تغییر ساز و کار توقیف خودروهای فاقد بیمه‌‌نامه

۱۳۹۶/۰۴/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۲۸۶۵
تغییر ساز و کار توقیف خودروهای فاقد بیمه‌‌نامه

گروه بانک و بیمه  

هیات‌وزیران آیین‌‌نامه مربوط به نحوه اقدام درباره وسایل نقلیه فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث را برای پیش‌‌بینی سازوکارهای لازم در جهت استفاده از سامانه‌های اطلاعاتی توسط پلیس و شرکت‌های بیمه برای تسهیل کار رانندگان دارای بیمه‌نامه که هنگام توقف خودرو، بیمه‌نامه خود را به همراه ندارند، تصویب کرد.

به گزارش «تعادل»، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور، این مصوبه را به وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ کرده است.   هیات‌وزیران در جلسه 4 تیرماه 96 به پیشنهاد وزارت کشور و با همکاری وزارتخانه‌های راه و شهرسازی، دادگستری و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد ماده (۴۲) قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث بر اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه - مصوب ۱۳۹۵، آیین‌نامه نحوه توقیف وسایل نقلیه فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث را تصویب و برای اجرا ابلاغ کرد.

 آیین‌نامه نحوه توقیف وسایل نقلیه

در این آیین‌نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به‌کار می‌روند و سایر اصطلاحات مندرج در این آیین‌نامه تابع تعاریف مندرج در قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث بر اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه است:

بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث سند حاکی از انعقاد قرارداد بیمه، متعلق به وسیله نقلیه موضوع ماده 2 قانون است که میان دارنده وسیله نقلیه و بیمه‌گر که دارای تاریخ اعتبار باشد. توقفگاه‌های مذکور در تصویبنامه 13 آذر 91 و اصلاحات بعدی آن و توقف نیز شامل بازداشتن وسیله نقلیه از حرکت تا زمان ارائه بیمه‌‌نامه معتبر است.

سامانه بیمه‌نامه شخص ثالث نیز سامانه‌یی الکترونیکی برای تجمیع اطلاعات بیمه‌نامه‌‌های شخص ثالث صادر شده توسط بیمه‌گر است. دارنده وسیله نقلیه اعم از مالک یا متصرف وسیله نقلیه است و هر کدام که بیمه‌نامه موضوع ماده 2 قانون را تحصیل کند تکلیف از دیگری ساقط می‌شود.

بیمه مرکزی موظف است امکان شناسایی برخط وسایل نقلیه دارای بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث را برای پلیس و سایر مراجع ذی‌ربط فراهم آورد.  برای درج دقیق مشخصات وسیله نقلیه در بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث و تعیین اصالت استعلام برخط وضعیت بیمه‌نامه، پلیس موظف است امکان دسترسی بیمه مرکزی به اطلاعات موردنیاز را مطابق ماده (۵۴) قانون فراهم آورد.  حرکت وسیله نقلیه بدون داشتن بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث ممنوع است. در صورتی که دارنده وسیله نقلیه مدعی شود بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث را به همراه ندارد، پلیس موظف است براساس استعلام از بیمه، نسبت به احراز دارا بودن بیمه‌نامه یا فقدان آن اقدام و در صورت فقدان بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث، ضمن اعمال قانون، وسیله نقلیه را توقیف و به توقفگاه منتقل نماید.

انتقال وسیله نقلیه به توقفگاه و مسوولیت جبران خسارات وارد شده به وسیله نقلیه در زمان حمل و جابه‌جایی و طی دوران توقیف، هزینه حمل، جابه‌جایی و نگهداری وسیله نقلیه و نحوه اخذ وجه براساس تصویب‌نامه شماره 13 آذر 91 و اصلاحات بعدی آن است.

در صورت توقیف وسیله نقلیه به علت فقدان بیمه‌نامه پس از طی فرآیند این ماده برای رانندگان وسایل نقلیه عمومی حمل مسافر و بار، دارنده و موسسه یا شرکت مربوط موظفند به نحو مطمئن و مناسب نسبت به انتقال مسافران یا بار تا مقصد و همچنین جبران خسارات وارد شده اقدام نمایند.  به‌کارگیری وسایل نقلیه فاقد بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث توسط شرکت‌ها و موسسات حمل‌ونقل بار و مسافر ممنوع است. در صورت احراز تخلف، پلیس مکلف است مراتب را در اسرع‌وقت مطابق ماده (۳۱) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی - مصوب ۱۳۸۹- جهت اعمال قانون به مراجع ذی‌ربط اعلام نماید.

رفع هرگونه توقیف از وسایل نقلیه، مستلزم احراز دارا بودن بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث است. مراجع ذی‌ربط موظفند در مبادی ورودی و خروجی مرزهای جمهوری اسلامی ایران نسبت به نظارت و احراز دارا بودن بیمه‌نامه وسایل نقلیه اقدام و در صورت فقدان بیمه‌نامه نسبت به توقیف وسایل نقلیه فاقد بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث، با رعایت ماده 7 قانون اقدام نمایند.

وزارت راه و شهرسازی (سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌یی کشور) موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا در بارنامه وسایل نقلیه باربری و صورت وضعیت مسافری، شماره بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث و تاریخ انقضای آن درج گردد.

 

ارسال نظر