اخبار

۱۳۹۷/۰۹/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۵۷۸۹

مذاکره بانک مرکزی ایران و عراق برای مبادله ریال و دینار

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: مذاکراتی میان بانک مرکزی ایران و عراق در جریان و در حال نهایی‌شدن است تا گشایش اعتبارات به‌صورت بانکی و رسمی از طریق ریال و دینار انجام شود.  یحیی آل‌اسحاق رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اظهار کرد: مشکل عملیاتی برای صادرات به کشور عراق نداریم بطوری که در 8 ماه سال جاری معادل کل صادرات سال قبل و 8 میلیارد دلار تا به امروز به این کشور صادرات داشته‌ایم اما برای تسهیل امور، مذاکراتی با عراق صورت گرفته است. وی افزود: مذاکراتی میان بانک مرکزی ایران و عراق در جریان و در حال نهایی شدن است تا گشایش اعتبارات به‌ صورت بانکی و رسمی از طریق ریال و دینار شکل گیرد، بر این اساس اگر این توافق‌نامه امضا شود بانک‌های دو کشور می‌توانند برای یکدیگر ال‌سی باز کنند. وی تصریح کرد: در حال حاضر مراودات مالی تجار دو کشور از طریق صرافی و یک یا دو بانک موجود انجام می‌شود. گفتنی است که در بخشنامه‌های ابتدای سال دولت، عراق و افغانستان کشورهایی بودند که می‌توانستند به صورت ریالی به تجارت بپردازند و بر همین اساس تجارت صورت گرفت اما بخشنامه اخیر بانک مرکزی نه تنها این مساله را منتفی کرد بلکه با عطف به ما سبق شدن این بخشنامه تجار را ملزم به فعالیت ارزی از ابتدای امسال کرد.

محدودیت صادرات به نفع دولت نیست

جدیدترین بخشنامه گمرک ایران در منطقه سیستان و بلوچستان، حاکی از ایجاد محدودیت‌ برای صادرکنندگان دارای کارت بازرگانی در بازارچه‌های مرزی این استان است. از طرفی در این بخشنامه تأکید شده است که تنها پیله‌وران می‌توانند در این منطقه تجارت داشته باشند. عبدالحکیم ریگی میر جاوه رییس اتاق زاهدان با انتقاد از این بخشنامه، پیله‌وران را صادرکنندگان جز  نامید و تأکید کرد که دولت به‌جای ایجاد محدودیت برای صادرکنندگان، زیرساخت‌های بازارچه‌های مرزی استان سیستان و بلوچستان را تقویت کند. رییس اتاق زاهدان گفت: اینکه بخشنامه ماه گذشته گمرک بر چه اساس و منطقی صادر شده، بخش خصوصی کاملاً از آن بی‌اطلاع است. متأسفانه تصمیمات بدون توجه به نظرات بخش خصوصی گرفته می‌شود. در همین بخشنامه که تأکید شده تنها پیله‌وران می‌توانند در بازارچه‌های مرزی استان مانند میر جاوه و کوهک فعالیت داشته باشند، با این استدلال که ظرفیت صادراتی آنها روزانه 50 میلیون تومان است؛ حاکی از بی‌اطلاعی دولت از ماهیت و نحوه فعالیت پیله‌وران است. ریگی میر جاوه تأکید کرد: زمانی که سرمایه یک پیله‌ور 10 میلیون تومان هم نیست، چطور می‌تواند تا چند برابر این سرمایه، صادرات داشته باشد. این تصمیم جز ایجاد ناهنجاری و از بین بردن نظام تجارت در استان سیستان و بلوچستان هیچ نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت. رییس اتاق زاهدان با اشاره به سیاست پیمان‌سپاری ارزی که مورد توجه دولت است افزود: یک فرد درعین‌حال هم می‌تواند پیله‌ور باشد و هم کشاورز؛ وقتی قرار است تعداد بسیار زیادی کالا صادر کند، سازوکار برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور که مدام از سوی دولت تأکید می‌شود، به چه شکل انجام خواهد شد؟

او تصریح کرد: از زمانی که بازارچه‌های مرزی راه‌اندازی شدند، قرار بود که صادرکنندگانی که کارت بازرگانی دارند، فعالان اقتصادی اصلی این بازارچه‌ها باشند؛ اما با تصمیم اخیر دولت، صادرکنندگان به‌جای سود فقط ضرر هنگفت داشته‌اند. ریگی میر جاوه تأکید کرد: از طرفی اگر این تصمیم را باهدف حمایت از پیله‌وران در نظر بگیریم، بسیاری از پیله‌وران تعهد می‌دهند و شخص دیگری است که به‌جای آنها صادر می‌کند. در همین راستا پیله‌وران سهم اندکی از سود صادرات خواهند برد. رییس اتاق زاهدان همچنین با اشاره به نبود زیرساخت‌های لازم در مرزهای گمرکی، گفت: در مرزهای ایران و پاکستان به دلیل مشکلات زیرساختی، کامیون‌های در حال تردد مجبورند بین 8 تا 10 روز در مرز متوقف شوند. رییس اتاق زاهدان با اشاره به آماده نبودن زیرساخت‌ها در بازارچه‌های مرزی پیشنهاد داد که گمرک از درآمدهای حاصله از دریافت عوارض از کامیون‌ها و متصدیان بازارچه‌های مرزی که به‌حساب خزانه می‌رود، برای تقویت زیرساخت‌های بازارچه‌های مرزی هزینه کند.

او همچنین تأکید کرد: محدود کردن صادرکنندگان دارای کارت بازرگانی در بازارچه‌های مرزی، به‌هیچ‌وجه به نفع دولت نیست. ضمن اینکه علاوه بر دولت، بخش خصوصی نیز بطور گسترده از این تصمیم آسیب می‌بیند.

واردات پارچه ممنوع شد

مجتبی درودیان رییس اتحادیه پیراهن دوزان و پیراهن فروشان درباره ممنوعیت واردات پارچه اظهار کرد: طی ۱۰ روز گذشته ورود پارچه به کشور ممنوع شده است، این امر موجب افزایش قیمت پوشاک خواهد شد. وی با اشاره به اینکه ممنوعیت واردات پارچه غیرکارشناسانه انجام شده است، تصریح کرد: بسیاری از پارچه‌ها در ایران تولید نمی‌شود چرا که دستگاه‌های مربوط به آن، در ایران وجود ندارد. درودیان، با اشاره به اینکه کمبود مواد اولیه، یکی از مشکلات این صنف به حساب می‌آید افزود: این واحد‌ها نیازمند نخ و پنبه هستند و به دلیل وارد نشدن این مواد، واحد‌های نساجی در آستانه تعطیلی قرار گرفته‌اند. رییس اتحادیه پیراهن دوزان و پیراهن فروشان، با اشاره به اینکه در ماه‌های آینده افزایش قیمت در پارچه وجود خواهد داشت گفت: بطور قطع بسیاری از شرکت‌ها به سمت قاچاق روی می‌آورند.

 

 

ارسال نظر