ورود کمیسیون انرژی به نفت بورسی

۱۳۹۷/۰۹/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۵۲۶۸

گروه انرژی| یک ماه از آخرین دفعه‌ای که نفت خام ایران در رینگ بین‌الملل بورس انرژی عرضه شد می‌گذرد و خبری در خصوص عرضه جدید مطرح نشده است. 20 آذر ماه 700 هزار بشکه‌ نفت خام ایران در بورس عرضه شده و با قیمت 64.97 سنت به فروش رفت. پیش از آن نیز 6 آبان ماه معادل 1 میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی عرضه شد که 280 هزار بشکه از آن فروش رفت. از عرضه دوم در تاریخ 20 آذر تاکنون اما اطلاعیه جدیدی در خصوص عرضه جدید مطرح نشده است.هر چند به صورت رسمی خبری در خصوص «توقف عرضه» مطرح نشده اما دیروز جلال میرزایی عضو کمیسیون انرژی مجلس به خانه ملت گفته است که تصمیم «زنگنه» برای توقف عرضه نفت خام در بورس را منطقی می‌داند. آن‌طور که از اظهارات این نماینده مجلس شورای اسلامی مشخص است «کمیسیون انرژی مجلس» به دنبال این است که هویت خریداران برای این کمیسیون افشا شود.

جلال میرزایی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلاتی که ایران پیشتر در خصوص فروش نفت از مجاری غیر از شرکت ملی نفت ایران تجربه کرده بود گفته است: «زمان رییس‌جمهور سابق بنیاد تعاون نیروی انتظامی نفت خریداری کرد و مشخص نشد که سرنوشت فروش این نفت‌ها چه شده و هنوز به وزارت نفت بدهکار است.»

جلال میرزایی با اشاره به توقف فروش نفت دربورس، گفت: فروش نفت در بورس با برخی چالش‌ها و مشکلاتی مواجه است، چراکه تاکنون پس از انقلاب سابقه نداشته که بخش خصوصی به فروش نفت ورود کرده و بتواند آن را به فروش برساند و همیشه شرکت ملی نفت خود فروشنده بوده است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به بدهی بنیاد تعاون ناجا به وزارت نفت، افزود: زمان احمدی‌نژاد بنیاد تعاون نیروی انتظامی نفت خریداری کرد و مشخص نشد که سرنوشت این نفت‌ها چه شده و هنوز به وزارت نفت بدهکار است و بدهی وزارتخانه را پرداخت نکرده است.

تاکنون دو بار نفت در بورس عرضه شده و باید بازخورد این عرضه دریافت شود تا اگر فروش نفت در بورس موفقیت آمیز بود ادامه یابد، چراکه فروش نفت در بورس هدف نیست

وی با بیان اینکه از همان ابتدا که بحث فروش نفت در بورس مطرح شد پاسخی برای اینکه چگونه نفت در بورس به فروش برسد وجود نداشت، ادامه داد: در کشور هدفی به عنوان فروش نفت طراحی شده که از ابزارها برای رسیدن به این هدف استفاده می‌شود اما متاسفانه پس از مدتی ابزارها جای هدف را می‌گیرد.

نماینده مردم ایلام، ایوان و چرداول در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه تصمیم زنگنه برای توقف ارایه نفت در بورس منطقی است، اظهار داشت: تاکنون دو بار نفت در بورس عرضه شده و باید بازخورد این عرضه دریافت شود تا اگر فروش نفت در بورس موفقیت آمیز بود ادامه یابد، چراکه فروش نفت در بورس هدف نیست بلکه هدف اصلی حفظ منافع مردم است و باید از ابزارهای مختلف برای فروش نفت استفاده کرد.

در فروش نفت در بورس که در دو مرحله صورت گرفته ابهاماتی وجود داشته که باید برطرف شود

وی با بیان اینکه وزیر نفت باید گزارشی به سران سه قوه و شورای عالی اقتصادی قوای سه گانه ارایه دهد تا مشخص شود اصل ماجرای فروش نفت در بورس چیست، افزود: در فروش نفت در بورس که در دو مرحله صورت گرفته ابهاماتی وجود داشته که باید برطرف شود، چراکه همان زمان که اعلام شد که چند محموله نفت به فروش رسیده درباره اینکه خریداران چه کسانی هستند شفافیتی وجود نداشت و باید دید آیا خریداری در بورس وجود دارد یا خیر.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: با توجه به شرایط تحریمی کشور نباید اسامی خریداران عنوان شود اما باید برای اعضای کمیسیون انرژی مشخص شود که خریداران نفتی چه کسانی هستند و باید خریداری وجود داشته باشد که بتوان نفتی در بورس ارایه کرد.

تاکنون دو مرحله نفت در بورس به میزان یک میلیون بشکه به فروش رسیده است که در مرحله نخست عرضه (ششم آبان‌ماه)، از مجموع یک میلیون بشکه نفت عرضه شده، ۲۸۰ هزار بشکه نفت با قیمت ۷۴ دلار و ۸۵ سنت معامله شده بود و در مرحله دوم عرضه نفت خام در بورس انرژی با موفقیت انجام و تمام ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام عرضه شده، با قیمت ۶۴ دلار و ۹۷ سنت معامله شد.

پیشتر برخی از رسانه‌های تندرو موجی خبری را پیرامون نحوه تسویه نفت خام عرضه شده در بورس مطرح کردند. این رسانه‌ها تاکید داشتند تسویه باید به تمام ریالی تبدیل شود. شرکت ملی نفت در هر 2 اطلاعیه عرضه‌های 6 و 20 آبان تاکید کرده بود که شیوه تسویه معامله به صورت شرایطی بوده و 20 درصد ارزش معامله به صورت ریالی و 80 درصد ارزش معامله به صورت ارزی تسویه خواهد شد.

موعد تحویل محموله‌ها نیز بازه‌های زمانی 30 تا 60 روزه اعلام شده بود. بدین‌ترتیب عرضه 280 هزار بشکه‌ای در 6 آبان اکنون در دوره تحویل و عرضه 700 هزار بشکه‌ای 20 آبان نیز از امروز در جزیره خارک تحویل داده می‌شود.

 

ارسال نظر