تقارن کاهش شدید تولید اوپک با تحریم ونزوئلا

۱۳۹۷/۱۱/۱۳ - ۰۰:۰۹:۲۱
کد خبر: ۱۳۸۹۰۱

گروه انرژی|

کاهش شدید تولید نفت خام اوپک از یک سو و موضوع تحریم نفتی ونزئلا از سوی دیگر کفه ترازوی بازار نفت را به سمت تقاضا سنگین‌تر کرده است. به گزارش ایسنا نظرسنجی رویترز نشان داد تولید نفت اوپک در ژانویه بیشترین میزان کاهش را در دو سال گذشته داشته است که ناشی از کاهش داوطلبانه تولید عربستان سعودی و متحدانش و همچنین تولید کمتر از سوی ایران، لیبی و ونزوئلا بوده است. یافته‌های نظرسنجی رویترز نشان داد اوپک که متشکل از ۱۴ کشور عضو است، ۳۰.۹۸ میلیون بشکه در روز نفت در ژانویه تولید کرد که ۸۹۰ هزار بشکه در روز در مقایسه با دسامبر کاهش داشت و بزرگ‌ترین کاهش ماهانه از ژانویه سال ۲۰۱۷ به این طرف بود.

این نظرسنجی حاکی از آن است که اوپک از اول ژانویه تقریباً تا سه چهارم کاهش تولید خود را عملی کرده است با این حال عراق و برخی از تولیدکنندگان کوچک‌تر همچنان بالاتر از سطحی که توافق کرده بودند به تولید نفت خود ادامه دادند.

یک مقام اوپک اظهار امیدواری کرد که اعضای بیشتری به تعهداتشان عمل کنند و عنوان کرد کاهش عرضه تاکنون قابل قبول بوده است و آن را شروع خوبی خواند.

اوپک و متحدانش شامل روسیه که به اوپک پلاس معروف هستند، در دسامبر توافق کردند تولیدشان را مجموعاً ۱.۲ میلیون بشکه در روز کاهش دهند تا از اشباع عرضه بازار جلوگیری کنند.طبق نظرسنجی رویترز، ۱۱ عضو اوپک که در این توافق مشارکت دارند تا ۷۰ درصد به کاهش تولید عمل کردند و کاهش تولید در ایران، لیبی و ونزوئلا میزان کاهش تولید اوپک را به ۸۹۰ هزار بشکه در روز رساند.بر اساس این نظرسنجی، بزرگ‌ترین کاهش تولید مربوط به عربستان سعودی بود که ۳۵۰ هزار بشکه در روز در ژانویه نفت کمتری نسبت به دسامبر تولید کرد. دومین و سومین کاهش بزرگ تولید نیز مربوط به کویت و امارات متحده عربی بود.

اما در میان کشورهایی که در ژانویه پایبندی کمتری به کاهش تولید نشان دادند، علاوه بر عراق، نیجریه و الجزایر نفت بیشتری از سقف تعیین شده تولید کردند در حالی که تولید گابون ثابت بود.

از سوی دیگر بازار نفت خام در حال دست و پنجه نرم کردن با مساله تحریم ونزوئلا و اثرات آن است. نفت جهانی

انتظار می‌رود تحریم‌های امریکا علیه شرکت نفتی دولتی PDVSA تأثیر خود را روی بازارهای آسیایی بگذارد، زیرا این کشور امریکای جنوبی ناچار خواهد شد بخشی از صادرات خود به امریکا را روانه این منطقه کند.

مشتریان آسیایی شرکت PDVSA عمدتاً پالایشگاه‌های مستقل در هند و چین هستند که انتظار می‌رود برای حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت سنگین ونزوئلا علاقه نشان دهند تا از دست رفتن نفت ایران در سال گذشته را جبران کنند.به گفته لیم جیت یانگ، مدیر تحلیل منطقه آسیا-اقیانوسیه در “اس‌اند پی گلوبال پلاتس “، این اقدام احتمالاً بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت را به بازارهای دور و کم ارزش هدایت خواهد کرد.

این تحریم‌ها همچنین ممکن است رقابت از سوی گریدهای نفتی سنگین خاورمیانه مانند نفت سنگین بصره عراق، بانوکو عرب مدیوم بحرین و عرب هوی عربستان سعودی را افزایش دهد. با این حال اگر تولیدکنندگان خاورمیانه تصمیم بگیرند فروش خود به آسیا را کاهش دهند و عرضه به امریکا را افزایش دهند، بازار آسیایی دچار کمبود عرضه خواهد شد.

برای شرکت PDVSA تغییر مسیر صادرات به آسیا که پالایشگاه‌های آن اکثر گریدهای ترش مدیوم را فراوری می‌کنند ساده نخواهد بود و تنها چند پالایشگاه خریدار گریدهای سنگین در بازار محموله‌های تک هستند.مدیر ارشد یک شرکت نفتی هندی پیش‌بینی کرد با تحریم شرکت PDVSA از سوی امریکا، نفت بیشتری از سوی ونزوئلا به پالایشگاه‌های خصوصی هندی سرازیر شود اما باید دست نگه داشت و دید. از سوی دیگر ریلاینس و نایارا در حال حاضر تقریباً خریدی از ایران ندارند بنابراین در جست‌وجوی فرصت‌هایی برای جایگزین کردن نفت ایران هستند.طبق آمار بانک بارکلیز، صادرات نفت شرکت PDVSA از ۱.۴۶ میلیون بشکه در روز در ابتدای سال ۲۰۱۸ و ۲.۱۹ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۶، به ۱.۲۸ میلیون بشکه در روز در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۸ سقوط کرد. امریکا مقصد ۴۳ درصد از صادرات ونزوئلا است در حالی که سهم هند ۱۹ درصد و چین ۲۲ درصد است.

  پالایشگاه‌های مستقل چین

بنا بر آمار پلاتس، چین در سال ۲۰۱۸ به میزان ۱۶.۶۳ میلیون تن نفت ونزوئلا را وارد کرد و پالایشگاه‌های مستقل چینی حدود ۹.۵۵۶ میلیون تن خریداری کردند که ۲۴.۹ درصد در مقایسه با ۱۲.۷۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۷ کاهش داشت. ونزوئلا با سهم بازار حدود ۳.۶ درصد که در مقایسه با ۵.۲ درصد در سال ۲۰۱۷ کاهش داشت، نهمین صادرکننده بزرگ نفت به چین در سال ۲۰۱۸ بود.

نفت پالایشگاه‌های مستقل توسط پتروچاینا تأمین می‌شود که نفت ونزوئلا را در ازای بیش از ۵۵ میلیارد دلار وامی که از سال ۲۰۰۷ پرداخت کرد، وارد می‌کند. پتروچاینا همچنین نفت ونزوئلا را به پالایشگاه‌های خود و همچنین شرکت‌های دولتی سینوپک و CNOOC می‌فرستد.

چم براد پتروکمیکال که یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های مستقل است مصرف کننده بزرگ نفت ونزوئلا است و سال گذشته حدود ۲.۳ میلیون تن واردات داشت. سایر پالایشگاه‌های چینی مستقر در سواحل شرقی نیز قادرند گریدهای مختلفی را فراوری کنند و ممکن است برای خرید نفت ارزان ونزوئلا علاقه نشان دهند.

یک معامله‌گر شرکت PDVSA اظهار کرد فعلاً بازار شاهد عرضه جدید نفت ونزوئلا نبوده است اما احتمال زیادی وجود دارد که چنین اتفاقی روی دهد.

 

 

ارسال نظر