را تجربه کرد، ارزش دلار در برابر بسیاری از همتایان مهم آن تقویت شد.

به گزارش رویترز، با افزایش امیدواری‌ها نسبت به حل و فصل منازعات تجاری امریکا و چین، تاکید مقامات کاخ سفید بر باقی ماندن رییس بانک مرکزی امریکا بر سمت خود و صعود درخشان بورس وال استریت، ارزش دلار تقویت شد به گونه‌ای که شاخص دلار که نرخ برابری این ارز در مقابل ارزهای مهم جهانی را اندازه می‌گیرد به ۹۶.۹۱ واحد رسید. قرار است نهم ژانویه سال آینده، یک هیات امریکایی برای از سرگیری مذاکرات تجاری با چین راهی پکن شود.

استفان اینس، مدیر بخش بازارهای مالی آسیا در موسسه «اواندا» گفت: سرمایه‌گذاران پس از تخفیف نگرانی‌هایشان از وضعیت اقتصادی امریکا به بازارهای مالی این کشور بازگشته‌اند که همین امر یک چتر حمایتی برای دلار و اوراق قرضه وزارت خزانه‌داری این کشور محسوب می‌شود.

هر دلار امریکا با یک درصد افزایش، به ازای ۱۱۱.۱۱۴۹ ین ژاپن مبادله شد. اینس در همین رابطه گفت: اگر نگرانی‌ها بیش از این کاهش کاهش یابد و بورس وال‌استریت به رکوردشکنی ادامه دهد باید انتظار افزایش بیشتر ارزش دلار در برابر ین باشیم.

از سوی دیگر، در بن‌بست باقی ماندن مذاکرات انگلیس و اتحادیه اروپا بر سر برگزیت، منجر به کاهش ارزش یورو و پوند در برابر دلار شد به گونه‌ای که هر پوند به ۱.۲۶۵ دلار و هر یورو به ۱.۱۳۸ دلار کاهش یافتند.

ارزش دلار در برابر سایر ارزهای مهم نیز صعودی بود به گونه‌ای که هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۱۹ دلار استرالیا، ۱.۳۵۹ دلار کانادا، ۶.۸۹۳ یوان چین و ۷۰.۲۹۸ روپیه هند مبادله شد.

 

 

ارسال نظر