مذاکره همزمان با تحریم معنا ندارد

۱۳۹۷/۰۵/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۷۲۱۰
مذاکره همزمان با تحریم معنا ندارد

رییس‌جمهور در یک گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با مردم که دوشنبه شب پخش شد، ضمن تشریح برنامه‌های دولت در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، مواضع کشورمان را درباره تازه‌ترین مسائل منطقه‌ای و بین المللی تبیین کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی در ابتدای این گفت‌وگوی تلویزیونی که دوشنبه شب برگزار شد، با تبریک روز خبرنگار به همه خبرنگاران رسانه‌های همگانی، به پرسشی درباره مواضع امریکا در قبال ایران و از جمله پیشنهاد مذاکره، پاسخ داد و اظهارداشت: مقامات امریکایی سخنان متناقضی می‌گویند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه مردم ما کاملاً در طول سال‌های گذشته تجربه بسیار خوبی هم از مقامات امریکایی و هم از دولتمردان ایران دارند، گفت: کسانی که امروز دولت را در ایران در اختیار دارند از ابتدا شعارشان تعامل، مذاکره، گفت‌وگو و میز مذاکره بوده و بر همین مبنا هم پیش رفته‌اند و حتی با امریکایی‌ها و بقیه مذاکره کرده‌اند. ما در طول دو سال به صورت مداوم مذاکراتی داشتیم که به نتیجه‌ای رسید که کم و بیش امریکایی‌ها اجرا می‌کردند و بقیه متعهد بودند و ایران هم کاملاً متعهد بود.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه مذاکره یک مبانی دارد، تصریح کرد: کسی که ادعا می‌کند و می‌گوید من تمایل به مذاکره دارم، باید این مبانی مذاکره را رعایت کند. اولین آنها صداقت است که دو طرف باید باور داشته باشند و همچنین به نتیجه رسیدن مذاکره است. کسی که امروز ادعای مذاکره می‌کند، بدون مذاکره از همه تعهدات بین‌المللی از معاهده پاریس گرفته تا تعهدات تجاری‌اش با دیگر کشورها خارج شده است و مخاطب این حرف‌ها دولت ایران نیست تا دولت ایران بخواهد جواب بدهد. آنها به ما در این مذاکره خطاب نمی‌کنند به دلیل اینکه آنها از نتیجه مذاکره و از پشت میز مذاکره خارج شدند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه همزمان با تحریم مذاکره چه معنایی می‌خواهد داشته باشد، اظهارداشت: اگر کسی در برابر فردی که رقیب یا دشمن‌ است، از چاقو استفاده می‌کند و چاقو را به بازوی طرف فرو می‌برد و می‌گوید ما می‌خواهیم با هم مذاکره کنیم و حرف بزنیم پاسخ آن این است که ابتدا چاقویش را در بیاورد و کنار بگذارد و سر میز مذاکره و منطق مذاکره بیاید.

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: به نظر من مخاطب آنها این است که بخواهند در جنگ روانی، مردم ایران را دچار تردید بکنند و از آن برای انتخابات کنگره در ماه‌های آینده استفاده کنند. بنابراین حرف‌های ترامپ برای بهره‌برداری داخلی برای انتخابات کنگره یا برای جنگ روانی با مردم ایران است والا حتی در دولت جدید هم با امریکا مذاکره کردیم . در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، نشست ۱+۵ و بعد هم در اروپا با وزیر خارجه ما مذاکره کردند؛ آن زمانی که آقای تیلرسون وزیر خارجه امریکا بود.

وی اظهارداشت: کسی که از مذاکره خارج شده و به مذاکره پشت کرده، ترامپ و دولت او است و تحریم‌ها و اقداماتی هم که انجام می‌دهد، علیه ملت ایران و منافع ملی ایران است. بنابراین اگر امریکا صداقت داشته باشد، ایران همواره از مذاکره استقبال کرده است.

دکتر روحانی تصریح کرد: من پیش شرطی ندارم اگر دولت امریکا امروز آماده است، ما آماده ایم درباره نحوه پرداخت غرامت‌هایی که باید به ملت ایران از سال ۳۲ تا به حال به خاطر مداخلاتش در زندگی مردم در کشور ایران بدهد، مذاکره کنیم. ما آماده‌ایم که بدانیم به چه صورت و در چند قسط و چگونه می‌خواهد این غرامت‌ها را پرداخت کند. امریکا بدهکار ملت ایران است و به خاطر مداخلات متعددش در کشور ایران هم بدهکار عذرخواهی و هم بدهکار غرامت است. بدهکاری‌اش را پرداخت کند ما همواره اهل مذاکره در تاریخ بودیم و هستیم.

رییس‌جمهور همچنین خاطرنشان کرد: امریکایی‌ها ابتدا بدنبال این بودند که دیگر اعضای گروه ۱+۵ را با خودشان همراه کنند و به همین دلیل هم ترامپ در ۲۲ دی ماه پارسال از شرکای خود خواست که آنها هم بیایند و مذاکره مجدد راجع به برجام را با شرایطی که مطرح کرده بود شروع کنند که در این امر موفق نشد و کسی به آن پاسخ مثبت نداد و ناچار شد بگوید تنهایی از برجام خارج می‌شوم و در اردیبهشت ماه از برجام خارج شد.

دکتر روحانی اظهار داشت: هدف امریکا این بود زمانی که از برجام خارج می‌شود ایران هم بلافاصله از برجام خارج شود تا بتواند پرونده را به شورای امنیت ببرد؛ ما در برجام یک دستاوردی داریم و آن قطعنامه ۲۲۳۱ است که این قطعنامه اولاً تحریم‌های قبلی را ملغی می‌کند، ثانیاً همه کشورها را دعوت می‌کند که از برجام پشتیبانی بکنند و آنچه در برجام توافق شده است در شورای امنیت سازمان ملل، به عنوان یک سند و پیمان بین‌المللی مستحکم شده است.

رییس‌جمهور با بیان اینکه ترامپ می‌خواست همه این دستاوردها را از ما بگیرد، گفت: امریکا نمی‌خواست به تنهایی برای تحریم روبروی ایران بیاید بلکه می‌خواست همه دنیا را وادار به تحریم ایران کند . هم اکنون نیز دنیا را به تحریم ایران دعوت می‌کند اما در این کار ناموفق بوده است و اروپایی‌ها هم با آن مخالفت کرده‌اند. ما امروز در سراسر جهان تنها نیستیم یعنی همه کشورهای جهان به جز چند کشور معدود حامی و طرفدار ایران هستند و ایران را به عنوان، متعهدی که قابل اعتماد است و به عنوان کشوری که در هر تعهدی قابل اعتماد است، می‌شناسند.

رییس‌جمهور اظهار داشت: مشکل آنها شرکت‌هایی است که ممکن است بر اثر فشار امریکا تحت تاثیر این تحریم قرار بگیرند. بنابراین ما هنوز منتظر اقدامات عملی اروپا هستیم. در این راستا بناست جلسه‌ای در اواخر ماه اوت بین ایران و ۵ کشور دیگر و مخصوصاً اتحادیه اروپا در اروپا و بعد در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در سطح وزرا برگزار شود.

دکتر روحانی تاکید کرد: اساس تحریم برمی‌گردد به ۳ ماه آینده که امریکا می‌خواهد در نفت و بانک وارد عمل شود؛ تحریم‌های امروز غیر از بانک و نفت است و قولی که اروپا، چین و روسیه به ما دادند این است که بتوانند ایستادگی کنند، هم برای فروش نفت و هم برای اینکه روابط بانکی ما با دنیا حفظ شود.

رییس‌جمهور در پاسخ به این پرسش که آیا واقعاً در ادامه برجام، چین و روسیه به اندازه اروپایی‌ها به تعهداتشان عمل می‌کنند یا نه گفت د: در مذاکراتی که در حاشیه اجلاس سازمان شانگهای با مقامات چینی داشتم آنها متعهد بودند به اینکه به روابط خودشان با ایران ادامه دهند و روابط را حفظ کنند. ممکن است تفاوت‌هایی از نظر اجرای تعهدات، بکند، اما در عین حال هم چین و هم روسیه به صراحت می‌گویند که ایستادگی کرده و به تعهداتشان عمل و قراردادها را اجرا می‌کنند و شما دیدید در قرارداد توتال وقتی توتال اعلام کرد که خارج می‌شود، شرکت چینی اعلام کرد که ادامه می‌دهم .

دکتر روحانی در ادامه این گفت‌وگوی زنده تلویزیونی در پاسخ به سوالی درباره نوسانات اخیر ارزی و تصمیماتی که در این خصوص اتخاذ شده است، گفت: یکسری مشکلات و بیماری‌های اقتصادی داریم که مربوط به این دولت و دولت قبل هم نیست و برخی از آنها حتی مربوط به قبل انقلاب است. مشکلاتی که در بانک‌ها و موسسات اعتباری وجود دارد، سال‌ها ادامه داشته‌اند و در یک شرایطی بروز و ظهور پیدا می‌کنند. موضوع نقدینگی از جمله مواردی است که وقتی در یک شرایطی به حرکت در می‌آید، تخریب‌ می‌کند اما چرا نقدینگی حرکت می‌کند؟ به خاطر اینکه اعتماد مردم نسبت به آینده متزلزل می‌شود،

رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: مردم یادشان هست که دکتر سیف رییس وقت بانک مرکزی به مردم گفت قیمت دلار ۳ هزار تومان است ولی هر چه می‌گفت دوباره قیمت دلار ۲ هزار و ۷۰۰ تومان می‌شد دلیلش این بود که مردم به آینده امیدوار و خوش‌بین بودند و می‌دانستند که روابط ما با دنیا در حال بهتر شدن است، سرمایه‌ها وارد کشور می‌شود و شرایط اقتصادی برای فعالیت اقتصادی بیشتر می‌شود.

وی افزود: این حالت بود که قیمت ارز را هم متعادل کرده بود البته در روند مذاکره هم برخی منابع ارزی ما آزاد شد. هم در توافق موقت و توافقات بعدی مقداری ارزهای ما آزاد می‌شد و همه اینها دست به دست هم داده بود و آن شرایط را به وجود آورده بود.

دکتر روحانی با اشاره به ۲ عامل شروع مشکل ارزی اظهارداشت: غیر از آن مسائل مزمنی که در اقتصاد داریم و مساله نقدینگی؛ هر دوی این عوامل در دیماه پارسال آغاز شد. دیماه پارسال در ۵ دی تقریباً یک اعتراضاتی از یک شهری در ایران آغاز شد و سرایت کرد به شهرهای دیگر و این اعتراضات شرایط خودش را داشت که مردم ما می‌دانند بعضی‌ها معترض و بعضی‌ها دنبال اغتشاش و سوءاستفاده بودند اما هر چه بود، این اغتشاشات مهار شد و مردم احساس کردند که اگر اعتراض به حقی دارند عده‌ای سوءاستفاده می‌کنند و کاملاً مردم با دولت همکاری کردند.

وی افزود: این علامت مثبت فعالیت مردم و حضور مردم به داخل علامت مثبت داد، اما متاسفانه خارجی‌ها و مخصوصاً امریکایی‌ها پیامی که دریافت کردند آن پیام را نگه داشتند و آن پیام این بود که فکر کردند با فشار بیشتر می‌توانند مشکلات اجتماعی و اقتصادی ما را افزایش دهند و لذا شما می‌بینید که ۲۲ دیماه که ترامپ اعلام می‌کند اگر دیگران نیایند من به تنهایی از برجام خارج می‌شوم بعد از حوادث دی ماه در ایران است.

دکتر روحانی افزود: پس هم حوادث داخلی و هم حوادث خارجی دست به دست هم داده یک نگرانی‌ برای جامعه به وجود آورده است و از آن طرف البته روابط بانکی ما با دنیا مشکلاتی پیدا کرده است. از زمانی که ترامپ روی کار آمد با کارها و فشارها و تهدیدهایی که کرد این دو با هم کنار هم قرار گرفت و در فروردین یک التهاب و یک جهش ایجاد شد. بر آن مبنا تصمیماتی اتخاذ شد تا این التهاب کنترل شود، این التهاب به نظر من اگر همه اعم از خریدار و فروشنده ارز، صراف، بانک، واردکننده و صادرکننده، با هم همکاری می‌کردیم، قابل کنترل بود و طرح می‌توانست موفقیت‌های خوبی داشته باشد اما عده‌ای ارز گرفتند و سوءاستفاده کردند جنس را وارد نکردند و یا بخشی از جنس را وارد کردند و بخش دیگر ارز را در بازار آزاد فروختند و مشکلات دیگری پیش آمد. بنابراین طرح به گونه‌ای شد که در کنارش رانت و فساد به وجود آمد.

رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: این جریانات با اردیبهشت و اعلام خروج امریکا از برجام همزمان شد و این دو در کنار هم قرار گرفت. در خرداد، ما به این ذهنیت رسیدیم که روند بسته پیشنهادی ارز در شرایط فعلی دیگر کارآیی ندارد و سوءاستفاده‌هایی انجام می‌گیرد. اگر نتوانیم این سوءاستفاده‌ها را با سازوکارهای مدیریتی کنترل کنیم، با دادگاه و پلیس امکان پذیر نیست. با بخشی می‌شود برخورد کرد ولی نمی‌توان همه موارد را کنترل کرد.

لذا به فکر بسته پیشنهادی جدید افتادیم و در خرداد شروع کردیم به بحث در دولت و در خارج دولت و در ستاد اقتصادی و می‌خواستم در بعد از ماه رمضان صحبت کنم که فوتبال و حضور در جام جهانی شرایط را برای مصاحبه نامساعد کرده بود و مردم درگیر بازی‌های جهانی بودند و مقداری هم برای این بود که بسته جدید ما آماده شود و به این ترتیب مصاحبه من مقداری تاخیر افتاد تا به این بسته جدید ارزی رسیدیم. دکتر روحانی ادامه داد: بسته جدید ارزی کاملاً با بسته گذشته تفاوت‌های اساسی دارد یعنی در بسته گذشته بانک مرکزی بود که بار سنگینی را بر دوش می‌گرفت و می‌گفت من متعهد هستم و همه ارز‌ها را با قیمت قابل قبول و متعادل تامین می‌کنم و از آن طرف شرایطی بود که ایجاد رانت می‌شد و مشکل درست کرده بود.

رییس‌جمهور اظهار داشت: در شرایط جدید تعهد بانک مرکزی خیلی کمتر است. یعنی امروز بانک مرکزی متعهد است که با یک قیمت متعادل و یا حتی قیمت ثابت برای کالاهای ضروری و اساسی از جمله مواد غذایی، دارو، ملزومات و تجهیزات پزشکی اقدام کند یعنی این یارانه را دولت پرداخت می‌کند.

مجری در ادامه پرسید: با تجربه‌ای که در سه ماه گذشته در دادن ارز دولتی داشتیم و بعد اتفاقاتی که در بازار افتاد، فکر می‌کنید چقدر امکان این کنترل وجود داشته باشد؟

رییس‌جمهور پاسخ داد: آن وقت چند هزار قلم کالا و کنترل آن نیز بسیار سخت بود و البته ما هم می‌خواستیم کنترل کنیم و خیلی از پرونده‌ها هم در سایه آن کنترل‌ها آماده شده است که در یک بخش دیگری ممکن است بیان کنم. ولی الان اقلام محدود است.

دکتر روحانی در پاسخ به این سوال که آیا صرافی‌ها با هر نرخی و بدون محدودیت فعالیت می‌کنند؟افزود: صرافی‌ها می‌توانند در چارچوبی که بانک مرکزی به آنها اعلام می‌کند ارز را در اختیار متقاضیان قرار دهند بانک مرکزی باید موارد را مشخص کند، ۳۵ الی ۳۶ مورد نیازمندی‌های است که مردم از قبل دارند و مشخص شده است. این ارز اسکناس‌اش در صرافی‌ها خواهد بود.

وی گفت: قبلاً اگر مردم دلار را به بانک می‌بردند، اولاً ممنوع و قاچاق بود که از فردا دیگر قاچاق نیست و می‌توانند ارزشان را داخل بانک ببرند و همچنین قبلاً وقتی بانک این پول را می‌گرفت وقتی طرف می‌خواست که پولش را پس بگیرد به ریال حساب می‌شد و پراخت می‌گردید اما اکنون در بسته جدید، بانک مرکزی متعهد است هرکس اسکناس خودش را در بانک به عنوان سپرده می‌گذارد، این بانک مرکزی است که به عهده می‌گیرد که همان ارز را به او با سود پرداخت کند و سودش را هم اعلام می‌کند هر چند درصدی که هست. این موضوع باعث اعتماد مردم می‌شود و با این اقدامات فکر می‌کنم بازار متعادلی داشته باشیم به دلیل اینکه ما ارز به اندازه کافی و به اندازه نیاز جامعه داریم.

وی در ادامه این گفت‌وگو به موضوع مطالبات مردم پرداخت و افزود: اما اگر دمکراسی را در همه زمینه‌ها تعمیق ببخشیم، این را در ۲۲ بهمن به صراحت گفتم که اگر روزی واقعاً در مساله‌ای اختلاف نظر داریم و برای ما مهم است چرا پای صندوق آراء نیاییم؟ چرا از اصل ۵۹ استفاده نکنیم با همان قانون و مقررات که در قانون اساسی می‌گوید. ممکن است دولت لایحه بدهد، مجلس باید رأی بدهد با همان شرایطی که در قانون اساسی آمده است و رهبری باید فرمان دهد. این مسائل مهم می‌تواند در سیاست داخلی یا خارجی یا اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی باشد. البته در مساله عادی مجلس تصمیم می‌گیرد ولی در مسائل بسیار مهم و خیلی مهم اصل ۵۹ برای ما پیش‌بینی کرده است این برای تثبیت نظام است یعنی اصل ۵۹ قانون اساسی، نظام را تثبیت می‌کند.

رییس‌جمهور اظهار داشت: در سفر اخیری که در سوییس بودم از رییس‌جمهور سوییس سوال کردم که شما چند همه پرسی در سال دارید و چقدر خرج می‌کنید. آنها برای مسائل ساده هم از مردم نظرسنجی می‌کنند، اگر برای هر موضوعی صد هزار نفر امضاء کنند، باید همه پرسی کنند. البته شرایط آنها فرق می‌کند و کشور کوچکی هستند.

رییس‌جمهور در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در این شرایط صحبت از این است که روحانی ۹۷ با روحانی ۹۶ خیلی فاصله دارد و خیلی تفاوت زیاد شده است واقعاً شما خیلی فرق کردید با پارسال و اینکه فکر نمی‌کنید باید نگران کاهش محبوبیت‌تان باشید، اظهارداشت: محبوبیت من چیز مهمی نیست.

مهم این است که بتوانیم به مردم خدمت کنیم و خدمت‌گزار مردم باشیم اینکه مردم اگر ببینند ما خادم آنان هستیم و خدمت می‌کنیم، مردم ما هم همیشه در برابر تلاش مسوولان قدردانی کردند و قدردانی می‌کنند و مردم بسیار خوبی هستند. اینکه من با ۹۶ فرق کردم، بعضی‌ها می‌گویند در سیاست خارجی روحانی فرق کرده است. در سیاست خارجی نظرات من هیچ تفاوتی نکرده است. باز هم معتقد به تعامل سازنده با دنیا هستم، باز هم معتقدم باید روابط مان را با کشورهای دنیا و با منطقه صمیمی و روابط اقتصادی مان را با دنیا مستحکم کنیم.

رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه تردید ندارم اساس راحتی و آینده خوب مردم در سایه اعتدال است، گفت: تندروی‌ها، افراط‌گری‌ها و جدا شدن از هم و روبروی هم ایستادن، به نفع ما نیست و به ضرر جامعه است. باید به همه جناح‌ها احترام کنیم. همانطور که در سخنرانی چندی پیش در برابر مسوولان اجرایی و وزرا و معاونین گفتم، من در این شرایط دست همه را می‌بوسم، هر جناحی هستند و هر تفکری دارند. باز هم خم می‌شوم و دست مردم را می‌بوسم. ما نیاز به وحدت و اتحاد بیشتر داریم.

دکتر روحانی اظهار داشت: بطور قاطعانه در دولت گفتم و چند بار هم اخیراً تاکید کردم ما مهلت سه ماهه به همه آنهایی که ارز بردند داده ایم و باید ثابت کنند که کالای مورد نیاز را آوردند و وارد کشور کردند و این کالا در کجا قرار دارد؛ گمرکات کشور الان در ترخیص فعال‌تر شده و از دو هفته پیش به گمرکات دستور دادم که مقررات دست و پاگیری که به خاطر احتیاطاتی که داشتند و ترخیص کالاها بواسطه آن طول می‌کشید را برداشته و به سرعت کالا ترخیص شود؛ مخصوصاً کالاهایی که مورد نیاز عامه مردم است و از آن طرف مراقبت بکنیم کسی که پول گرفته برای اینکه جنسی وارد کند آن جنس از کدام گمرک آمده، کی آمده و در چه تاریخی و همه اینها محاسبه شود که پولی که گرفته با جنسی که آورده مطابق است یا نه؟ حتماً و بی‌تردید تخلف صورت گرفته است. حتما فساد ایجاد شده و رانت بوده و من یکی از نگرانی‌هایم در این ۲ الی ۳ ماه این بود که چگونه با این رانت و با این فساد مبارزه و بتوانیم چارچوب بهتری ایجاد کنیم.

رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: در هر چیز یارانه‌ای در کشور مانند سوخت، نان، آرد، که شما یارانه‌ای به مردم بدهید، درست است کمک به مردم است اما در کنارش هم فساد و هم خروج است؛ یعنی کالای ما در مرزها قاچاق می‌شود. الان بنزین از کشور ما قاچاق می‌شود، برای اینکه بنزین در اینجا هزار تومان و در ترکیه ۱۰ هزار تومان است. اینجا گازوئیل ۳۵۰ تومان و در عربستان سعودی ۳ هزار تومان است. در دارو نیز به همین شکل.

دکتر روحانی ادامه داد: هر چیزی که به صورت یارانه‌ای شد و اختلاف قیمت بین ما و کشورهای منطقه نظیر عراق و افغانستان و سایر کشورها زیاد شد، محل رانت و فساد است؛ اصل اقتصادی‌ها این است که در هیچ موردی یارانه ندهیم و کالاها به قیمت باشد که از لحاظ اصول درست می‌گویند اما در یک شرایط خاص، آن هم در شرایطی که دشمن به ما فشار می‌آورد و مردم در فشار هستند، معتقدم این یارانه را باید بدهیم و این کالاها را در اختیار مردم بگذاریم و هم حتی الامکان از مرزها مراقبت کنیم.

رییس‌جمهور گفت: برای اینکه مردم ما مستحضر باشند، در جنوب، مسوولیت مبارزه با قاچاق را به نیروی دریایی سپاه دادیم. بنابراین امروز مرز شرق و غرب دست سپاه و بعضی جاها دست نیروی انتظامی و نیروهای اطلاعات است. همه ما، مسوولان و گمرکات، باید دست به دست هم دهیم و مراقبت کنیم این فساد را به حداقل برسانیم و با افراد فاسد بجنگیم و مبارزه کنیم.

دکتر روحانی تاکید کرد: دولت هیچ خط قرمزی در این زمینه ندارد و هر مقام و کسی اگر تخلف کرده باید با او برخورد شود؛ دادگاه‌ها باید طبق قانون با او برخورد کنند و ما هم حامی خواهیم بود. هم حامی قوه قضاییه و هم حامی مبارزه با فساد هستیم و در این زمینه ان شاء‌الله تلاش‌مان را مضاعف خواهیم کرد.

رییس‌جمهور اظهار داشت: دیروز وزیر دادگستری گزارشی نسبت به کارهایی که تعزیرات انجام می‌دهد، داد که در آن عنوان شده، زمان رسیدگی به تخلفات مهم را کوتاه کردیم و رسیدگی‌اش حداکثر ده روز است؛ نوشتم این خوشحال‌کننده است که بتوانیم در یک زمان بسیار کوتاه با افرادی که متخلف هستند برخورد کنیم. هم باید با فساد و رانت مبارزه کنیم و هم باید مدیریت ما به گونه‌ای باشد که این فساد و رانت به حداقل برسد . باید این کار را ادامه دهیم و ادامه خواهیم داد.

دکتر روحانی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره سوال نمایندگان مجلس از رییس‌جمهور و نامه ایشان در این زمینه گفت: من قبل از اینکه دولتی باشم، مجلسی هستم. اگر در دولت ۵ سال رییس‌جمهور هستم در مجلس ۲۰ سال نماینده مجلس بودم و همیشه مسوولیت‌هایی در مجلس داشتم. کاملاً مجلس را لمس و حس می‌کنم. وقتی نمایندگان به وظایف قانونی خودشان عمل کنند نه تنها گله‌مند نمی‌شوم بلکه خوشحال شده و از آنها تشکر می‌کنم.

رییس‌جمهور با بیان اینکه در برخورد با موضوعات می‌توان دو نوع عمل کرد، اظهارداشت: دو نفر شریک و یا دو نفر که در پیاده رو راه می‌روند و به هم برخورد می‌کنند یک وقتی باید کتاب قانون بگیرند و طرف بگوید طبق ماده فلان، چرا شانه‌ات به شانه من خورد، یک وقتی سلام علیک کرده و رد می‌شوند و با رفاقت و انصاف با هم رفتار می‌کنند.ولی ممکن است ۲۰ سال شریک باشیم و یک روز هم دعوا کنیم آن روز سراغ قانون می‌رویم. روزی که می‌بینیم که نمی‌توانیم با تعامل یا دوستی مسائل‌مان را حل کنیم می‌رویم در چارچوب قانون و اشکال ندارد. مجلس هر زمانی می‌تواند در چارچوب حرکت کند اولاً باید دقیق حرکت کند من به عنوان رییس‌جمهور اگر دستگاهی را ببینم از قانون اساسی فاصله‌ای گرفته این وظیفه من است که تذکر دهم که با قانون اساسی فاصله گرفته است. با مجلس روابط ‌مان روابطی بسیار خوب و نزدیک است. هر وقت مجلسی‌ها خواستند با هم نشستیم و بحث کردیم و نیازی به این کار نبود.

دکتر روحانی اضافه کرد: مجلس می‌گوید می‌خواهم طبق قانون عمل کنم؛ اهلاٌ و سهلاً اشکالی ندارد. ما هم طبق قانون عمل می‌کنیم. هر دو طبق قانون عمل می‌کنیم. بنابراین مجلس سوال می‌کند و من تذکر قانون اساسی می‌دهم. با هم جلو می‌رویم ولی در عین حال دوستی ما با مجلس محفوظ است. به همه نمایندگان مجلس احترام می‌گذارم، حق آنها را سوال می‌دانم و می‌توانند سوال کنند وهیچ اشکالی ندارد. منتها همه ما هم‌زمان را مراعات کنیم، همه جا لازم نیست از حق قانونی استفاده کنیم، گاهی می‌توانیم از راه‌های نزدیک‌تر، ساده‌ترو سهل‌تر به اهداف‌مان برسیم. مقصود این است که ما مشکلات مردم را در کنار هم حل کنیم.

 

 

ارسال نظر