شفاف‌سازی اطلاعات صنعتی

۱۳۹۶/۰۵/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۴۷۸۱
شفاف‌سازی اطلاعات صنعتی

تعادل|

آیین بزرگداشت«چهارمین سالروز حمایت از صنایع کوچک» برگزار شد. بنگاه‌های SME بیش از ۹۶درصد بنگاه‌های صنعتی کشور را در برمی‌گیرند که توانسته‌اند برای حدود ۸۰۰ هزار نفر اشتغال فراهم کرده و جزو بازیگران کلیدی توسعه اقتصادی و صنعتی کشور لقب بگیرند. از این رو در تقویم رسمی روز ٢١مرداد ماه با عنوان«روز حمایت از صنایع کوچک» لقب گرفته تا سرآغاز نگاهی ویژه به صاحبان کسب وکارهای خرد و کوچک باشد. این مراسم که در واپسین روزهای فعالیت محمدرضا نعمت‌زاده سکاندار وزیر صنعت، معدن و تجارت و با حضور جمعی از صاحبان کسب وکارهای کوچک برگزار شد ضمن تجلیل برترین واحدهای تولیدی و کارآفرینان موفق یک خروج مهمی دیگری داشت؛ آن هم رونمایی از «سامانه اطلاعات مکانی شهرک‌های صنعتی ایران(GIS)» بود. این سامانه مجموعه غنی از اطلاعات مربوط به کلیه شهرک‌ها و نواحی صنعتی به بهره‌برداری رسیده کشور را شامل می‌شود که درحال حاضر اطلاعات ۷۸۹شهرک و ناحیه صنعتی با مساحتی بیش از ۱۰۰هزار هکتار در آن بارگذاری شده است. از مهم‌ترین کارکردهای این سامانه که جست‌وجوی زمین‌های صنعتی با کاربری‌های مختلف را برای صنعتگران فراهم می‌کند، جلوگیری از رانت اطلاعاتی است. همچنین در این مراسم، متولی شهرک‌های صنعتی با اشاره به برخی از دستاوردهای این سازمان از انعقاد ۱۴هزار و ۷۹۷ فقره قرارداد سرمایه‌گذاری در شهرک‌ها و نواحی صنعتی خبر داد و گفت: در این ۴سال ۸ هزار و ۹۹واحد صنعتی با اشتغال ۱۳۲هزار و ۱۹۶نفر نیز به بهره‌برداری رسیدند و ۳هزار و ۴۶۸واحد صنعتی غیرفعال نیز با اشتغال

۵۷ هزار و ۴۷۶۰نفر مجددا راه‌اندازی شدند. به گفته علی یزدانی ۸۹ مورد سرمایه‌گذاری خارجی نیز به ارزش ۱,۸۴میلیارد دلار و با اشتغالی بالغ بر ۵ هزار و ۶۳۹ نفر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور طی ۴سال اخیر صورت گرفته است.

 سامانه GIS چیست؟

مراسم گرامیداشت«روز حمایت از صنایع کوچک» پنچ‌شنبه هفته گذشته با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران و صاحبان صنایع در محل هتل ارم تهران برگزار شد. متولیان صنعتی در این مراسم با رونمایی از«سامانه اطلاعات مکانی شهرک‌های صنعتی ایران(GIS)» تلاش کردند با حمایت از صنعتگران، خدمت جدیدی را به آنها معرفی و ارائه دهند. سامانه‌یی که با گردآوری و تلفیق داده‌های مختلف از طریق تصویرسازی و به کارگیری شیوه‌های تحلیل جغرافیایی، نمایش اطلاعات مورد نظر را روی نقشه‌ها امکان‌پذیر می‌کند. متقاضیان زمین‌های صنعتی به کمک رایانه، تبلت یا تلفن همراه و از طریق نشانی اینترنتی GIS.ISIPO.IR وارد سامانه اطلاعات مکانی شده و با استفاده از مرورگرهای متعارف و با توجه به سطوح دسترسی پیش‌بینی شده، امکانات نرم‌افزار را در اختیار خواهند داشت. در سامانه اطلاعات مکانی، ابزارهای متنوعی برای پیمایش نقشه و بهره‌گیری از قابلیت‌های گسترده این سامانه تعبیه شده که به کارگیری آنها به سهولت انجام می‌گیرد. این ابزارها از ۴ بخش عمده«ابزارهای تنظیم نمای نقشه، ابزارهای اطلاعات مکانی، ابزارهای اطلاعات توصیفی و ابزارهای ویرایش» تشکیل شده‌اند. سامانه اطلاعات مکانی شهرک‌های صنعتی ایران درحال حاضر قابلیت بارگذاری چندین لایه اطلاعات را مانند امکانات زیربنایی، فضای سبز، نمایش بلوک‌بندی و قطعه‌بندی دارا بوده و با ترکیب اطلاعات توصیفی مرتبط در نظام‌های مدیریت اطلاعات، مجموعه‌یی گسترده و بسیار متنوع از اطلاعات را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. سامانه اطلاعات مکانی شهرک‌ها و نواحی صنعتی ایران کلیه شهرک‌ها و نواحی صنعتی به بهره‌برداری رسیده کشور معادل ۷۸۹شهرک یا ناحیه صنعتی با مساحتی بالغ بر ۱۰۰هزار هکتار را تحت پوشش قرار داده و به مرور زمان اطلاعات شهرک‌های جدید آماده واگذاری در این سامانه بارگذاری خواهد شد.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد، ابتکار دولت تدبیر و امید در نام‌گذاری ۲۱مرداد در سال ۱۳۹۳ به عنوان روز ملی صنایع کوچک، فرصتی برای تببین اهمیت و نقش این صنایع در توسعه کشور به وجود بیاورد. بر همین اساس متولیان صنعتی در سال‌های اخیر تلاش کردند با برنامه‌ریزی‌های مناسب، صنایع کوچک و متوسط را مورد حمایت قرار دهند. در همین راستا ستاد اقتصاد مقاومتی برای رونق تولید، دستیابی به رشد اقتصادی ۸درصدی، نرخ تورم تک رقمی، توسعه صادرات، مدیریت هدفمند واردات و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید ۴۴برنامه به وزارت صنعت ابلاغ کرد که از این میزان ۵ برنامه با ۲۴ زیرپروژه به سازمان سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران ابلاغ شد. در قالب چنین سیاست‌هایی در سال ۹۵ به بیش از ۲۴هزار بنگاه کوچک و متوسط برای خروج از رکود و افزایش ظرفیت تولید حدود ۱۷هزارمیلیارد تومان پرداخت شده است. امسال هم ۳۰۰هزار میلیارد ریال تسهیلات به بیش از ۱۰هزار بنگاه راکد، طرح‌های صنعتی دارای پیشرفت فیزیکی بالای۶۰ درصد و ۵ هزار بنگاهی که نیاز به بازسازی دارند، پرداخت می‌شود. همچنین ۱۰۰هزارمیلیارد ریال نیز برای بنگاه‌های صنفی اختصاص یافته است. از طرفی به گفته علی یزدانی با مجوز مجلس شورای اسلامی در قالب قانون بودجه کل کشور که اجازه داده ۲۰درصد از منابع تخصیص یافته به طرح‌های تملک دارایی به دستگاه‌های اجرایی ازجمله سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی اختصاص یابد که در این صورت می‌توان دست‌کم ۶ درصد از نرخ مصوب برای اعطای تسهیلات را کاهش داد. همچنین با پیشنهاد دولت و تنفیذ رهبر معظم انقلاب مبنی بر استفاده از ۱,۵میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال در روستاها و شهرهای کوچک زیر ۱۰هزار نفر امکان کاهش ۶ درصدی پرداخت تسهیلات برای سرمایه‌گذاران وجود خواهد داشت.

 پرداخت تسهیلات به صنوف تولیدی

برنامه‌های حمایتی دولت تدبیر و امید در توجه و حمایت از بخش صنعت و تولید و صنایع کوچک از طرح رونق تولید از دیگر طرح‌های مهم دولت یازدهم بود که محمدرضا نعمت‌زاده در همایش صنایع کوچک به آنها اشاره کرد و گفت: در قالب این طرح سال گذشته بیش از ۱۲هزار واحد تسهیلات دریافت کرده‌اند. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه طرح رونق تولید امسال نیز با رویکرد ویژه حمایت صنایع کوچک در مرحله اجراست، عنوان کرد که امسال تسهیلات مناسبی برای صنایع کوچک پیش‌بینی شده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: پرداخت تسهیلات در قالب بسته حمایتی به صنوف تولیدی و خدمات فنی در بانک مرکزی درحال نهایی شدن است. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به مزایای ادغام بخش صنعت و بازرگانی از ادغام این دو مجموعه دفاع کرد و گفت: ‌این موضوع سبب شده هم بخش صنعت و هم تجارت در این وزارتخانه با یک چشم دیده شود. نعمت‌زاده انسجام در تصمیم‌گیری‌ها، ایجاد وحدت رویه در سیاست‌گذاری‌ها و اتخاذ تصمیمات مشترک را از مهم‌ترین مزایای ادغام مجموعه‌های صنعت و تجارت دانست و گفت در ۵ کشور اصلی صنعتی جهان نیز مجموعه‌های صنعت و تجارت زیرنظر یک مجموعه به فعالیت می‌پردازند. وی همچنین در سخنانی با گرامیداشت یاد و خاطره آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و حضور ایشان در نخستین همایش روز صنایع کوچک در سال ۹۳ به عنوان سخنران اصلی ویژه همایش از ایشان به عنوان ابرمرد تاریخ ایران یاد برد. نعمت‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود با حمایت از وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: خوشبختانه این وزارتخانه قرار است به دست کسی بیفتد که هم در صنعت و هم در تجارت تبحر دارد. وی ادامه داد: محمد شریعتمداری کاملا آشنا به صنعت است و در ۴سال گذشته از نزدیک در جریان صنعت بوده‌اند و همیشه ایشان در رفع مشکلات صنعتگران در دولت پیشگام بودند.

از سوی دیگر مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران در همایش روز صنایع کوچک نیز گفت: رهبر معظم انقلاب در فرمایشات خود خواستار احیا و زنده کردن تولید داخلی و حمایت از صنایع کوچک شده‌اند. علی یزدانی با اشاره به اهمیت صنایع کوچک در اقتصاد ملی گفت: صنایع کوچک با سهم ۹۶درصدی از صنایع از کثرت بالایی در کشور برخوردارند که در توسعه پایدار و توسعه متوازن منطقه‌یی و جلوگیری از بیکاری و مهاجرت نقش برجسته دارند. وی از اشتغال یک میلیون و ۳۰۰هزار نفر در صنایع کوچک در سطح کشور خبر داد و گفت: این صنایع در ایجاد اشتغال و کارآفرینی کشور با سهم ۴۲درصدی نقشی مهم دارند. به گفته یزدانی، تسهیلات رونق تولید برای ۶ هزار طرح صنعتی دارای پیشرفت فیزیکی بالای۶۰ درصد و ۵ هزار بنگاهی که نیاز به بازسازی دارند با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار پرداخت می‌شود و ۱۰۰هزار میلیارد ریال نیز برای بنگاه‌های صنفی

اختصاص یافته است.

وی در پایان گفت: سازمان صنایع کوچک و متوسط در ۸۰ درصد شهرک‌های صنعتی کشور هیچ افزایش قیمتی را لحاظ نکرده و طرح‌هایی را برای افزایش بهره‌وری در این مناطق در دستور کار قرار داده است. همچنین در مراسم گرامیداشت روز صنایع کوچک از ٣١واحد تولیدی برتر، یک بانوی کارآفرین برتر، ٣طرح صنعتی برتر، یک خوشه صنعتی برتر، ٢شهرک صنعتی، ۲شرکت خدماتی، یک آتش‌نشان برتر، ۲ کارآفرین برتر در مناطق محروم و یک فن بازار برتر تجلیل شد.